icon

Môže rodičke bezdomovkyni byť odobraté dieťa?

24. júl 2024

Dievcence mam otazku ktora ma napadla kedze sa s muzom snazime o dieta. Ak by som sla rodit a zistia, ze som bezdomovkyna mozu mi dieta pri porode zobrat?? Nemam totiz ziaden trvaly pobyt, som na meste vedena ako bezdomovkyna ale mame dom vsetko co dieta potrebuje, prip. ak nejaka premotivovana sestricka ma nahlasi socialke?

doriiis
24. júl 2024

@pribinak ....to hej.A potom môžu podať podnet,že matka býva v dome,ale neplatí dane napr.lebo oficiálne je bezdomovec.Existuju aj iné úrady ako sociálka,ktoré by sa v tom radi povrtali napr.
By ma zaujímalo čo si napísala autorka v práci,v banke,v žiadosti na materskú,kocikovne,tehotenské a iné ako trvalý pobyt

joannita
24. júl 2024

Autorka, nie samozrejme nevezmu ti dieta na zaklade toho co pises. Setrenie preukaze ze dieta ma vhodne podmienky takze nemaju dovod vziat ti ho.

drahomirrra
24. júl 2024

@zuzanockamt Momentálne máme na to veľký národný program, a tlačia ich aj zvrchu, aby chodili šetriť a veľa. Veľmi záleží, z ktorého kúta SR autorka je.

mimka1402
24. júl 2024

Autorka poistka je fakt tiež "výhra" pardon. Takže aj tak dlžiš a chováš sa nezodpovedne tak ti želám aby ťa krásne podusila socialka. Je to stále nezodpovedné. A za mňa choré. Už som písala ak človek nemá finančné rezervy tak nemá si prečo robiť deti. A ak máš finančné rezervy už si dávno mala mať to vyplatene a neskrývať sa. Je to úbohé. Ak máte na dom, máš to aj na vyrovnanie a riešiť to. Keď utekas pred problémami, tak nechcem vedieť čo to bude keď budete mať dieťa...

autor
24. júl 2024

Nemam tp na dome z urciteho dovodu. Budem si ho moct dat az za cca 5 rokov. Ale dieta musime mat skor kvoli mojmu veku.
@lenkakravcova aku poistku???

zuzanockamt
24. júl 2024

@doriiis Napísala si tam TP: mesto Dunajská Streda (napríklad). Všetky úradné zásielky jej prídu tam a tam si to vyzdvihne.

zuzanockamt
24. júl 2024

@drahomirrra Bodaj by to tak bolo

drahomirrra
24. júl 2024

Gamblerka? 😉 Ešte lepšie.

really8
24. júl 2024

Slusne oblecena zena😀🙈

pribinak
24. júl 2024

@drahomirrra ty máš problém s čítaním? Kde píšem že dieťa nemá pobyt podľa matky? Alwbo čo ty rieisis?

anavixy
24. júl 2024

Premotivovana sestricka?? No bodaj by kazda bola. Ale teda pre upresnenie, socialke hlasi taketo pripady lekarka, nie sestricka. A ani nemusi byt premotivovana, staci zodpovedna. Ale nie, nezoberu ti ho, normalne sa maximalne pridu pozriet na adresu, ktoru udas alo miesto pobytu a pokial mas vanicku, prebalovak, plienky, zakladne veci pre dietatko, tak ti ho nechaju.
Aktualne boli po tyzdni dve narkomanky, obe pozitivna toxikologia u matky aj dietata a obe si dieta brali domov!! Chore! Takto funguje “socialka”, novorodenec predsa ma vsetko co potrebuje: plienky, vanicka, pervitin… smutne.
Takze nie, dieta ti urcite nikto nevezme, odporucam ale trosku inu retoriku zvolit v porodnici.

pribinak
24. júl 2024

Si po bankrote?

pribinak
24. júl 2024

@doriiis kľudne môže uvádzať adresu miestneho úradu, na to je tam zriadená “schránka”

Ja idem zopakovat, že dieťa má aj otca. Čiže nie je dôvod odoberať. Dôležité sú podmienky

vladi4444
24. júl 2024

Dievčatá mňa to zaujíma čisto pre zvýšenie právneho povedomia. Buď autorka preceňuje evidenčný charakter trvalého pobytu alebo ja nerozumiem dôvodu, prečo ho nemôže mať. Ale už idem asi mimo tému.

doriiis
24. júl 2024

@pribinak
@zuzanockamt ....fakt zodpovedne si v takomto statuse plánovať dieťa.🤦🏻‍♀️

mogaa
24. júl 2024

Ano, nemocnica by mala kontaktovať sociálku.....ak náhodou nie, dieťa musíš prihlásiť pediatrovi a ten to musí tiež nahlásiť....

mateson2004
24. júl 2024

Urobia šetrenie, preveria podmienky v akých bude dieťa . Nikto neodoberie dieťa preto, že matka nemá TP.

joannita
24. júl 2024

@pribinak ano toto si vystihla, pani @drahomirrra ma velky problem s citanim a porozumenim, nielen v tejto teme 😂
A hlavne sa vyzna do uplne vsetkeho a do uplne vsetkych 😂

drahomirrra
24. júl 2024

@pribinak Ty si napísala, že píšeme kraviny so šetrením sociálky, na to som ti odpísala, že nepíšeme kraviny, sociálka reálne takéto prípady šetrí.

