icon

Kedy najskôr prijať pomoc doma po pôrode?

lukamka
27. sep 2016

Ahojte, moj porod sa pomalicky blizi a ja coraz viac citim, ze po nom chcem absolutny klud. Problem je ale v tom, ze byvame 400km od nasich a od svokrovcov. A prave tí sa casto vyjadruju, ako sa uz tesia, ze hned sa daju na cestu ako im to oznamime. Mam ich samozrejme rada, ale neviem si to predstavit ako pomoc. Nechcem ich urazit, ale chela by som mat doma absolutny pokoj, aby sme si s manzelom zabehli vlastne ritualy a hlavne aby si aj on co najskor navykol babo nosit, kupat, prebalovat a tak. Preto cely cas rozmyslam, ze uz teraz ich odklonim, len neviem na kolko...
Ako ste sa zabiehali vy? mali ste pomoc hned? tiez niekto z vas citil taku potrebu izolacie?

sono2
28. sep 2016

@petulda333 ja som reagovala, že každý chodí pomáhať, lebo by rodina zomrela od hladu a nikde nečítam muž čo robí, kde príde, nie že keď je žena Ok.
Ináč ako je naše poslanie rodiť starať sa, tak je jeho poslaním sa starať aj finančne.
To mne zas príde automatické.

marika_marika
28. sep 2016

@lukamka Ja som tiež chcela mať pokoj. Do pôrodnice za mno chodil len manžel, aj keď rodičia bývajú blízko. Potom domov k nám prišli len na krátko, takú hodinku a odišli. Svokrovci sa napr. do pôrodnice za mnou chystali, ale manžel vysvetlil, že by mi to nebolo príjemné. Mnoho ľudí z rodiny odpoklonkovala moja mama, ktorá vedela, že chceme mať pokoj. Aj sama to pochopila, aj keď veľmi chcela byť s nami. Nosila mi napr. navarené jedlo - doniesla a išla, žiadne vysedávanie, žiadne pomáhanie v domácnosti.

Ak sa bojíš, že od teba to svokrovci vezmú zle, možno by im to mohol naznačiť niekto iný - švagriná, tvoja mamina, manžel? Ak je to ich prvé vnúča, tak možno ich radosť zaslepuje a nechápu tvoje potreby.

Ako najväčšiu pomoc v domácnosti beriem, ak niekto vezme dieťa v kočíku von a je s ním vonku, kým spí.

petulda333
28. sep 2016

@sono2 no to ano,moj pomaha doma ak treba ale nevyzadujem to od neho.som doma s malym,mam cas varit aj prat a pod.a ze by pomreli od hladu?nepomreli.ja som 6m v tehu vraciala cca 50x denne,a este aj muz potrhal slachy v nohach tak sme obaja doma lezali,kym nemohol chodit obed doniesla moja mama,ked mal dovoleny pohyb siel do kuchyne a ja som diktovala co ma robit,a navaril aj gulas,perkelt,rizoto a to varit nevie

alby2014
28. sep 2016

@sono2 inak ja mam teorie dve, ze starame sa o deti a nie muzov, tie mali vlastne mamy a ze svojho muza nesetrim, lebo mna tiez nikto nesetri,. Zvlast pri detooch a domacnosti plati vsetko na pol. Ved aj ja robim a aj ked som s detmi doma je to vlastne praca, neznamena to, ze ho nutim ja neveim umyvat okna, alebo veceru nespravim, ale su veci co robima su veci co robi on. Ja som partnerka, nie sluzka, nie urpatovacka, nie pestunka.moje ego nestoji na tom, ako vyzera moja domacnost a nehrdim sa co vsetko stiham... na materskej robim trochu viac, nie ale o vela, lebo potom pride praca a clvoek skonci vo vleku..deti, domacnost, rpaca a mas 100% ako muz, co ma len tu pracu. A tiez enchapem, umreli by sme od hladu bez mamz v sestonedeli a podobne aj ekd ten muz rpacuje do 19tej a vidi, ze zena je K.O, ved nie je problem spravit vyvar pre nu an dva dni, nie je problem umyt riad etc. Kolko zien bezne o 19tej zacina druhu sichtu a kolko tiez maka fzyicky. Vsetci sme unaveni.

