icon

Môže ísť otec v sanitke do pôrodnice?

walkyra88
2. apr 2017

Ahojte chcem sa spytat ked ste sla niektora rodit a nemate auto byvame na dedine otec mohol ist sanitkou svami ci nesmel vdaka za odpovede😉

misinka0611
3. apr 2017

Nie. Ja som chcela ísť s mamou- vážne chorá ked ju odvážali do nemocnice a nedovolili! Ze keby sa nieco stalo tak by si to odskákali.

missguerlain
3. apr 2017

Kriste boze, to sa fakt z tohto vyvinula debata o mat, ci nemat auto? A ci auto robi chlapa? 😂

esther03
3. apr 2017

@extempore 15-20 minut peso keby ma v tych jednosmerkach rozmyslat na ktorej strane stoji mhd to uz som tam skor pesi.

esther03
3. apr 2017

@moni244 hmd v MT chodi malo??? maju tam mhd aj strelu a chodia kazdu chvilu. btw tu nemocnicu som dala ako bod nie preto, ze ma ist matka s chorym dietatom peso. S chorym dietatom chodim autom na to ho mam co v BA ći v MT.

mirasima
3. apr 2017

Moja skúsenosť spred cca týždna: začala som krvácať, muž v práci, volala som mu, prišiel k 6r. dcere, tak ma samozrejme nemohol odviesť, bolo 00:30, bývam v dedine, kde nemám ani rodičov, ani švagra, takže volam 155. Prídu. A oni že ma neodvezú do tej nemocnice kam chcem, ktorá je mimochodom od mojho domu vzdialená 15km, ale do tej, ktorá je 30km, pretože oni do tej mne bližšej nevozia. Po dlhých naťahovačkách privolii a odviezli ma do mna vyžiadanej nemocnice. Prídem tam a doktor na mna vybehne, že či ma nemal kto doviesť ked som si volala záchranku!! tak pochopí toto niekto? tento systém?

tt247
3. apr 2017

@tova :D :D nekomentujem

misinka0611
3. apr 2017

@mirasima To je to naše úžasne Slovensko... Mama- onkologicky pacient tŕpla ruka stratila vedomie padla na zem. Volám doktorovi kt. je jej ošetrujúci co sa stalo hovori mi zavolajte si sanitku a nech ju sem privezú. Volám sanitku, došla a chceli ju viezť do inej nemocnice hovorím ze tam nie volala som s doktorom kt. ju ošetruje ze ma prísť k nemu a oni zas mi zavolajte a dajte mi ho k telefónu nech to potvrdí. No sú normálni?? Človek sa boji o svoju mamu je na tom zle velmi zle a idu toto robit. Pritom nemocnice od seba vzdialene len päť km vraví jedného mesta.

moni244
3. apr 2017

@esther03 jasne, ked byvas vo Vrutkach alebo na Severe, ostatne casti nie su take bohate na spoje.

tutu_1
3. apr 2017

@mirasima
@misinka0611 načo potom clovek odvádza dane do systému, ked ten potom nie je schopný raz za uhorský rok človeku pomôct. Este sa stavím, ze na chudáka normalneho cloveka si otvoria ústa, ale ked vezú tých ožranov, feťákov, a početných tak tam si nedovolia. A este aj bude slušný clovek počúvať hlúposti ako zneužíva systém. Normálne ma to nahnevalo. Ved to vazne nie je normálne.

esther03
3. apr 2017

@moni244 prosim ta nevymyslaj aj na ladoven chodia casto (cca kazdych 7-10 minut) aj na podhaj a na stranach ma kazdy auto 😀 Ale ukoncujem tuto debatu je to off topic. A gratulujem ti, ze nemas dieta s nejakym postihnutim lebo to by si taka hrdinka co sa tyka lekarov "na sidlisku" nebola. Ja si nevyberam lekarov podla poctu hodnoteni niekde na nete, ale podla odbornosti a toho ci nas zoberu skor ako za 3/4 roka alebo preto, ze na nasom sidlisku podobny odbornik alebo zariadenie nie je.

sasa1310
3. apr 2017

@esther03 a hlavne cestuj s "iným" dieťaťom v MHD a trmácaj sa a prestupuj

esther03
3. apr 2017

@sasa1310 presne tak 👍

moni244
3. apr 2017

@esther03 ja nechapem, co si si zobrala na paskal prave mna, ked som reagovaa uplne na niekoho ineho. Tak sa ukludni a jazdi si autom vsade, ja to nepotrebujem, mne staci aj MHD

ukulela
3. apr 2017

pozrite sa, zas az tak malo ludi tou MHD nechodi, takze zjavne vsetci auta nemaju ... segra zvlada s novorodencom lekara peso/busom s prstom v zadku. bus stoji 100 m od domu, vlak tiez. mestska strela dokonca pod domom. nemocnica je 100m od vlakovej zastavky, bus a strela stoja pod poliklinikou. autom by ju to vyslo viac ako listok na bus ... auto v susednom meste za 10 minut, vlak ka 5.
svokra chodi k lekarovi radsej 30 km busim, spod domu do nemocnice, lebo ked idu autom, pol hodinu hladaju miesto na parkovanie .... takze nerobte z ludi bez auta chudakov. ano, niektori na auto nemaju, ini ho nepotrebuju, alebo skratka aj z ekologickeho hladiska odmietaju. ja by som to v sucasnoti bez auta nedala, ale keby som byvala tam, kde za mladi, tak by som auto startovala iba na velke nakupy/vylety.

