icon

Klasický pôrod verzus cisársky rez

cacesova
18. nov 2020

Ahojte, som prvorodicka mám 19 rokov 🙂 už sa blížim ku koncu a veľmi sa bojím 😔celý deň myslím na to, ako to zvládnem... Veľmi sa bojím pôrodu.. Boli ma aj pohlavný styk, nevydržím do konca pretože ma to veľmi bolí... tak uvažujem nad cisárskym rezom.. Ake mate skúsenost?

Strana
z2
guliver19
18. nov 2020

@cacesova naco sulozis ked sa potom bojis finale tej suloze😁. Si nezrela ocividne este!

martina1201
18. nov 2020

@cacesova ahoj, mám za sebou 5 pôrodov, 2x prirodzene a 3x cisárskym. Pôrod boli nech je hocijaký. Boli aj prirodzený pôrod aj cisársky. Rozdiel je v tomnci trpis pár hodín bolesti pred pôrodom a zasivanie po natrhnuté, ktoré ani nemusí byť alebo či tá bolí rana po cisárskom a pár týždňov sa schuti nezasmejes a prudko nepostavis. Čo sa týka odtrhnutia dieťaťa od matky, to nekomentujem. Mám syna čo bol narodený normálne a do roka býval chory, mám dcéru ktorá sa narodila predčasne prirodzene a nebýval chorá často do roka, mám prvé dieťa narodené akútnym cisárskym a v 6 týždňoch mal zápal pľúc kvôli zime v byte narodil sa pár dní pred vianocami. Posledné dve dievčatá sa narodili cisárskym a skoro 4 ročná zatiaľ nemala žiadne atb a mladšia bude mať čoskoro rok a zatiaľ tiež bez ATB ( klop, klop, klop po cele).... Osobne si myslím že ak netreba rodiť cisárskym tak radšej tak nerodit..... Zvládli pôrod iné, zvládneš aj ty 😉

sweetdreams1
18. nov 2020

Ja som mala aj pridozeny, aj sekciu... Oboje má svoje plusy a hlavne mínusy. Ale išla by som prirodzene, keby som mala ísť ešte raz. Je to celkom krajšie, intimnejsie a dve hodiny po pôrode žiadna bolesť. Z cisárskeho sa ešte teraz spamätávam

sweetdreams1
18. nov 2020

A ešte na margo kojenia - po prirodzenom som aj napriek bondingu kojenie nerozbehla, po cisárskom to išlo pekne ani neviem ako.

indiankaindi
18. nov 2020

@cacesova myslím si, že je to výsostne individuálne. Ja som rodila cisárskym, musela som, kvôli môjmu zdravotnému stavu. Dcéra mala tiež problémy a skončila na inom oddelení, musela byť sledovaná kvôli srdiečku - problémy mala už pred narodením. Aby som ju mohla kojiť, musela som chodiť za ňou každé 3 hodiny na úplne iné poschodie. V každom prípade, sestrička, ktorá mala službu v ten večer si pomýlila dátum, myslela si, že som rodila deň predtým a ešte v deň pôrodu ma vytiahla z postele a poslala do sprchy. Ráno opäť. Zo sprchy som sa vracala práve keď prišli lekári na vizitu a skoro odpadli, že ja sa šuchcem z kúpeľne. Je pravda, že jazvy bolí, bolí to pri vstávaní z postele, keď sa zasmeješ, prakticky pri každom kroku, ale ja som to "rozchodila" Chodila som pomaly, išla som za krpatou, prebalila ju, nakojila, išla späť a kým som pomaly prišla a sadla si na posteľ a mohla som ísť späť. Zrejme vďaka tomu som si pri odchode z pôrodnice niesla cestovnú tašku v jednej ruke a vajíčko s malou v druhej - manžel nemohol ísť na oddelenie a nechcelo sa mi čakať na sestričku s vozíčkom na batožinu. Jazva ma nikdy nebolela, od okamihu, kedy mi vybrali štichy (ani som nevedela kedy), som si na jazvu nespomenula. Mlieko sa mi spustilo deň pred pôrodom a mala som ho toľko, že som odsávala aj pre iné deti na oddelení. Takže neviem, ja osobne som rada za takýto pôrod. Hlavne keď som videla tie ženy, ktoré rodili prirodzene, ako nemohli po sediačky kojiť a pri obede polovica oddelenia stála pri jedle, lebo neboli schopné si sadnúť.

