icon

Normálny pôrod verzus cisársky rez

sabrosa77
6. nov 2013

Chcem sa opýtať mamičiek, ktoré už majú skúsenosť s pôrodom klasickým aj CR, že ak by si mohli vybrať, čo by to bolo. Rada si prečítam aj postrehy mamičiek ktoré rodili iba jednou cestou. Som prvorodička a začínam mať strach 🙂 vopred ďakujem...

vejula
8. nov 2013

@sabrosa77 nemyslim si, že po pôrode sa nejako extra zmenil sexualny život. Možno prvé 3 mesiace to tam bolo volnejšie ale to sa postupne upraví a ja zmenu nepociťujem a ani môj manžel. Ja som asi prvé 3 mesiace citila trošku ťahanie v mieste nastrihu, ale nič hrozné, len som to proste citila. Ale to už je uplne ok. T

K tym rizikam pre dieťa po cisarskom. Počula som nazory, že po cisarskom detičky viac trpia anemiou, kedže najviac železa dieťatko dostava cez pupočnik prave na konci, cez pôrod až kym nedotepe pupočník a o toto vlastne dieťatko pripravíš. Taktiež som počula a teda aj v mojom okolí sa mi to potvrdzuje, že detičky narodené sekciou častejšie trpia atopickym exemom.

farmacka
8. nov 2013

na SR sa neda vybrat, aky porod rodicka preferuje.. vzdy ked sa da, je lepsie rodit prirodzene..cisarsky rez je operacia so vsetkymi rizikami, ktore su pri kazdej operacii..doba zotavenia rodicky po CR je nepomerne dlhsia ako po prirodzenom porode..

zirka
8. nov 2013

ja som obidve dcerky rodila prirodzene, druhy porod bol vyvolavany skoro 14 dni po termine. Kym som sa dopracovala na porodnu salu - neuveritelnych 6 hodin bolesti, tak som priam TUZILA po cisarskom reze. Nakoniec bol samotny porod celkom fajn, dokonca bez nastrihu a to dcerka mala cez 4 kg. Vecer po porode som si dakovala, ze som nakoniec pod nozom neskoncila 🙂 a par dni po prichode z porodnice veselo brazdila ulicky nasej dedinky na bicykli 🙂

pacesa
8. nov 2013

@aristka a to som chodila na pripravy s dulou, na pripravy do porodnice, porodu som sa nebala... viem ze vselijake pripravy na tom nemaju velky podiel, ale bola som na cely porod nastavena tak ze vsetko bude dobre a odrodim a hotovo, tesila som sa na prve prilozenie na brucho, na tie dve hodinky co stravime s manzelom aj s malym na izbe a nic z toho nebolo, tak aj to mi celkom dlho trvalo kym som sa z toho dostala, lebo som si to dost vycitala ze to bola moja chyba, keby som sa snazila viac, keby.... ale uz je to ok a ozaj si to uz nechcem zazit. ale nebudem odbiehat od povodnej temy 🙂 drobec je v poriadku ale bojim sa toho ze dvojicky by som nezvladla... preto chcem ten cisarsky. neviem ako sa k tomu moj doktor postavi, ci sa to da takymto sposobom vyziadat...

aristka
8. nov 2013

@pacesa ak si na slovensku ,tu málokto necháva rodiť prirodzene dvojičky ,my sme mali samé sekcie ...inak je dobre ,že vám to takto skončilo s malým lebo pôrod vákuom .....no držkajte sa a nech to dobre skončí...

pacesa
8. nov 2013

@aristka ďakujem pekne 🙂

sabrosa77
autor
10. nov 2013

@aristka veľmi by ma zaujímal tvoj nazor vzhľadom na skúsenosti na CR..ak by si mi mohla popísať detailnejšie plusy a mínusy..a aj co.sa týka rekonvalescencie a aký je tvoj nazor na tzv: vytrhnutie dieťaťa ked nie je na to pripravené, či to môže mat vplyv na psychiku a tak..ale musím ti povedať ze zo slov co pises musia mat mamičky radosť ked ta maju pri sebe, ide z teba veľký kus ľudskosti.vopred dakujem za odpoveď..

sabrosa77
autor
10. nov 2013

@farmacka nemyslím si ze sa nedá vybrať, mám v okolí dosť mamičiek ktoré si to vybavili..osobne na tom nevidím nic zle ak sa matka boji a ma panický strach a chce pôrod bez komplikácií prečo nie? Nie je na tom nic zle prečo by mala žena dobrovoľne trpieť? Áno to verím ze rekonvalescencia je dlhšia ale všetko ma svoje plusya minusy..

siska53
10. nov 2013

@sabrosa77 ja sa cudujem,vsetkym,ktore chcu dobrovolne cisarsky.mam za sebou dva,chvalabohu bez komplikacii,napriek tomu si,myslim,ze niekolkohodinova bolest je lepsia,nez niekolkotyznove spamatavanie sa, a to som sa po druhom spamatala ovela lepsie a rychlejsie. Ale cisarsky je stale len operacia.

farmacka
11. nov 2013

@sabrosa77 cisarsky rez nie je porod bez komplikacii, nesie ovela vacsie rizika so sebou ako prirodzeny porod..

kikuleenka
11. nov 2013

@sabrosa77 no ber to tak, ze porod je uplne prirodzena vec, ktora patri k zivotu takmer kazdej zeny, resp. kazda je nanho fyzicky pripravena, kym sekcia je v podstate brusna operacia...ja by som urcite radsej rodila prirodzene, no vyslo mi to zatial iba sekciou (dostavila sa mi poporodna depresia, nedovera v schopnost dojcit a pod. a to som sa na dcerku moc tesila, mala som nastudovanu metodu Hypnoporodu a o dojceni som precitala viacero priruciek + som absolvovala kurz s laktacnou poradkynou - verim, ze velku rolu pri poporodnych psychickych komplikaciach zohrala prave sekcia, proste neuvolnili sa tie spravne hormony v ten spravny cas, nastastie je to za mnou, na .druhe si zatial netrufam, lebo priznam, sekcie sa uz obavam, aj ked zakrok prebehol v pohode, bez problemov)

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
zuzana1291
11. nov 2013

Ja som rodila prirodzene a priznam sa, ze som si to podla reci predstavovala ovela horsie 🙂 Uprimne, pri porode si vdaka hormonom tak mimo, ze precitnes az ked je po nom :D Takze ja si ho pamatam zahmlene, akoby rodil niekto iny a nie ja...A par hodin bolesti? To je nic oproti tomu psychickemu a fyzickemu vycerpaniu co nastane, ked si babo donesies domov :-P Potom sa ti porod bude zdat malina.

hallie
11. nov 2013

@lusynda1 citim to uplne rovnako.
Nechapem, ako vobec niekto moze zvazovat dohodnuty cisarak. A netvarme sa, ze sa to neda. Zial, da. Mna na to iba pred par dnami nahovarala svokra. Nechape, ze chcem "dobrovolne prezivat tu otrasnu bolest". Tak som jej povedala, ze zenske telo je stvorene a usposobene na rodenie a myslim si, ze moje nie je vynimka. A ze AK to aj bude boliet (chcem ist podla moznosti bez epi a mat prirodzeny porod), na konci tych bolesti budem drzat svoje babatko, a to prebije vsetko. Kazda kontrakcia ma bude priblizovat k tvorcekovi, s ktorym sa a laskou rozpravam od prvych dni v brusku.
Ja sa od zaciatku tehotenstva porodu absolutne nebojim, nemam strach z bolesti, ba dokonca si odmietam mysliet, ze to bude velka bolest. Neznasam ludi, ktori ma strasia a potrebuju mi moje idealne nastavenie vyvracat. Zacala som citat Hypnoporod a potvrdzuje sa mi to, co som akosi podvedome vedela a citila. Este chcem urcite knizky od Odenta a Stadelmann. Idem sa pripravovat na porod s dulou, budem s nou aj rodit a chcem absolvovat este kurz s porodnou asistentkou. Po nepochopeni mojho lekara pre prirodzeny porod som si nasla ineho, ktoremu maximalne doverujem a pri ktorom sa na porod tesim este viac. Samozrejme, pripustam moznost, ze sa veci mozu vyvijat inak a som zmierena s tym, ze vzdy je tu hrozba sekcie. To je podla mna dolezite, aby potom v pripade sekcie neprisla depka a pocit zlyhania. Ale dufam a verim, ze to s babatkom zvladneme a jeho prichod na svet nebude trauma pre nikoho 🙂.
Baby, necitajte a nepocuvajte reci a strasidelne historky o bolestivych a dramatickych porodoch. To je to najhorsie, co si mozete urobit. Studujte si knihy a dokumenty o tom, ako porodit lahko a pekne 🙂

