Mám po porodu sníst placentu?
Zaujal mne link od jedne maminky zde na MK na tento clanek..,jelikoz ho nedokazu "vnitrne zpracovat sama" 😉
http://www.babyweb.cz/mam-po-porodu-snist-placentu
zajimal by mne vas nazor a kde jsou "nase-vase hranice zdravi prospesne a kanibalstvi"
Domů > Porod > Po porodu > Mám po porodu sníst placentu?
Mám po porodu sníst placentu?
DOTAZ TÝDNE Dobrý den, někde jsem četla, že se po porodu doporučuje sníst placentu. Prý je to velmi zdravé a mnohé přírodní národy to tak dělají. Je na tom něco pravdy? Přijde mi to docela nechutné, ale to je ostatně mnoho prospěšných věcí. Děkuji za odpověď. Alice K.
Redakce Babywebu odpovídá:
Máte pravdu, že v civilizované kultuře je představa pojídání placenty považována spíše za nechutnou záležitost, nicméně i zde se tento rituál začíná rozmáhat, zvláště u lidí, kteří po vzoru tradičních národů věří, že placenta patří k rituálu zrození.
Pokud odhlédneme od faktu, že placenta byla součást matčina těla, není na jejím složení nic špatného či nechutného. Jedná se přímo o výživovou bombu: obsahuje značné množství proteinů, vitamin E a B6, železo a také hormon oxytocin známý jako hormon štěstí. Tyto látky mají pozitivní vliv na fyzickou rekonvalescenci ženy po porodu, podporují a zvyšují tvorbu mléka. Krom toho jsou výbornou prevencí poporodní deprese a výkyvu nálad, tedy účinným prostředkem proti poporodní depresi.
Léčivých účinků placenty jsou si vědomé mnohé přírodní národy, například staří Egypťané věřili v dualitu duší, přičemž jedna z nich sídlila právě v placentě. Podobně i kmeny Ibo v Nigérii a Ghaně považují placentu za dvojče dítěte a pořádají pro ni plnohodnotný pohřební obřad. Navahové pohřbívají placentu do posvátné půdy spolu s náčiním, které symbolizuje povolání, které by mělo dítě v budoucnu vykonávat. Podobně to dělají i na Filipínách. Tradiční čínská medicína věří, že placenta je léčivý orgán prodchnutý aurou mystické síly natolik, že se v Číně rozvinul velký černý trh obchodu s placentami, které jsou servírovány v restauracích coby speciální menu.
Na internetu najdete velké množství receptů na přípravu placenty. Můžete si připravit steak nebo koktejl. Ale z lékařského hlediska se zatím nedoporučuje dávat si placentu k večeři, dokud nebudou účinky konzumace důkladně prozkoumány. Nicméně bychom tento zvyk měli respektovat u národů, u nichž je to kulturní tradice.
Alternativou ke steaku z placenty může být ve Velké Británii stále více populární usušení placenty a její následné plnění do kapslí, které maminka po porodu užívá. Receptura vychází ze staré čínské medicíny a jsou nabízeny dvě metody zpracování placenty (Placenta Encapsulation) – usušení nebo uvaření a následné usušení, v obou případech je pak placenta rozdrcena a naplněna do kapslí podobných vitaminovým. K mamince se produkt dostane zpravidla dva dny po porodu.
V našich končinách může být problémem si vůbec placentu po porodu přinést domů, protože při podání této žádosti se nemocnice většinou odvolávají na zákon o biologickém odpadu. Pokud se vám to ale povede, můžete ukončit své těhotenství a poděkovat svému tělu symbolickým obřadem, při němž placentu pohřbíte a vysadíte nad ní strom.
11. 2. 2013 | Z dostupných zdrojů zpracovala redakce Babyweb

len som si predstavila tie tvare lekarov, kebyze to nejaka cerstva rodicka na nich vybafne, ze si prosi... 😀
Ale na druhej strane sa mi nepaci, ze placenta je povazovana za odpad a likviduje sa ako odpad... Ja by som ocenila, keby sa k nej pristupovalo ludskejsie a aspon tie, ktore by mali zaujem, si ju mohli zobrat a trebars dat do pody na zahrade a zasadit tam strom... ale papat nieee... to nechajme zvieratkam...
