Mám po porodu sníst placentu?
Zaujal mne link od jedne maminky zde na MK na tento clanek..,jelikoz ho nedokazu "vnitrne zpracovat sama" 😉
http://www.babyweb.cz/mam-po-porodu-snist-placentu
zajimal by mne vas nazor a kde jsou "nase-vase hranice zdravi prospesne a kanibalstvi"
Domů > Porod > Po porodu > Mám po porodu sníst placentu?
Mám po porodu sníst placentu?
DOTAZ TÝDNE Dobrý den, někde jsem četla, že se po porodu doporučuje sníst placentu. Prý je to velmi zdravé a mnohé přírodní národy to tak dělají. Je na tom něco pravdy? Přijde mi to docela nechutné, ale to je ostatně mnoho prospěšných věcí. Děkuji za odpověď. Alice K.
Redakce Babywebu odpovídá:
Máte pravdu, že v civilizované kultuře je představa pojídání placenty považována spíše za nechutnou záležitost, nicméně i zde se tento rituál začíná rozmáhat, zvláště u lidí, kteří po vzoru tradičních národů věří, že placenta patří k rituálu zrození.
Pokud odhlédneme od faktu, že placenta byla součást matčina těla, není na jejím složení nic špatného či nechutného. Jedná se přímo o výživovou bombu: obsahuje značné množství proteinů, vitamin E a B6, železo a také hormon oxytocin známý jako hormon štěstí. Tyto látky mají pozitivní vliv na fyzickou rekonvalescenci ženy po porodu, podporují a zvyšují tvorbu mléka. Krom toho jsou výbornou prevencí poporodní deprese a výkyvu nálad, tedy účinným prostředkem proti poporodní depresi.
Léčivých účinků placenty jsou si vědomé mnohé přírodní národy, například staří Egypťané věřili v dualitu duší, přičemž jedna z nich sídlila právě v placentě. Podobně i kmeny Ibo v Nigérii a Ghaně považují placentu za dvojče dítěte a pořádají pro ni plnohodnotný pohřební obřad. Navahové pohřbívají placentu do posvátné půdy spolu s náčiním, které symbolizuje povolání, které by mělo dítě v budoucnu vykonávat. Podobně to dělají i na Filipínách. Tradiční čínská medicína věří, že placenta je léčivý orgán prodchnutý aurou mystické síly natolik, že se v Číně rozvinul velký černý trh obchodu s placentami, které jsou servírovány v restauracích coby speciální menu.
Na internetu najdete velké množství receptů na přípravu placenty. Můžete si připravit steak nebo koktejl. Ale z lékařského hlediska se zatím nedoporučuje dávat si placentu k večeři, dokud nebudou účinky konzumace důkladně prozkoumány. Nicméně bychom tento zvyk měli respektovat u národů, u nichž je to kulturní tradice.
Alternativou ke steaku z placenty může být ve Velké Británii stále více populární usušení placenty a její následné plnění do kapslí, které maminka po porodu užívá. Receptura vychází ze staré čínské medicíny a jsou nabízeny dvě metody zpracování placenty (Placenta Encapsulation) – usušení nebo uvaření a následné usušení, v obou případech je pak placenta rozdrcena a naplněna do kapslí podobných vitaminovým. K mamince se produkt dostane zpravidla dva dny po porodu.
V našich končinách může být problémem si vůbec placentu po porodu přinést domů, protože při podání této žádosti se nemocnice většinou odvolávají na zákon o biologickém odpadu. Pokud se vám to ale povede, můžete ukončit své těhotenství a poděkovat svému tělu symbolickým obřadem, při němž placentu pohřbíte a vysadíte nad ní strom.
11. 2. 2013 | Z dostupných zdrojů zpracovala redakce Babyweb

ale tak toto hadam nie...a dotaz k clanku, odkedy je oxitocin hormon stastia...hormon stastia je endorfin predsa
na medzinarodnej konferencii PA v Nemecku minuly rok boli workshopy zamerane na spracovanie placenty...napriklad sušenie, nasledne mletie a naslednu vyrobu homeopatik pre dieta- je to vraj pre neho liek na cely život....v zahraniči ,ak chcete mat doma taketo homeopatikum, nebude problem s jeho vyrobou...
@dulkagabulka Vies ze keby som o tomto vedela tak 4 roky dozadu, tak nevaham, odkedy som ho prestala kojit, jeho imunita isla dole vodou, niekedy uz neviem ako by som mu pomohla.
ked som robila au pair v zahranici tak moja sefka rodila doma a dala zozrat placentu 3 svojim mackam,,,uz to mi bolo nechutne
ja nejem nic co mi nechuti, ani mrkvu 😀
@dulkagabulka wau... tak to je potom ovela ovela lepsie ako tolko ospevovana pupocnikova krv, ktora sa ani nemusi vyuzit a stoji to kopu penazi. A toto je zadarmo... asi aj preto by to bola u nas prekazka...
