Nechcem, aby boli vyšetrenia po pôrode verejné
Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...
Povedala som si, ze uz nebudem reagovat, ale jak vas tu vidim, ako si svorne poniektore hrkutate o tom, ze vlastne lekari a ostatny personal zdravotnickych zariadeni maju plne pravo sa chovat ako debili a nas, ktorym sa to nepaci povazujete pomaly za blaznov, tak mi to neda.
Ad 1. Kamaratka Slovenka zije v Kanade, porodila tam dve krasne zdrave deti. Ked som ostala tehotna, len som spomenula, ze chodim ku gynekologicke na sukromnu kliniku, kde budem aj rodit. Nechapala, preco som sa rozhodla pre sukromnu kliniku a preco xcem za nieco platit. U nas nikdy nerodila ani nechodila ako tehotna na vysetrenia, tak som ju uviedla do obrazu. Ostala zhrozena z toho, ako to v nasom zdravotnictve funguje. Doslova mi vtedy napisala, ze u nich maju sukromne kliniky problem vzniknut a udrzat sa, pretoze vsetko to, co som jej ja popisala, vratane pristupu lekarov, je uplne normalne a bezne v statnych zdravotnickych zariadeniach. A pre tie, ktore tu pisali, aky mailand si kto musi za vysetrenia zaplatit v Nemecku. V Kanade si nemusela platit nic, robili jej ultrazvuky, robili jej krvne testy, robili jej vysetrenia na chromozomove mutacie. Druhe dieta bolo dlho otocene zadockom dole, kontrolovali ju, kedy sa otoci a ci nie je potrebne naplanovat cisarsky.
Ad 2. Ti isti lekari, co robia v statnych casto odchadzaju do sukromnych zdravotnickych zariadeni alebo tam chodia privyrobit si, ak ich potrebuju. Ti isti lekari (a aj sestricky, sanitarky, upratovacky....) su v statnej nemocnici na zabitie, chladni, neprijemni (povedat zene pri porode, aby nebliakala ako ciganka mi dostojne a prijemne naozaj nepride) a ked prejdu prah sukromnej kliniky, su slusni, ludski, privetivi, vedia povzbudit, vysvetlit, porozpravat sa. Chyba asi nebude v tom, ze obcas mame kazdy blby den alebo prilis vela pacientov. Chyba bude asi skor v tom, kolko penazi dostanu za svoju robotu v statnom zariadeni a kolko v sukromnom. A hlavne vedomie, ze zo sukromneho ich po par staznostiach od pacientov velmi rychlo radsej vyrazia, aby si nekazili meno. Kym v statnej nemocnici si z toho velku hlavu nikto nerobi. Zazila som doktora, ktory mojho otca s triestivou zlomeninou druheho driekoveho stavca poslal v sobotu poobede domov TAXIKOM, od bolesti mu kazal dat ibalgin a v pondelok navstivit svojho ortopeda (ze mu nedal nijake pokyny na polohovanie, obmedzenie pohybu a ze ho vystavil dvojdnovemu riziku zatlacenia ulomku stavca na miechu a pripadnemu ochrnutiu asi netreba zdoraznovat). Ten isty doktor, ked si riaditelka v predoslej praci zlomila ruku, ju sice vysetril, ale odmietol jej cokolvek povedat, zavolal si jej manzela a bavil sa len s nim - lebo je moslim! Myslite si, ze uz v ruzinovskej nemocnici nepracuje? Ale pracuje. Hoci aj ja aj riaditelka sme jeho pristup riesili cez urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou a nase staznosti boli podla nich opodstatnene.
Mimochodom - statna zdravotna starostlivost nie je zadarmo. Platime si ju zo zdravotneho poistenia a lekarov platime z nasich dani mile damy, ktore ste to tu spominali.
Lekari (a ostatny personal) v statnych zdravotnickych zariadeniach vedia, ze sa mozu spravat ako len xcu. Vedia, ze ich nikto nevyrazi, ze maximalne pojdu na kobercek k nadriadenemu, ktory zdvihne prst a trosku pohrozi. Vedia, ze pacienti sa aj tak z 90% neozvu a drzia hubu a krok. Lebo sme BLBI! A tie, ktore sa stazujeme a nepovazujeme spravanie lekarov za normalne sme oznacovane za precitlivele a podobne.
A @natalienka12 uz davno som nezazila tak arogantneho cloveka ako si Ty - alebo ako Ty v tejto diskusii vystupujes. Dovidis si aj dalej ako na spicku vlastneho nosa? @macamac sa Ti tu snazila nieco vysvetlit, ale Ty zjavne nemajuc poriadne argumenty len chytas za slovicka a hras sa na najmudrejsiu na svete. Pevne verim, ze Ta v zivote vsetko zle bude obchadzat velkym oblukom, pretoze paradoxne su to prave ludia ako Ty, ktori krizove situacie v zivote nezvladaju - pretoze nevedia ako. Pretoze im uz zrazu ich arogancia a zdanliva nedotklivost nestaci. (A nie, neunuvaj sa mi odpovedat. Nebudem reagovat, nema to vyznam. Aj tak vidis len seba.)