lencita
3. apr 2017

@misinka0611 urcite je to neprijene pre pribuznych tieto dohovaracky kam odviezt a pod. Ale vidite len jednu stranu veci, lebo ak by ju odviezli tzv mimo rajon ( aj ked rajonizacia uz davno neplati) tak by sa mohlo stat ze ich poslu na CP do "prec"aj s pacientkou,ak to nie je vyslovene dohodnute so sluzbukonajucim dr. A este len potom by sa trepali do dalsej nemocnice
@tutu_1 nie je dovod si mysliet, ze sa s fetakami zaobchadza nejako nadstandartne 😎

felycity
3. apr 2017

@misinka0611 ty by si robila pracu, kde si jednou nohou v kriminale? Ci su normalni? Jasne, ze si to musia overit, preboha vsak nesu zodpovednost za pacienta... potom to skonci tak, ze vo volnom case musia chodit vypovedat na policiu@tutu_1 preco by si mali ovarat usta je rozdiel zachranar a preberajuci lekar...zachranari nepatria pod nemocnice su to samostatne firmy ked raz im dispecing nahladi adresu tak tam musia ist ci sa im to paci alebo nie

misinka0611
3. apr 2017

@lencita Práveže bol to ich rajón lebo ked som ich volala tak som im jasne hovorila kam ju majú odviezť a nemali problém. No na mieste zbytočne našu situáciu sťažovali týmto nezmyselnim volaním onkológovi kt. este po privezeni sa rozčuľoval nad ich konaním.

tutu_1
3. apr 2017

@felycity a ja viem preco si otvárali ústa na predošlé prispievateľky ? To je skor otázka na nich nie na mna. To ze ma to vytočilo je snáď v daných súvislostiach pochopiteľne.

felycity
3. apr 2017

@tutu_1 vsak si napisala cituje este sa stavim, ze si otvaraju na chudaka normalneho cloveka usta ...tak preto😊

misinka0611
3. apr 2017

@felycity Volanie onkológovi mi zdôvodnili tym ze ľudia zvyknú klamať, len aby sa odviezli zdarma k doktorovi na prehliadku.

A ďalej tuto tému nemienim rozoberať lebo je pre mna bolestivá a až si človek zažije nieco take ako ja tak zisti aká empatia a aké zákony vládnu v našom zdravotníctve.

bolavyzub
3. apr 2017

ojoj.. 🙂 veď hej, nemožno len podľa auta súdiť chlapa: má auto - je super, nemá auto - je o ničom celý chlap. Skôr sa asi chcelo povedať to, že keď sme už zamiesili na to bábo a čakáme naň 9 mesiacov, tak by som veľmi ocenila ten pocit, že je o mňa postarané. Že môj chlap na to dopredu myslel a na čas, keď začnem rodiť, predýchavať kontrakcie, bolesti a pod. pre mňa zabezpečil aspoň ten odvoz do nemocnice: či už ma odvezie on alebo ak nemôže/nemá auto zabezpečí svokra, švagra, suseda, kolegu.. Že nebudem ja v tej chvíli riešiť odvoz, čakať na sanitku a pod. Samozrejme, iná vec je, keď ide o život, keď sa niečo skomplikuje - jasné, že vtedy sa volá sanitka, v ktorej je záchranár, na to je tá sanitka zriadená. Ale nech si to už každý zariadi podľa svojho uváženia.
Inak, keď už sú deti, auto je veľmi fajn. Ja som žila v BA istý nie dlhý čas, bola som bez auta a nemôžem povedať, že by to bolo super, to ani náhodou. A presúvať sa po mhd s kočiarom, deťmi, nedajbože chorými.. fúúha. Z práce do škôlky, do školy, na krúžky.. v tých často aj špinavých, prepchatých mhd.. Už keď aj trčím v zápche, je rozdiel,či stojím na jednej nohe "telo na telo" s ďalšími spolucestujúcimi alebo som vo svojom vlastnom priestore v aute (mám v živej pamäti cestovanie z Devínskej smerom na Patrónku, prípadne z Dlhých dielov na Kramáre, z Karlovky do centra).
V žiadnom prípade nemožno súdiť človeka podľa toho, či niečo vlastní (a už vôbec nie v dnešnej dobe). Ale zas nemožno spochybniť ani to, že pre rodinu s deťmi je dobré to auto zabezpečiť, pokiaľ sa dá (ja som stará, archaická škola, tak skôr inklinujem k tomu, že by sa o to mal postarať chlap).

