icon

Komplikácie pri pôrode

7. máj 2025

par dni čo som rodila… nejdem radšej cele to opisovať ale … už som absolútne nevládala na konci vraj to malo byt potlačenie a koniec.. komunikácia a riadenie pôrodu zlyhalo orientovala som sa svojou značeniu hlavou takže som už len tlačila aby dieťa šlo čo najskôr von a všetko skončilo a bolo ok.. len maly sa zasekol-hlava von zvyšok dnu a cca 30s-1min kým vyšiel celý von. doteptanie zjavne nebolo-uprimne ani neviem čo bolo lebo som skoro omdlela čo mi tak zle bolo.. muž len vraví že ho dali bokom kde mali vyhradený priestor na váženie a meranie, na konci mu ťahali PV z pusy a keď mi ho dali na bonding mal na päte monitor na monitorovanie kyslíka a srdca (pri prvom dieťati sme toto vôbec nemali tak neviem či to je bežný postup)..
mal modrú masku, teraz už je pekne ok.. akurat dnes na usg že ešte nemá “rozbite” obličky či čo… proste menej piša. od začiatku sa nevie sám prisat že to mu mám vtlačiť do pusy bradavky-vtedy vie ťahať aj vyzerá že papa.. je hrozne spavy od začiatku. ale že hrozne.. mozem ho šteklit stipat do lica ťahať za uši vyzliecť proste spí. sestričky že hl mám budiť každé 3-4h aby moc nechudol ale to sa nedá on proste prespí aj 7h vkuse.. chcem ísť pozisťovať že či sa mohlo nieco stať pri pôrode ale ani neviem sama že čo keď proste ja som bola na konci úplne mimo ale bojím sa aby malému nieco nebolo len mi to nikto nechce povedať… z novorodeneckeho chodia aj 2-3x denne sa pýtať či je všetko ok

autor
7. máj 2025

baby ďakujem za povzbudivé slova ❤️❤️

amelie22
7. máj 2025

Autorka nevidím nič zlé na tom dokŕmiť (či už UM alebo tvojim mliekom) akýmkoľvek spôsobom, aby dieťa prosperovalo a nechudlo a aby ste mohli ísť domov. Ja som mala bezproblémový pôrod, dcéra nebola absolútne spavé bábätko, furt by ťahala mlieko, krásne sa prisala, ale ja som ešte mlieko nemala, tak chudla. Ako prvorodička som nevedela že čo, bola som z toho v strese - dokŕmiť, nedokŕmiť, dám jej um nebude chcieť materské? Jedna sestra mi povedala, že je čas doniesť si flašu - tam som sa zase bála, že keď si zvykne na cumel, už nebude chciet prso... Nakoniec som si povedala čert to ber, hlavne nech sa naje a nech ideme domov a začala som ju prikrmovať striekačkou UM, aj tak bola na hranici tých 10% s úbytkom. AKo sme došli domov v ten deň sa mi rozbehlo mlieko a už nebolo žiaden problém. Tým chcem len povedať, že teraz by som sa už toľko nestresovala a dokŕmila hoc jako...

autor
7. máj 2025
@amelie22

Autorka nevidím nič zlé na tom dokŕmiť (či už UM alebo tvojim mliekom) akýmkoľvek spôsobom, aby dieťa prosperovalo a nechudlo a aby ste mohli ísť domov. Ja som mala bezproblémový pôrod, dcéra nebola absolútne spavé bábätko, furt by ťahala mlieko, krásne sa prisala, ale ja som ešte mlieko nemala, tak chudla. Ako prvorodička som nevedela že čo, bola som z toho v strese - dokŕmiť, nedokŕmiť, dám jej um nebude chcieť materské? Jedna sestra mi povedala, že je čas doniesť si flašu - tam som sa zase bála, že keď si zvykne na cumel, už nebude chciet prso... Nakoniec som si povedala čert to ber, hlavne nech sa naje a nech ideme domov a začala som ju prikrmovať striekačkou UM, aj tak bola na hranici tých 10% s úbytkom. AKo sme došli domov v ten deň sa mi rozbehlo mlieko a už nebolo žiaden problém. Tým chcem len povedať, že teraz by som sa už toľko nestresovala a dokŕmila hoc jako...