@natalienka12 ja som racionálna, bez srdca.....vítam ta v klube 😉 😉 nemôžem sa zaoberať vsetkym smútkom sveta... Personál má byť hlavne zodpovedný za profesionalitu... Mna by zaujímalo ci má dobré odrodia, zoperuju a nie ci sa na mna tak alebo tak usmeju... To neznamená ze som gestapak.. pekné rano porajem dobré rano, prehodim pár viet, poviem čo by mali a idem ďalej....
@kofoluska poviem len moju skusenost z kanady...dostala som tam vaznu chorobu /nebudem rozoberat/ na pohotovosti som zaplatila vtedy 300 dol. Cakala som tam 6 hodin a nikto nic...potom som tam odpadla... tak ma teda aspon dali na postel a ked sa mi ulavilo poslali ma domov. Nakolko sa mi stav zopakoval musela som do nemocnice zase...samozrejme poistna som bola ale aj tak som vsetko musela platit v hotovosti... vysetrovali ma len medici...doktor odmietal prist...ked som poziadala niekoho aby prisiel lekar povedali mo ze to mozne nieje...nakolko u nich lekari nevysetruju...vidis ho len ked umieras...mali mi spravit vysetrenia dost vazne...a mal mi to robit student mediciny co studoval 2 rok...musela som odmietnut keby ho spravil zle mohla som ochrnut....nakolko som ani po niekolko krat v nemocnici nezistila nic len to ze je to horsiw ako na slovensku...pokial niesi dost bohaty... aby si si zaplatil a doplatil nadstandartne sluzby.... nakoniec som musela letiet domov kde mi pomohli slovenski lekari hned a bez problemov....
@dominikabartlova lenže ako zdravotníčka iste vieš, že pôrodný proces velmi uzko súvisí s uvolnovaním istých hormónov, ktoré sa však v želaných množstvách vyplavuju len vtedy, ked sa žena cíti v bezpečí, v pohode. PReto samotné nevhodné zaobchádzanie s rodičkou a neuctive chovanie môže zapríčiniť, že ženské telo začne reagovať akoby bolo v nebezpečenstve, vo zvýšenej miere sa vyplavuje v nevhodných momentoch adrenalín, ktorý môže spôsobiť spomalenie, či zastavenie pôrodu.
@vejula otazka je čo je pre niekoho uctive, pre niekoho nie... To čo je pre mna uspokojivé pre teba byt nemusí.. každopádne buď si otvoris ústa, alebo si zaplať nadštandard kde bude sama a bude súkromie....
@kofoluska potom je na mieste zistit ci si priplacala a ci ma latene priplatkove poistenie...u nas zatial nieco taketo ani nefunguje...neviem ako presne to funguje v kanade...ale viem co som zazila a mohla som ta zomriet...
A mozno boli mili medici ale p...z toho...
A neobhahujem hulvactvo doktorov ako sa tu jeden vyjadril ked zene oznamil ze ma mrtve babatko...to co povedal to je proste bulo a hnup...a osobne by som mu to prisla ked by som uz bola lepsie povedat..
Na druhej strane necakajme empatiu a sucit a pohladenie od lekarov nie vzdy to vedia...nie kazdy clovek to v sebe ma bez ohladu na to ci je doktor alebo nieje...ale od toho si ich vyberame
@dominikabartlova jedenoducho som chcela napísať, že pokial chcu naše pôrodnice čo najväčší počet bezproblemových pôrodov, je v ich zaujme správať sa k rodičkam tak, aby neboli v strese. Lebo oddelovať odbornosť a prístup k rodičke sa v tomto prípade jednoducho nedá.
@dominikabartlova nema moc vyznam sa tu pustat do diskusie so znalkynami zenskych hormonov to mi ver 😀
@natalienka12 nie nemá to význam, a viesco nech si to vyskúšajú... A prečo by aj pacienti-klienti nemali byt empaticky a uctiví... Alebo ked sme takí neludskí tak nech nelezu do nemocnice a rodia doma... Manželia budú najludskejsií... To by som chcela vidieť ...