trinneo
19. nov 2020

Rodila som prve dieta cisárskym a nie preto zeby som chcela, ale doktor tak rozhodol a nie je to sranda... Postavit ta budu nutit cca 6-10hod po operacii, všetko boli, v tej chvili som netusila ako sa mam preboha starať o svpje dieta... Zasmiat sa a odkaslat si celý týžden bolo peklo... Dobrivolne by som ti to nevybrala.... Ženy, co sli normalne v ten isty den ako ja, tak na druhy den pekne po chodbe chodili.. Ja som este dalsi den mrela.... Potom sa to uz jasne zlepsovalo a bolo lepsie... Ale zeny su prirodzene stavane na prirodzeny porod, takze asi by som sa v tvojom pripade skor nastavila na to, ze to zvladnes tak ako miliony inych a vsetko bude ok a ked by nastali komplikacie, tak az potom sekciu... Drzim palce😉

ava11
19. nov 2020

Prvé dieťa mám prirodzene bez epidurálu, druhé cisárskym v plnej narkóze. Zvládnuť sa dá oboje, pre mňa fyzicky aj pocitovo omnoho lepší prirodzený pôrod.

ckatka
19. nov 2020

@cacesova pri pôrode sa telo prispôsobí. Hlavne je nebojovat s kontrakciami a predychavat ich a uvoľňovať sa. Bolí to vtedy keď si v napätí.
Odporúčam veľmi stránku hypnoporod.
Si mladá a tvoje telo je na pôrod pripravené. Ver mi, na cisársky by si dobrovoľne nešla keby si vedela ako bolí ten...
Po normálnom budeš obvykle hneď fit...po cisárskom sa budeš báť ešte po týždni kýchnut 🤦‍♀️😂
Dôležité je veriť si ze to zvládneš, naučiť sa dýchať, masírovať hrádzu pripadne cvičiť s Aniballom a prestať sa báť a začať sa tešiť....každým stahom si bližšie k svojmu bábätku.
Mňa to čaká o par dní /týždňov. Drz sa

elizita
19. nov 2020

@cacesova ahoj, ja som mala prvy CR a druhy prirodzeny. Mozno je cis jednoduchsi, ak je planovany, porod za teba akoby spravi lekar, bolesti ale dozenies pri prvom a prvych vstavaniach prve tyzdne, ja mam po nom bolestive vnutorne zrasty a velmi viditelnu tmavu jazvu vysoko umiestnenu, kontrakcie som si zazila 7h.. prirodzeny boli, aj potom ak ta siju... jazvu bud ani nevidno alebo ju vidis len ty a muz 🙂 po oboch aj pocas oboch sa mozu vyskytnut vseliake komplikacie, ale treba si uvedomit, ze cisarsky je operacia, niekde davaju aj vyvod takze obmedzenie dalsi pre pohyb... ja by som urcite planovane bez vyslovneho dovodu do cisarskeho nesla

leskovael
19. nov 2020

Ja som mala rodiť klasicky a nakoniec ma brali na cisársky. Aj chvalabohu - syn bol veľké babo, bola by som potrhana az za uši... ale každopádne fungovanie potom som mala tisíc x horšie ako mamičky čo rodili normalne. Takže ako pri všetkom vždy má všetko svoje + aj -. Treba myslieť aj nato ze keď prídeš z pôrodnice domov si po cisárskom ešte stále cela ubolena, ja som aj po 5tich dnoch vstavala s veľkými bolesťami z postele, ale už som mala ma starosti bábätko a musela byt 24/7 k dispo. Takže si veľmi ani cisárak neidealizuj.

