Nedohodnutý pôrod
Čaute baby, rodila niektorá už tak, že si vopred nevybavila pôrodníka? My sa touto myšlienkou zaoberáme stále viac a viac, príde mi zbytočné dávať niekomu plno peňazí za to, že príde a odrodí, veď to je povinnosťou aj službukonajúceho lekára, či sa mýlim?
Ja som naopak mala dohodnutého pôrodníka. A to len preto, že to je rodinný priateľ a vlastne aj môj gynekológ, takže som bola o niečo kludnejšia keď za nami prišiel v noci a odrodil mi viac ako 4 kilové dieťa. Ale pokiaľ by som v tej nemocnici nikoho nepoznala, tak by mi to bolo jedno kto ma odrodí.
@pici viem nechodim ja vobec 😅 ale ide o to ze si zamluvujes doktora na to aby bolo o teba lepsie postarane v com suhlasim @maggie2 robia sa zbytocne rozdieli medzi bohatsimy a chdobnesjimi,podla mna by sa nemalo platit je to jeho povinnost praca,aj ja napr robym predavacku mam danu mzdu a nedostanem od zakaznika peniaze za to ze ho obsluzim nie 😅
@michelleuk zazmluvnujes preto, aby ta rodil ten dany doktor. neplatis za staroslivost, lebo ta s porodom aj tak nic nema. ten lekar tam neostava pocas tvojho pobytu... cize platis za porod. v case v ktorom je porodnik mimo pracovnu dobu. ty mas tiez pracovnu dobu a keby od teba niekto nieco chcel, tak hadam len tak neotvoris obchod v nedelu na obed, ze paci sa... aj lekari su ludia... maju zeny, deti... zazmluvnenim su k dispozicii 24/7
@pici uz chapem ze co je zazmuluvnenie aj za co si platis,len nechapem aky ma zmysel si platit doktora extra,ked aj tak je tam doktor ktory ma sluzbu podla mna su to vyhodene peniaze do vzduchu
@michelleuk som rada, ze som ti to objasnila. jasne. pre niekoho su to vyhodene peniaze, pre niekoho sprijemnenie porodu a istota.. jasne ze ta odrodi hocikto... a urcite rovnako dobre... ale niekto ten pocit proste potrebuje, a preto zan plati
ja som rodila bez dohodnuteho doktora a bez problemov
ja som rodila v NR a nemala som dohodnuteho porodnika. Uplne bez problemov. Kamaratka rodila so zazmluvenym doktorom - pocas cisarskeho mu prislo zle a odpadol. Nastastie tesne predtym odovzdal dieta sestricke....Takze tak - aj pri zazmluvnenom netusite co sa moze stat.
Ja som porodnika zaplateneho mala a nelutovala som a aj sestricky na oddeleni mi povedali,ze dobre som urobila...nakolko som mala komplykovany porod.Ak by som mala ist zasa rodit ,zasa si zaplatim. 😉
Co som pocula o nasej porodnici v mojom okrese,tak porod diriguje zdravotna sestricka a podornik pride az na funus.Ale ked si zaplatis,tak,porodnik tak je celu dobu tvojho porodu a informuje ta co bude dalej sa diat.Viem ze tie co si u nas nezaplatili(nehovorim,ze kazda zena)si stazovali na nezaujem .....mozno ale vsetko zalezi na nalade a okolnostia lekara....
zazmluvnenie casto znamena rodit na dohodnuty termin s vyvolavackou...ja som tym presla, takze viem svoje...starostlivost som mala perfektnu, ale porod s vyvolavackou-dakujem, neprosim... 😒
@pici Ja len poznamka k tomu, ze ta odrodi lekar mimo svoju pracovnu dobu...zial, dnes je tendencia, ze zazmluvneny lekar si ta objedna na vyvolavacku prave pocas svojej sluzby, da ti vyvolavacku, oxytocin, epidural a vela takychto porodov potom konci sekciou. Samozrejme nie vsetci tak funguju, nechcem globalizovat, ale je to dnesny trend.
