Klystír - za a proti
Ahojte zienky,mam otazku je ten klystir naozaj potrebny,je vdaka nemu porodrychlejsi?ja som pri prvom synovi klystir mala,ale citam,ze to mozem odmietnut,ale ak sa ten klystir robi,tak asi na to maju dovod ci?som z toho zmetena a rada by som si precitala vase nazory nan. Kedze je to hrozne neprijemne radsej by som to odmietla,ale ak to ma nejaky dolezity vyznam,tak to prezijem,kedze som to prezila prvy krat :D priznavam,ze ten klystir bol pre mna najbolestivejsi a najneprijemnejsi z celeho porodu,ale zas mala som pocit,ze vdaka nemu cely porod trval 1hodinu :D
@trgypadl tí zdravotníci su asi na nejake pachy a nehody zvyknutí nejako to neriešia ..ale mne by sa zaludok obracal...stači mi doma ,,po deťoch,, smrádeček...
@sardinka333 aj zdravotnici su len ludia....ako jasne nehody sa stavaju...len som reagoovala na tie zeny hlavne,kt.klystir tak zatracuju...
Myslim si,ze aj neviem ako odolny jedinec v urcitych situaciach ma problem predychat ten smradek aj cez rusku...niekedy to mozno nie je take drasticke...ale je to stolica,tak co si budeme nahovarat
ako nič proti bubelko ved nemyslí to zle 🙂 ...ale ja už niekedy začínam byť alergická na to ,,zahraničie,,...
@sardinka333 chapem a neboj, nie je vsetko v zahranici lepsie ako na svk 😉 ja som si napr. vsimla, ze vela sloveniek ma v zahranici problem so zdravotnictvom - malo zasahov, malo liekov, etc... 😉 nie kazda si vie na to zvyknut a vela z nich chodi aj k detskym lekarom na svk - hlavne co sa ortopedov, ocnych, alergologov tyka... 😉
@bubelko vdaka za pochopenie, lebo naozaj sa mi zdá že prevlada len nadavanie na lekarov a za hranicami akoby nam slovakom prestierali červený koberec alebo čo...Nehovorím samozrejme že sa nemame čo zlepšovať a brať si priklad, ale nie všetko je také užasné ako aj niektoré tu na koni ospevuju a našich zatracuju. Len o tých dobrých lekaroch a sestrách sa malo hovorí, to akoby nikoho nezaujímalo.
Mozem vediet co je bolestive a neprijemne na nom? ved to vobec neboli, a vsetka stolica vyjde pekne supim von a potom aspon po porode nemas problemy prave s tou stolicou.
@rebekamarcusko ja som klystír nemala a normálne som porodila behom 4 hodín bez nejakých "nepríjemností" ...