sono2
28. sep 2016

@alby2014 musím to aj ja začat, len neviem ako... Tak to ti úprimne závidím, že máte systém.

sono2
28. sep 2016

@alby2014 my niečo hovor ja som si po robote nikdy na gauč nesadla, lebo veď príde hladný pán. Sme preč Z domu narovnako prichádzame takmer O rovnakej hodine. Ale sama som si na vine. Dobre mi tak.

sono2
28. sep 2016

Pardon mi hovor. Preklep

kristinka86
28. sep 2016

@lukamka Tento problém som riešila pri prvom synčekovi už v pôrodnici. Mala som nadštandardnú izbu - super! Až na to, že tam boli návštevné hodiny neobmedzené a teda sa vkuse ku mne ktosi nominoval. Bol svokor so ženou a švagrom - to bolo OK a milé, lebo sám svokor je primár (hoc na inom oddelení), takže to bola návšteva k veci. Potom došiel môj brat, mama, svokra, malého nastávajúci krstný s priateľkou, budúca krstná,... Akože, ja mám tých ľudí rada, ale v pôrdodnici po sekcii som mala skoro každý deň návštevy a ja by som mala najradšej pokoj. Akurát manžel bol vítaný stále, ale inak to bolo pre mňa náročné - toľko ľudí, ja v nočnej košeli, ťažko sa mi hýbalo, atď. 😔 Pritom mi muž doniesol všetko, čo bolo potrebné - vodu, piškóty, atď. Čo sa týka jedla, stačilo mi to, čo navarili v nemocnici.

Pri dcérke som už nemala nadštandardnú izbu a teda návštevy boli len na chodbe v stanovený čas. A to som hneď každého, okrem mažela so synom, zrušila. Predsa len - dcérka sa narodila v decembri. Bola zima, hnusné počasie, chodili tam chorí ľudia, na chodbe prievan,...Nebola som ochotná tam s maličkou chodiť. Svokor s rodinou si raz vybavil príchod na izbu - keď som bola sama, takže to bolo v pohode. Mimo cudzích ľudí, v teple, v súkromí a len na chvíľu. Inak som len k mužovi na pár minút vyšla, aby videl maličkú a šla som na izbu radšej.

No a domov, po príchode s prvým synom, sa mi tu nominoval každý, vrátane spolužiakov z VŠ. 😕 😒 Hneď som ich zrušila, že v zime 5 ľudí do domu a hneď prvé dni, čo nás prepustili z pôrodnice neprijímam návštevy.
Mamina, otec, brat, svokra došli tiež skoro po príchode z pôrodnice kuk na malého, ale to bol prvý vnuk v oboch rodinách + prvý synovec, takže boli zvedaví. No nik mi tu neostal dlhšie ako pár hodín a nik mi s ničím nepomáhal, okrem manžela. Ten mal vybavenú dovolenku, takže min. s kúpaním pomáhal. Mne napr. syn kolikoval a to nie len v noci, ale aj počas dňa, takže pre mňa boli návštevy dosť vyčerpávajúce. A veľmi ma deptalo aj to, keď svokra za každým chcela byť pri dojčení. Nie som tip, čo dojčí verejne, pre mňa je to intímna záležitosť medzi mnou a dieťatkom. Moja mamina mi stále nechala súkromie, no svokra nie. Aj u nej keď sme boli, tak sedela hneď vedľa mňa a hlava nalepená pomaly na mojom prsínku. 😔

kristinka86
28. sep 2016

@alby2014 Neumreli by ste od hladu. 😀 Mne nemal kto variť, varila som hneď po príchode domov z pôrodnice a po sekcii + ma čakali 3 prania. Muž toho robí dosť okolo domu, do varania ho ale nenútim, lebo to neznáša. Nikdy nevarí - to je jedna z mála vecí, ktoré nespraví. Riad umyje v pohode, povysáva, atď. Len varenie nehrozí. Ale on je zas nenáročný, lebo čo navarím, to bez frflania zje. Má pár jedál, ktoré nemá rád a tie zas nemám dôvod variť. Ale ak spravím napr. polievku na 2 dni, tak nebude frflať, že dva dni je to isté. On by si vystačil aj bez varenej stravy niekoľko dní a nenúti ma, keď sa na to necítim. Len ja kvôli deťom chcem mať stále čosi navarené. 😉