@amelie22 ja na tom nevidím tiež nič zle ale viem že by to šlo keby mladý panko sa dal zobudiť ale samozrejme som aj za um len aby prosperoval aj keby na um ostaneme to vibec neriešim

autor
7. máj 2025

iba baby ešte taká otázka -viete viac ako lekári a sestry tu 😏😅 pri pôrode som nemala nastrih ani šitie a aj tak ma to dole vpredu zvonku dráždi napr keď si dám vložku normálne musí ísť ako kacka čo mi to tak derie alebo keď idem na wcko ma to tak nepríjemne reže, pozrela som sa (sak konečne po 9mes už viem😂) ale nič nezvyčajne som sk nevšimla. zajtra sa ešte opýtam na vizite len či nahodou neviete že čo to … je to tak už 3den

autor
8. máj 2025
@anavixy

Vsetko co popisujes - osetrenie dietata a ostatne ukony ohladom dietata je uplne bezne a normalne, standardny postup, ktory nema nic spolocne s tazsim porodom. Spavy je zo zltacky, nejde o to, ci musi ust pod lampu, zltacku ma a z toho je spavy, prejde to. Nasledky, pokial by nejake mal mat, sa neprejavia teraz v prvych dnoch po porode ale az niekolko mesiacov/rokov po v podobe tazkosti v pmv, poruch ucenia ci spravania… absolutne NIC mu nemusi byt ani potom, ale toto co popisujes isto nema z porodu.
Vahovy ubytok 300 g je pri vahe 3400g praveze dost, do rana to velmi lahko bude viac ako 10% vahy (niekde toleruju 10, niekde az 13), je cas zvazit dokrmovanie, ak ti bola poskytnuta adekvatna pomoc s dojcenim a napriek tomu to nefunguje zatial - co sa este, verim, zmeni.
Btw, to co pises o oblickach je blbost, oblicky pracuju uz v brusku, jedine co je teraz ine je to, ze nema dostatok tekutin, moze mocit malo a vylucovat uraty - mocove soli, co je znamka dehydratacie.

@anavixy zjavne robis v pôrodnici… prosím ta od kedy sa maly narodil tak zvykne akoby naprázdno prehĺtať -vyzerá to že už grcne ale nič.. aj sa viac x pýtali či negrcal pv ale ani raz.. myslíš že to je nejaký problém riešiť to? ja som to aj spomínala dr ale sa to neriešilo

diewcatqoo
8. máj 2025
@anavixy

@diewcatqoo nevidim dovod odsavat PV ak je cas predtym dieta vazit 🤔 resp. neviem si predstavit, ze mam v rukach dieta, ktore potrebuje odsat a ja ho najprv dam na vahu. Navyse tej plodovej vody je malokedy tolko, ze by to az tak skreslilo vahu a ked je, tak sa urcite najprv odsava a vazi az potom

@anavixy myslela som to tak, ze dieta asi klasicky hned po porode povazili a pomerali. Aspon teda moju normalne povazili, pomerali a vsade si to poznacili... a to, ze sa napila plodovky, tak na to sa prislo o cosi neskor, po vazeni a merani, ked zacala grcat prudom. A napit sa musela asi poriadne, pretoze na vahe sa to odzrkadlilo dost. Uz si nepamatam presne hodnoty, ale tiez som stresovala, ze zrazu taky ubytok a doktorka ma ubezpecovala, ze je to ok, ze to ta plodovka skresluje.

