icon

Kričali ste pri pôrode?

macik166
24. okt 2015

Ako ste znášali bolesť? Kričali ste? Ako to ovládať? Ja som pri prvom pôrode kričala, a keď si pomyslím, čo budem vystrájať pri druhom....až mám z toho strach. 😕

zitaje
24. okt 2015

@sophieeee never tomu 😉 moje prve dieta malo 3kg, posledne 4kg, a predsa bol treti porod ovela lahsi a menej bolestivy, nez ten prvy. 🙂

sophieeee
24. okt 2015

@zitaje no to podla mna preto ze bolo 3tie..predsa tie porodne cesty uz vedia pracovat lepsie ako u prvorodicky..ja som strasne trpela a ani neviem ci vobec budem este chciet niekedy rodit 😃asi najblizsie tak za 10 rokov

margarita
24. okt 2015

hmmm, vsetky moje 3 deti mali nad 4kg, kazde dalsie bolo vzdy o 100 az 150g tazsie 😀
ale napriek tomu si myslim, ze to nesuvisi ani s poradim dietata resp.porodu, ani s vahou, skratka su dva typy zien, tie co kricia, a tie, co nekricia. kazda nech si rodi ako vie a zvladne.....lebo ani dva porody tej istej zeny nie su rovnake, tak ako by mohli byt aj rodicky, nie? 😉

danielahamar
24. okt 2015

pri prvom áno a to mal len 1900g, pri druhom nie, lebo som už vedela čo a ako, že ak budem kričať, tak ma zfúknu 😅 tak som rýchlo radšej porodila, druhý mal 3,60kg

sophieeee
24. okt 2015

@margarita tam je urcite viac faktorov..prah bolesti,vek zeny atd.. Ja som to teda nezvladala vôbec asi aj preto že to trvalo skoro 11 hodín a bola som strašne vycerpana ale na krik sa nasla stále energia 😃 a ani som si to nejak neuvedomovala..bola som proste mimo

jurio
24. okt 2015

ked si kricala,tak si nemohla zaroven tlacit/rodit tym padom si zbytocne zmeskala kontrakciu a vieme ze to je taka bolest,ze stoji zato z celej sily hned na zaciatku potlacit/porodit,lebo po vytlaceni je ulava hned ze ano🙂

ladywitch26
24. okt 2015

mne hned na zaciatku povedala porodna asistenka, ze si mozem robit cokolvek, co chcem. ak chcem chodit, mozem. ak chcem skakat na fitlopte, mozem. ak chcem rodit posediacky, poklaciacky, akakolvek poloha je mne najlepsia, tak mozem. pri prvej dcere som tlacila skoro dve hodiny, mala cez 4kila, tak som si aj pokricala, ale skor od zlosti, lebo som sa vycerpana pytala porodnika, ze kolko to este bude trvat. vzdy mi povedal, ze uz len tak 10-15 minut, ale ked mi to povedal uz 4x, tak som bola napalena 😀 pri druhom porode som kricala, ale kvoli tomu, ze som zacala rodit rychlo na izbe a akosi nechceli verit, ze uz fakt, lebo len 20minut predtym ma prezerali a bola som otvorena len na 2cm. no proste rychlovka 😀 a pri tretom porode som tusim rucala ako tur, lebo maly sa v poslednej chvili otocil tvarickou dohora, tak ho slo ovela tazsie vytlacit. a ked som dokricala ja, tak kricala porodna asistentka na studenta, nech pada vonku na vzduch, lebo bol volaky zeleny. (dala som suhlas, aby bol pritomny aj student a zrejme to bol jeho prvy porod, lebo to akosi tazsie znasal 😀 ). no a potom kricala pre zmenu doktorka, lebo mi nahle klesol tlak, vyvratila som bielka dohora a museli mi pichnut adrenalin. a do toho krical muz, nech ho nenechavam sameho s troma deckami. tak sme si takto vsetci statocne pokricali a o par dni sme sli domov. potom uz krical len maly, ked bol hladny 😀