ja som mala prvy porod na slovensku s klystirom, bez nehody pocas porodu, po porode par dni pokoj so stolicou a ked to uz na mna prislo, sitie uz nebolo take cerstve, stolica bola v pohode
Druhy porod nebol na slovensku, bol bez klystira, samozrejme pri porode neprijemnost, po porode trauma zo stolice uz na druhy den, nakoniec som musela na 3.den vypit prehanadlo aby som to prekonala.... takze u mna urcite porod s klystirom! Hlavne kvoli tym par dnom po porode
@pslahorova mna bolelo jak som ho zadrziavala a popritom som mala tie kontrakcie. bolo toviac bolestive,ako samotne kontrakcie.aspon umna to takbolo,nehovorim,ze som vrieskala od bolesti,ale prijemne tonebolo.nahodou som zo seba nevydala ani jedine au.ale bolo to troska viac bolestive
@rebekamarcusko a naco si ho zadrziavala? Mne ho dalasestra a hned som isla na wc, s prepacenim som sa nikdy v zivote tak dobre nevyprazdnila 😉
@pslahorova mnepovedali,ze to mam zadrzat co najdlhsie :D
@rebekamarcusko tak klystír by sa mal dať vtedy ked ešte žena nemá pravidelné kontrakcie, slúži na vyprázdnenie aby nedošlo k "nehode" na sále pri pôrode ale taktiež k tomu aby sa pôrod akoby urýchlil, aby bábo lepšie šlo do pôrodných ciest kedže už tam má málo miesta a tým vyprázdnením sa mu akoby uvoľné cesta a je to priechodnejšie..ja som pri prvej dcére nemala klystír, lebo sestričkám sa nechcelo mi ho dať a teraz pri synovi som mala, nikto sa ma nepýtal či chcem alebo nechcem proste mi ho dali, nebolo to až tak nepríjemné... bola som 5x na záchod ako nikdy v živote 😀 ale aj pri pôrode to ešte šlo...lebo som sa úplne nevyčistila...celé tehu som mala totiž zápchu 😀 jedine nepríjemné na tom bolo to, že po podaní klystíru som ležala na monitore, monitorovali mi prietoky a sledovali kontrakcie a musela som volať sestričku aby ma odpojila lebo som utekala na wc...inak dala by som si ho určite aj pri dalšom tehu ...toľko moj názor
@huncut ja som prisla do nemocnice uz s pravidelnymi kontrakciami.a tiez sa ma nepytali. ani som nenamietala,len mi povedali,ze to mam zadrziavat,no po 7min.som to uz nezvladla :D
@rebekamarcusko aj mne kazali chvilku vydrzat a potom ist na wc sni neviem kolko som vydrzala...ale na predporodnej pripravebsami vravia ze zena si moze aj sama doma dat klystir,taky z lekarne tusim sa to vola Yal alebo nejako tak..a presne aj pred zakrokom sa dava klystir...pred prvym porodom som to mala dobre lebo cely den som behala na vecko,tak som sa sama vyprazdnila
Ahoj, nečítala som príspevky, ale chcem reagovať. U nás sa už nepoužíva klystír, ale glycerínové čípky, je to určite príjemnejšie a šetrnejšie, asi by sa mali pôrodnice zamyslieť. Skús sa príp. dohodnúť v poradni pred pôrodom o tejto možnosti. A určite vyprázdnenie pred pôrodom má zmysel, pri tlačení sa vyprázdni všetko čo je v malej panve, teda nie len bábo. A stolica je okrem iného plná baktérií a dostane sa na miesto kde sa potom porodí bábo. Ja som vždy vedela, že takto to nechcem (aby sa moje bábo porodilo do mojich .....), no a stalo sa mi to 🤐 Pri druhom porode to šlo rýchlo, po podaní epi malému začali klesať ozvy, tak som už nemohla zísť zo stola a monitoru, no a pri tlačení samozrejme najskôr zo mňa vyšiel obsah čreva (hneď to utreli, prekryli rúškou, vydezinfikovali) hneď som tlačila ďalej a o chvíľku bol malý vonku, ale nepríjemný pocit hanby vo mne zostal, je mi to dodnes nepríjemné. Viem že som za to nemohla, ale je to jediná vec ktorá mi kazí dojmy a spomienky z pôrodu.
Samozrejme, že je to každého osobná vec, nikoho nechcem presviedčať, niekto má pred pôrodom hnačku a potom už ani iné nepotrebuje, ale nie každý.
A inak žena si to pri porode nemusí vobec všimnúť, nikto to nekomentuje. Ja som od "fachu" tak ovládam všetky podrobnosti, tak možno to aj viac riešim.