😨
noo,ked uz,tak ususit a na ranajky pridavat do bananoveho koktajlu,alebo musli, 😅 😕
vsak aj tom cruise sa na to chystal....nakoniec to otocil na vtip, ale pri nom clovek nikdy nevie....
No by ste sa cudovali baby kolko liekov ma ako aktivnu zlozku placentu, ale aj v kozmetike pripravky na oci, vlasy, pery... akurat sa pouziva vacsinou zvieracia placenta, ovcia alebo tak...ma sirokospektalne ucinky, bolo by to na dlho.
V zaciatku diskusie je nazor ze naco to jest, ked sa mozme dat po porode dokopy inymi jedlami/pripravkami. Jednoducha logika mi hovori, ak by sme uz raz pripustili ze je sucast vlastneho tela tak zazracna, naco siahat po inych a to svoje vyhodit? Nuz podla mna hlavne preto lebo je zaroven pravdou ze sucasna civilizacia ma voci tomuto kulturne podmieneny odpor, ktory je tak ci onak vo vseobecnom povedomi silny, a len tak lahko sa nezbori. Akoze budeme ochkat nad obrazkom placenty, ale mrtvy kus svaloviny kravy si ako reznik dame bez namietok...Je fakt ze niektori tradicni homeopati vyrabaju z placenty vytazok a toto uz by mohlo byt pre mnohych "stravotelnejsia" verzia. Vraj funguje.
Mne sa najviac paci ritual zasadenia placenty pod strom na vlastnej zahrade, je v tom nieco krasne symbolickeho. Rastie strom "vyzivovany" zivotnym obalom dietatka. Vela starych kultur spajalo dieta s urcitym stromom, bolo to zaujimave ze v mnohych uplne nezavislych kulturach toto vzniklo. Ze sa aspon sadil strom na pocest dietata. Skoda ze ked som cakala deti, v dome (vlastnu podu) sme este nebyvali. Ak by ano, isto by som na to tlacila, aby som to mohla urobit a strom jednak vysadit a jednak placentu pod neho zakopat.
@dulkagabulka Prosim ta,ake zahranicie? Jeden workshop este neznamena, ze sa to zacne valne spracovavat... A vies aj ake je percento pozicia placenty? Kolko rodiciek ju zje a kolko vyhodi? tu v NL napr. ani nepoznaju poriadne probiotika a nieto este vrabat nieco z vlastno-odrodenej placenty. Navyse je to biologicky odpad- ked je na to dovod, posielaju ju na rozbor... Ja som ju chcela po porode vidiet- zaujimalo ma to, ako vzera atd. Bolo to v podstate velke "vrece" so zilami, pripominalo mi to farbou pecen.
Krvne straty? JA som placentu nejedla a mala som 200ml krvne straty pri porode a poporodne krvacanie bolo po 5 dnoch prec- vnimala som to skor ako menstruaciu, ziadna velka strata. povedala by som,ze je to vysoko individualne, a ci pomoze placenta alebo nie su dohady. Neviem si predstavit nemocnicu, kde by povolili, aby sisi nieco take zobrala.
@horana o zasadeni pod strom mi hovorila aj moja PA,ze kedysi to robili aj v NL, kamoska zo Surrinamu mi povedala,ze pri domacich porodoch sa to obcas stale robi.
A inak baby, zvierata zeru placentu o.i. aj kvoli tomu, aby predator tak lahko nezistil,ze je niekde novonarodene mlada. niektore aj oblizu zakrvavenu zem->Poznatok z National Geografic.
@ervenka
to nebol workshop na valne spracovavanie... 😀
bolo to pre tych,ktori maju o taketo veci zaujem...a pre tych som to pisala aj ja..
@irriss to nemyslíš važne 😀 žeby som niaky recept vymyslela????
baby,ja sa nad niektorymi vasimi komentarmi zachadzam od smiechu,muz sa cuduje ci mi nesibe,ste fakt expertky 😀 😀 😀 a k teme,jedine co by som okolo placenty chcela je vidiet ako vyzera na zivo a to je asi tak vsetko,na obed by som si ju urcite nedala.
@dulkagabulka predpokladam, ze u nas to nejde...
no jest ci nejest placentu....ja osobne nemienim byt zas tehotna 9 mesiacov len preto,aby som si mohla za 5 minut zozrat vlastnu placentu na veceru 😀...... taku luxusnu veceru si veru nemozem dovolit 😀 a koniec koncov omrvinka z placenty vam ostane na krku minimum do svojich 18 rokov 😀 😀 😀
Tak tie tobolky so susenou vlastnou placentou by som si kludne davala. Nevidim na tom nic nechutne. Ved kopec lekarskych pripravkov clovek rano supne do seba bez toho, aby do detailov riesil, co v tom je. A kolko z vas si s chutou natrie na chleba taku majku? To sa mi osobne zda teda nechutnejsie ako zjedenie tej ususenej placenty v tobolkach.
v usa neni vynimocne ze rodicia si vezmu domov placentu, vacsinou su to indovia a ine namozenstva ktore si ju pochovaju a maju pri tom obrad. Ale ktovie co aj ine s nou robia to neusia lekarovi povedat.
😀 😀 zjest plac entu nie dakujem 😀
@tova
@dulkagabulka
@mihouk
@bubelko
@sisaha
@jabadaba
Prave jsem se docetla na it.webu neco, co mi vysvetlilo duvod techto obradu.. 😉
V clanku je vysvetleno, ze placenta je ze stejneho genetickeho materialu jako je dite..po case se oddeli a placenta se stava "kuchyni" ditete.. Stava se jeho "dvojcetem" ...kterym se pak samo zivi..
proto pak dochazi k obradum..jedna se o "dvojce" ditete..Placenta je ve skutecnosti jehoduhe "ja"..
Jsou ruzne narodnosti, ktere pohrbenim placenty zajistuji silu urody...
p.s. prirovnani, ktere je popisovano v clanku, kdy placenta je oznacovana za stejny material geneticky jako je dite..je dokonce nazyvano "dvojcetem" ..zivi se svym dvojcetem..Tento fakt mne stale nezbavuje myslenky na"kanibalismus" 😔
@irriss pozri, ako inak celebrita z LA má v pláne zjest svoju placentu 😀 http://www.topky.sk/cl/100314/1341869/Tehotna-p...
@mihouk len aby to mäsiar zle nepochopil a neohmatal pľúcka on Tebe 😎
Inak ľudia pojedia všeličo a my "civilizovanejší " sa už natoľko líšime, že je to pre nás nepochopiteľné. Ak by sme boli vychovávaní v spoločnosti, kde sa takéto rituály akceptujú, je to iné, neriešime, spapáme 😝 ...
Inak napr. fakt- materské mlieko je sladké a chutné (medzi nami- kto si neochutnal vlastné MM? asi všetky 😉 - a je to úplne v pohode, žiadna úchyláčina)- no mlieko ešte plní účel, čiže má byť dobré a preto sa mnohým nehnusí...ale placenta už nefunguje, je vlastne "mŕtva", tak je prirodzené, že na ňu chuť nemáme, hnusí sa nám...
Zatiaľ, kým máme čo po pôrode jesť a doplniť si chýbajúcu energiu, tak to asi neprichádza do úvahy.
Inak paradoxne môže byť oveľa zdravšia ako naše priemyselne vyrábané potraviny, ale to už by bolo na inú debatu. 🙂
ja teda vlastnú placentu nezjem. ALe v prírode je to absolutne normálne.
Každá savčia matka - a to AJ BIELOŽRAVCI zožerie po pôrode placentu.
1. dôvod zamaskovať pôrod a tým sa neprezradiť šelmám
2. dôvod to čo je písané v článku, výživový prostriedok a kopa oxytocínu na spustenie mlieka.
To je riadny humus 🤐 Akoby tie vitaminy a mineraly nebolni v ovoci a zelenine. Oxytocin sa tiez tvori v tele matky. Ved nie sme zvierata, aby sme maskovali porod.
toto mi príde ako celkom zaujímavý článok, ale čo mi príde podstatnejšie je dôležitosť láskyplného pôrodného zážitku pre dieťa a to je nechať prirodzene odpadnúť šnúru s placentou. Čítala som knihu Lotosový pôrod a musím priznať, že to bolo pre mňa veľmi emotívne a poučné čítanie. Ešte ani nad jednou knihou som toľko sĺz nepreliala. Len škoda, že som tieto informácie nemala skôr.
http://www.2012rok.sk/wp/deti-a-rodina/18731-li...
http://www.lotosovyporod.cz/

mna zaraza skor to, ze zenska da takuto otazku na nejaky noname web a keby jej miestne nevzdelane redaktorky odpovedali "ano, zjedz ju", tak by ju snad aj zjedla 🤐