ukulela
24. okt 2015

@ladywitch26 najviac som sa zasmiala na muzovej reakcii - aj ked teda jemu to v tom momente asi smiesne nebolo. hlavne, ze vsetko dobre dopadlo 🙂

ladywitch26
24. okt 2015

@ukulela no veru nebolo, tusim ma aj poplieskaval po lici. aj doktorka bola trosku nervozna, tak ale ona je vlastne na pricine. ja mam normalny tlak tak 90/70, tesne po porode som ho mala 80/60, co sa im zdalo nizke, tak ze mi pichnu infuziu. no a ja mam paniku z ihiel. po kazdom jednom odbere krvi plesnem k zemi 😀 nie ze by som sa nemohla divat na krv, ale mne tak 5-10minut po odbere vzdy klesne tlak, ze sa mi zatmieva pred ocami. no a vtedy zahlasila, ze mi predsa len musia vrazit do zily tu hnusnu kanylu (co som sa dovtedy vytesovala, ze budem bez toho), tak mi siel tlak este nizsie. tusim 65/45 som ho mala, tak ale uz som si tak raz v klude leziac na gauci namerala. pre mna nic zvlastne, trosku "stratim obraz", posumi mi v usiach, ale ked si lahnem a vylozim nohy dohora, tak za chvilu ok. ja som ich tam aj pocula vsetkych, aj obrysy postav som videla, aj som sa im snazila povedat, ze vsak u mna to normalne, len mi medzitym nasadili kyslikovu masku, tak ma cez to uz nerozumeli

rough
25. okt 2015

Co kricala, ja som pritom strasne nadavala, a to za normalnych okolnosti nenadavam🙂 v podstate som pri kazdej kontrakcii vynadala porodnikovi, sestram, studentom, personalu, muzovi...potom som sa vo chvilkach pauzy ospravedlnovala a s dalsou kontrakciou opat vynadala celemu svetu a tak stale dokola🙂 a pri samotnom tlaceni som nekricala ale komentovala cely priebeh🙂) este ze to vsetci vzali sportovo...

tjaden
25. okt 2015

@tova no moja mačka behala dokola a nerobila mňau mňau ona revala akoby ruja chytila, no som z dediny a zopár zvierat som už rodiť počula, potichu to teda nebolo

tjaden
25. okt 2015

@macik166 že "keď sa teším tak nekričím"..kričala som aj pri sexe a to som sa z neho tešila, ak idete na husenkovej dráhe tak kričíte nie? ak ide kolotoč veľmi rýchlo nepokričíte si? ak vám v škole povedali, že odpadne hodina nezakričíte od radosti? Ak sa dcérky spýtam či chce sladké kričí od radosti. Hej, smiať sa budem pri pôrode 😀 Áno je to najväčšie šťastie na svete mať dieťa ale to, že si priznám, že to bolí ako sviňa znamená čo? že som zlá matka? Ležala som na rizikovom 2mes, každý deň niekto kričal, v noci som sa budila na krik, zakaždým to bola nejaká rómka, so sestričkami sme ich ohovárali, hovorila som, že ja takto kričať nebudem...Tak isto som kričala možno aj horšie, nedalo sa to ovládať, 2x ma nadstrihli a nejak 1-2cm ma roztrhala, keď prišla najsilnejšia bolesť zahryzla som si do ruky aby som nevykríkla, lenže to ešte len mal prísť vrchol bolesti a vtedy mnou tak trhlo, že mi ruka z úst vyletela a skríkla som. Bože strihnú mi do vagíny, zaživa mi prerežú mäso a čo mám slastne vzdychnúť??

