Nedohodnutý pôrod
Čaute baby, rodila niektorá už tak, že si vopred nevybavila pôrodníka? My sa touto myšlienkou zaoberáme stále viac a viac, príde mi zbytočné dávať niekomu plno peňazí za to, že príde a odrodí, veď to je povinnosťou aj službukonajúceho lekára, či sa mýlim?
Ja si pri malom rozhodne budem zazmluvnovat lekara, lebo to co som zazila pri dcere si uz neprosim. Tiez som si ako mlada a sprosta myslela, ze ved ma odrodi hocikto, ved je to ich povinnost. No, je, ale.... Ked sa ma moja gynekologicka vtedy pytata ci ju chcem k porodu (vtedy sa oficialne nedalo zazmluvnit), tak som slusne odmietla. Chcela vtedy 5000Sk. Tak ona, ze no ako myslite... Murphyo zakony vsak funguju naozaj 100% a ja som ako na potvoru moju gynekologicku k porodu vyfasovala- mala sluzbu. A verte, riadne mi to osladila 😠 Bola naozaj neprijemna, zvolila zle postupy, davno mala robit cisarsky... nakoniec museli dceru ozivovat. To vsak uz nastastie nastupil do sluzby iny dr. Pri druhom porode si dam naozaj zalezat na vybere lekara, ktory ma odrodi 😉
@maggie2 No ja neviem, ale zatial som sa stretla iba s milymi sestrickami, ktore boli vdacne aj za tu bonbonieru. Moja dcera lezala nedavno v nemocke a mala super srandovne sestricky (to je jej vyraz 😀) a tak sme im dali bonbonieru. A naozaj boli velmi vdacne 🙂 Co sa tyka zmluvy s dr. V BA si ju rozhodne neformuluje sam lekar, ale nemocnica, takze si tam nemoze dopisovat co sa mu zachce. Ak k porodu z akehokolvek dovodu prist nemoze, pacientke sa vratia peniaze do posledneho centa 😉
@marmes ja som presvedčená, že je to zbytočné vyhadzovanie peňazí.....rodila som pri službukonajúcom lekárovi....čo sa má stať stane sa.....sestra mala zazmluvneného.....a pri pôrode malá jeho chybou zomrela......všetko záleží od okamihu.....môžeš si vybrať aj najsamlepšieho doktora.....aj ten môže mať zlú chvíľu
Baby ale to straaasne zavisi od toho ci ma niekto problemy pocas tehotenstva alebo nie...niekto pride do porodnice s kontrakciami a otvoreny aspon trochu a to uz nic ine neostava len ho odrodit...ale su aj take baby ktore maju problemy ovela skor, lezia v nemocnici niekolkotyzdnov pred terminom, napr. s tlakom, inymi chorobami koli ktorym su hospotalizovane a vtedy je podla mna dolezite mat niekoho zazmluvneneho, lebo co den to iny lekar pride a to iny nazor...je to aj moja osobna skusenost, nestihla som zacat ani chodit na poradne do nemocnice kde som mala rodit a uz som si musela ist lahnut v 36 tt. dovtedy sa nic nedialo a potom dosli problemy...denne do mna pchali stvore lieky vratane dithiadenu a atb...keby som si vtedy narychlo nevybavila lekara, tak ma tam takto drzia asi aj do 42 tt., nakoniec som zistila ze bol ohrozeny dokonca moj zivot...a dakujem vsetkym co stali nado mnou a ja som sa tak rozhodla...a stale hovorim bola som tam sice "iba" dva tyzdne ale to co som videla okolo seba co sa tam dialo...nikdy viac, pri druhom chcem mat od zaciatku jedneho lekara a hned toho ktory ma bude aj rodit...🙂)) toto je moja skusenost...