aristka
11. nov 2013

@sabrosa77 treba si uvedomiť ,že cisársky rez je operácia a dosť veľký zásah do organizmu tj.do brušnej dutiny ,takže sú tam riziká všetky ,ktoré sú spojené s takouto operáciou či z pohľadu anesteziológa alebo s pohľadu operatéra ,to treba mať na zreteli ,riziko pre dieťatko je minimálne a dovolím si povedať ,že aj cesta von je menej stresujúca ako cez pôrodné cesty,taká perlička ,my ms e boli v jeden deň 2 na sekcii za sebou a mamičky ,ktoré v ten deň rodili prirodzene išli domov ano neviem kedy lebo detičky mali silné žltačky a my dve sme išli na 3 deň a žltačku ani jedno .......čo sa cisárskeho týka ,pekne v spináločke ,nevieš ani kedy ťa začnú rezať ,komunikuješ s personálom ,osobná skúsenosť ,o rizikách anest.budeš poučená ,po cisárskom aspoň 12 hod.treba ležať kvôli anestézii ,čo nie je problém ,potom za pomoci sestričky s veľkou ťarchou staneš s postele a treba tú bolesť len rozhýbať ,lebo inak to bude bolieť dlho ,takže sa hýbať a hýbať aj napriek bolesti ..čo sa týka hojenia ,záleží na organizme a senzibilite jedinca ,dá sa to zvládnuť a aj doma ....inak som názoru ,že ak nie je prekážka a dá sa treba si to odrodiť prirodzene ,dať si pichnúť epidurálku ,tiež osobná skúsenosť a nechať to na prírodu a personál,ak je nejaká prekážka a gyn. sa čokoľvek nezdá a odporúča sekciu ,treba dať na neho a nesiliť prirodzený pôrod ..ide tu o dieťatko a aby ste to v pohode zvládli ...a hlavne sa neboj ,nečítaj žiadne hrôzy ,pomysli na drobca ako ho budeš pestovať a zvládneš všetko .....

pacesa
11. nov 2013

@hallie a ja zas nechapem ako niekto moze takto erudovane hodnotit co nezazil 🙂 nic v zlom, uz som to tu pisala, kazda zena je ina, kazdy porod je iny... ja som tiez bola nastavena na krasny lahky porod, nicoho som sa nebala... a zrazu, vsetky predstavy praskli ako bublina po 24 hod. tazkom porode ukoncenom zvonom, len tak tak pre babatko, uz mu klesali ozvy.... ono studovat je pekne a precitat si o neviem akom pozitivnom mysleni, hypnoporode, dule, dotepani, prilozeni...ale realita je velakrat uplne ina...

koralinka
11. nov 2013

suhlasim s tým, že bolesť treba len rozhýbať či už cisarsky alebo vaginálny, ja som rodila tiež 11 hod nakoniec zvon taktiež ustávali odozvy, dotrhana aj na zadku a teda zašívať zadok je iná malina :P