tvoriva_dusa
8. máj 2025

Ahoj, ja síce pôrod ok, ale malá spala 5 h vkuse, nedalo sa ju normalne zobudiť a aj dojčenie sa spúšťalo pomaly.. veď nesala, keď spala. Váha klesla, prišiel rad na UM a denné váženie. A zmenilo sa aj moje nastavenie samozrejme. Dieťa muselo začať priberať, muselo byť budené, dokrmované a to z lahvičky s vačším otvorom, aby sa príliš neunavilo, ja som začala pravidelne odsávať. Ťažké časy, vzdať som to chcela x krát. Podarilo sa po pár mesiacoch sa zbaviť umelého a kojila som malú do 1,5 roku. Všetko to vyžaduje veľa energie, trpezlivosti a hlavne kľud. Držím ti palce.

luccija
8. máj 2025

Ja som nemala nástrih ani šitie a tiež ma pošva bolela veď ten tlak atď...to prejde, ale mňa bolel zadok🤪ja som asi zle tlačila a nemám zlatú žilu, ale mňa asi týždeň bolel zadok.Ked prestane ťahať vyber mu prsník to je reflex on zase hneď chnapne, alebo mu už stačí.Den od dňa bude živší a dravejsi.A neponocuj a spí🤣

maryetta
8. máj 2025

To prehltanie moze byt te ze mu treba odgrgnut. Resp ze sa vracia mliecko a on to nepusti von ale prehlta nazad.

kiki68
8. máj 2025
@luccija

Ja som nemala nástrih ani šitie a tiež ma pošva bolela veď ten tlak atď...to prejde, ale mňa bolel zadok🤪ja som asi zle tlačila a nemám zlatú žilu, ale mňa asi týždeň bolel zadok.Ked prestane ťahať vyber mu prsník to je reflex on zase hneď chnapne, alebo mu už stačí.Den od dňa bude živší a dravejsi.A neponocuj a spí🤣

@luccija to je uplne normalne, ved to tam je jedno s druhym vedla seba, mna zadok bolel tiez asi tyzden ako keby tocim nejake filmy s 20 chlopmi 😂😂😂 A tiez stehna, podla mna aj tie kontrakcie daju tym svalom zabrat. Len clovek co tam spravi, musi prezit

anavixy
8. máj 2025

Nie, to ze prehlta naprazdno je naozaj preto, ze si grcne ale poprehlta si to naspat, nie je to problem, v prvych dnoch je to bezne, netreba to riesit, malo by sa to upravit. Ak by to pretrvavalo moze ist o reflux, ale to sa este v prvych dnoch neda zhodnotit.

autor
8. máj 2025
@anavixy

Nie, to ze prehlta naprazdno je naozaj preto, ze si grcne ale poprehlta si to naspat, nie je to problem, v prvych dnoch je to bezne, netreba to riesit, malo by sa to upravit. Ak by to pretrvavalo moze ist o reflux, ale to sa este v prvych dnoch neda zhodnotit.

@diewcatqoo rozumiem tak ja som sa pýtala na vizite tam že sa napil iba trosku či čo., ja neviem mám zmiešané pocity pretože prvý pôrod prebiehal inak a som zmetena a tým že aj som to tak zle znášala tak mám také obavy že nieco posrali
@tvoriva_dusa tak to aj môj takto proste on si spinká a nezáujem .. ale teda to ti gratulujem že si to vedela zvrátiť a sa vrátiť na dojčenie a ešte na tak dlho ozaj super 🙂
@luccija uprimne ja by som ani nevedela keby ma šili lebo na konci som nevnímala. ale dnes som sa pýtala na vizite a teda že malú ranku niekde pri povrchu mám ale že to mi nesili lebo je mala-pri prvom som malé tiež malé ranky z toho ako šlo babo von ale zasili mi to. a teraz mám normálne obavy a stres že ci pana ci proste nemám niekde poranenia len ich nezasili tak ani o tom neviem… lebo aj predtym tu bola sestrička že veď máte nastrih tak vás to boli a hovorím ja urcite nie a ona áno vy veď to máme v karte.. no pozerám na ňu že asi ťažko.. takže dnes v noci nebudem revat kvôli malého pisaniu a obličkám (dnes ma opísal inak 😂) ale kvôli svojim poraneniam a bolestiam a čo keď a by bolo keby a že proste sme sa na to cele mali vysrat aj na to pohodlie a si to pekne ofrflat vo fakultnej nemocnici.., hormóny, super vec ozaj😵‍💫
@maryetta to inak hovorila aj dr na vizite
@anavixy ďakujem za objasnenie 🙂

