Manžel pri pôrode
Ahojte. Máme doma dilemu 😁😊 teda ja tehotná mám dilemu. Čakáme bábätko ( máme ešte kopu času som na začiatku druhého trimestra) ale prirodzene sa bavíme aj o veciach ako je pôrod, i keď máme ešte veľa času.
Nemala som vôbec urobený nejaký názor či áno alebo nie, aby bol môj manžel pri pôrode. Proste do tohto momentu som to vôbec neriešila. Ale nejako sa v debate vytiahla aj táto téma a manžel sa mi zdôveril, že pri pôrode byť nechce. Nie preto pretože by sa mali lekárov, krvi a pod... Ale preto pretože si myslí, že pôrod je okamih pre ženu a dieťa. No budem úprimná 🙈 tento názor z čias keď sa narodil Ježiško v jasličkach ma trošku pobavil a zároveň "pobúril" 🤣 že akože čo? Jeho sa príchod dieťaťa netýka? On je len na to aby ho splodil?
Každopádne... Nemám v pláne ho do toho nijako tlačiť i keď nesúhlasím moc s argumentom, ale neplánujem ho nútiť do niečoho čo proste nechce. Skôr ma zaujíma ako to prebiehalo u vás doma?
Ja mám také želanie aby bol pri mne aspoň do momentu kedy netlačím ( snáď som sa dobre vyjadrila) je otvorený diskusií o tom a nie je to tak, že by to úplne zatrhol, len mi na to povedal toto...
Vy ste sa snažili nejako o tom komunikovať viac, alebo teda vysvetľovali ste si pre a proti prečo by pri pôrode mal alebo nemal manžel byť?
Ďakujem a pekný deň prajem
@ameema Moj muz aj bol aj nebol, kedze oba porody skoncili sekciou… ale bol so mnou pri prvom od skoreho rana do noci ked lekari rozhodli ze sekcia, taktiez pri druhom aj ked tam to bolo rychle. Obidvoch chlapcov drzal a pestoval na rukach ako prvy a je to pre neho silna spomienka. Mali sme dohodu ze bude pri mne dovtedy kym sa na to bude citit a keby v poslednej faze uz nechce tak moze odist
Mala som 2 pôrody a ani pri jednom nebol muž a som rada, nechcel byť ani on a nechcela som to ani ja, pre mňa by tam bol úplne zbytočný a nechcela som, aby ma videl v takom "stave" 😀
@ameema za mna to bolo vyborne a bez neho by to dopadlo zle . Nejak ma vedel motivovat, ked uz islo do tuheho. Tie prve momenty s malym opisuje ako totalnu zmenu v neho zivote. Neskutocne sa z toho tesil. Ale ked to nezvlada nejako, tak by som isla s niekym inym k porodu ( sestra, mama, dula) . Nejaka hanba z tlacenia pred nim tam nebola, to sme horsie zveriny dorobili spolu, nie tam nejake taketo somarinky riesit. Mne islo o to, mat tam niekoho za sebou , aby si tam nerobili co chcu. Zena je v situacii, ze je naozaj bezbranna, cize keby sa nieco deje, tak tam chcem mat niekoho, kto je svedok. Zene sa to cele moze vzhladom na jej stav motat. A ked mne jedna lekarka povedala “ no ved to neva, ze nebudete spolupracovat, to je bezne, my si poradime ak bez vas” , tak to bola red flag. Ako mozem a nemusim vychytat personal a situacie, ale ked nahodou ano… Mna tam isla nejaka pani poucovat pocas toho ako som pri kontrakcii zvracala, ze alergia na syntocinon nie je. Ako Nastastie to neriskla, ale keby mi ho poda napriek cervenemu pismu na karte, tak tam chcem mat svedka. Nakolko ja by som o par minut nevedela, ze existujem.
No mne moj pri porodoch pomahal. Nehrozi, ze by tam nebol. Ja by som tiez nechcela byt pri porode, ale tak co narobim.
@enya00 vidis, nechcela by si, ale musela si. Preco by som si mala toto odtrpiet sama? Zdielana bolest je mensia. Aspon v mojom pripade. Nestaci, ze zeny maju pocas tehotenstva strie, hemeroidy, problemy so zlcnikom, zrakom, cukrovku a potom ich moze este roztrhat az po zadok? Troska nefer, nie? Chlap si uzije a tym to konci? No pockat, pockat. My sme si slubili v dobrom, aj v zlom. Nie len v dobrom. Ci ak sa mojmu nieco stane, ochrnie nedaj Boze a mne bude na vracanie z toho, ze nebude ovladat stolicu, tak ho opustim? Necham v najhorsom?