irusa
25. okt 2015

Nie...toto sa robi len vo filmoch

slnecnica174
25. okt 2015

@macik166 Tiez som nekricala, bolest jak svina, ale prezivala som to potichu, aj to sa da 😉

vejula
25. okt 2015

Inak je to celkom zaujímava téma na nejaku diplomovku, že prečo ludia pri námahe kričia, napr aj tenisti, kulturisti.... Ženyy pri pôrode. Vela sa tu spomína bolesť. Ale ked žena kričí pri tlačení, podla mna to ani nieje o bolesti, teda u mna to nebolo o bolesti ale o tej namahe, ktoru som vynakladala pri tom tlaačení, že ten zvuk tam šiel akosi taak uplne prirodzene...
Pri strednej dceérke som nemala také tlaky, aj mi tlačili na brucho aa vtedy som tak nekričkala, resp. vôbec ten zvuk zo mna nevychádzal. Pri najmladšej tie tlaky boli také obrovské, že to kričanie šlo samo od seba. Ked sa tak nad tým zamýšlam, je to zaujímavá tema, určite to má nejaký význam, boh vie či su na to nejaké študie, prečo ludia pri námahe kričia 😎

macik166
autor
25. okt 2015

ďakujem všetkým za názory a povzbudenia

vejula
25. okt 2015

@macik166 najväčšiu šarapatu pri pôrode nám spôsobuje neokortex. PRáve ked sa žena snaží kontrolovať a chovať sa "ako sa na dámu patrí" Ty rodíš, a ak maš chuť kričať, tak krič. Tvoje telo vie čo robí, len mu ver. 🙂 PRajem ti krásny pôrod 😵

luciferkax
25. okt 2015

Ja som vrieskala počas kontrakcií.. napichli mi infuzku a začail neznesitelné bolesti.. čo už.. sestrička z toho bola rozhorčená, ale "jej starosť".. počas tlačenia som sa sústredila už na tlačenie.. ale posledné kontrakcie.. cca hodinu sa mi vydržať bez kriku nedali :(

waity888
25. okt 2015

Smejem sa tu na niektorý komentároch...najviac na takých ako že sa to nerobí a je to vysoko neprípustné a pohoršujúce. Tým by som sa vôbec netrápila. Ja som ževraj trošku pokričala poslednú pol hodinu keď som malého vytláčala. Nespomínam si na to,bola to proste bolesť tak som si uľavila.Rodila som v Taliansku, môj pôrod trval 13 hodín a súčasne so mnou rodila jedna talianska, ktorá vrieskala celý pôrod.. keby ste talianky počuli rodiť tak to už neviem čo by ste hovorili...ved je to jedno, každej pomôže niečo iné,,,nestresuj sa s tým.

alchemilkazltozelena
25. okt 2015

ja som niekolko mesiacov dopredu riesila ze ake to bude trapne ked budem vrieskat, ze o tom bude potom kazdy hovorit, atd a cuduj sa svete, nevydala som ani jeden jediny hlasok, sama som sa cudovala 😎 mala som epi, mozno to bolo aj tym...pred tym kontrakcie boli strasne, to som zavyjala od bolesti ale akonahle mi dali epi a sla som rodit, len som tlacila ked sla kontrakcia, ale uplne bez zvuku 🙂 aj som videla na tvarach sestriciek a dr. udiv, ze som ticho 😀 netreba nic dopredu planovat aj tak bude vsetko nakoniec inak

anjelaa
25. okt 2015

ja nie, nemohla som, cez bolesti som teda rozhodne kričať ani nemohla. Na to mi energia nezostala, bola som rada, ze dycham 😉

nini1010
25. okt 2015

Nie,kricanie obera o strasne vela sily tlacit.a hlavne mala som epidural,nemala som dovod kricat 🙂

wejky
25. okt 2015

pri samotnom porode som nekricala, ani sa nedalo, lebo som zadrziavala dych pri tlaceni a velmi som sa sustredila na pokyny, maly bol na 4 zatlacenia von, ale kricala som pocas kontrakcii ktore isli v kuse za sebou, az splynuli v takmer jednu nekonecnu kontrakciu, som si nemala cas ani kedy oddychnut a ma to strasne vycerpavalo, samozrejme, ze som nemala v plane kricat, ale to islo samo, telo sa potrebovalo nejako vyventilovat pod tym naporom...a kus som si pokricala pri siti, ked mi urobili par stehov do ziveho tkaniva

vejula
25. okt 2015

@macik166 a ešte paradoxne, napriek tomu že som kričala, som tak silno tlačila, že ma lekar brzdil, nech tak silno netlačím, aby mala taak rýchlo nešlaa von, aby som sa nepotrhala. Samozrjeme že som to nevedela ovládať, aké som mala tlaky, tak som tlačila, nedalo sa to zastaviť ani ubrzdiť... Takže všeobecne tvrdenie, že ak kričiš nemaš silu tlačiť, je len obrovský mýtus, ktorý asi vymysleli doktori, nech maju kludnejšiu šichtu.