@maminecka2 presne...ja som klystír mala a predsa pri tlačení šlo toho ešte vééééľa...čo sama pôrodná asistentka povedala že asi budú ten klystír reklamovať lebo nejako nepôsobí a pritom som bola 5x na vécko a to šlo dosť...lenže ja som celé tehu mala zápchu tak pri pôrode šlo všetko von...ale bolo to ozaj nepríjemné, za každým zatlačením museli utierať 😒 vraj najviac sa im osvedčila mydlová voda 😉
@anula Ahoj, nebudem sa velmi rozpisovať, zaujimalo by ma odkial máš tieto info, všetky su dost vágne, bianca Ťa správne opravila. Operácia na čreve sa nedá robiť ak je črevo naplnené, musí byť úplne prázdne a primárne sa nevyprazdnuje klystirom ale látkami ktore sa požijú a spôsobia vyprázdnenie čreva, je tam presný režim ako na to, ak sa niekde ešte dáva klystír, je to len doplnok. Klystír by mohol stačiť len pri zákroku na konečníku.
A črevá sa nevyprázdňujú štandardne pri všetkých operáciách, v podstate len pri brušných.
@huncut No, tak to som ešte bola na tom dobre 😵 Človek by neveril čoho sa dožije
@rebekamarcusko ja som pri prvej dcére klystír mala, ale priniesla som si svoj, kúpila som ho v lekárni, volá sa to že "Yal"...Aplikovala mi to sestra počas kontrakcíí, ale či to napomohlo pôrodu, neviem...Nepostupoval, neefektívne kontrakcie, tak sme skončili pod nožom...
Ale, podľa mňa je vhodné nechať si to spraviť, už len kvôli kľudnejšiemu svedomiu, že je to tam čisté a keď sa pôjde rodiť, tak sa nič nevyskytne...Nie je to nič strašné, nebolí to....
A možno to má jedno plus...Kým sa potom nazbiera obsah čriev, chvíľu to potrvá, takže to mamičku po pôrode, a prípadne aj po epiziotómii nenúti ísť na wc, čo je, povedala by som, dosť náročná procedúra 😀
Takže ja som za....
@anjelik2509 no je sice pravda ze klystir precisti ale po porode sa lekar na kazdej vizite pytal ci bola stolica...je to sice bolestive trosku ale ja som na druhy den po porode bola bez problemov na wc pri oboch detoch
@maminecka2 presneva to bol prvy klystir v mojom zivote...inak mam znamych ktori pravidelne chodili na klystir v ramci detoxu a precistenia 😉
Ja som mala prvy porod na Svk... klystir tam robia ako na beziacom pase.... Druhe som rodila v DE.... samozrejme pred porodom som sa opytala sestricky ze ci mi spravi a kedy... klystir.... len vypulila oci, ze ci si to fakt ze pytam dobrovolne a ci mam na to dovod..... v DE to samozrejmost jednoducho nie je.... tak som sa potom citila ako puk...ale tiez som z toho nemala dobry pocit pri prvom porode..... tak som sa preistotu pripravila na to psychicky...a to uz nehovorim o tom ako na mna pozerali pri porode ked som si chcela vylozit nohy na kozu.... ze to oni nemaju kvoli porodom tam, ale ked maju nejake op. zakroky atd..... je moznost vybrat si polohu aku len chces, nie ako na SVk.....
Pre mna ani nie podanie klystiru bolo nepríjemne, ale skor prístup sestričiek, co mi podávala, tak robila to priam s odporom. 😨 Dokonca im vadilo aj to, ze som si nedoniesla z domu a pritom mali na stole vysokú vežu z krabičiek. 🙄 heh, ale tie zvuky co ma sprevádzali na wecku, snažila som sa vypustiť to na tajňáša, ale ved viete... 😀 😀 😀 inak ja hlasujem za, pretože jedna ma co robiť po porode, a aspoň na veľkú potrebu moze na pár dni zabudnúť.

@bubelko stolica teda po fialkach nevonia....aj ked ju zlikvidujes do biologickeho odpadu v druhej miestnosti..pach ostava aj dlhsie
A este k tomu ked je na sale teplo ....tak mozes pouzit aj kankalinkovo kamilkovy sprej a pach neprekrijes