Oplatí sa rodiť v zahraničí?

21. júl 2022

Zdravim vas zienky,
Byvame v zahranici a som tehotna. Chcela som sa spytat tych co zili vonku ako riesili porod. Oplati/Neoplati sa rodit v zahranici? Alo je to potom s obcianstvom dietatka?
Dakujem a krasny dnik 🙂

mamamasama
21. júl 2022

Oplatí... Občianstvo bude mať tvoje

amelie2017
21. júl 2022

Nechapem otazke ci sa oplati. Mas v danej krajine zdravotne poistenie? Ak ano, rodis tam. Na SK by si si porod musela platit. Obcianstvo - ak ste obaja Slovaci, bude mat slovenske. Ak je manzel cudzinec, mozete si vybrat, bud obe alebo len jedno. Ja som detom slovenske pasy ani rodne listy nevybavovala. Kazda krajina ma svoje specificke podmienky, ale vseobecne plati, ze to riesis cez ambasadu alebo na osobitnej matrike v BA.

anjelicek26
21. júl 2022

Ved snad v krajine, kde zijes mas zdravotne poistenie, lekara, nemocnicu, normalne tam aj porodis... obcianstvo ma dieta po rodicoch...rodny list prelozite a pojdete na ambasadu a vybavite pas a vsetky slovenske dokumenty...

bluka2
21. júl 2022

Podľa toho v akej krajine. Niekde dostane aj občianstvo krajiny, kde sa narodí

autor
21. júl 2022

@bluka2 my sme vo Svajciarsku

queen_mary
21. júl 2022

Tak ja by som urcite radsej rodila vo Svajciarsku ako tu 😀

bluka2
21. júl 2022

Tak tam nie 😃
Ale určite je stav nemocníc a komunikácia s rodickou lepšia

sense
21. júl 2022

Ak mas poistenie zdravotne vo swiss tak poros je hradeny poistovnou , dieta ziskava automaticky obcianstvo rodicov a pobytovy status rodicov. Pozor ale na to kedy poistis zdravotne dieta, pretoze dietatu platia tiez rodicia positenie nie stat a len prve osetrenie je hradene z poistneho matky. Ak bude nutne dalsie vysetrenia a dieta nebude poistene budete to musiet uhradit v plnej sume. Po narodeni dostane dieta svajciarsky rodny list a na zaklade toho si na ambasade alebo v bratislave na osobitnej matrike poziadas o slovensky a nasledne mozes poziadat o slovensky pas.

kiki68
21. júl 2022

Obcianstvo bude mat po matke, neskor po predlozeni dokladov na matrike po otcovi ( ak je ine ako matkine). S tymto porod nic nema.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre