Nechajú ma porodiť, ak mám dlh na zdravotnej?
Cawte baby... Rada by som vedela ci mi lekari nebudu komplikovat porod ked mam dlh na zdravotke... chcela som si ho zaplatit postupne lenze mi ho posunuli exekutorovi. a do terminu porodu mu to urcite splatit nestihnem kedze som pn.. Vdaka za info
@mamca61 Určite ta nechajú normálne porodiť, predpokladám, že v tom čase budeš už na materskej dovolenke a poistné za teba bude platiť štát, čiže poistená budeš. Ten dlh z minulosti na to nemá vplyv, ale určite sa to snaž čím skôr urovnať. Dohodni sa s exekútorom na nejakých splátkach, i keď veľmi nízkych a postupne to dáš.
@alex666 no viem ze porodit ma nechaju urcite len ten pobyt v nemocnici asi budem platit... ale poistena som od februara minuleho roku az do decembra som bola zamestnana tu na svk a zamestnavatel mi normalne platil zdravotku... od decembra mi skoncila zmluva a som na pn takze zdravotku mi plati stat. o tyzden nastupujem na matersku takze s poistenim problem nebude... len ci mi to v nemocnici nebudu ti doktori vykrikovat alebo co...
@alex666 ale poistená je stále aj keď má dlh ten jej bude len narastať aj teraz ak si ho neplatí alebo neni nikde nahlásená napr. Na úrade práce a podobne zaplati každý mesiac.Na Slovensku je povinné byť poistený. A k téme ak máš dlh na poisťovní, hradia len akútne prípady čo určite pôrod je ale nedostaneš plnú starostlivosť+ je možné že niečo budeš musieť uhradiť. A ako to je teraz z gynekológom nwm či ti budú každú kontrolu hradiť. To sa.musis ísť opýtať do poisťovne a hneď aby si vedela na čom si. Potom bude neskoro keď ti naskacu ešte iné dlhy alebo ta nebudú chcieť ošetriť.
Stale nechapem ten problem - ty si zdravotku platis, ci zo zamestnania, ci z teraz pnky, si aktivne normalne zdravotne poistena. Ano mas dlh v minulosti, ale to s aktualnym stavom/osetrenim/porodom vobec nesuvisi, kedze odvody su normalne kazdomesacne platene. Nie si aktualny neplatic. To neni v rezii lekarov, ale uz len financnych dotahovaciek s exekutorom (co by si si fakt mala poriesit ten splatkovy kalendar, lebo to bude narastat)...
@petuska2110 no dlh mi dalej nenarasta ako som pisala platil mi ku zameatnavatel a teraz stat kedze som pn a o chvilu na materskej... len je problem ze momentalne nemam ten dlh zaplatit z coho...
@mamca61 nie, nemyslím si, že budú, neviem, či oni majú prístup k údajom o tvojom poistení a vedia, že máš dlh voči poisťovni... v tomto si nie som istá, ale aj tak bez obáv, určite ťa riadne ošetria tak ako kohokoľvek, a keďže teraz poistená si, nevidím dôvod, prečo by si ten pobyt v nemocnici mala hradiť.
Ak sa chceš uistiť, odporúčala by som zavolať do tvojej ZP a spýtať sa na to, úplne kludne. Ale hlavne sa skontaktuj s tým exekútorom a dohodni sa s ním, nech ti ten dlh ešte nenanarastie. Treba komunikovať, nie strkať hlavu do piesku.
@mamca61 Tak super je ze si mala teraz platenu zdravotku zamestnavatelom.Keby si mala posledne 3 mesiace dlh tak vyskakujes. Ked si mala rok hradenu zdravotku ratam ze uz to je problem medzi exekutorom zdravotkou a tebou.Tvojho porodu by sa to nemalo dotykat kedze to neni za posledny pol rok. Preto ti ani gynekolog nic nehovori ze mu poistovna ukony preplaca. Neviem sice po aku dlhu mas nepokrytu zdravotku ale ked mas exekutora a nevychadzas snaha sa ceni ked si das splatkovy kalendar.😉 Ine by bolo keby nemas napriklad obrazne za posledny rok zaplatene a zaplatis obrazne len teraz posledne mesiace pred porodom.
@mamca61 myslim,ze porod je povazovany tiez za neodkladnu zdravotnu starostlivost a tu su ti povinni poskytnut. Co sa tyka hospitalizacie, okolo 600 eciek matka aj dieta si uctuju.
@alex666 čože davaš je čisto zavadzajuce informacie! chlap to mal takto a ano bežne maju k tomuto pristup uvediem príklad bol u chyrurga z chrbticou poslala ho na rengen kde mu oznamila sestricka že posledny volali s poistovne nabuduce si to hradí cele sam!!!!!!!!!!!
Ak to posunuli na exekuciu je verejne vedená na listine dlžníkov! to si može dohladat hoc kto. A poistovne aj volaju lekarom ako lekar dá do systemu jeho udaje je schopná poistovna volat že eeee! Takže ešte raz máš narok len na akutne prípady nič iné pokial neuhradíš kompletný dlh poistovni + exekucii. A daj si pozor exekucia nedáva splatkový kalendár a dlh ti narastá. A posledná vyzva je že ti domov pošlú oznamenie že vtedy a vtedy prídu k tebe domov aj s policajtami si vymoct dlh na majetku.
A pre další príklad stalo sa mu presne to isté dali to na exekuciu a pritom si dalej poistovnu hradil ale pokial nemal aj cely dlh nemal narok na plnu zdravotnu starostlivot. Bavím sa tu o poistovni DOVERA.
@petuska2110 no lenze mna gynekolog vzdy vysetril bez problemov nikdy nic nepovedal... cize zrejme mu nic z poistovni neprislo...