petulda333
28. sep 2016

@sono2 tak to nezavidim...mojho som si tiez od zaciatku ucila ze sluzka nie som a pomahat musi,lebo svokra ich k tomu neviedla!on problem nemal to len ona vzdy hucala ze chudacik musi pri mne robit 😂 cez tyzden od neho nic nevyzadujem,nepotrebujem.lstaci ked sa venuje synovi a ja si v klude oddychnem.ale cez vikend upratujeme cely byt,on kuchynu,komoru a obyvacku a ja kupelna a spalna.takze sa nestazujem

janickacrazy
28. sep 2016

@sono2 Pozri sa, ked to nezvládaš, tak sa daj na PN, preboha ved si v 7.mesiaci, naozaj to neprehánaj, lebo možeš porodiť skor a budeš si to vyčítať, moja sestra tiež bola taká hlúpa a robila 12tky v tehu a riadne sa narobila aj doma ešte potom, muž na gauči a malý sa jej narodil v 24tt a niekoľko týždnov bojoval o život. Potom samozrejme boli všetci múdri, že šak načo si toľko robila, bla bla, ale pomocť neprišiel nikto, mala ešte 3 deti doma. Ja som celé tehotenstvo bola doma, tak sme sa s mužom dohodli, lebo mala som takú robotu, kde boli chemické výpary a to som nechcela riskovať.

jonnie
28. sep 2016

@lukamka nas bola kuk pediatricka den po prichode a ta hned prizvukovaka - ze v sestonedeli ziadne navstevy-musime sa zotavit a zohrat a nie male natahovat kazdy ako mača. A fakt aj ake mas babo. Vkuse kojis...odbiehat do izby...male zaspavalo len na rukach...vyrazila by som asi kazdeho. Bola som sama-muz robi vonku...a to mi pomohlo naj najst si svoj system. Samozrejme svagrine mudrovali-ze sa robim dokezita...ze sestonedelie...ale aj muzovi som vravela-ze kazdy to ma ako senzaciu a chcu ho vidiet - a ze neskor ho malokto pride pozriet. A tak to je. Uz nechodi nik na navstevy...kazdy len prvykrat. A vsetky tetky, svagrine a svokry len mudrovali vkuse-ze malemu cajik z flasky...no i tak zistil-ze flasa ina...a skorsom skoncila s kojenim-akoby som chcela. A mnoho inych "zarucenych" rad. Ako neuspavat na rukach...lebo sa nauci...no nepocuvala som uz...nechcem studeny odchov-ako oni maju vztah k detom. Budes musiet razne povedat. Svagrina dalsia tiez potom povedali po porode-ze 6 tyzdnov nechcu ziadne navstevy. .kazdy posomre-ale musi akceptovat. Vela sil.

sono2
28. sep 2016

@petulda333 veď to už taká sebaľútosť ale aj my sme tak začali že nejaký systém, potom som ja robila veď ja to rýchlo atď bude mi len zavadzat. Svokra je schopná s nim skypovat a vie, že ja robím, nevadí jej to. Detto keď sme tam. Veď ona robí to isté celý život svokrovi slipy chystá, oblieka ho. Ja som fakt Veľa zvládla zmeniť, ale potrebovala by som viac. Veľakrát robim na kraj svojich možností, či únava, chrbát... a ja mam rada poriadok, nedokážem to proste nechať tak... Neviem ako naňho, neviem, on je až zúrivý keď má niečo urobiť lebo má voľno. A ja kedy mám voľno😢 lenže to už roky my sme Neni spolu pár mesiacov😕. Neviem ako ďalej. Vidí presne to, čo robí svokor, pritom mamu ľutuje začarovaný kruh

sono2
28. sep 2016

@janickacrazy veď už končím ešte mesiac. A to ešte nemám nič prichystané. Ani to nehovor. Zvládnem to. Som presne 29tt

sono2
28. sep 2016

@janickacrazy chuda sestra 😢😢ale ved im to tým mužom nevadí? Nevidia že máme toho veľa? Ja by som nikoho nikdy nenechala makať ešte najbližšiu osobu a dívať sa na to z izby.