luccija
8. máj 2025

No hlava ti srotuje zážitky.Ja som bola taká na endorfinoch, že som v pôrodnici ani nespala.A doma ako strela..Ako na drogách... doľahlo to po 2m🤪hormónu si zvláštna vec čo dokazu

autor
8. máj 2025
@luccija

No hlava ti srotuje zážitky.Ja som bola taká na endorfinoch, že som v pôrodnici ani nespala.A doma ako strela..Ako na drogách... doľahlo to po 2m🤪hormónu si zvláštna vec čo dokazu

@luccija to áno.. ja nespím dobre ale teraz kvôli stresu a strachu že čo všetko sa mohlo posrat a sa posralo a ako to vlastne zistím keď ja o svojom pôrode dokopy nič neviem a ani neviem koho sa opýtať -napr na tie rany som sa pýtala 3-4 lekárov od začiatku a až dnes mi to reálne dr pozrela a zistila že tam mám nezasitu ranu… som hrozne sklamaná prístupom a naštvaná na seba že som tu vôbec sla proste .. no nečakala som že to tak budem znášať

maryetta
8. máj 2025

Vypytaj si zaznam. Pripadne sa dozaduj primara pddelenia nech ti o tvojom stave povie.
Musis byt v pohode. Stres nepomaha ani tebe. A uz vobec nie babatku. Ono citi ze ani ty nie si v pohode.

janage
8. máj 2025

Neviem ci to tu padlo, jemne stihnúť noštek? Tiež som mala spave a potom za frasa nechcelo otvoriť poriadnu pusu. Skus strčiť najprv spodnú časťprsu k puse a potom vsupnut bradavku.
Keď strcis do pusy babu malíček, potiahne? Sací reflex ma každé bábätko.
Inak potiahli sme to aj my potom takmer 3 roky😉
Ak máš v karte nastrih spýtaj sa na to. Mne raz na vidíte povedali k bábätku ABC a keď som sa spýtala, že coi to teda znamená, že ťa silná žltačka zmizla zo dňa na deň, keďže bcera ju mala, tak zistila dr. že číta zlu kartu.
Ja som bola v pohode, ale ako museli tu druhú vystrašiť...
Lebo jej babu čo zltacku zjavne nemalo museli prečítať, že má silnú 😉

autor
8. máj 2025
@janage

Neviem ci to tu padlo, jemne stihnúť noštek? Tiež som mala spave a potom za frasa nechcelo otvoriť poriadnu pusu. Skus strčiť najprv spodnú časťprsu k puse a potom vsupnut bradavku.
Keď strcis do pusy babu malíček, potiahne? Sací reflex ma každé bábätko.
Inak potiahli sme to aj my potom takmer 3 roky😉
Ak máš v karte nastrih spýtaj sa na to. Mne raz na vidíte povedali k bábätku ABC a keď som sa spýtala, že coi to teda znamená, že ťa silná žltačka zmizla zo dňa na deň, keďže bcera ju mala, tak zistila dr. že číta zlu kartu.
Ja som bola v pohode, ale ako museli tu druhú vystrašiť...
Lebo jej babu čo zltacku zjavne nemalo museli prečítať, že má silnú 😉

