Manžel pri pôrode
Ahojte. Máme doma dilemu 😁😊 teda ja tehotná mám dilemu. Čakáme bábätko ( máme ešte kopu času som na začiatku druhého trimestra) ale prirodzene sa bavíme aj o veciach ako je pôrod, i keď máme ešte veľa času.
Nemala som vôbec urobený nejaký názor či áno alebo nie, aby bol môj manžel pri pôrode. Proste do tohto momentu som to vôbec neriešila. Ale nejako sa v debate vytiahla aj táto téma a manžel sa mi zdôveril, že pri pôrode byť nechce. Nie preto pretože by sa mali lekárov, krvi a pod... Ale preto pretože si myslí, že pôrod je okamih pre ženu a dieťa. No budem úprimná 🙈 tento názor z čias keď sa narodil Ježiško v jasličkach ma trošku pobavil a zároveň "pobúril" 🤣 že akože čo? Jeho sa príchod dieťaťa netýka? On je len na to aby ho splodil?
Každopádne... Nemám v pláne ho do toho nijako tlačiť i keď nesúhlasím moc s argumentom, ale neplánujem ho nútiť do niečoho čo proste nechce. Skôr ma zaujíma ako to prebiehalo u vás doma?
Ja mám také želanie aby bol pri mne aspoň do momentu kedy netlačím ( snáď som sa dobre vyjadrila) je otvorený diskusií o tom a nie je to tak, že by to úplne zatrhol, len mi na to povedal toto...
Vy ste sa snažili nejako o tom komunikovať viac, alebo teda vysvetľovali ste si pre a proti prečo by pri pôrode mal alebo nemal manžel byť?
Ďakujem a pekný deň prajem
@ameema zial vo vacsine porodnic je to tak, ze sprievod k porodu moze prist az na 2. dobu porodnu = ked uz je rodicka otvorena na xy a zacina sa realne porod (co u niekoho stale celkom dlho trva, manzel prisiel o 6:00 a porodila som 14:47 + bonding) 🤷♀️ vo vsetkych UN v Bratislave urcite
skus mu proste povedat, ze by si ho tam velmi chcela ako podporu a rada by si prezila ten okamih, ked prvykrat uvidite svoje dieta s nim ale pochopis, ked tam napriek tomu ist nechce
U nás momentálne sa prerába pôrodnica a teda sko som počula,tak otecko až b
na finále môže...z čoho som ja dosť nešťastná,lebo bol pri dcerách od zaciatku a bola to pre mňa obrovská podpora. Čiže tohoto sa celkom bojim,že tam budem sama ...
Inak poznám veľa žien aj kamarátok,ktoré buď nechceli alebo muži nechceli ,takych je velmi vela .....zvládli to krásne samé a pochvaľujú si...😊
Moj sice tiez mal podobny nazor, no ked islo do tuheho tak chcel byt pri mne. Ja som ho tam tiez nechcela, ale ked islo do tuheho tak som bola rada ze mam komu drviť ruku. Kazdopadne pomoc na vzdycharni jw to obrovska. To bez debaty. A ten samotny porod uvidite.
@ameema tolerovala by som rozhodnutie chlapa,rovnako viaceré z nás by nechceli byť napr.pri vyšetrení prostaty(akože humor,priviesť dieťa na svet je o inom) a nevytahovala tú tému často,možno sa do pôrodu rozhodne,že chce a oznámi ti to sám.Ja som nechcela nikoho pri pôrode,pre mňa bolo ponizujuce už len to prostredie,nie ešte aby pri tom na mňa pozeral pol dňa ako mi je zle.Som citlivá na súkromie a niektoré veci súvisiace s mojím telom,prioritne pôrod je pre mňa výsostne babská záležitosť.
@ameema ja sa smejem...ale nie na vašom príspevku, ale na tom, že ženy si točia svoje aj napriek tomu, že ste xyz krát napísala, čo sa vlastne pýtate...takže môj manžel nechcel byť, nekomunikovala som s ním o tom ďalej, keď som ležala v nemocnici...zavolala som mu, počul ako mi je a sám od seba po nemocnice pribehol...sám sa tak rozhodol...skúste takto...nechajte to tak, a keď budete v nemocnici...zavolajte mu...možno zmení názor...ak nie...tak to zvládnete aj sama ☺
@ameema tak diskutovat mozete, my sme ano, ja som mu povedala, hlavne pri druhom a dalsich, co si od toho slubujem, naco by tam mal byt...Pri prvom som netusila a skor som sa bala, ze sa budem hanbit, ak to nebudem zvladat, ci divne kricat, vzdychat a co ja viem, co. Sama som nevedela, co cakat od seba, nie este od neho.