@hradnapani kedze asi nezaznamenali od nijakej maminy takuto poziadavku tak sa to dava do odpadu ...neviem si dost predstavit kde by to matky tie dni ktore su v nemocnici po porode aj tyzden skladovali 🙂 alebo by to zabalili hned tatinovi ako darcek na domov ? 🙂
zaujimave. opytam sa na to mojej duly 🙂 aky ma na to nazor, ci sa uz s niecim takym stretla. dam vediet
inak u nasich psov a macky som videla, ze placenty pojdeli vzdy a mali z toho vyzivu
tak keby dakto te kapsulky vyrobil,aj by som si dala 😉
a ked niekomu nevadi jest kazdy den mrtve maso zo zvierat zijucich v hroznych podmienkach a este v akych umieraju 😒
@sonagolisova
preco? ved v pohode, od porodu,sup do igelitky a domov,kde uz bude pripravena jamka a novy stromcek
to by som brala,aj tak mame v plane sadit stromky na jesen nove, takze by nam to aj vyslo 🙂
@zvedavamt
vidis. dobry napad..zkusim zavolat @dulkagabulka
@sonagolisova jasne, ze nezaznamenali, lebo by jej asi dali rovno nieco na hlavu 😉
Z tej technickej stranky, ak by tam bol skutocny zaujem zo strany rodicov, urcite by si to nejako zorganizovali aj sami. A predpokladam, ze takuto poziadavku odnesenia placenty by si uplatnilo mizive percento rodiciek, takze ziadne preplnene regale s placentami by sa nekonali 🙂 a keby ju mojmu muzovi zabalili ako darcek, tak viem, ze by sa k nej spraval s uctou a naozaj by ju isiel dat do pody a zasadil ten strom 🙂... ale toto je na slovensku sci-fi aj tak
@irriss Ja nevarim taketo veci, pecienky ladvinky a plucka uz vobec, nejak mi to vadi, ale sranda, ze moja placenta mi nevadila 😉 Fuj ale som nechutna. Ja som najprv nevedela co to je, ale kedze ma po porode zle skontrolovali, tak mi tam kus ostal a moje telo to vylucilo, dala som to pekne do sacku a ukazala na druhy den porodnej asistentke a ta mi potvrdila co to je. Ale nepozvla sa na obed, tak neviem.... 😝
zaujima vec..teda este som o tom nepocula vcelku ma to zaujalo....z mojho pohladu to moze mat vyznam prave v tych kulturach uplne mimo nasho "civilizovaneho sveta", prave z dovodov, ze placenta obsahuje vela vyzivnych latok potrebnych na regeneraciu rodicky....prave tieto kultury maju ovela menej lekarskej a pod. starostlivsti, pre nich moze byt placenta velmi dolezitym zdrojom. ale pre nas to je nielenze "nechutne" a neprirodzene, ale myslim ze aj nepotrebne....
@zvedavamt ja som videla dokument tusim z USA kde na farme ked sa narodilo male teliatko tak dotycny farmar z placenty urezal kus masa..vybral si taku cast kt. vyzerala ako pecianka a zjedli to surove aj s nejakym maniakom sefkucharom...vraj je to plne zivin a mineralov a taktiez si odstriekali trochu kolostra od kravicky kt. produkuje tiez len chvilu pre teliatko a potom sa jej tvori mlieko a tiez to chutnali a bolo to vraj vynikajuce 🙂
@irriss Ty si neskutocna, obchytavat vnutornosti v obchode 😀 😀 😀 😀 😀 Ale kedze som asi rovnako nechutna, tak som si vyhladala obrazky a skor by som to prirovnala k zaludku a pri mojom hladani som natrafila na to, ze bravcovy zaludok sa pouziva ako obal na talcenku, takze zjest placentu koniec koncov nebude az take hrozne, ludi odradza ten fakt ze je to ludskeho povodu a nevedia ako si to pripravit.... 😉
no zbohom, koho toto moze napadnut...fuj...ako viem, ze zvieracie matky placentu zozeru, ale to je pre nich zdroj energie, kedze sa od mladat niekolko dni niekedy ani nepohnu, co ich chrania a strazia...ale u zeny???? no comment...