natalym
28. sep 2016

@sono2 Asi si ešte mladá, aj ja som bola, a nemôcť niečo nechať tak ma už prešlo. Nechám to tak, no a čo aj ja som len človek.

janickacrazy
28. sep 2016

@sono2 Tak nechcela som ťa strašiť, len varovať, že nič sa nemá prehánať a pokiaľ už nevládzeš, tak sa na to vykašli, aj ona si hovorila, že už len 2 týždne a ide na PN. Potrebovali peniaze, lenže potom dali 100krát viac na nemocnicu, prevozy, liečenia, atd. No ona má takého muža, ktorý je na obe ruky ľavý a všetko necháva na nu. Tak je to aj jej chyba, že si ho tak od začiatku naučila. Treba aj chlapovi dáku robotu doma prideliť.

sono2
28. sep 2016

@natalym nemôžem žila by som v svinčiku, jemu nevadí, ale komentovať vie, lebo je zvyknutý na tip top poriadok. Svokre kričí, že má bordel. Mame teda. Ale niečo pre to urobiť to nie. Toto nieje riešenie. Nechať tak.

janickacrazy
28. sep 2016

@sono2 Držím ti palce a dúfam, že všetko dobre dopadne a nieže budeš muža obskakovať aj po príchode z porodnice, nech ti pekne pomáha. 😉

sono2
28. sep 2016

@janickacrazy treba😥😥moj pritom vie, ale zástava názor, že ukáže, že vie a potom bude musieť robiť. Ale tak. Čo som si vzdala to mám. Len si sama sebe nadávam.

janickacrazy
28. sep 2016

@sono2 No tak ho aspon na prechádzky vyšikuj potom s kočíkom, ked už nič iné, lebo ak ti doma nepomože, budeš to mať ťažké.

sono2
28. sep 2016

@janickacrazy veď sa chystám, ale zatiaľ sme na rovnako ako pred tehu😕

sono2
28. sep 2016

@janickacrazy no ved toto určite. Aj som povedala, že sa bude starať, že rád tak som zvedava, lebo tehu bolo vytúžené a on bol ten, čo bol pri každej MS zúrivý že zase nič. Ale aká bude realita to netuším začínam sa z ilúzie preberať. Plus sa zobudí na každý podnet, potom je zúrivý ako malé dieťa. Takže neviem aj aké budú noci. Začínam mať fakt strach.

kp7333
28. sep 2016

@lukamka uplne chapem tvoje pocity a zastavam nazor, ze zena a dieta po porode potrebuju svoje sukromie a pokoj. Ja som sice mala navstevy od najblizsej rodiny hned vikend potom, ako som sa vratila z porodnice, ale boli u nas na otocku na 2 hodky. V pohode som nachystala aj obcerstvenie, aj nepecenu tortu som zbuchala, ale vecer uz sme boli sami a mali sme svoj klud na kupanie, uspavanie, nocne kojenie a pod. Neviem si predstavit, ze by som mala nonstop byt plny ludi. Co sa tyka pomoci, nakojit ti nikto nenakoji, babatko sa aj tak najlepsie ukludni pri mame a kocikovat moze aj tato. A varenie sa da zvladnut tiez, napokon varit popri starostlivosti o dieta budes nasledujucich x mesiacov. Pri najhorsom si objednate pizzu. Takze skus im to nejako taktne vysvetlit, pripadne sa dohodnite tak, ze u vas prespia na striedacku, kym budes v porodnici a ze vas mozu navstivit na porodnici. Aby bol aj vlk syty, aj ovca cela ;)

janickacrazy
28. sep 2016

@sono2 No tak pokiaľ sa na všetko zobudí a bábo bude plačlivé, tak sa máš asi na čo tešiť. Ak sa dá, treba si oddeliť spanie, ty v spálni s bábom, on v obývačke alebo v detskej. Moj muž tiež občas skončil v obývačke alebo v detskej, ked sa chcel vyspať do práce poriadne, lebo náš krpec má poriadny hlas, ale ked som spočiatku kojila, tak zase plakal ozaj len moment, horšie je ked nemožeš kojiť, kým to pochystáš, tak dieťa reve o život.