Ale pri tretom som teda bola uplne sama, iba s uzasnou porodnou asistentkou a ta mi vsetko vysvetlovala, nechala mi aj sukromie, ked som mala klystir a po nom. A to, ze som tam bola "sama", mi dalo akusi zvlastnu silu a posilnilo ma to v sebadovere, ze "to dam" a na ten porod spominam velmi rada. Ked je tam niekto blizky, tak ja sa sustredim aj na to, ako to asi on vnima, co preziva a tak, zvlast, ak by to bol manzel. Predsa, aj po tych rokoch, co sme spolu, tak mam v sebe iste hranice akejsi osobnej integrity, kam nechcem, aby siel niekto iny. Neviem, je mi zvlastne, ked by ma videl priamo v tej najvypatejsej situacii, citim, ze by to zasiahlo to moje male hlboke sukromne "ja". Ale neviem teda posudit tu situaciu, keby tam realne bol a ake by to teda bolo, no kedze on nezmenil nazor, tak som to nemala ako zistit.
Skuste sa este o tom porozpravat, preco nie. Len aby nemal pocit toho tlaku a uvidis. Bud zmeni nazor alebo nie. Porodis aj s nim, aj bez neho.
Ani moj ist nechcel a ani som na tom netrvala..spatne som potom aj sama uznala ze by mi tam aj tak bol prd platny..ci na vzdycharni ci na koze.prisiel neskor o par hodin ked uz som bola zmatorena osprchovana a isli sme si spolu pre malu.
@ameema môj muž povedal, že ak budem chcieť, tak pri mne bude. Ja som nechcela. Aj keď pri splodení bol, pôrod mi príde taký intímny, že okrem pôrodníka som tam žiadneho chlapa nechcela.
Už len keď si to človek vezme z tej stránky, že nie všade dávajú pred pôrodom klistír, takže nikdy nevieš či z teba vyjde pri pôrode len dieťa 🥴 Ono to nieje len dieťa položené na brušku. Je to krik, krv na doktorovom plášti a topánkach a pod. Nechcela by som, aby ho to niekedy napadlo pri sexe so mnou 😝
@ameema ahoj pri 1.porode bol manžel celý čas od začiatku kontrakcii po narodenie (bol to dlhý porod tak som ba rada).. 2.porod manzel nebol( priviezol ma a bola som na 3 cm....tak šiel v noci domov a ze príde ráno, ale uz nestihol malý bol do 3h na svete).....úprimne s odstupom času mozno aj to ze nebol pri 2.porode bolo fajn ja som sa cely čas sústredila len na kotnrakcie a predychavanie a malého tak to cele išlo oveľa rýchlejšie...určite som zástanca aby bol manžel pri pôrode a celkovo nech troska aj vidí co odnáša porodiť dieta, ale zas nerobila by som z toho tragédiu keď tam aj nebude...hlavne aby ste vy dvaja mali an to ten istý názor a boli s tým stotožneni ze takto je to pre vašu rodinu najlepsie👍....a ako baby pisu pri tlačení ho tam fakt nepotrebuješ tam nerozmýšľas len tlačiť a chceš dostať dieta von 😁
@ameema moj sam nevedel, ci chce, ci nie.. to bol taky postoj, ze ked pojdem, som s tym ok a ked nepojdem, som s tym tiez ok.. Ja som chcela, tak isiel. 🙂
Podla jeho slov to bol najemotivnejsi zazitok jeho zivota a par mesiacov "po" kazdemu vykladal, ake to bolo skvele a aky je na mna hrdy, az to bolo chvilami usmevne. Teraz to vsetkym muzom odporuca..
K druhemu porodu sa chystal hned, to Ani nevahal..
Bol so mnou cely cas, realne som ho velmi nepotrebovala, ale pocit, ze tam je, "keby nieco", bol pre mna velmi upokojujuci..
Bez neho by som sa citila taka ponechana sama na seba, myslim, ze by to nebolo ok.. on predstavoval moju psychologicku barlicku. 🙂
Ak teda chlap nechce, urcite si vezmi inu sprevadzajucu osobu, niekoho, komu doverujes. To, ze pritomnost osoby, kt.zena doveruje, pri porode, predstavuje vyrazny benefit, je uz potvrdeny fakt. 😉
@ameema manžel chcel byť prirodzene pri narodení svojho dieťaťa, tak aj bol. Vidieť dieťa sa prvý krát nadýchnuť na tomto svete bol pre nás veľmi emotívny zážitok, na ktorý nikdy nezabudneme. Môj manžel je inteligentný muž, nemusí byť pri pôrode z dôvodu, aby videl, aké to je náročné a pod. Ani ja som nepotrebovala žiadnu podporu. Jednoducho, je otec a je toho súčasťou, u nás sa o tom nediskutovalo.
Moj nebol. Chcela by som,aby aspon raz bol. Mozno sa podari nabuduce. :D Nie je proti ale ako pisu,ked uz lezim a zvijam sa a neviem sa dockat konca,tak mi je jedno,ze tam nie je.
