icon

Môže rodičke bezdomovkyni byť odobraté dieťa?

24. júl 2024

Dievcence mam otazku ktora ma napadla kedze sa s muzom snazime o dieta. Ak by som sla rodit a zistia, ze som bezdomovkyna mozu mi dieta pri porode zobrat?? Nemam totiz ziaden trvaly pobyt, som na meste vedena ako bezdomovkyna ale mame dom vsetko co dieta potrebuje, prip. ak nejaka premotivovana sestricka ma nahlasi socialke?

veronikaszabova
24. júl 2024

Neviem, co tu riesite koniny okolo jej TP.

Autorka - kamoska ma TP na obci uz roky, ma 4 deti, normalne ich porodila v porodnici 🙂 nikto na nu nikoho neposlal, ziadna socialka ju nekontaktovala. Vsetko je v poriadku.

mamina7070
24. júl 2024

mas takzvany TP bez adresy leno si vedena na obecnom/mestskom urade a to neni ziaden problem ani pri porode ani pri adopcii

mateson2004
24. júl 2024

Milá autorka, nikoho nie je nič po tom, prečo nemáš nahlásený trvalý pobyt. Pokiaľ tvoje dieťa bude mať vyhovujúce bytové podmienky je všetko OK.

michaela329
24. júl 2024

Nie, odoberanie sa nebude konať, pretože len tak niekomu zrušiť a siahnuť na rodičovské práva tu nie je ľahké. Maximálne Ťa preveria, či dieťa má vhodné podmienky.

michaela329
24. júl 2024

@lev26 my sme ako škola nahlásili fyzické týranie dieťaťa zo strany otčima, ťažký alkoholizmus matky. Chalan mával monokle, zlomeniny - hádaj, či ho niekto z takej rodiny zobral. Dali ho na druhú školu a stále chodí s monoklami. Zas až tak aktívni tam nie sú.

mateson2004
24. júl 2024

@michaela329 nahláste to znova

michaela329
24. júl 2024

@mateson2004 už je na inej škole, nahlasovali susedia - opäť nič. Učiteľky z tej obce otčim verbálne napáda, keď ich stretne. Kriminálka konštatovala, že je to slovo proti slovu. Takto nejako tu úrady fungujú.

petronelag
24. júl 2024

@michaela329 Keď budú preverovať, či má dieťa vhodné podmienky, môžu prísť na nejaký problém alebo podvod, preto by bolo lepšie si to sám do pôrodu poriešiť a nenechať sa v tom vŕtať sociálku.

pribinak
24. júl 2024

@doriiis ale to mne píšeš zbytočne

michaela329
24. júl 2024

@petronelag sociálka však podvody nerieši, len podmienky. Ostatné si musí autorka poriešiť sama.

mateson2004
24. júl 2024

@petronelag nebudú zisťovať žiadne podvody, zaujímajú ich iba životné podmienky

daniela2629
24. júl 2024

Ahoj, ani som nedočítala komentáre, napíšem ti rovno osobnú skúsenosť..
To, že máš trvalý pobyt na úrade absolútne neznamená, že Ti vezmú dieťa. Ja som mala trvalý pobyt dlhé roky na úrade, z dôvodu, že sme žili v nájme a nevedeli sme, či v danom dome ostaneme. Medzitým sa mi narodilo dieťa a absolútne nikto nič nezistoval. Teraz po rokoch už tu mám normálne trvalý pobyt, lebo sme sa tu rozhodli ostať bývať. Dieťa ti zoberú ak majú na to dôvod, napr. že sa oň nedokážeš postarať atď..ale určite nie preto, že máš trvalý pobyt na úrade. Poznám veľa veľa ľudí, čo žijú v nájme, no trvalý pobyt majú na úrade. A sú to ľudia, ktorí si vôbec nežijú zle, práve naopak, žijú vysoko nadštandardne. Držím Ti palce a prajem ti všetko len to dobré 🙏

ina2405
24. júl 2024

@michaela329 hrozné😢

zstrbova
24. júl 2024

Moja známa takto rodila bez trvalého pobytu, lebo bývali v podnajme v dome, ktorý je v záhradkárskej osade. Túto skutočnosť zrejme musia povinne nahlásiť, pri prepustení z pôrodnice jej odmietli vydať novorodenca, kým ku nim domov neprišla sociálka na prešetrenie situácie. Nepríjemná situácia, stála ich hodne nervov a komunikácie.

tanyan
24. júl 2024

Bezdomovec je človek žijúci na ulici bez stabilného trvalého prístrešku, bez zabezpečenia základných hygienických a sociálnych štandardov.
TP na obci je úplne iný stav a nemá v mnohých prípadoch nič spoločné so životnou úrovňou.