@kofoluska samozrejme s tou Kanadou ma tvoja kamaratka pravdu. Zijem v Kanade, zdravotna starostlivost je bezplatna, pocas tehotenstva sa tym padom samozrejme neplati za ziadne vykony. Kanada je praveze dobry priklad, kedze zdravotnictvo tu mame bezplatne, takze sa mozeme porovnavat zo Slovenskom, narozdiel od USA, to je uplne ina kategoria, aj level.
prispievatelku @kkristin ber s dost velkou rezervou, jej pribeh je mi podozrivo znamy, akurat ked sme mali vymenu nazorov ohladom zdravotnictva v Kanade pisala pod inym nickom.
Tak len take mensie dovysvetlenia. Na pohotovosti beru podla surnosti pripadov, nie podla toho, kto prvy pripade. Samozrejme aj pohotvost je zahrnuta v bezplatnej zdrav. starostlivosti, slecna zabudla uviezt, ze v Kanade bola ako turista! Je bezne, ze v nemocniciach vysetruju rezidenti (urcite nie studenti, trosku popletene). Kazdy rezident ta upozorni na to, ze je rezident a podpises tlacivo,ze suhlasis vysetrenim od neho. Vsetky infomracie, ktore od teba ako pacienta ziska, jeho vysledky vysetrenia, diagnoza, navrh liecenia su po tom prekonzultovane s lekarom, ktory ho ma na starosti. Takyto je bezny postup, mam s tym skusenosti, nielenze pracujem v nemocnici, ale moja rodinna lekarka je sefkou rezidencneho programu pre rodinne lekarstvo, takze sa bezne pri navstevach lekara stretavam s rezidentmi, takze bola by som rada, keby bachorky o tom, ako v Kanade ordinuju len studenti a lekari chodia akurat obhliadat mrtvoly nechala pre publikom, kde je mala sanca, ze sa najde niekto, kto v Kanade zije a pozna zdrav. system
@sisaka a ja som niekde pisala ze som bola ako nieco ine ako turista??
Mne nieje jed o ze ma tu niekto obvinuje z niecoho co nieje pravda...ale podla seba sudim teba takze asi tu mas niekolko nickov ty...ja prispievam nesmierne malo...posledny tyzden viac nakolko som chora a musim lezat ...a toto ma naozaj nahnevalo... takze som poprosila admina aby si tu ty verejne neocierno ala ludi bezdovodne.
@kkristin No myslim, ze si dostala vysvetlene, ako to v Kanade funguje dost dobre od @sisaka , takze ja uz sa k tomu vynadrovat nebudem 🙂
A vies, uprimne povedane, ak lekar nedokaze byt empaticky, nemal by byt lekarom. Je to praca s ludmi a praca s ludmi je vzdy velmi tazka. Tiez pracujem s ludmi, joj kolko razy sa mi stalo, ze mi klient vynadal, ze ma zvozil a potom sme prisli na to, ze chyba je na jeho strane. Kolko razy su klienti neprijemni az arogantni. Ja som VZDY slusna a mila.S usmevom sa snazim vysvetlit a vyriesit situaciu, nech je akakolvek. Stalo sa mi uz pocas auditu, ze sa auditorka, vlastniaca rovnako poradensku spolocnost, do nas ako poradcov pri zavadzani systemov EMS navazala a doslova na nas utocila. Musela som zachovat tvar - obhajit seba ako poradcu a nepotopit klienta. A do tretice nepovedat jej, ze to je obycajna krava nebeska (je vela firiem, ktore si ju na audit vylozene nezelaju). 🙂
Takze - ak lekar nedokaze svoju pracu robit s citom, empatiou, pochopenim - nema co v tomto odvetvi robit. Bohuzial.
@kofoluska nedostala som vysvetlene vobec nic...svoje som si tam prezika a viem ako som dopadla
Vies ty riesis ako by sa ludia mali spravat....lenze my nezijeme v idealnom svete a ludia niesu idealny... iekto je super odbornik ale klamar a iny skvely kuchar a doma hnup....ludia su vseliaki...a ty cakas ze budes mat vsetko...bolo by tu super mat doktora ktory je mily dobry ja takych vyhladavam hold bohuzial nie vzdy sa zadari...priklad clen rodiny je skvely odbornik v odbore...ako clovek chladny a odmerany...proste je taky nezmenime ho...ale ked sa nechat operovat u neho...a go je to co sa snazim ja povedat...necakajte od ludi ze budu reagovat ako y si myslite ze by mali / a netvrdim ze by to nebolo dobre naopak sprijemnilo by to vela veci/ ale to neznamena ze tak tak bude ako si vy obcas aj ja vysnivam
@kofoluska a este jedna vec keby sme mali mat len lekarov empatickych a milych tak ich tu zostane le velmi malo...podla toho predsa nerobis atestacie...ci si mily...to je charakter cloveka nie jeho odborne znalosti...skor ako lekar je problem prostredie nemocnic a vybavenie ale to s nimi netreba spajat...pristup lekara ked sa nepaci mozes vymenit...o
kristova pata! co tu tolko riesite? nech ide rodit na pole ked nechce mat okolo seba ludi
@kkristin Ja nezijem v idealnom svete, ani neriesim, ako by sa ludia MALI spravat, ale ako sa spravaju. Ak si citala moj prispevok pozorne, dost jasne som tam napisala, ze ti isti lekari akonahle prekrocia prah sukromneho zdravotnickeho zariadenia, zrazu vedia byt empaticki, mili, chapavi, vysvetluju a rozpravaju sa s pacientom normalne - ako s clovekom. Ked su v statnom zariadeni - nerobia to. Takze tazko tu mozeme hovorit o povahe cloveka.