@mamca61 uz som docitala aj dalej,ak si aktualne poistena,problem by byt nemal,ine by to bolo,keby "nie si"zdravotne poistena a mas dlh z toho titulu
Aka je vlastne celkova dlzna suma, vies to? Mozno by to chcelo sadnut s rodicmi, zaplatit to a potom to splacat im ked prijde kocikove napr. pekne presunies rovno tam...
@mamca61 ja sa nehadam ale tu nič nezistíš na tvojom mieste sa zdvihnem a idem na poistovnu to že ta teraz vyšetril neznamená že mu poistovna neoznámy že mu to nepreplatí a potom to bude žiadat od teba zaplatit aj to som už videla. Chod na poistovnu a opytaj sa naco máš nárok atd oni ti hned poradia. Lebo je dost možné že ty máš narok na gynekologa kedže si tehotná a potrebuješ prehliadky . Ale nespoliehaj sa natoto co tu píšu lebo zalezí aj nad poistovnou a inými vecami. Aby si nedoplatila na staré zname jedna babka povedala druhej.
@mamca61 ved treba ist za exekutorom,ak to ma ten,rataj,ze budes splacat raz tolko,ked si nahadze trovy exekucie a kludne sa ti moze stat,ze ti zacnu zrazat z prijmu alebo z materskej,oni totiz zistuju ako prve,ci mas nejaky prijem,co moze podliehat exekucii.
@senta_sofia ako može byt nepoistena? na slovensku je povine byt poisteny bud to za teba platí štát ako nezamestnaná, na pn na rodicovskom atd atd. Alebo si samoplaca a to cvakaš sam každý mesiac. A zrušit sa dá poistka len ked prestupiš do inej poistovne alebo si hradíš poistné v inom štáte alebo ho za teba hradí zamesnávatel v inom štáte vtedy sa možeš odhlasit zo slovesnka
@mamca61 Ak to dali na exekuciu musi ti od nich príst papier že tam máš taky taky dlh.....
Ak si pracovala v zahraničí v tom obdobý a platil za teba zamestnávatel v zahranicí zdravotnu ked predložíš zmluvu na slovesnku ju už platit nemusís. A teda ti zrusia dlh. Ja som žila v čechách bola zamestnaná na TPP a po prichode na svk som im len predložila zmluvu a dlh zrušili lebo som bola poistena v zahranici.
@mamca61 V ktorej poistovni si poistená to je asi zaklad napísat.
no idem si pozistovat co a ako lebo sa fakt nervujem koli porodu.... som poistena v Dovere
Dlh narasta len pokial nezaplatis istinu .Ked je uhradena istina da sa dohodnut na splatkovom kalendari .Pokial nemas istinu vysoku tak by som ju zaplatila inak ti kazdy mesiac skacu penale .Teraz budes mat navyse sudne a exekutorske trovy a penale tazko povedat kolko. Kedze usudzujem podla toho ze rok ti platil zamestnavatel poistku tak exekucia uz musi byt vedena dost dlho .Aspon podla VSZP tam ked nemas 3 mesiace zaplatene poslu upozornenie plus vyzvu do urciteho datumu inak to podstupia exekucii.
@petuska2110 preto som to dala do uvodzoviek, keby bola ako samoplatca a neplati,je kvazi v tej situacii, je vela ludi,co aj urad prace vyradi a jednoducho nemaju z coho platit zdravotne poistenie a vznikaju potom problemy,ze maju narok len na neodkladnu zdravotnu starostlivost.
@mamca61 no tak to viem presne čo bude aj chlap tam je aj viem presne ktora exekucia. A u nich sa nedá dat splatkový kalendár a priprav sa že oni za exekuciu si zauctovali okolo 300-400 + dlh poistovni😉 riešila som to minuly rok ,koncom roka. zaplatili sme to komplet mame pokoj konečne nám to naskakalo z dovodu že on je čech a na svk si nemohol sám platit zdravotné a v čechách bol odhlasený. A ked mu konečne schvalili trvalý pobyt mu naskakal dlh za obdobie viac ako pol roka kde si vlastne platit nemohol ale musel im to spatne dat. Takže v dovere som bola varená pečená.
....
@mamca61 prosím ťa a koľko máš ten dlh, keď to nevieš splatiť? A to si o tom dlhu nevedela, keď si normálne pracovala a zarábala? To riešiš teraz? Teraz tu stresuješ že čo bude a nebude? Narovinu- tvoja sprostosť... a bábätku to tiež určite nepomáha...ozaj, čo otec dieťaťa, ten ti nevie pomôcť to splatiť?
@senta_sofia ano teraz ta chápem máš pravdu, ale aj tak ich zaujíma že nemá uhradené aj ked "dalej platí" a dl chcu a preto sa uchyluju k tomu že má narok len na neodkladnú žial ☹ ale porod tam isto spadá ale čo všetko či aj komplet to že bude v nemocnici aj babo . A či gynekolog to neviem to si musí zistit.

Ono je to tak po novom ze lekary su spojeny cez pc s poistovnou . Takze ak mas dlh viac ako 3 mesiace budes vyskakovat v systeme ako neplatic. Co ratam ze mas inak by to neslo na exekuciu.Zakladnu zdravotnu starostlivost ti musia poskytnut cize aj porod .Otazka je ci to nebudes muset platit pobyt v nemocnici. Moja neter mala takto problem tiez bola v Uk a neodhlasila sa ale nastaste porodila v uk . Ked dosla s malou na sk chcela ju poistit tak VSZP jej ju nechcela poistit do kym neuhradi svoju podlznost . Dala ju poistit potom v union .