viikkki
19. nov 2020

Môj gynekológ berie 700€ za cisárak od cudzích to je v pohode myslím v zahraničí je to aj viac 😬

1katus1
19. nov 2020

Skús zájsť za psychológom možno to máš len v hlave. Jednej známej dali cisársky nie kôli komplikáciám v tehotenstve ale že skratka psychicky by to nezvládla bolo to na odporúčanie psychológa.

bona69
19. nov 2020

@basska_b úplne súhlasím, ja som mala akútnu sekciu, lebo malý bol omotany pupočnou šnúrou, ale ja som nevedela vstať po dvoch dňoch, bolesti hrozné ešte aj po pol roku,mám hrozné zrasty, močový mechúr mi prirástol k maternici, bolesti po močení, podbrušku necitlivé, ja som robila všetko preto aby som rodila prirodzene, predporodna príprava, masáž hrádze, no bohužiaľ. Verím že všetko bude ako má byť a budete obaja ok

tinapa
19. nov 2020

@basska_b Skôr píš- môže..ako tvrdiť, že bude... Je to totiž veľmi individuállne..

jany149
19. nov 2020

@cacesova ja ti poviem za seba....mala som 2 cisarske....musela som....mam zdravotnú indikaciu.....
A možno sa mi lahko povie....ale ja by som radšej rodila prirodzene....žial..nedalo sa...rana..hojenie..u mna v pohode..dalo sa to vydržat...
Ale ako píše
@basska_b kvoli všetkému tomu ostatnému....napriklad vzrasty....mam kamosku ...keď rodila 3.dieta sekciou trvalo to dlhšie lebo uz tam mala tie vzrasty....
Moja krstná mama ,62 r.....2 cisárske...deti už maju po 30tke....na jar 2019 si musela dat vyoperovať žlčník...začali laparoskopicky..nakoniec ju aj tak museli rezať,kvoli vzrastom po cisarskych.....a mala velke bolesti....dlho sa jej to hojilo....pol roka trvalo ,kym sa ako tak dala dokopy.....keby nemala vzrasty bola by do 2 tyzdnov v pohode....
Kamoskina sestra má 3 deti,2 prirodzene..jedno muselo cisarskym kvoli nabehu na hydrocefalus a museli ho hned operovat ..povedala,nikdy nikdy by si nedala dobrovolne urobit cisarsky..ked porovna cisarsky a prirodzene.....
Takže kto vie, aj mna ak by v buducnosti cakala nejaka operacia, zlcnik,hocico....cakam ze budu komplikacie

viikkki
19. nov 2020

@jany149 záleží aj aký doktor robí cisársky niekto spravy za 10 min a dieťa je vonku jazvu ani nevidno iný rozpakli celé brucho a trvá to pol hodinu potom sú aj komplikácie 🤷‍♀️

kiki68
19. nov 2020

@viikkki ked ono je to aj o tom ake je to telo, elasticita koze, hojenie, v a jej polohe je dieta a ake je velke. Mozem povedat po mojej laparke, ze napr ja nemam skoro ani tuk, iba mini ciarky a kamoska v ten isty den a ten isty tim lekarov a keloidne jazvy. Je to o stasti.

lucia147852
19. nov 2020

@kiki68 ja som skoro 4 roky po prirodzenom pôrode a ledva chodím. Takze nie vždy je prirodzený porod to najlepšie a dr ho často nútia aj tam kde ke x indikácii len kvôli štatistike.

kiki68
19. nov 2020

@lucia147852 samozrejme ze to vzdy ne dopadne idealne. Lenze to ma ten lekar posudit pocas porodu alebo pred porodom ci z toho bude cisarak. Ja som sa tiez bala a myslela som aky je cs vykupenie. Zial ani jeden typ porodu nie je pre telo prechadzka ruzovym sadom.