ALE jedina som doslova behala na novorodeneckom, bola som v pohode na velku, šitie bolelo ale len prvé minuty kym som nerozchodila potom som bola ako srnka a nie preto že som vyvolena :D ale preto že som sa nelutovala na posteli že mam zašitu s prepáčenim riť a teraz nejdem na záchod lebo mi prasknu stehy lebo to nezvládnem a neviem čo, cikat do sprchy, sprchovat každu možnu chvilu, chodiť na ostro, a po šiti nebude ani chýru ani slichu jaj a ešte apropo nerodila som 2kilového prcka ale 3,8 kg buchtičku takže aj to je rozdiel či sa dotrhate pri 2kilovom alebo 4 kilovom 😉 takže sa dá prežiť, horšie je teraz idem štvrtok zubarovi a tam veru utečiem asi :D pri pôrode som musela byt do finale ale zuby môžu počkať väčši strach mam z toho :D

hallie
11. nov 2013

@pacesa počkaj, ale ja nepíšem, že cisarák je úplne zlý a ani sa tu nehrám na erudovanú. ja píšem, že nechápem, ako si môže žena dohodnúť vopred sekciu len preto, že sa bojí kontrakcií alebo nechce tlačiť. to je dosť veľký rozdiel, ísť vedome proti prírode bez toho, aby som vôbec skúšala a nechať si rezať do tela možno zbytočne. asi si zle čítala môj príspevok, písala som, že som pripravená aj na alternatívu, že sekcia bude nutná a nebudem sa jej brániť.
a áno, študovať si je pekné, je to stále lepšie ako ísť na sálu vystrašená a s komplet stiahnutým svalstvom 😉. to, že snívam o nejakom pôrode je podľa mňa stokrát lepšie ako si na základe hororových historiek v hlave programovať, že môj pôrod bude ťažký a určite sa skončí zachraňovaním života môjho i bábätkovho.
podľa mňa si si fakt zle prečítala, čo som napísala 🙂

pacesa
11. nov 2013

@hallie pred prvym porodom som mala taky isty nazor ako ty 🙂 Prajem ti aby bol tvoj porod podla predstav a aky si ho vysnivas.
A este na margo toho vyberu... myslim si ze obavy a strach z porodu su indikaciou k cisarskemu rezu, psychika je velmi dolezita. A ak ma niekto 9 mesiacov zit v strachu a vplyvat tymto na dusevnu pohodu seba a babatka...preco nie? Je to vsetko velmi velmi individualne...

pacesa
11. nov 2013

@hallie aj ja som si študovala vselico pred prvym porodom. len to rob, jasne. Aj ja som chodila na preporodne pripravy s dulou, na pripravy do porodnice, isla som bez epiduralu, chcela som vsetko co najprirodzenejsie...

hallie
11. nov 2013

@pacesa ďakujem, dúfam, že sa podarí. ak nie, svet sa nezrúti 🙂
v tomto sa nezhodneme, ja si myslím, že veľmi veľa žien je vystrašených zbytočne, aj preto, že ich okolie "dobrosrdečne" zasypáva desivými historkami. možno skôr ako si dohadovať už v štvrtom mesiaci sekciu by pomohlo, keby na tom strachu trochu popracovali, dnes máme našťastie veľmi veľa možností - kurzy, knihy, terapie... 🙂
ale zhodneme sa na tom, že pre ženu i bábo je najdôležitejšie byť v pohode.