januelik
24. júl 2024

Trvaly pobyt si mozes v klude dat aj ty v partnerovom dome, exekutor nema pravo vojst do domu ak nie je nehnutelnost pisana na teba. Zbytocne sa stresujes. A mas problem vyrieseny

lalenka33
24. júl 2024

@januelik exekútor má právo vojsť do nehnutelnosti, kde má trvalý pobyt. Majiteľ nehnutelnosti musí dokázať, ktoré veci sú jeho.

dota6
24. júl 2024

@vladi4444 aj mňa to zaujíma. Ešte ma napadlo, že možno žijú v dome, ktorý z rôznych príčin nie je skolaudovaný. Tam sa nedá nahlasit trvalý pobyt, ale zas ani bývať by sa tam nemalo.
@autor V každom prípade, žiadnu sestru ani lekára by som neoznačila ako premotivovaného. Je to práca ako každá iná. Majú nadriadených, ak by sa niečo stalo, padá všetko na ich hlavu. Jednoducho, uvidíš aké kroky budú nasledovať. Hlavne žiaden stres. Kľudne oslov sociálnu kuratelu, napíš mail, popíš situáciu. Budeš vedieť na čom si, a nebudeš pod tlakom.

jaskolka
24. júl 2024

V pôrodnici dieťa dostáva trvalý pobyt po matke, čiže ak ho nemáš, tak sa stáva v podstate bezdomovcom. V tom prípade áno, kľudne ta personál nemocnice môže nahlásiť na sociálnu kuratelu, kvôli prešetreniu podmienok. Lebo aj keď máš kde bývať, tak oni ti nemusia veriť a musia to ohlásiť úradu. Čiže potom k vám príde normálne kontrola.
Mimochodom tiež ma zaujíma čisto zo zvedavosti, prečo si môžeš trvalý pobyt niekde nahlásiť až za 5 rokov... Si tu anonymne, čiže stačí len jedna veta

3petka
24. júl 2024

ženy kľud kvoli tomuto sa deti neodoberajú a ani sa sociálka nerieši.
Viem brat býva v podnájme so ženou, trvalí pobyt majú na meste lebo nik ich nenahlási na svoju adresu na prechodný pobyt nie to ešte na trvalý. A spokojne žijú s dvoma detmi dokonca si prisvojili ešte bratovej sestry jedno lebo sa oň nevedela postarať.

dkethe
24. júl 2024

Ja nepotrebujem vediet dovod ze preco mas trvalu p. na urade - ale z jedneho dovodu to tak ma hromada mladych rodin 😂😂 a to ze byvaju v nedostavanom/neskolaudovanom novom dome. Ak to aj neni tvoj dovod, je to jedno.
Pochybujem ze to niekto bude riesit.
Chjve komenty si nevsimaj a nestresuj

really8
24. júl 2024

Ja len dodám že aj keby to bolo ok s tým trvalým pobytom a sociálka by to neriešila, môže sa ti kľudne stáť že to začne riešiť niekto iný. Nejaký iný úrad konkrétne teba. Tak ak chceš na seba upozorniť….

tamitamitami
24. júl 2024

Dieťa ti nezoberú ale pravdepodobne ťa bude kontaktovať sociálka a robiť šetrenie v akých pomeroch a prečo žijete. Aj pediater to bude riešiť (teda pediatrička mojej malej by to 100% riešila).
Takže ideálne sa prihlás na trvalý pobyt.....keďže dieťa bude mať trvalý pobyt automaticky po tebe.

hefo
24. júl 2024

Pokiaľ ako bezdomovkyňa nevyzeráš a nepáchneš, tak podľa mňa to nikto riešiť nebude, nanajvýš sa opýtajú "to máte trvalý pobyt na obecnom úrade?".
Sociálka by každopádne (keby niekto cítil ohromnú potrebu páchať dobro) mala riešiť reálny stav, nie papierový.

alenah31
24. júl 2024

@autorka volala som sesternici, robí na pôrodnici vrchnú sestru. Pokiaľ je matka reálny bezdomovec má v TK zápis už od gynekológa - bežne je im poskytovaná starostlivosť zadarmo aj pred pôrodom, majú potvrdenú kartičku, na základe ktorej im aj lieky v lekárni vydajú počas tehotenstva a nič neplatia hoci majú dlh na zdravotke, dostanú vitamíny zadarmo. Bežne toto riešiť nikto nebude - majú takých matiek celkom dosť čo nemajú trv. pobyt, majú napr. nový ešte neskolaudovaný dom kde žijú dlho no nie je možné tam nahlásiť trv. pobyt alebo kde obaja rodičia majú len trv. pobyt na obci/meste a prechodný napr. u rodičov či v nájme atď. Nikde nikto volať nebude. Dieťa by mal totiž po návrate z pôrodnice domov skontrolovať vopred zazmluvnený pediater - a až ten následne ak nie je niečo v poriadku bude kontaktovať kuratelu. Dieťa bude maž trv. pobyt po tebe ako matke automaticky, ak pred pôrodom nahlásite, že chcete, aby dieťa malo trv. pobyt otca zapíšu ten, ak uvediete iný trv. pobyt a doložíte súhlasné vyhlásenie vlastníka nehnuteľnosti kde chce trv. pobyt dať tak aj to zapíšu. Ak nie ste manželia ešte k tomu, aby bol zapísaný ako otec treba súhlasné vyhlásenie o otcovstve a dohodu rodičov ohľadom priezviska, aby ho do papierov ako otca zapísali.

lenkakravcova
24. júl 2024

Akú poistku?
Však ty si napísala "A nie nemam exekucie je to moja poistka" tak som z toho dedukovala že ide o Zdravotne poistenie a nedoplatky na ňom.

Veď napíš autorka o čo ide, prečo nemôžeš mať TP. Si tu anonymne. Skôr tí ľudia poradia