@mamamasama tak ja som sa na to nepozerala 😂 ale no,zas z toho nerob dramu,ked chlap nie je pri porode,osobne by som nechcela,aby mi videl roztrhanu skatulu...trosku prehanas nie? 😂
@hederamonstera no moj by videl 😂 oproti bolo okno a bolo toho vidiet dost z odrazu,radsej som sa tam nepozerala
@enya00 neprehanam, lebo vdaka mojmu muzovi som nemala roztrhanu "skatulu". On nebol divak. Aktivne sa zapajal. Ale tak ja viem koho som si brala a preco. ;)
@ameema moj manzel mi najskor povedal, ze pri porode byt nechce, co som akceptovala a nijako som ho nepresviedcala, absolvovali sme spolu pred-porodnu pripravu a po nej mi povedal, ze by pri porode byt chcel - a pre mna a rovnako pre neho to bol velmi silny zazitok a na vyraz jeho tvare, ked nam dali maleho a ked ho drzal na rukach prvykrat nikdy nezabudnem a to ten porod bol "zaujimavy" a videl kadeco, napriek tomu bol uzasny a ani na sekundu som neolutovala, ze tam bol, pre mna bol napr. vyborny pocit, uz len ze ma drzal za ruku
@enya00 😂
@mamamasama 😂 a citis sa teraz nieco extra?Dopriala by som ti velmi,mat takeho muza,ako mam ja,lebo aj ja viem,koho som si vzala...potom by si mozno nemala komplexy a nepotrebovala si si tu nieco dokazovat a urazat druhym manzela,len za to,ze ma niekto iny nazor ako ty ...pekny den 😘 ale pobavila si ma tvojou trapnostou 😂
@kiki68
uplne s tebou suhlasim. Ked je ta zena v stave, ze nie je schopna komunikovat, riesi to za nu ten manzel alebo sprievodna osoba. Ja som mala Bohudik stastie na uzasnu porodnu asistentku, bola pri mne vacsinou sama, potom nejaka druha sestra sa pripojila. Dr prisla len na kontrolu. S muzom sme sa bavili, ja som ho tam chcela. On je zrovna jeden z tych, ktory ma celkom odpor k telesnym tekutinam, a podobne 😁. No posadili ho tak, ze takmer nic nevidel, a bol rad, ze tam bol. Mne velmi jeho pritomnost pomohla mentalne ako opora. Prezil to v pohode, mali sme aj bonding a bolo to krasne, kedze navstevy boli zakazane.
@ameema my sme sa s muzom o tom ani nebavili. Obaja sme automaticky brali, ze bude so mnou. Praveze sme sa obaja obavali, ze ho nepustia, lebo Covid, a stale nieco menili, raz moze byt, potom nie atd. Bol so mnou od zaciatku az po koniec. Sama som bola iba dve hodiny po porode, a potom sme isli domov.
Moja mama mala taký názor že si ani nevie predstaviť že by tam muž bol prítomný.. ja mám dosť opačný názor, som rada že tam bol somnou tri krát a tri krát videl ako jeho deti prišli na svet. Sú to naše spoločné deti, spolu sme ich stvorili, spolu ich vychovavame a tak mi príde úplne prirodzené že bol primne keď prišli na svet a stal tam vedľa mňa.. nehovorím že mi nejako pomáhal, ale bol tam, podporoval ma a to bolo premna dôležité, bol ďalšími očami a videl to čo ja som pre bolesť nevidela..
každý to však má inak, či už je to žena alebo muž každý na to pozerá svojou optikou.. ak mám byť úprimná, mňa by mrzelo ak by tam ísť nechcel, ale asi nič iné ako rešpektovať to by som nemohla... Dáš to či tam bude alebo nie, dôležité je aby ty a bábo ste boli zdravi a následne šťastní.. tak držím palce..
Môj neznáša krv a injekcie, ale pri pôrode chcel byť a bol rád. Podľa mňa úplne stačí, keď tam bude predtým a vráti sa keď bude bábätko na svete. To samotné tlačenie je fakt chvíľka a aj keby tam bol, tak budeš mat iné starosti a ani si ho nevšimneš.
@ameema tak ho nenut,povedz mu iba,ze by ti to velmi pomohlo,keby tam bol a rozhodnutie uz nechaj na nom..nutit by som ho nenutila,ak sa na to neciti...moj aj chcel,ale prvy som mala cisarsky a druhy bol tak rychly,ze som to ledva stihla ja 😂 nastastie...Ja som nechcela,aby tam muz bol
Môj muž bol pri pôrode a extrémne to posilnilo náš vzťah
@ameema zajednaj si dulu a rešpektuj jeho nazor na vec. Nie kazdy chce vidiet milovaného cloveka v agónii a neznesiteľných bolestiach. Uz vies ze mas vedla seba zbabelca nechá ta v tom “samu” … ani by som ho neprehovarala a ani uz druhe dieta si s nim nerobila. Je aky je. A zajednaj si tu dulu…
@thereisabear moj tak isto, ten uz odpadava pri slove krv. Ale povedal, ze porod je nieco ine, tam mu zle nebolo.
moj tam bol ale on tam chcel byt, comu som bola len a len rada 😊
@ameema ak vyslovene nechce byť muž pri pôrode, necíti sa na to, netlacila by som ho do toho .. môže mu to spôsobiť traumu a následne problémy vo vzťahu, prípadne jeho prítomnosť nebude mať vôbec ten efekt ktorý očakávate a budete z neho viac nervózna... Ja som pri svojich pôrodoch zažila tri pôrodné asistentky a skutočne mi boli veľkou oporou...
