icon

Odporúčate rodiť s epidurálkou?

mirkava
25. feb 2014

Baby odporúčate rodiť s epidurálkou? Je to moje prvé tak prosím o skúsenosti 🙂

Strana
z2
snopkulka
25. feb 2014

Ja už to mám za sebou - 2x a 2x bez epidurálky, neľutujem 😵

lucianakoniku
25. feb 2014

@mirkava Ja som mala pred porodom tiez dilemu ci ano alebo nie. Nakoniec som to vyriesila tak, ze som sla na vstupne vysetrenie (asi 2tyzdne pred porodom, na Kramaroch to bolo potrebne)a zaplatila som si ju s tym, ze ak pocas porodu zistim ze ju nepotrebujem, peniaze mi potom vratia. Nakoniec som ju vyuzila, asi by som to zvladla aj bez nej, ale s nou bol porod uplne v pohode. Jedine co nebolo velmi prijemne bol prvy den po porode, ani som poriadne nevedela cia som, ale tazko povedat ci to sposobila epi. V kazdom pripade, keby som rodila znova, epi si vybavim zas s tym ze to ci ju vyuzijem budem riesit az pocas porodu.

nikolet_89
25. feb 2014

@mirkava ahoj u nas v BA na antolskej je aj pohotovost a v tej pokladni kde sa platia 2 € za pohotovost tak v tej istej sa plati aj EPI ja som bola na pouceni a asi tyzden pred porodom som mala zaplatenu potom prisla len moja mama a ziadny stres odrodila somnou dcerku a nic neriesila bolo vybavene a stalo to 2 roky dozadu 150€ a teraz 152€

lucianakoniku
25. feb 2014

@mirkava Este k tomu plateniu epi. Neviem sice kde budes rodit, ale ak sa pre nu rozhodnes, platenie podla moznosti nenechavaj na den porodu, pripadne si zisti ci pokladna funguje nonstop 24 hodin. Ja som rodila v nedelu v noci, na kramaroch maju tu pokladnu otvorenu len cez den takze by som mala asi smolu ak by som si to nevybavila vopred.

mirkava
autor
26. feb 2014

@xarra246 hahaha to bolo dobre 😀 prežila som už pár nepríjemných vsetrení, bolest celkom dobre znásam tak sa uz na ten D "tesim" 🙂

mirkava
autor
26. feb 2014

@katrinka8 skoda ze som o tej knizke nepocula skor, zaobstarala by som ju, ak by to islo rýchlo tak si tu EPI nedám, len mám obavyze budem 18 hodín v bolestiach. Možno ti dali pri prvom vysoku dávku 😒

mirkava
autor
26. feb 2014

@lucianakoniku presne tak, pre istotu treba byť pripravený aj na to horsie, myslim si že nežijeme v 18stom storočí a ženy ak nemusia tak by nemali tak trpieť, ale najradšej by som bola ak by to išlo rcýhlo a bez EPI 🙂 tak uvidim čo mi drobec pripraví 🙂

mirkava
autor
26. feb 2014

@lucianakoniku dakujem, dobre vedieť som z Popradu. V pondelok idem do poradne tak sa skúsim opýtať

lucianakoniku
26. feb 2014

@mirkava Drzim palce nech vsetko dobre dopadne a aby si mala na porod tie najkrajsie spomienky 🙂

lucckag
Odpoveď bola odstránená
cinkatko
26. feb 2014

@mirkava Zalezi na tobe, jak si to v hlave srovnas a jak velkou bolest sneses kvuli miminku. Me kontrakce zacali kolem pul 5 rano - bylo to neco jako menstruacni bolesti v podbrisku. Mela jsem je kazdych 15 minut. Kolem 12 hodiny odpoledne jsem je uz mela kazdych 10 minut, ale porad se to dalo zvladnout. Zacala jsem se pohybovat - chodit po byte, dychat zhluboka, pit hodne vody - to vse je dulezite, aby melo mimi dostatecny prijem kysliku a vody. Neco jsem zobla za to odpoledne. Kolem 6 hodiny odpoledne jsem uz nemohla sedet, takze jsem sedela tak trochu napul a dala si do te gumene lahve (uz nevim jak se to jmenuje hihi) teplou vodu, prilozila stridave pod bricho a dolni casti zad. Manzel mi pripravil teple jidlo a zeptal se, jestli uz neni cas volat sanitku. Podotykam, ze mezi kontrakcemi jsme normalne zertovali - proste zadna drama! Nesmis si tu bolest "vsugerovat" a kricet a dramatizovat pri kazde kontrakci 😉 Manzel se me ptal, ze proc nekricim a nic a ja jen, ze kdyz ted budu kricet, tak co potom budu delat v nemocnici 😕 😀 V 8 jsme zavolali sanitku, protoze jsem si vsimla, ze kdyz jsem pouzila toaletu, tak jsem uz citila silny tlak. Zatimco byla sanitka na ceste, manzel mi pomohl se oblict a pak uz jsme se rychle mezi kontrakcemi (uz kazde 2-3 minuty) potichu (nemusi cely barak vedet, co se deje ze)dotrmaceli k sanitce. Tady v uk nemeli problem, kdyz manzel jel se mnou. Dali mi vdechovat ten gas and air pres trubicku. Kdyz jsme vustoupili, sanitari mi nabidli vozik a ja ne! Ze dojdu sama 😀 Cuceli jak divi, ze prvorodicka a nedramatizuje 😀 Jak rikali sami.
Prisli jsme do pokoje asi o pul 9. Do pul nebo trictvrte na 10 (si nejsem jista) jsem tam jeste pochodovala a prodychovala bolest. Pritom vypila neskutecne vody 😀 Zkontrolovali me (kdyz u toho praskla voda) a rekli jee vy nam tu uz rodite!!! 🙂
A za 40 minut tu byla dcerka 🙂
Proc jsem ti to popsala? Jakozto prvorodicka jsem taky netusila, jak moje otvirani postupuje, ale zcasti nevedomky jsem celou druhou porodni v klidu prezila, myslela pozitivne, tesila se na babo, zertovala s manzelem... A po porodu jsem byla hned fit, pohybovala se jak chtela... 😉 A ja nevim, jak to je s sitim u nas, ale tady mi to totalne umrtvili, takze jsem citila jenom tupy dotyk - parada no 🙂 Preji kazdemu bezproblemovy porod, jako jsem mela ja. A urcite nechci epidural ani podruhe! Hodne stesti a mysli pozitivne 🙂