pacesa
11. nov 2013

@hallie 🙂

22beba
11. nov 2013

Dobrovoľne by som si ja osobne cisársky rez nevybrala ... je to predsa len operácia a zásah do tela ... strasne ma to potom bolelo dva týždne som sa nemohla hýbať mala som problémy s akoukolvek činnosťou a to nehovorim o kojeni ... spametávala som sa mesiac a malý ma rok a pol a do teraz si brucho necítim a to nehovorim o tom aka ovysnutá koža mi ostala ktora sa mi asi nikdy neda do normalu ... a najviac ma mrzel zážitok že som po porode necítila ulavu a nito mi nepriniesol čerstvo narodene babo na bruško ... táááák vela som CR stratila ☹strach je normalny aj ja som sa bala skor hanbila 😀 ale všetko zvládnes 🙂 držím palce

freyjanr
11. nov 2013

@sabrosa77 rodila som cisárskym až kým som sa nemusela postaviť bolo všetko super ale potom som bola viac jak dva tyzdne odpisana...pocula som pár žien rodiť prirodzene a fakt som bola rada ze to nemusím absolvovat ale na druhy deň som im vazne závidela

aristka
11. nov 2013

@hallie pozor tak ako píšeš ,chodíš na kontroli a fakt sú indikované aj sekcie ,pretože budúce mamičky mali až paniku pred prirodzeným pôrodom a jednoducho sa pôrodníci báli ,že nebudú spolupracovať a išli na sekciu .....

sabrosa77
autor
12. nov 2013

@aristka dakujem ti velmi pekne za tie slova!! ani nevies, ako si ma ukludnila.. dakujem este raz...

sabrosa77
autor
12. nov 2013

@koralinka 🙂))))))))))))))))) hehe 🙂))) tento koment by som normalne dala do novin ako clanok 🙂 tolko humoru v tolkom horore 🙂 PS : ja u zubara bez inekcie ani usta neotvorim 🙂

jana110
12. nov 2013

Ahojte mam za sebou aj aj a normalny porod je lepsi po cr su velke na bolesti s mne bolo velmi luto ked som videla ze kolegyna na izbe sa starala o male a ja som malu nemohla poriadne pobozkat takze urcite mozem odporucit normaln 😉

sabrosa77
autor
12. nov 2013

@hallie ahoj, vies, ja ti mozem povedat zas svoj opacny nazor, ze nechapem ako niekto moze dobrovolne ist do normalneho porodu, este aj bez epiduralky a dobrovolne sa nechat vytrapit neskutocnymi bolestami, nastihom, natrhnutím od - do, rozčapená na koze, vrieskajúc a ešte aj zašivací proces.. a mozno uz nikdy nezazit pocit z milovania s manzelom ako predtym..na konci mozes drzat babatko aj bez absolvovania tohto vsetkeho . alebo iba potrebujes od niekoho pocut aka si hrdinka a ako si si to vytrpela? a to ze zena je stvorena na bolest je hlupost.. ak sa to da ulahčiť tak preco nie..aj ked oba varianty a cely porod je tazky... urcite sa nanho netesim ako ty, tesim sa na to, co bude po tom..a verim ze porod a tie bolesti po rychlo prejdu a uz si na to nikdy v zivote nespomeniem...ja som neni ten typ, ktorý bude dobrovolne trpiet.. u zubára si nenechám ani do úst pozrieť bez inekcie, takze prirodzeny porod plny krvi a bolesti, resp. niekde vo vani s dulou do vody u mna absolutne neprichadza do uvahy.. ja si to babatko potom uzijem aj bez tohto celeho.. a to ti nepisem v zlom, ale v dobrom ako ty nechapes, ze ako niekto moze dobrovolne rozmyslat nad cisarskym, tak ja nechapem ako ty dobrovolne chces to, co pises...preto sme ludia rozdielny a kazdy si vyberie to, co mu najviac vyhovuje...preto som ja nechcela aby sa tieto debaty uberali tymto smerom ze kto si co mysli, ale kto co a ako zazil....

hallie
12. nov 2013

@sabrosa77 teraz som sa pobavila 🙂 nie, nechcem byt hrdinka, nikdy som sa na nu nehrala, som regulerny posera. Rozdiel medzi nami je, ze podla mna nie kazdy porod je taky, ako ho opisujes a vnimas ty 🙂