@pici @cecil36 https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/skusenosti-s-mudr-behunovou-v-porodnici-ruzinov/ pozrite si príspevky okolo strany 311
@cecil36 napr. tuto kopírujem jeden z vtedajších príspevkov v tej téme jednej členky:
jedna vec - len na objasnenie - ak si niekto zazmluvni lekara tak ostatni lekari davaju od tych bab ruky prec - zazila som to na vlastnej kozi aj ked sa v podstate nic nestalo nastastie - mali mi dat vyvolavacku a kedze sa to dnes v ruzinove robi tym "najsetrnejsim" sposobom tabletka sa zavadza az na krcok - tak nejakou nahodou mi ju isiel davat rano o 6.00 sluzbukonajuci lekar, ked mu to neslo a ja som myslela ze mi maly vyjde krkom a nie zospodu sa spytal kto to nariadil a ci mam zazmluvneneho lekara a ked som povedala ze mam, ale este nie je v praci a mna z 10 teho poslali na 6.00 na porodnicu tak povedal ze mi "to tam ma dat ten koho mam zazmluvneneho" a odisiel... takze v tomto pripade by som Nie tu Tomkovu, aj ked za chovanie ano, ale SPANKU riesila!!! Debil jeden, ved co hokej je prednejsi...Ja som bola v porodnici cez sviatky, ani jedneho normalneho lekara tam nebolo, vsetko nejaky externisti...a ked som sa pytala ze co to je mi bolo povedane, ze priplatok za sobotu nedelu a sviatok je okolo 30 EUR na den a ze "pani" zo svojimi sukromnymi ambulanciami predsa za to robit cez sviatky nebudu...!!! Tak kde je ta doktorska moralka dokelu??? A ze toto je o ich nizkych platoch!! ??? Juuj zacina mi stupat tlak takto na noc...))
29. okt 2010 o 21:34
@maggie2 kludne sem hod link, ale ja si mylsim, ze ziadny lekar, ak su vazne problemy, si nezoberie na "triko", ze by zene alebo babätku neposkytol pomoc. Na druhej stane, ak je dr. zazmluvneny oficialnou zmluvou, tak ma trcat pri rodicke, pripadne sa pohybovat v blizkosti. Ak vzniknu akekolvek problemy na strane zazmluvneneho alebo neposkytnutie pomoci u sluzbukonajuceho, tak to treba neodkladne riesit s vedenim pripadne uradom pre dohlad nad ZS. Ak som nespokojna, rozhodne sa co najhlasnejsie ozyvam 😀 😀 😀
@cecil36 veď link tam máš hore, klikni na to a čítaj 311 stranu a späť. Pokiaľ ide o to, čo si lekár je schopný vziať na triko (lebo logicky, sú nepostihnuteľní-aspoň tak si oni veria, hoci navonok hrajú tiátro akú oni majú zodpovednosť, hlavne na takýchto fórach to radi demonštrujú) - rovnako ako nedávno písala kočka, že sestre po pôrode na izbe babenko zmodralo a nechytalo dych, ona (bola pri tom) utekala zháňať lekára, búchala kade kde na dvere a otvoril jej jeden doktorko so šáločkou kávy v ruke, že to neni jeho pacientka, nech si ide iného zháňať...ale tú tému si teraz nespomeniem
@cecil36 a ešte upresním, ide o to, že najprv treba dokázať, že to "triko" mal v ruke on. Oni veľmi dobre vedia, že v takýchto prípadoch niet poväčšine svedkov, ide spravidla vždy len o tvrdenie proti tvrdeniu. Ak by na niečo prišlo, do očí sú schopní klamať, že ich o pomoc nikto nevolal, že v čase keď tam boli oni žiadne komplikácie ešte neboli atď. Takže ja odporúčam, ak rodiť, tak v prítomnosti partnera (svedka) zazmluvnenie kohosi je druhoradé. A po pôrode sa snažiť tiež tráviť čas v prítomnosti blízkych, dôkladne ich informovať čo sa deje a podobne, matka je mnohokrát vyčerpaná, snáď i ustráchaná a vystresovaná, ale blízki vedia spravidla triezvo hodnotiť situáciu, o čo jediné mne ide je: aby dieťatko a rodička prežili v zdraví tú ich zdravotnú staroslivosť 🙂
@maggie2 tak docitane 😉 Pravdupovediac, ak si niekto zazmluvni dr. Spanku, tak sa ani necudujem, ze dopadol ako dopadol. Zazmluvnujem lekara, ktory ma odborne skusenosti a ludsky pristup. Spanka je arogantny debil, u ktoreho by som nielen, ze nerodila, ale jemu by som ani psa nedala vencit. Staci si pozriet jeho spravanie v gyno poradniach a referencie nan, a kzdy si spravi vlasny usudok. A ver, ze pozitivny nebude. Preto si myslim, ze ak si chcem zazmluvnit niekoho, tak ho musim poznat a musi mi sediet ako clovek. Inak zazmluvnovanie nema vyznam....