@maryetta primára som videla 2x- 1x keď sa na konci môjho pôrodu zastavil na boxe a na ďalší deň na vizite čo bol pri mne asi max 2 min.. takže asi tak.
@janage vcera mi sestra z novorodeneckeho ukazovala “chvaty” že silno krúžiť/stiskat za uchom a silno suchat a tlačiť pätu-maly začne akurat tak revat síce ústa otvorí ale neprisaje sa, tak že mu mám dať nasilu bradavky no ale veď i tak sa neprisaje.. a keď mu tieto chvaty nerobím ďalej zaspí.. proste skoda reči.. vcelku pomáha ho vyzliecť len už chudak kýcha.. keď spí vôbec nereaguje ani keď mu vytlačil kolostrum na pery ani prst ani stipat ličko ani nič …tak ja si presne to myslím že zlu kartu prečítala lebo presne so mnou rodila ešte jedna

marhulka13
8. máj 2025

Juuuj, hlavne neporovnavaj pôrody, každý je iný. Úprimne si nemyslím, že by niečo tak veľmi pokaslali a nechali ta tak. Viem, že je to obrovská nálož hormónov, no ani takéto prílišné sledovanie a hľadanie problémov nepomôže, nech si este depresiu neprivodis.

autor
8. máj 2025
@marhulka13

Juuuj, hlavne neporovnavaj pôrody, každý je iný. Úprimne si nemyslím, že by niečo tak veľmi pokaslali a nechali ta tak. Viem, že je to obrovská nálož hormónov, no ani takéto prílišné sledovanie a hľadanie problémov nepomôže, nech si este depresiu neprivodis.

@marhulka13 to porovnávanie mi prišlo tak samé a príliš veľa veci čo vo mne vyvolali pochybnosti a stále nájdem nieco dalsie 😵‍💫

janage
8. máj 2025

A keď mu vložíš malíček do pusy, saje?
Ja som v zúfalstve už striekala to mlieko do úst cez mini otvor. V pootvorenej puse.
Pozri keď sa rozhodneš pre UM nebudeš prvá ani posledná.
Ja som po prvom dieťati bola skalopevne presvedčená, že mňa už nič neprekvapí, (tam boli vsemozne problémy a bola som rozhodnuta, ze druhýkrát uz dojcenie za kazdu cenu rozhodne nepodstupim) a život to zariadil inak.
Ale každý deň som si povedala ešte jeden deň potiahnem, nepôjde to, bude UM. Nakoniec babo priberalo hoci na spodnej hranici.

autor
8. máj 2025
@anavixy

@janage keď je hore áno keď spí nie. vtedy vôbec nereaguje na saci reflex. napr začne plakať zlostiť sa že sa nevie prisat potom mu akoby “zabehne” začne naprázdno prehĺtať dosť dlho a zrazu stihne a bez aktivity ničoho len pozerá v tichosti.. taký čas zas nereaguje saci reflex. a potom zaspí a neviem ho zobudiť resp veľmi tazko
@anavixy

oblecenie99
8. máj 2025

Z kýchania nestresuj, môžeš spomenúť pri vizite, ale moja to tiež robila, oni však sami povedali, že je to normálne, je v pohode, súvisí to s tým, že zo "sterilného" brucha prešlo do vonkajšieho sveta. Mojej dokonca čistili nos fyziologickým roztokom. Ale tiež som sa o ňu bála, lebo u nás v nemocnici bola brutálna zima a neznášala som ju vyzliekať, najmä pred vizitou. Ja som bola na tvojom mieste, a s úplným pokojom som poprosila o UM.. dvakrát, aj u syna, aj u malej. Doma v pokoji a kľude môžete kľudne skúšať kojenie, teraz by som sa sústredila na to, aby dieťa nabralo silu a pribralo. Uvidíš, že keď naberie silu, pôjde aj to sanie na prsníku. Aj ty budeš vo väčšej pohode.

janage
9. máj 2025

A nemáš dvorec príliš napätý, že nevie chytiť. Ja som si zvykla takým chmatom 3prsty z jednej strany a 3 prsty z druhej strany dvorca aby to urobilo kvetinku akoby a odstriekat trocha mlieka. Tým pádom bol prsník s dvorom ľahšie uchopitelny pre babo.
Ono určitý úbytok váhy je v pohode, ak je ale už cez limit, mne rovno povedali, že keď sa to nezastaví, dokrmia oni.
U nás, ale bol problém aj to, že malo dieťa silnú zltacku a doniesli ho ku mne na chvíľu (z mojho pohladu cca 1h to bola tusim). Keď ho nechali pri mne dlhšie bolo to lepšie.
Pomáhala laktacna.
Pozri robíš čo môžeš, problémy spomeň ráno na vizite, tak ako sú, ze vela spi a v spanku nereaguje sanim na podnety. Ak navrhnú dokŕmiť, súhlasila by som, s tým, že budeš ďalej aj dojčiť.