@michelleuk sú ľudia, KTORÍ SI MYSLIA, ŽE:
1. keď si zaplatia navyše, tak dostanú kvalitnejšiu službu (čo môže a nemusí byť pravda 50:50)
2. keď si zaplatia navyše, tak ani kvalitnejšiu či lepšiu službu neočakávajú, ako skôr väčší pocit bezpečia a istoty, ktoré vidia v "svojom" pôrodníkovi (čo môže a nemusí vyjsť 50:50)
3. keď si nezazmluvnia budú sa k nim správať pôrodníci laxne, alebo bez záujmu, alebo bez citu, alebo bez rešpektovania dôstojnosti, alebo ľahostajne (čo sa ojedinele môže vyskytnúť, ale podotýkam, ak stane sa, tak potom tak, či tak)
@pici ďalšia podpoznámka: s tým, že nie si schopná zaplatiť celú smenu. (komplet personál) Takže ani zazmluvnenie 1 pôrodníka nie je zárukou komfortu. A akurát potom sú sestričky či pôrodné asistentky vnútorne vynervované a cítia sa poníženéw, keď vidia ako doktor skasíroval pacientku a ony sa pritom najviac namakali. Poznáme 🙂
ja som rodila pri lekarovi, ktory je rodinny znamy a s vyvolavackou z dvoch dovodov...byvam 60km od porodnice kde som chcela rodit a bala som sa, ze ked sa mi sopusti cinnost sama, bude problem v tych kontrakciach docestovat, a po druhe, lekar mal dovolenku zrovna v case mojho terminu, tak sme to dohodli na posledny den, ked bol este v sluzbe...personal si vyberal on, vybavil dokonca aj skveleho anesteziologa, ktory mi napriek mojej skolioze perfektne zaviedol epidural...skvely bol ten pocit, ze som v dobrych rukach.urcite by som sla k nemu rodit znova, ale len prirodzenou cestou, uz ziadne vyvolavacky...a urcite by som si inak nikoho nezazmluvnovala, hlavne ak ho nepoznam, ved tym padom ani on nepozna mna, casto o mne nic nevie, a to uz ozaj mozem rodit pri hocikom, kto ma prave sluzbu...
@tamoulik pravdu mas a velku... ale :D aka je ponuka, taky je dopyt alebo naopak.. a dalsia vec, ak viem ze ten dany doktor je taky a onaky, su to prave tie veci, pre ktore si ho zazmluvnujem... vyberam lekara podla mojich preferencii a predstav o porode.. nie jeho :D
@maggie2 ty mi dneska davas maggie :D ano pravda, sestricky potesi aspon kavicka bonbonierka :D zial ani z penazi oficialneho zazmluvnenia nedostanu sestricky nic...
@pici práveže ani tá bonboniéra, či kávička už nepoteší. A ja sa ani nečudujem. Tie rozdiely sú obrovské. Keď pán doktor si jazdí na Touaregu po 2-3 rokoch pôsobiska v nemocnici (hoci oficiálny plat na to zďaleka nevyzerá) a setrička MHD sa terigá stále len aj po 25 rokoch (v jej prípade jej oficiálny plat na to rovno sadne).
@tamoulik ano taky je trend..ale ak mamicka trva na svojom tak bud sa s dr dohodne a ten to bude respektovat /svojho dr som neraz strtla v meste, ze sa poneviera, lebo ma tam nejaku mamicku a nevie kedy zacne rodit, alebo mu na ambulancii zvonil mobil, ze prave odtiekla plodova voda 😀 /
a ak to dr nebude respektovat tak si ho nezazmluvni..ale ak suhlasi,. tak vyvolavacka, samozrejme ze pre dr je vyhodnejsia vyvolavacka..ale zavisi od maminky ak suhlasi, tak preco si ju nezavolat do sluzby...cize ak maminka nieco chce musi to dat najavo..a ak dr nevyhovie..tak si ho nezazmluvnim
@tamoulik ale to uz je ulohou mamicky..zistit co chce od porodu a dat to najavo...nememu decku ani vlastna mater nerozumie..stare porekadlo..a dr zatial nevedia citat myslienky..tak idu po svojich zabehanych kolajach..ved ak mamicky neprotestuju, tak preco by mali menit system
cize ak mamicka nieco chce, musi to povedat nahlas a jasne ale slusne, pokial bude vela rovnakych poziadaviek, tak lekar zmeni system
Ja som tiez nemala nikoho dohodnuteho a vobec mi to nevadilo 😀 Ja si myslim, ze ono je to take diskutabilne, pretoze moze sa stat, ze si zaplatis lekara a on z nejakeho objektivneho dovodu aj tak nebude moct prist (napr. bude na nejakom kongrese alebo to jednoducho nestihne). Ovsem zase na druhej strane, ak Ta to ukludni, ze si zaplatis niekoho, koho poznas a pri kom sa citis isto, pohodlne, spokojne a prijemne... Zavisi aj od porodnice a konkretneho personalu. Ja nelutujem, ze som si nikoho nezaplatila, pri porode sa mi vystriedali 5 lekari (menili sa sluzby atd.) a vsetci boli velmi prijemni 😉

@maggie2 ved prave... ja osobne zase povazujem za nehoraznost platit nemocnici... ak chcem porodnika, ok je to jeho volny cas beriem. ak nechcem, odrodi ma sluzbu konajuci.. ale za co nemocke? z tej sumy za zazmluvnenie totiz ide a to nemala cas nemocnici. v ga konkretne zo sumy 320 ide 150 nemocke, zaco? ved od poistovne odo mna dostanu peniaze... ja z tohto dovodu by som dala radsej peniaze priamo lekarovi, ako nemocke... davat ich priamo zavana korupciou, ale platit odvody, mat zaplateny porod a este druhy krat odo mna ziska prachy nemocka.. tak to ako nazvat?