@cecil36 ja som dávala ilustračný príklad, tú osobu lekára nepoznám. Ale vidíš, aj Ty to potvrdzuješ, čo tvrdí mnoho iných žien. Ja sa potom pýtam, kde sú tí lekári, čo tvrdia o sebe že sú tí "dobrí" keď s kľudným svedomím nechajú takéhoto capa kolegu pôsobiť veselo ďalej v svojich radoch. Veď byť lekárom v nemocnici znamená tímovú prácu, ak toto štebotajú vrbce na streche (pacientky) jeho kolegovia, ktorí sú s ním rovnako v tíme predsa nemôžu byť slepí. Ako to môžu dopustiť? Nech sa potom nečudujú, že majú celkovo zlé meno, keď nie sú schopní očistiť sa od takýchto čiernych oviec. Jediný argument, ktorý mi napadá je ten, že sú tak spolu prepletení, že postavenie, vedomosti jeden na druhého ich zastraší, vystúpiť proti sebe.
@mirip Prosim ta mohla by si mi vysvetlit ako to funguje, ked si zajednas doktora k porodu? Nie som na Slovensku a dost ma zaujma ako to vlastne funguje. Lebo ja si to akoze neviem predstavit. To si zaplatis lekara a on tam vedla teba sedi dajme tomu 10 hodin kym ty rodis? Ako porodny partner? Alebo pride ked uz tlacis?
@maggie2 ak sa bavime o zazmluvnovani, ja som vsetkymi desiatimi ZA. Treba vsak vyberat naozaj velmi velmi obozretne, lebo tak ako vsade aj lekari su dobri aj zli. Proste s tym nic nespravis. Lekari nebudu na seba bonzovat, preco by to robili??? Maju svoje starosti, tak ako kazdy z nas. Poznam jednu polikliniku, kde uz dobrych 30 rokov ordinuje ako vseobecny lekar silny alkoholik. Dokonca sa neraz tacka po chodbe. ked ide z "vecka" ide zasadne ocurany, lebo sa nikdy netrafi. Preco asi? 😀 Podla rajonu by som k nemu kedysi mala patrit aj ja. Nikto by ma tam v zivote nedostal. Zvolila som si inu lekarku. A to som tym chcela povedat, zeny pri porode maju moznost vyberu. je na mne ci sa spolahnem, ze sluzbu bude mat hadam niekto schopny alebo si zabezpecim toho, koho chcem ja. A k tym dovolenkam lekarov, ak ma vtedy planovanu dovolenku, tak si ta nemoze zazmluvnit. A na co by to aj robil, ked by z toho nic nemal......
@lillah
Tak ja bydlim v Italii...domluvila jsem se v Cechach s mym lekarem a prijela jsem ve stanoveny "cas" 😉 do Prahy...drzel mne celou dobu porodu za ruku a pomahal mi ruzne od bolesti 😉 platila jsem 5.000, ale chtel 3... 😉
Planovany porod dvojcat ale nevysel...rozrodila jsem se driv nez byl "cas" a v domluvene nemocnici nemaji inkubatory pro predcasne narozene miminka...Odrodil mne primar jine nemocnice, pozadoval penize 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 nedala jsem NIC...(nebyla jsem s nim domluvena, shoda nahod mne nechala rodit v "jeho" nemocnici...
Prijde mi, ze uz je pro lekare tak "automaticke" dostavat zaplaceno "2x", ze se uz ani nestydi Ti rict o penize pri porodu! Po mne chtel 30.000Kc (dvojcata), nestacila jsem se divit...pak za mnou jeste dlouho posilal sestricku a nakonec kolegyni..."on sam" uz odvahu prijit nemel...