seahorse27
25. okt 2015

@irusa samozrejme, kriciace zeny pocas porodu napodobnuju herecky vo filmoch. Na to jedine sa sustredia 🙄

horana
25. okt 2015

@nini1010 Najlepsie je ked niekto napise ze kricanie obera o sily ked ho vlastne vobec nazazil a tak to ma iba na teoretickej rovine, nevyse si nechal(a) utmit prirodzene reakcie tela a tak vobec nevie ako prirodzeny porod prebieha a ako telo tlakmi, bolestou a (aj) krikom pomaha v uzasnom procese. Je male percento zien ktore spanikaria a zastvaia si tuto prirodzenost bez ohladu na krik, ten to nesposobi, len skratka zle pochopia dynamiku a seknu sa, neuvolnia, idu proti prudu, ci uz tym ze tlacia do hlavy alebo netlacia ked maju a pod. cize moze byt vonkajsim prejavom pri takejto zene aj (nespravny) krik, ktory je potom znakom ze nieco nejde tak ako ma. Co vsak nic nehovori o tom ze drvivej vacsine nejaky druh zvukovych prejavov, divokych a nesputanych odhali netusenu silu, o ktorej ani netusili ze v nich je a da im naplno precitit zenstvo ako take. A to nie su teorie, ale viackrat prezita prax. Co sa ale zvonku, a uz toboz nie teoreticky neda pochopit.Prirodzeny porod totiz nie je ako trhanie zuba alebo slepe crevo - co su negativne bolesti z niecoho co sa pokazilo. Naproti tomu prirodzene tehotenstvo nie je choroba, ani prirodzeny porod nie je patologia. Nasa civilizacia uz nepozna bolesti, ktore sa sice pomenovanim v nicom nelisia od tych "zlych" pri chorobe ale v zasade su niecim diametralne inym, pomocnikom, sprievodcom...
Este pripominam ze netvrdim ze kricat je lepsie ako nekricat a spektrum prejavov je rozne, takze rozhodne moze byt uplne normalne ci uz kricat alebo nie, kazdej ako prijde. Hlavne je poddat sa, nebat sa spolupracovat so svojim telom, uvolnit sa do maxima a splynut so silou v nas ukrytou.

kadan
25. okt 2015

@macik166
ja som pri prvom nekričala, mala som epidurálku, pri druhom som ju nemala a tiež som nekričala, ale mala som strašnú chuť hovoriť jedno vulgárne slovo dokola 😅 ale našťastie som to hovorila iba v duchu 😅 na pôrodnej sále

popravde neviem ako by som reagovala, keby vedľa v boxe nejaká žena vrieskala
asi by som mala strašný strach z pôrodu
neovplyvníš svoje chovanie keď to na teba príde, zábrany idú bokom, niektoré chvíe si ani pamätať nebudeš 😉

ja som len vzdychala pri šití, pri epi v pohode, ale bez uff dá to zabrať, a tie ich injekcie a spreje .....

ludmilaka
25. okt 2015

@raimunda Tak to ti poviem...Ja som akoby z iného sveta počula kričať personál -odchádza, tlak 20/50 a ešte som počula dlhé piiiiip, čiže som ozaj odišla.

22tanulka
25. okt 2015

@rough ako si konkretne nadavala? vulgarne??? 🙂 ja som rodila v zahranici a kricala som ooooo Bozeeee a hebamme sa pyta muza ze co stale rozpravam,tiez si myslela ze dake vulgarizmi tam vykrikujem na nu 😀 😀 😀

maryah
25. okt 2015

mne sa nedalo kričať, ja som sa sústredila na to aby som to predýchavala 🙂