kattky
19. nov 2020

@cacesova zalezi od gunekologa ci urobi. Moj s tym nema problem ak zena chce. Ja som nad sekciou ani neuvazovala. Rodila som prirodzene skoro 11h, ale potom boli to sitie po nastrihu no da sa to vydrzat. Po sekcii je zena omamena od narkozy a taktiez dlho boli rez pod bruchom. A este ak sa treba hned po porode starat o babo tak je to zataz riadna

viikkki
19. nov 2020

@basska_b a keď bude dieťa pri spontanom pôrode veľké? Zasekne sa budú ho musieť ťahať kliešťami alebo vakuom, nedajbože sa zadusi, nebude postupovať pôrod, žena vo vyššom veku môže aj zomrieť, spontánny pôrod nesie take iste rizika ako aj cisársky 😏.... Žena sa môže dotrhat zo spodu, zo sexu už nieje nič, taktiež keď ma problém s kĺbmi 💁🏻‍♀️... Nič príjemné a komplikácie aj na niekoľko rokov, mam známu po spontanom pôrode je už 15 rokov no stále ju to boli 😏... Taktiež moja mama mala 2kilove bábätko spontanym a povedala ze nikdy viac hojila sa oveľa dlhšie ako po cisárskom tak som sa narodila ja.... Samozrejme je to každého vec, a ja som stále názoru keď sa ma stat sa stane ci pri cisárskom alebo spontanom 🤷‍♀️

mikadooo
19. nov 2020

@cacesova po skúsenostiach s mojím klasickým, cisárskym a klasickým by som pri štvrtom všetkými desiatimi volila určite klasický. Rodila som bez epi. Držím palce.

cacesova
autor
19. nov 2020

@guliver19 moja, na potrat by som určite nešla. Každá žena sa bojí 🙂 ty sa tiež určite bojíš pôrodu.

kiki68
19. nov 2020

@viikkki vies stat sa moze vzdy. Moja kamoska dostala ten hrejivy obklad na rano po cs a ono jej to spravilo popaleninu 3 stupna, ihned ju reoperovali na plastickej chirurgii a bola tam tyzden s tou popaleninou. Tych porodnnych hororov je dost, hoci vacsinou to dopadne iba par stehmi. Mne velmi pomohlo epino, najst tu doveru, ze sa nezmasakrujem. Mala som iba 3 ci 4 stehy. Iba ma malinko trhol. Mal 3.7kg a isiel rukou vpred. Nemam ani jazvu dole viditelnu. A tak chcem tu skusenost odovzdat inym zenam. Lebo robit z toho horor by bolo nefer

mata370
27. nov 2020

@cacesova ja som rodila prirodzene pre 11 rokmi a teraz som zase tehotná. Termín mám až v máji a od samého začiatku som nastavená že chcem sekciou. Pre mňa pôrod bol traumou a zažiť to nechcem. Všetko je v hlave ako máme. Každá sme iná a podľa mňa urob ako to ty cítiš. Ja som sa rok spamätávala po pôrode, zlé hojenie dole. Držím palce a daj potom echo 🙂

kixinka89
27. dec 2020

@cacesova tak konecne to viem z prvej ruky ako tak porovnat. Mala som rodit prirodzene ale po 13 hodinach co som mala kontrakcie po pichnuti vyvolavacky som sa stale neotvarala dostatocne a tie bolesti boli pre mna muky. Nic horsie som v zivote nezazila ja som na konci prosila na kolenach o cisarsky. Po prebrati z narkozy ano je to bolest ale nic oproti tym kontrakciam co som mala. 3 dni bolelo dost a potom uz pohoda dnes som 14 dni po sekcii a neviem ze som rodila. Jasne ze prirodzeny je lepsi pre dieta ale ja som teda tie bolesti nezvladla. Za mna urcite aj nabuduce cisarsky.

Strana
z2