autor
9. máj 2025
@janage

A nemáš dvorec príliš napätý, že nevie chytiť. Ja som si zvykla takým chmatom 3prsty z jednej strany a 3 prsty z druhej strany dvorca aby to urobilo kvetinku akoby a odstriekat trocha mlieka. Tým pádom bol prsník s dvorom ľahšie uchopitelny pre babo.
Ono určitý úbytok váhy je v pohode, ak je ale už cez limit, mne rovno povedali, že keď sa to nezastaví, dokrmia oni.
U nás, ale bol problém aj to, že malo dieťa silnú zltacku a doniesli ho ku mne na chvíľu (z mojho pohladu cca 1h to bola tusim). Keď ho nechali pri mne dlhšie bolo to lepšie.
Pomáhala laktacna.
Pozri robíš čo môžeš, problémy spomeň ráno na vizite, tak ako sú, ze vela spi a v spanku nereaguje sanim na podnety. Ak navrhnú dokŕmiť, súhlasila by som, s tým, že budeš ďalej aj dojčiť.

@janage teraz ma cca 3,18kg… ako dr vcera že to už je dobre že by nás aj pustili ak to bude takto.. to proste ta sestra ma ti strašidlá že budiť kojiť a chudne a to zle je a pod.
ono aby sme sa pochopili ja nemám problém ho dokrmovat ci už odsatym mliekom (staršej som odsavala a dávali sme cez hadicku to bolo srandy) alebo aj um ale nepáči sa mi že tu som všetky z novorodeneckeho povedala že sa nevie prisat ale bez úspechu nikto to nerieši.. jedna pozrela na uzdicku že vyzerá ok a dr mu pozrela či nemá nieco dnu v puse.. inak nezáujem. a príde sestra vidí že sa nevie prisat plače kričí ale nič nepomôže mi. príde neskor že teda už dlho plače či nedáme um a hovorím proste sa nevie prisat a zas nič-proste plače kričí dajme um neriešime prisatie. mňa to hrozne vytáča že tu sa reálne nikto o to kojenie nezaujíma laktačná sú asi iba na plagátoch

autor
9. máj 2025

dnes by nás mali pustiť domov tak som zvedava, chcem ísť hneď ako sa bude dať (ideál pondelok) k pediatricke a teda nech nás pošle s malým na kontroly kde sa dá keby aj nahodou nieco v nemocnici zanedbali/ pokašľali nech to vieme hneď podchytiť.. len ani neviem na čo sa orientovať

janage
9. máj 2025

Kontaktovala by som overenú laktacnu v okolí, nech pozrie prisatie. Chodia aj domov. Mne v nemocnici veľmi jedna pomohla. Vyskúšali sme asi 100poloh, stačilo fakt milimeter posunúť a už to bolo iné.
Mne zas chodili hovoriť, že treba zvýšiť príjem mlieka, aby žltačka začala klesať. Ale keď máš babo hodinu pri sebe raz za 3h a spave no nedostaneš to doňho za ten čas.
Držím palce a verím, že všetko bude v poriadku

fiirsttiime
9. máj 2025

Nerodili ste v ziline 😁🙈 tam mi povedali ze nepôjdem domov pokym nezačnem kojit, by som tam bola doteraz 😁🙈 môj bol tak spavi a hlavne na prse ze kojenie nehrozilo vooobec..ale teda mal zltacku...

autor
9. máj 2025
@fiirsttiime

Nerodili ste v ziline 😁🙈 tam mi povedali ze nepôjdem domov pokym nezačnem kojit, by som tam bola doteraz 😁🙈 môj bol tak spavi a hlavne na prse ze kojenie nehrozilo vooobec..ale teda mal zltacku...