lullu86
26. feb 2014

@lucckag myslela som, ze pri tom vsetkom krasnom na to sitie aj zabudne, ja viem, ze je to pamiatka na cely zivot ☹ Ja som uz viac ako rok po porode a patrim k tym, ktorych to boli doteraz ☹ Takze to dobre viem 🙂

lucckag
Odpoveď bola odstránená
lullu86
26. feb 2014

@lucckag na mne lekar vystriedal asi vsetky haciky a na pomoc si privolal druheho na pridrziavanie svoriek, manzel ma drzal za ruku, myslela som, ze ju ma uz pomliazdenu 🙂, to utrpenie trvalo 40 minut ☹

celasapremenim
26. feb 2014

mna zaziva teda nesili a epiduralku som nemala ani raz, neviem co mate za lekarov, ze vam nepichnu na umrtvenie injekciu

cinkatko
26. feb 2014

@celasapremenim pravda.... taky tomu nerozumim 😔 Chudak zenske ☹

lucckag
Odpoveď bola odstránená
papucz
26. feb 2014

určite áno, ja mám pozitívnu skúsenosť

meja3
26. feb 2014

@mirkava Ja som absolvovala kurz, ktory mal styri hodiny. Kazdy tyzden bola jedna, takze celkovo trval mesiac, ale dychanie a priebeh porodu sa ucili iba na jednej z tychto hodin. Myslim, ze to ucia aj na cviceniach pre tehotne, pripadne sa da urcite zaplatit si individualne aj jednu konzultaciu s porodnou asistentkou. Podla mojich skusenosti aj skusenosti kamaratok, co rodili, pri porode uz velmi nevysvetluju, kedy presne ako dychat. Ono to clovek v tej stresovej situacii asi ani nepochopi, aj ked by mu to vysvetlovali. Je dobre si to dopredu nacvicit,

katrinka8
26. feb 2014

@mirkava - no, mne sa kontrakcie zacali v nedelu o cca 20:00 vecer (v priebehu dna uz som ich mala nepravidelne, ale v pohode, aj velky tyzdenny nakup v Tescu som zvladla, aj kadeco porobit 😀 ), dcerka sa narodila v pondelok o 11:18 rano... cize dost dlho to trvalo. EPI mi pichli rano o siedmej, ked som bola otvorena na 7, vraj idealny cas. Mna viac ako bolesti vycerpala unava. Bolesti boli v pohode celkom 🙂 No a pri druhom syncekovi to uz bolo uplne ze super, bez bolesti, len tlak 🙂

lenik101
2. mar 2014

podla mna nedavaj si epi....skus najskor navstivit kurz hypnoporodu.Ti ta krasne psychicky pripravia na den D, ty nebudes stresovat a vsetko pekne predychas.Dychanie je naozaj dolezite,aby si sa zbytocne nevycerpala a vladala v spravny cas poriadne zatlacit.JA som isla bez epi,lebo som to chcela vyskusat tak ako nas priroda stvorlia a trosku som si aj verila, ze to zvladnem, lebo od destva som sportovala.
NEboj, vsetko sa da zvladnut a ked uvidis drobca, tak ihned zabudnes na predchadzajuce bolesti...aspon u nas to tak bolo.
Hlavu hore a tes sa na den, kedy vlastnymi silami privedies na svet vase prekrasne babetko🙂
Drzim palce.

brady1
2. mar 2014

aj ked budes rodit epi,tak ti to pomože kym sa neotvoriš, ked budeš otvorena epi ti už nedopychnu lebo potom už musiš tlačit, ja mam skusenost aj s aj bez. Aked začuješ prvy krat svoje babo v momente zabudnes na bolesti co si mala

mirkava
autor
6. mar 2014

@lenik101 v sobotu mám termín tak nestihnem žiadne prípravy a počas tehotenstva som mala strašný kašel a mala som co robit sama so sebou, takze som ani nepomyslela na nejake prípravy na porod, bola som rada ze zijem 😲 ale snazim sa teraz pripraviť aspon ako tak, citam na nete ako dýchat, dufam ze bude všetko OK 🙂

Strana
z2