@irriss Waw.... ok... tak takto to funguje. Velmi ma to zaujimalo, lebo ja som pri prvom porode lekara ani len nevidela, odrodili ma porodne asistentky a pri druhom len na zaciatku ked mi ho vyvolavali. Mala tam lekarka byt aj ked som tlacila lebo dcerka bola velka ale nestihla to 😀 Za ruku ma drzal moj muz alebo porodna asistentka...tak istom mi radili co robit aby sa mi ulavilo od bolesti. A nikto odo mna peniaze nepytal....a mna ani nenapadlo niekomu nieco davat. Keby som rodila v sukromnej nemocnici tak nempoviem ale v statnej? V kazdom pripade je to smutne, ze si musia zeny zaplatit aby si porodnik urobil dobre svoju robotu...
@lillah a ešte i to zďaleka neznamená, že keď si zaplatia, tak robota bude urobená dobre. To nie je záruka.
Ale na vyváženie treba dodať, že isto je minimálne porovnateľný počet prípadov a i viac, ktoré odrážajú takú skutočnosť akú si popísala Ty. Totiž že si sa stretla so štandardnou, adekvátnou a správnou zdravotnou starostlivosťou
@maggie2
Tak muj dohodnuty lekar pozaduje penize, protoze si pronajima sal v nemocnici....a pri porodu nahrazuje partnera(kdyz neni) samozrejme do urcite miry... 😉 🙂 ...povida si s tebou, drzi ti ruku, hladi...dava ti ruzne ulehcovaky od bolesti, neni tak striktni s pitim... 😉
kdyz jsem mela rodit dvojky...mela jsem bolesti, na prijmu na pohotovosti, byl studak, ktery se "na mne ucil"...vzal "zrcadla" a rozsiril mne tak, ze mi prasknul vodu...Blb..mela jsem jedno dvojce 28.tyden a druha 31.tyden (podle lekaru)...rozrodila jsem se, ale snazili se nejaky den udrzovat (voda se obcas "zalepila")...
Primar dalsi nemocnice o mem prijmu vedel (tesil se, ze..Italove=bohaci) 😉 😖 ..Nechaval mne na udrzovani a skoro to prehnal...Mel totiz dovolenou a chtel mne rodit on...
Acko uz se nehybalo a srdicko bylo slabe...Becko to same a pricne....Zadny pohyb, zadny poslech a tak jsem jela....Manzel mel zakazano na sal (i kdyz byla domluvena jeho presence)...narodily se dvojky a na JiPce za mnou prisla Primarka novorozenat a rekla mi, ze pokud devcata preziji noc, ze mame vyhrano...no tak si predstav, ze se nemzes hybat, jeden po tobe chce penize a vsechno spackal...a druha do tebe huci, ze deti muzou umrit...bez mobilu, manzel cizinec...zavrene dvere...naproti "rozparana" zena po operaci srdicka, vedle taky...
Slezla jsem z postele, cela potrhana a domahala jsem se toho, ze mne MUSI odvest na Jipku za detma, ze pokud umrou ze je chci videt zive...., ze je chci videt okamzite ..strasna scena..ale povedlo se 😢
Jelikoz jsem nedodrzela klid po operaci a slezla jsem...museli mne znovu "parat" a sit...ale stalo to za to... 😉
Treti dvojcatko nas opustilo (take diky lekarum), jeste v brisku na pocatku tehotenstvi....
@irriss Normálne by nikde nemali byť tak striktní s pitím. Dokonca nejaké štúdie preukázali že práve diskomfort v pití predstavuje pre rodičku stres a nedobrý stav navyše. v talianskych nemocniciach sa nevyznám, laicky sa mi ale nezdá veľmi, že sú o moc lepšie než české a slovenské...ale...predsa...prečo si neostala rodiť v Taliansku? :(
@maggie2
Kdyz jsem rodila, zdejsi nemocnice byla v napeti novinaru...nekolik nepodarenych porodu s trvalymi nasledky..trvalo to nekolik let, nez se vystridal personal..vzdy tam nekdo ze stareho equipe zustal a ja nejsem zivotni optimista....
V Praze se na mne kamaradky tesi, rikaji, ze je super, kdyz prijedu ja.....protoze, kdyz "poleti hov.....",ze urcite spadne na mne... 😉 🙂
Jinak co se tyce Italie, zdravotnictvi, skolstvi...chtelo by to zbourat a postavit nove... 🤐

@strapco13 mas pravdu, ved tolko je tu nespokojnych diskutujucich a len niekolko prikopnicok komunikacie s lekarom face to face.