icon

Je vysoký tlak a cukrovka v tehotenstve dôvod na cisársky?

amliv28
12. jún 2016

Dobrý deň chcem sa opýtat či mi neviete poradit od 20 týždna som na rizikovom.Teraz končím 32 týžden.Som na rizikovom s vysokým tlakom a s liečenou cukrovkou.Neviem niekde som čitala,že sú to komplikácie počas tehotenstva a riziko pri normálnom porode.Neviem či je to naozaj dovod na cisarsky rez.Doktor mi zatial nič ohladom toho nehovoril,neviem asi je ešte skoro.Ak mate skusenost s podobným niečim,alebo mi viete poradiť budem Vám vdačná.Ďakujem

janinah
12. jún 2016

nie je to dôvod na SC pokiaľ sú obe choroby kontrolované,liečené a zvládnuteľné a bez komplikácií

govinda
12. jún 2016

@amliv28 doma som si nemerala tlak. Na poradni som mala 150/100, poslali ma na interné, lekár odporučil hospitalizáciu. Išla som teda do nemocnice a tam som ostala už do pôrodu.
Po sekcii mi tlak stúpol na strašne vysoké hodnoty, 200/120, 3 dni ma dávali dokopy, som ani nevnímala, čo sa deje okolo. Ani domov ma nechceli pustiť, ale že príjem na interné, no nakoniec som predsa len šla domov, 3xdenne som brala 4 Dopegyty....po mesiaci sa tlak ustabilizoval, aj pečeňovky sa dali do poriadku 🙂

bielavila
12. jún 2016

@amliv28 ahoj ja som mala vysoky tlak a bol to dovod na cisarsky a aj som ho mala v 36 tyzdni, bol to sok, ale co uz zmierila som sa s tym 🙂

amliv28
autor
13. jún 2016

@bielavila
Ahoj a aký si mávala tlak doma a potom v nemocnici,ak sa smiem opýtat?

amliv28
autor
13. jún 2016

@govinda
Fuuu,veď tohto sa obávam aj ja,že budem mat v porodnici velmi vysoký tlak už len s tých stresov ved to sa ani nedá byt v klude,keď vieš,že ideš rodit.Mne stačí,kečd pridem len k doktorke na poradnu,alebo k diabet. a mám tlak 140/150 na 90/95 a viem,že o nič nejde,bohužial tlak nevieš kontrolovat a ani ovládat.

amliv28
autor
13. jún 2016

@govinda
Aj mne gyn. hrozil hospitalizaciou,ked mi stupne spodný tlak nad 100,že ihned do nemocnice,lebo najprv mi namerala sestrička tlak 140/90 a potom mi merali tlak u doktora a mala som okolo 156/100.Ale to už bolo trochu aj od strachu.Tak potom mi ho už radšej nemerali. 🙂

bielavila
13. jún 2016

@amliv28 140/90 som mala skoro stale, v 30 tt zacal stupat, ostala sim az do porodu v nemocke co bolo skoro mesiac, rodila som v 36 s tlakom aj 190/120 aj viac...

josephine15
13. jún 2016

Ja som mam tiez tehu cukrovku bez inzulinu, ale v 36 tt mal maly uz 3550g, takze dost vela. O dva tyzdne idem znovu na poradnu a mam taky tusak, ze mi doktor navrhne cisarsky, lebo to uz tipujem bude mat dake 4 kila...pritom ja uz 2 mesiace od diety nemam ani kilo navyse

amliv28
autor
13. jún 2016

@josephine15
A ake mavas hodnoty cukru?

josephine15
13. jún 2016

@amliv28 ja nemam glukomer, meraju mi iba kazde 2 tyzdne na poradni a to musim na ranajky zjest 2 grahamove rozky s maslom..a zatial namerane hodnoty 1.krat po 1hod 7,3 2hod 5,1 2.krat po 1hod 7,8 2hod 5,2 a naposledy po 1hod 7,5 a 2hod 6,3...lenze dake konzultacie k tomu nemam vobec, povedia ze pokracovat v diete a nic viac

amliv28
autor
13. jún 2016

@josephine15
Mne berú ráno krv nalacno do skumavky a potom mi káže sestricka sa najesť a do 2 hodín prísť a zatiaľ prídu vys. Z labaku a potom mi len pichne do prstu a glykomerom zmeria cukor po jedle.To je všetko.Tiež so mnou vel nekonzultuje.Teraz v 34tt pôjdem k nej asi posledný krát až po pôrode po pol roku mám prísť na kontrolu

amliv28
autor
14. jún 2016

@petka2852
A kedy Vás pustili z nemocnice?

amliv28
autor
14. jún 2016

@mimajo
A ake velke babo ti predpokladali?

amliv28
autor
14. jún 2016

@petka2852
A koli čomu ti tvrdili,že budeš rodiť cisárskym koli cukrovke,alebo tlaku,alebo kvôli obidvom?