A atestacie? Clovek, ktory nedokaze byt empaticky nema co robit doktora. To znamena, ze nema co ist ani len studovat medicinu. Ze by ich tu ostalo malo? A co? Tak ako je prezamestnanost v inych odvetviach, je aj v medicine. Aspon by sa vyselektovali ti, ktori sa tvaria ako polobohovia, okolo ktorych maju pacienti skakat a nosit ich na rukach uz len preto, ze sa na nich pozru.
@mariuskaa Myslela som na všetko. Pofotila som si moju posteľ, seba, kusy čo so mňa vypadli, koľko krvi som stratila samozrejme v reálnom čase v niekoľko hodinových časových intervaloch, aby sa presne dalo dokázať v akom čase som kedy bola v akom stave a ako dlho to ignorovali. Na sestričky som v kuse zvonila a informovala sa, ale po viacerých zazvoneniach ma mali akurát tak plné zuby...teraz je to za mnou, prežila som to...ale nikdy na to nezabudnem...
@marlene 🙂 pacientkám sa to isto nepáči, ale kto sa odváži niečo riešiť keď majú v rukách práve v tej chvíli tvoje zdravie? naviac možnosť prestupu na inú nemocnicu alebo k inému lekárovi je síce možné, ale to by bola skôr rarita. Naviac je tam riziko že pôjde z kalúže do blata a takého sťažovateľa by si možno aj pekne "podali". Človek si povie "hlavne že som to prežil", ale to že má potom ešte mesiac psychickú traumu to nikto nerieši. Čo tam po pocitoch ☹
ja som zažila toľko vizít, a všelijakých iných vyšetrení, kde musel byť človek nahý, že až 🙂 ale nejako mi to vôbec nevadilo, veď aj tí lekári a sestry to berú ako svoju prácu, určite sa v tom nevyžívajú a berú to už ako normálnu vec...
@bosoriak @lamias
"mas pravo na dostojnost a intimitu po porode. Ale osobne si neviem celkom dost dobre predstavit, ako by to mali zabezpecovat."
jednoducho...ja som rodila v nemecku, nikdy sme nemali taku vizitu ako na Sk, ziadna kontrola vloziek, nedajboze rodidiel...ziadne "davy" medikov, kontrolovala sa teplota + otazky -odpoved...vizitu robili zasadne sestricky, az pri problemoch prichadza lekar....
ak nieco nebolo poriadku, ak si bola po cisarskom tak bud ta odviezli na vysetrovaciu izbu alebo poziadali spoluleziacu aby isla na 5 minut do navstevnej miestnosti alebo miestnosti na dojcenie....za cely pobyt v nemocnici ma vysetrovala jedna a ta ista lekarka (t.j. pri vstupe a pri vystupe) - tu totizto planuju sluzby tak, aby si nevymenila celu "frontu" lekarov, ale max.1- 2... (vynimkou su fakultne...)
+ ked niekto bol na praktiku ci vyucbe, prisiel za mnou sa osobne predstavit (vzdy 1 medik...ziadne odbitie v hromadnych skupinkach - myslim, ze take ucenie ma aj vacsi prinos pre medikov) a pytal si ustne dovolenie v sprievode lekara, ci sa moze vobec na tebe nieco ucit, a ked ano ci moze to a to, resp. kedy ho ma nahradit lekar....
a mnoho dalsich veci.....len u nas chyba ochota a empatia personalu a vola dupnut si u zien... 😉

Bude ti to po porode suma fuk, ci ti tam nakukne jeden ci dvaja. Aj tak sa na druhý ďen vystriedaju 🙂Ako nemyslim ze naschvál sa vystriedaju aby ta videli, ale raz ma sluzbu jeden potom druhy. Ale medikov by som odmietla, nie sme na výstave. A k tomu porodu, ja som pri prvom porode vyhodila s pôrodnej sáli aj doktora. Ostala tam len detska sestra a niekde bol manžel ale toho som moc nevnimala. 🙂 Dr nebol zlý bol super, ale vtedy mi tam vadil 😀