@fiirsttiime pane bože a ja že to sa diať nemôže. a hneď ako som to ráno prečítala mi na vizite povedali že nás nepustia kvôli váhe.. to je moje druhé dieta ale toto som ešte nezazila

evcagabi
9. máj 2025

Tak ale je ti jasne, ze vas tam nasilu drzat nemozu. Ak tam byt nechces, popros o prepustacie spravy a chodte domov

oblecenie99
9. máj 2025

Ale ako ti má nabehnúť mlieko, keď k tomu potrebuješ predovšetkým kľud, pokoj a kvalitnú stravu (ja som v inej diskusii písala, že tentoraz som sa v nemocnici rozrevala od hladu a zúfalstva pri pohľade na jednu večeru v nedeľu)?. Z toho v štandardnej slovenskej nemocnici nemáš nič. Ja určite týmto nejdem teraz spochybňovať všetky postupy, ktoré tam sú a chápem, že sú potrebné, len na druhej strane nemôžu potom očakávať od tých žien, že budú kojiť na požiadanie. Ja som mala sekciu, tak som mala dieťa pri sebe cca každé štyri hodiny, prvé dni len raz. Aj keď som hovorila, že mi môžu dať, že nie, lebo môžem odpadnúť a pod. Tak som si vypomáhala odsavackou, aby sa mlieko spustilo. Kým tam nebola laktačná, tak každá sestrička hovorila ináč, jedna že z boku, druha že mám malú kojiť ináč a dávať spredu, tretia že len v perinke, bez ohľadu na skutočnosť, že po sekcii a malých prsiach zase nie sú všetky polohy vhodné. Keď sa ti dieťa jak tak prisaje, tak počuješ hucat amplion, že mamičky obed, mamičky večera. Potom mamičky, pripravte sa na vizitu. Mňa teraz jedna sestrička zhucala pred doktorkou, lebo som akurát sedela na toalete a kým som sa utrela a prešuchtala k posteli, oni prišli a ja som nebola pripravená v pozore v ľahu na posteli. Podotýkam, deň predtým mi kázali stáť, lebo chceli vidieť to, ako chodím, nie ako ležím, a iné nekontrolovali. Ako fakt režim a prístup jak v base. Jedno je na bomby horšie ako tam.

Alebo pripravte deti na vizitu, nabehnú, že vyzliecť na plienku a potom 15 minút balís polonahé bábätko do deky v tej treskúcej zime v izbe, lebo čakáš. Alebo mne raz vytrhli malú z ruky počas kojenia, lebo ich idú okúpať. Tam sa fajne vyrevala, unavila, a keď mi ju po cca hodine vrátili, už spala. Hladná, unavená. Jasné, že som ju nevedela zobudiť. A potom že prečo schudla. Od piatej rána začínajú chodiť do izby, merať, pichať, upratovať. Od rána do večera si vlastné v pozore. Keďže ja som bola vo fakultnej, tak aj študenti, výskumy, dotazníky..

Ja toto všetko beriem, chápem, že nie som na hoteli, ale tak potom nech sa aj oni rozhodnú, čo od teba chcú, lebo za týchto okolností sa tam naozaj normálne nerozkojis. Ja som teraz evidovala inu druhorodicku, ktorá tam išla rovno s vlastným mliekom. Teraz pri mojej nemali problém dokrmit, boli ináč nápomocné, až na jednu jedinú vyslovene nepríjemnú sestričku na novorodeneckom, mali aj dobrú laktačnú, ale napr. pred piatimi rokmi som tam rodila syna a to bola jedna hrôza s ich prístupom. Teraz som už aspoň mala materské mlieko, predtým mi laktacia nabehla až doma. Mali tam jednu laktačnú vtedy, ktorá bola hrozna, UM mi síce dali (musela som už ale zvýšiť hlas a vydupať).