mimajo
14. jún 2016

@amliv28 no, cez 4kg, ja som si ale musela aj denne od 5.mesiaca pichat inzulin, dieta nestacila

amliv28
autor
14. jún 2016

@mimajo
Aha tak to si mala trochu ine ako ja ja si nepicham inzulin,ale cukrovku máme v rodine a gluk. test v 26tt mi vysiel 9,3

babatkoo
14. jún 2016

@amliv28 od 30tt sa mi zacal dvihat. Nejako sme to drzali v norme vdaka dopegytu a magnezka. V 35tt som lezala potom 10 dni v nemocke. Bielkovinu v moci som vtedy nemala tak ma poslali domov. Brala som denne 12ks dopegyt, 12ks 5000mg magnezko + isoptin na tep. V 38tt som tam dosla zas pre vysoky tlak + bolest hkavy + opuchy nôh + bielkovina. Takze vsetky priznaky preeklampsie. Tak ma hned supli na cisar. Maly aj ja sme boli OK nastastie. Maly ma 4150 g, zdravy, donoseny chlapcek.

babatkoo
14. jún 2016

@ninai ja som bola iba od pol pasa takze spinal. Maleho som videla hned po vytiahnuti, dala som mu pusinku, potom ho ocistili a zasa mi ho ukazali. Potom ked som uz bola na izbe tak od porodu cca 4 hodinky a zasa mi ho doniesli na 2 hodiny 🙂. A potom od dalsieho rana stale spolu a doteraz 🙂

amliv28
autor
14. jún 2016

@babatkoo
A tep si mavala aký?

babatkoo
14. jún 2016

@amliv28 priemrne medzi 110 a 120. Dali mi na to ten isoptin

amliv28
autor
15. jún 2016

@babatkoo
Mne dnes zistila na diab. Len stopy bielkovín v moči.Ale vraj len trochu nič vážne,tak neviem,bojím sa kontroly u gyn.,že co mi povie

petka2852
15. jún 2016

@amliv28 ,, trochu,, bielkovin predpokladam ze znamena na 1 krizik ja aj napriek preeklampsii som ich v moci nemala len ked mi dali zbierat 24hodinovy moc vtedy mi vyslo vyssie vysledky bielkovin...a v nemocnici s malou sme boli 17 dni pustili nas skor kedze mala si viedla dobre sama dychala mala dobru vahu pila moje mliecko...a cisarsky mi tvrdili kvoli cukrovke kvoli tlaku sa mi o cisarskom vobec nezmienili a ty ked pises ze mas 140/90 tak to je tlak hranicny ...

amliv28
autor
15. jún 2016

@petka2852
Diabeticka mi povedala k tým bielkovinam,že o nič nejde,že je to zanedbateľné množstvo.Tak neviem bojím sa,ab ma neposlal do nemocnice tlak som mala u nej 130/90,takže lepší

guizui
15. jún 2016

@amliv28 ahoj, ja som doteraz bojovala s vyssim spodnym tlakom, pendlovala som medzi gyn a internistkou, vsetci sa bali, ze budem mat preeklampsiu, takze sa tiez sledovali velmi detailne bielkoviny. a mne naposledy internistka vysvetlovala, ze urcite mnozstvo bielkovin v moci je, ale ze sa v tom rozbere na to pozera z kvantitativneho hladiska - cize ked ich je velmi malo, je vsetko ok. preto ti povedali, ze je to zanedbatelne mnozstvo, cize len kvoli tomu ta do nemocnice neposlu.. a tlak v ambulancii si mala celkom pekny, ja mavam ten spodny u lekara tak 100, ale uz uznali ze mam syndrom bieleho plasta 🙂 mozem sa spytat aky mavas tep? lebo ja som len v 23t a uz teraz mam v klude aj 100, tak sa toho bojim..

amliv28
autor
15. jún 2016

@guizui
Ja mavam tep aj niekedy 115 aj 120

petka2852
15. jún 2016

@amliv28 v tehotenstve je tep vyssi takze sa bat nemusite ja sa liecim na stitnu a pod 100 tep nemam uz 4 roky..tak ten tlak bol celkom v pohode. Moc ti vysetrovali chemicky ? Cize si opisala papierik? Alebo zo zbieraneho 24hodinoveho ti povedali ze mas bielkoviny?

guizui
15. jún 2016

@amliv28 a neberies lieky na tep hej?

guizui
15. jún 2016

@petka2852 vazne mavas konstantne tep 100? lebo mne sa hned v uplnom zaciatku zdvihol na 80-90, a fakt som to pocitovala negativne, lebo hned sa zadychcim a fucim ako stara zena 🙂 tiez mi gyn hovorila, ze okolo 100 je normalne, len uz zacina byt v klude viac ako 100, takze asi to bude rast s pribudajucimi tyzdnami 🙂

amliv28
autor
15. jún 2016

@guizui
Nie neberiem,ale ja som aj dosť pribrala tak aj kvôli tomu to môže byť

amliv28
autor
15. jún 2016

@petka2852 ano tak ranný moč som doniesla