felycity
3. apr 2017

@misinka0611 suhlasim, ale zas divis sa im, zial chovanie nasej spolocnosti je take ake je a tiez ti zachranari maju svoje rodiny a tiez nejake predpisy a musia si to overit ani oni sa predsa nechcu dostat do kriminalu... myslim, ze aj tato strana sa da pochopit... uprimne vies oni mozu byt empaticky akokolvek, ale co z toho maju ak naozaj by urobili nieco svojvolne bez odsuhlasenie dohodnuteho doktora a mali by z toho pruser, s tym ze skoncia v base... viem o com hovorim

esther03
3. apr 2017

@moni244 pokora asi nie je tvoja silna stranka...a reagovala som preto lebo si trepala sprostosti, ze v BA auto nepotrebujes. Ty nie si cely svet ani sa okolo teba svet netoci, takze ked to vyhovuje takto tebe ok, ale pre xy ludi je auto nevyhnutnostou a nie veru z pohodlnosti. Tak sa uklidni ty!

esther03
3. apr 2017

@bolavyzub milion lajkov za tovj prispevok. Presne o tom to je. Nie o aute, ale o tom, zabezpecit ten odvoz autom niekym znamym, rodinou, kolegom...

misinka0611
3. apr 2017

@bolavyzub Súhlasím s tvojim názorom velmi rozumný. Ako decko sme doma nemali auto mal ho len dedko kt. ked bolo treba nas odviezol napr. ked som mala 40tky horúčky. No posledných niekoľko dlhých rokov sme sa prepravovali len MHD/ SAD. Nikdy mi to nevadilo. Bývam v tesnej blízkosti BA takze spojenie pekne. Zoznámila som sa s priateľom nemal auto ani po ňom netúžil. Veď býval v BA a hovoril ze načo mu aj je momentálne ked aj tak nema kde parkovať pri robote a vsetko ma pri ruke. Mne tiez nechýbalo nepotrebujem odvoz. Blbe boli len tie nákupy vláčiť v rukách a neraz som sa zapotila ale ani to nebol dôvod pre mna hneď mat auto s nim. Teraz čakáme bábätko sťahujeme sa dalej od BA ale vždy blízko mesta len o 2 dedinky dalej. No rozhodli sme sa pre kúpu autá kvôli bábätku, kvôli nákupom uz budeme kupovať viac do zásoby do domu a nielen pre seba. Takze auto ma svoje výhody ale chápem aj ľudi kt. ho momentálne nepotrebujú. Podotýkam ze stále chodíme okrem víkendov do prace s autobusom lebo nema kde pri práci parkovať a električenku stále este mame predplatenú 😀

bolavyzub
3. apr 2017

@misinka, tieto skúsenosti sú naozaj hrozné. My sme doma tiež nemali auto, malému bratovi, ktorý mal v tom čase vážne zdravotné problémy (nechcem rozpisovať) bolo zle a záchranka napriek volaniu neprišla. Nakoniec sa podarilo v noci niekoho zohnať (taxíky u nás v mestečku nie sú, ani nemocnica) a jeho vážny stav sa v nemocnici riešil ešte veľmi dlho.
Všetko je o ľuďoch.., na koho natrafíš. Hoc celkovo to zdravotníctvo je v hroznom stave.

moni244
3. apr 2017

@esther03 ukludni sa, ja som reagovala na osobu, co tvrdila, ze naco si robia deti, ked nie su zabezpeceny, lebo nemaju auto. Ale jasne, ty si mala potrebu presviedcat o svojej pravde, ze len ta je spravna. A stale budem tvrdit, ze auto v BA nepotrebujem a ty sa kludne postav na hlavu a odrazaj sa usami je to moj nazor, ked ho nevies prijat, tvoj problem

esther03
3. apr 2017

@moni244 ved ked ho nepotreujes ho nepotrebuj, len to laskavo netvrd aj o ostatnych. A k autorke, mala si zobrat chlapa, co vie aspon odvoz zabezpecit a nenecha ju lulat sa sanitkou pokial nejde o urgent.

tutu_1
3. apr 2017

@felycity ved si otvárali pozri príspevky vyssie.

bolavyzub
3. apr 2017

@misinka, jasné, ide aj o to, aké vzdialenosti má človek pomocou mhd prekonávať. Ja som mala takú prácu, že som vždy bola na inom subjekte, v rôznych častiach BA, takže nedalo sa mi zariadiť bývanie podľa miesta výkonu práce. Tak som si užila cestovanie kade tade po BA. Ak niekto má prácu, bývanie, školy a pod. blízko, tak je to iste rozdiel. Ale ak by som mala mať deti, tiež by som chcela aspoň nejaké staršie auto, ak by boli chorľavé, nech ich nepresúšam na vyšetrenia po trolejbusoch (plus myslím aj na to, ako často sme my museli chodiť na pohotovosť s mojim malým bratom, preto mi bliká kontrolka - vedieť sa okamžite presunúť, ak by niečo). Hoc existujú aj taxíky..., to je tiež pravda. Veď už každému, ako sa dá a ako mu vyhovuje.