@ameema ja som mala pri seba manžela aj dulu a oboch som tam vtedy v rôznych chvíľach potrebovala mať kvôli sebe a svojmu kľudu. Pôrod sme mali (podľa mňa aj z veľkej časti kvôli tomu) pokojný, bezproblémový, ozaj krásny..a s mužom máme z toho naozaj veľmi pekný zážitok a aj mi povedal, že mi ďakuje, že ten zázrak mohol zažiť..😊❤️
@ameema Rešpektovala by som,že tam byť nechce a vôbec by som ho nebrala dnu.
@ameema no pises ze ma nazor z zias jezisa krista. A ze ta poburil,a co konkrerne ta poburilo?Aj moj nazor podl tvojej reakcir ta zda sa poburil.Skus sa menej poburovat;/)
a teraz k veci,myslis ze ti pomoze pri kontrakciach,z mojej skusenoati mne pomohlo len lezat na posteli v skrutenej pilohe,skor by ma tozculival alebo co by ma mal hladit po chrbte?Ja toto mne by siel niekto iny na nervy ale suseda co tiez rodila mi skor sprijemnila vece.ze sme dve noli v tom.
My sme sa o tom bavili nejaký čas pred pôrodom, ale nedohodli sme sa na ničom, nechali sme to plynúť, a nakoniec sám povedal, že mi chce byt oporou..rodila som v 12/20, všade opatrenia, no zaplatili sme si aby pri mne mohol byt pri mne, nakoniec to skončilo vyvolávaním s oxytocinom, napichli ma ráno o 7, od 9 neskutočne bolesti, takže som za nho bola vďačná, že to neprežúvam sama, potom o 12 dokonca videl ako mi pichajú vodu, lebo pôrod nepostupoval, ešte aj po mne upratoval, za čo mu budem do smrti vďačná a toto by máloktorý chlap dal, a sama by som to teda nedala, a trvalo to až do 18, čo som myslela že je nekonečný príbeh, byt 9 hodín v silných kontrakciach každú minútu, ale vďaka tomu že som sa o nho mohla oprieť tak spolu sme to dali..nakoniec ešte pri tlačení mi musel držať kyslíkovú masku, lebo sestra tam bola jedna a jeden lekár, tak im nemal kto pomoct, a až potom prišla ďalšia keď bolo po.. zrejme si menili služby taký čas..takže na to aký som mala zlý prístup lekárov, ktorý pri mne za celý deň boli 3 krát z toho raz už pri samotnom pôrode a raz keď mi pichali oxytocín a raz keď mi pichali vodu, to znamená že nikto sa pri mne za celý čas nezastavil a keby na nich nezrukol muž že rodím tak ani neprídu, sama by som to naozaj nedala…ja mám z pôrodu neskutočnú traumu, ale pomáhalo mi že tam pri mne bol a že bol najlepšou oporou akú som mohla dostať..občas sa o tom celom rozprávame a dostávam sa z toho aj vďaka tomu ako ma chváli ako som to zvládla a že viem že sa na nho v každej chvíli môžem spoľahnúť. Toľko moja skusenost…
@elizabet173 to čelo utrieť hneď som sa zasmiala, môjmu kazali ze utrite čelo, utieral mne a dr mu hovorí myslel som vaše 😅😅😅😅
Moj muz, keď sme to prvý raz preberali, (niekedy okolo 5-7 mesiaca)povedal, ze tam nechce byt.Potom sme sa o tom este niekolkokrat rozprávali a dohodli sa na kompromise, ze tam bude kym nepojde k tlaceniu a takto sme boli dohodnutí.Nakoniec vsetko sice dopadlo sekciou,ale aj teraz sa ani rozpravat o tom nemusime, je jasne, ze ide so mnou do pôrodnice a bude tam so mnou, kym nedojde k poslednej fáze....takze nechaj tomu ešte cas a rozpravajte sa a mozno zmeni nazor...mozete skusit aj predporodnu pripravu a mozno aj potom on zmeni nazor...
Urcite mu musis aj ty ppvedat co cgces a ako to citis. Moj cgcel byt pri oboch. Pri prvom nemohol byt lebo corona. A druhy prisli sme do nemocnici a do 10 minut som rodila, bol tam ale bolo to tak rychle ze ked sa ma niekto opyta na ktorej strane stal, tak neviem 😀

Moja osobna skusenost, moj manzel bol pri porode a rozplakal sa lebo povedal: tolko lasky som v zivote nevidel ako ked si si maleho privynula k sebe. Podla mna on sam pride o tento moment, o taky krasny moment, na ktory bude spominat a doslovne “ho roztopi”. Mozno zmeni nazor ak budete mat druhe dieta 🙂.