vevebono
24. júl 2024

Prečo by ti brali dieťa? Nemala som trvalý pobyt, narodili sa mi dve deti a stále sú pri mne. Dostali trvalý pobyt podľa mňa, teda na obecný úrad. Dôležité je, že máš strechu nad hlavou

tomasisa
24. júl 2024

@pribinak konecne nehistericky komentar...sama som si podobnym prechadzala ked som sa vratila po dlhom pobyte v zahranici, nemala som na SK trvaly pobyt ani nikde zopar mesiacov a syna mi neodobrali a cuduj sa svete(sice som nerodila akurat,ale bol malolety) nmi neodobrali a ani na kontrole neboli, a toto sa moze diat castejsie, trvaly pobyt na meste, lebo ved doba podnajmov, prenajmov, hypo pomalinky nedostupne...kde si ako maju ludia bez blizkej rodiny dat trvaly pobyt...

wanduska327
24. júl 2024

V žiadnom prípade ti dieťa nik nevezme .
Ver mi sociálka má iné starosti....
Sestrička trepala ....
Ja som pracovala na sociálke ....veľa krát mi ženy domov telefonovali s touto otázkou lebo šak strašili ich sestričky ....

jankasmejka
25. júl 2024

No ale ten kto má trvalý pobyt na obci, meste, neznamená, že je bezdomovec. Len nemá trvalé bydlisko v žiadnej konkrétnej nehnuteľnosti.. Môže mať majetku, nehnuteľnosti a nemusí v jednej z nich mať trvalý pobyt.

libusak
25. júl 2024

Bude ta riesit socialna pracovnicka. Ta sa rozhodne, ci ti dieta nechaju alebo zoberu. Priprav sa na to, ze z porodnice pojdes domov bez dietata. Po kontrole socialkou sa rozhodnu, ci ti dieta dovolia z nemocnice zobrat alebo odoberu

mondolina
25. júl 2024

ty nie si bezdomovec- nebývaš hádam pod mostom. Len nemáš trvalý pobyt k nehnuteľnosti.
Mnoho matiek nemá a neberú im deti🙈 kam by ich dali?

mondolina
25. júl 2024

@libusak
prestaň trepať. veď ona normálne býva.

anavixy
25. júl 2024

@libusak kontrolu robi socialka este pocas pobytu v porodnici, ale to sa autorky ani netyka

merlinja
25. júl 2024

Ešte sa len snažíte a už riešiš odobratie po pôrode....

smejo19
25. júl 2024

Jasné že nie , sesternica mala roky len na mestskom úrade adresu ,skrz exekúcii... Porodila 4deti a pri žiadnom sa nik nepýtal,prečo má adresu akú má ... Potom ,keď si dala do poriadku veci si dala adresu k priateľovi

anouschka5
25. júl 2024

@libusak podľa ktorého zákona ??? Nešír bludy - nemať TP ešte neznamená, že človek je socka - veď autorka býva s partnerom

betulinka1
25. júl 2024

Nemozu ti odobrať dieta. Je to len trvaly pobyt nie realne bydlisko. Cize ked budes vypisovat papiere pred pôrodom uvedies bydlisko otca. Ked to sestricka nahlasi , tak nech da sociálke tvoje telefonne cislo aby sa s tebou vedeli spojit a pridu sa pozriet, kde bývaš a tam vysvetlis svoje dovody. Ak sa pred niekym schovavas, Ved zmen meno a priezvisko. Pred úradmi ti to na dlho nepomoze ale ked pred nejakymi ludmi, tak ano.

autor
25. júl 2024

Preto to riesim lebo ma to napadlo ci s tym nebude problem. A to ze nemam TP je kvoli tomu, ze splacam dlh a ak by sa bozechran stalo, ze sa ozve exekutor tak aby nezobral nam dom alebo nieco ine. Dlh je v sume 8000. Splacam ho poctivo, este mam 5 rokov pred sebou. Po 5 rokoch sa prihlasim na domcek

veronikaszabova
25. júl 2024

@libusak co trepes koniny???
Ty si riadna krava, take nieco z ust vypustit.

tatiana149
25. júl 2024

Aj ja som tak bola niekoľko rokov a v pohode. Deti mám už pubertiakov a nikto ich nezobral. Netreba sa bat. Keď by vás aj niekto nahlásil tak pravdivo vysvetliť situáciu. Aj máte dom alebo aspoň byt tak určite vám dieťa nezoberú. Do budúcna Radim si to vybaviť