@mihouk takze nakonec nam neporadi @dulkagabulka --ale sefkucharka @titkovamiriam 😉 a nebo @danielaj 😎
Zalezi na tom aky zravec si. Clovek je vseobecne vsezravec a to najhnusnejsie zviera schopne vsetkeho. Takze chod do to a zjec placentu. Je zevraj je.zevraj velmi vyzivna. Moja fena ked porodila veterinar odporucil a 1 placentu zjedla a chudere bolo potom paradne zle. Asi to bude chutit o nieco horsie od tataraku. Osobne si myslim ze bude cele osadenstvo pritomne prinporode zvracat aty sama budes sledovana socialkou. a co tak zjest aj pupocnu snuru a novorodenca?? Dobru chut
Co takto spravit z toho tatarak
@irriss A pocula si o lotusovom porode???? To je ked nechas placentu pripojenu k dietatu, naplnis ju nejakymi bylinkami (neviem akymi) a nechas kym sama odpadne. Ludia roznych kultur robia rozne veci. Ja si neviem predstavit s malym mimcom prenasat niekolko dni aj placentu, ale neodsudzujem. Ved uz napriklad na Sk ti radia ako osetrovat pupik, ako ho cistit a starat sa, tu v UK ti povedia aby si si to nevsimala a do troch dni bol dole, svagrininemu malemu tam drzal este tyzden.
OMGGGGGGGGG ved ani nohu ci amputovanu ruku si nikto doma neugriluje.Ani maternicu po hysterektomii v nemocnici nepribalia do alobalu na horsie cas.Choreeeeeeeeeeeee
v Hainburgu pôrodna asistentka ponuka skonzumovat kusok placenty...ak žene vadi zjest teplu, da ju na chvilu do chladničky...podla nej to chrani ženu pred velkou stratou krvi .. 😉
Hmm, no ja som si placentu nezjedla, ale zas argumenty typu aké je to nechutné a podobne mi pripadajú scestné - rovnako ako povyšovanie sa nad zvieratá - toto je čisto fyziologická vec...
Nevravím, že zvieratá nebývajú choré - ale možno práve preto, že rodíme neprirodzene s liekmi a potom sa napchávame tabletkami na výživu a energiu nás tie pôrody a šestonedelia tak zmohnú :/
@dulkagabulka Ja som toho nazoru, ze za nejaky cas sa to rozsiri a bude sa to bezne praktikovat.
@bianca No ono ked ti amputuju koncatinu, tak vacsinou zdrava nie je, takze sa to jest neodporuca. Placenta iba splnila svoju funkciu a nic jej nie je. Nehovorim o zinfarktovanych placentach a podobnych veciach.
Je zaujimave aj to, ze pit mlieko z ineho zivocisneho druhu sa nam nehnusi a z cloveka hej.... clovek je len tvor velmi rozmaznany.
fu tak toto je na mňa moc 😝 😀
@cmulinko tak tvoj komentár ma pobavil 🙂 a máš pravdu, juj ako sa smejem 🙂
kto predsa len dostane chut na placentu, tu si moze objednat kucharsku knihu s 25 receptami. Dobru chut 😀 😀
http://placentarecipes.net/

pripomenulo mi to, ked kamoska chovala ovce... ked sa "narodili" jahniatka, tak spominala, ze tie ovce tie svoje placenty zozrali... a este ze pooblizovali ten "novorodenecky" maz z tych jahniatok, okrem toho, ze ich umyli,tak vraj tiez obsahuje nejake vyzivne latky... len to su zvierata, u ludi si to akosi neviem predstavit... 😉