@enya00 viete čítať s porozumením text ktorý som napísala alebo máte problém s chápaním?
Napísala som že ho neplanujem do ničoho tlačiť a otázka na ženy s podobnou skúsenosťou znela či ak ďalej zvažovali s manželom pre a proti keďže manžel je otvorený tejto debate aj keď mi povedal že tam ísť nechce...
Žiadne nútenie... Jednoduchá žiadosť o radu od žien ktoré to mali podobne
@ameema mame 3 deti a stvrte cakame. Ani pri jednom nebol. Teda bol, ale na chodbe. Vo vnutii bola moja svokra, zdravotna sestra a dlhe roky robila na porodnici, je mi ako druha mama. Moja mama by to nedala 😅.
Prisiel potom dnu, ked sa narodili, teda prvi dvaja.
Tretie sa narodilo v decembri 2020, vsade covid, opatrenia, videl ho nazivo, az ked sme prisli domov 2 dni pred Vianocami. Svokra nebola, bola v karantene a strasne plakala kvoli tomu. A ku stvrtemu sa tiez nechysta, i ked ja by som rada, ale ze on mi tam vobec nijako nevie pomoct, tak asi znova pojde svokra a on pojde domov k detom, spolu so svokrom sa budu starat o zvysne tri deti 😆. A dufam, ze vydrzim aspon do 2.1., hoci termin mam az v polke januara.
Nejak ho nejdem presviedcat.
No ja som mala rychle porody, takze som nestravila az tak vela casu priamo tam na cakacke, len pri druhom trosku dlhsie, lebo sa manzel bal, ze prideme zase ltt, ako pri prvom a tie stresy, ze porodim v aute alebo na vratnici 🙃😅.
Tretie bolo vyvolavane skor kvoli vysokemu tlaku, ale od prepichnutia vody, som porodila do 45 minut. Takze tak, no...
Neviem, nejak nasilu by som nepresviedcala, to, ze sa na to neciti nejak, treba chapat. Ale poznam aj takych, co im doktor ukazal, ako sa prerezava hlavicka a toto neviem, ci by som aj ja vobec chcela, aby to videl. Mne samej bolo este 2 tyzdne po, divne sa tam dole pozriet, ale pozrela som sa zrkadielkom. Nic moc 🙃😅.
Moj chlap je taky, ze on vsetko v sebe preziva a navonok nic neda vediet, ale teda na tej chodbe aspon chcel byt, nech je aspon takto blizko, on nevie ma nijak v tomto podporit. Len sa na mna pozera aj pri kontrakciach a vidim, ze este aj za mna sa trapi a srdi ho, ze mi nevie pomoct, ked to tak boli, no. Takze on ma pocit, ze by tam bol uplne zbytocny. Co asi aj hej...🤔
@hederamonstera no pocula som minimalne o 2 chlapoch, co ich doktor volal, ked sa prerezavala hlavicka a sli sa pozriet. Toto by som ja osobne ani nechcela.
@ameema moja,problem s chapanim tu mas ocividne ty!Tak netlac 🤷♀️nechapem,ze je niekto taky retard,ze este aj o tomto sa potrebuje radit....uz ste tu niektore ozaj ako nesvojpravne....kazda druha ti tu radi,netlacit nanho,tak nechapem cim tak poburila moja odpoved,ale ok 😂 inak na MK si tykame,je to aj v pravidlach...same nepotrebne nazory ti tu teda davaju,prepac za urazku,nemam to vo zvyku,ale pri tebe uz clovek ozaj nevie,aku radu vlastne cakas....
@enya00 retard môžete hovoriť vášmu mužovi alebo deťom nie mne... Pokiaľ nemáte záujem odpovedať resp poradiť na to čo som sa pýtala, tak to ani nekomentuje a nájdite si diskusiu kde budete viac prospešná s vašimi názormi. Slušnosť by mala byť základ všetkého 😊 Pekný deň prajem

@lasoli ja nehovorím že nemá normálny názor... Ešte raz... Ja sa pýtam či sa ženy aj naďalej bavili so svojími mužmi o výhodách a nevýhodách ich prítomnosti pri pôrode. Tak prosím ak neviete odpoveď na to čo sa pýtam nechajte si svoj nepotrebný názor pre seba vďaka