kvetinka75
28. sep 2016

moja svokra si chcela zobrať dovolenku a že bude u nás, tak to som jej zrušila. Dovolenku si zobral manžel. Ja som povedala, že nechcem doma nikoho, chcem mať klud. Tak to rešpektovali. Ak by boli nejaké problémy alebo by som nestíhala, nevládala , vedela som, že sú k dispozícii ale kým sme si nenašli ako taký režim, tak som návštevy neprijímala a vtedy ešte neboli mobily, tak som povedala, nech mi doobeda ani nevolajú, lebo vždy zazvonil telefon keˇď dcérka zaspala a hneď ju zobudil. V garzonke sa to inak ani nedalo. Ja doteraz neznesiem, keď sa mi niekto motá okolo zadku a je mi jedno čo si kto myslí.

sono2
28. sep 2016

@janickacrazy veď to plánujem hneď do detskej posteľ. To by nemohlo dieťa s nami v žiadnom prípade.
Najhoršie toto že svokra sa bije do pŕs ako ešte v 8 mesiaci ťahala furik stavali dom vôbec mu nič nepovie A vie ako robim. Aj u nich, povie mne, alebo urobí sama😕 ale mužovi sa bude sťažovať, že je na všetko sama. Takže asi pokiaľ ma neuvidí odkvecnut nepochopí. Lebo fakt nechape.

petulda333
28. sep 2016

@sono2 ja som u svokry zila 3r vkuse plakala a stazovala sa ze nik jej nepomaha,ze ani jeden si neuprace neodnesie riad do kuchyne a pod,lenze ked sme napr spolu pozerali tv a moj tam jedol a siel na wc(prechod cez kuchynu) tak som mu povedala ved vezmi tanier a odnes ho a ona namna ze nech som ticho ze ona po svojom synovi uprace ked ja nemozem..nechapala som,najprv place a potom utoci a vzdy tak bolo ked som u nich chcela aby ten moj za sebou upratal.aj teraz ked pride k nam tak sa stazuje ze svokor nepimaha a ako mne je super ze som si svojho naucila,ale ked pride mm domov a poviem mu nieco tak zas vyskakuje ze to mam robit ja..nechapem,ona je divna. Ja nepotrevujem obskakovanie ale po.ahat musi,inak nevarim,neperiem atd

pele
28. sep 2016

Ja som s prvym dietatom nevedela, ake to bude, nechala som, nech pridu na navstevu, aj ked relativne sme to obmedzili. No bolo to tazke, zvladnut co i jednu navstevu..vsetko pripravit...plus dieta plakalo, mne mlieko tieklo, prsia sa zapchavali, musela som si ich chladit, nahrievat, to sa nedalo, kym tych par hodin navstevy uplynulo, potom som zapal chytila, v nepohodlnych peknych satach som musela sediet, co mne sa chcelo hadam v pyzame stale byt, co ma nikde netlacilo, brr doteraz si to pamatam, ake tazke to bolo, hoci som to vopred fakt necakala. Takze pri druhom dietati som vsetkych nahnala do porodnice (tam mi to nevadilo, nemala som vela na praci a nocna kosela bola 'normalnym oblecenim') a potom 6 tyzdnov domov kazdy stop. Bolo to uzasne...aj ked stresujuce, lebo svokra vyvolavala muzovi kazdy den a stazovala sa, ale stalo mi to za to. Zavisi aj aka pomoc to je, lebo ked len pridu dietatko popozerat, tak je to vlastne len navsteva a podla mna to kazdy chce...nik nepride diskretne navarit a upratat a dieta nechat matke, plus bez komentara k tomu, ako ludia vyzeraju a dom tiez🙂 Ale ak mas taku pomoc, tak tu by som prijala🙂

sono2
28. sep 2016

@petulda333 presne toto. Plus keď svagrina povedala, že veď ona mala muža, svokry ďalšieho syna doma 2 týždne po malej narodení, vyložene vysmiala A sa otočila na moju mamu, že dva týždne😂😂 to my sme zvládli všetko samé, dnešné ženy atď atď pritom ja som ozaj drič aj svagrina má tip top sama bez muža. Ale takto dehonestuje pomoc a on to vsetko počuje. Takže aby si mala predstavu.