Orgasmický pôrod
ahojte, videla som, ze je tu aj par zien co zije v zahranici, mate skusenost s takymto porodom?alebo poznate niekoho?..u nas je to trestne, ako inak, doctorkovia potrebuju peniazky za kazdy vykon, ziadne rodenie doma..ja som videla dokument na ct2ke okolo polnoci v nedelu..budu to opakovat 2.2 o 00:55..zaujimali by ma zazitky, ak mate realne..
Ja som mala totiz 8mesiacov problem, myslela som, ze je to poporodna depka-baby blues z problemov, co mal syncek, no po zhliadnuti dokumentu, sa clona odostrela a zrazu som pochopila, ze byt zavreta hodiny na porodnej sale, sama, bez zivej dusicky, co vas pride pozriet, dat vam napit atd, a zvysok porodu, ktory nebol bolestivy ale tak desivy zaobchadzanim, je to co mna desi pred dalsim porodom..
dakujem za info a zaujimave poznamky...neprosim si fanaticke reci ani osocovanie - to plati pre tie panie, co to radi pustaju do eteru..vdaka:o)
Orgazmicky porod automaticky neznamena domaci porod. Organizmicky porod sa da zazit aj v nemocnici, ktora je na to ochotna vytvorit podmienky. Kde je vola, tam je aj cesta. Len skoda, ze na Slovensku tej vole byva casto tak malo. Vsetko je to o ludskom pristupe, o ucte k cloveku. A pritom by stacilo tak malo - skusit sa vzit do situacie tej mamicky.
@samantha223 a to ma prave zaujalo v tom dokumente, ze ked sa nieco take stane zdravej zene a dieta bolo dobtedy tiez zdrave, je to tym co so zenou robia v nemocnici, ako to umelo vyvolavaju, urychluju atd..to ma vydesilo, bo ako som pisala, syncek nedychal po narodeni a pritom ame boli zdravy obaja pocas celeho tehotenstva..proate nad tym uvazujem, ci to nieje skor na skodu veci, vsetky tie epidu, spinu a oxytocin, tie standardy urcene pre vseobecnu zenu, ktora ale neexistuej, mozno sa nas vela na nu podoba ale aj ja sa podobam na sestru a sme uuuplne odlisny ludia a potrebujeme odlisne zaobchadzanie ci ludske alebo medicinske...rozmyslam nad tym
Pridám len svoju skúsenosť. Prvý pôrod postupoval fajn až do zásahu lekára, ktorý jednoznačne pochybil. Nebudem popisoťa podrobnosti, ale išlo oživot. ďalšie dva krásne, spontáne, pohodové s úplne inými lekármi( bez zásahov) Krásne zážitky.
I ja poznám ženu, ktorá rodila doma s dulou z GB.
Ahoj ja som rodila v usa a tuna ma kazda mamicka vlasntu izby so sprchou, lcd tv radiom a pod. Rodila som na izbe na ziadnej sale takze cakanie bolo pohoda pozerala som tv a driemkala, celu dobu bol pri mne manzel aj spal pri nas ked sa mala narodila. Rodila som so svojou doktorkou ku ktorej chodim. Takze porod bol pre mna super zazitok v prijemnom prostredi a o tej super strave ani nebudem hovorit mnam jedla som aj manzelove obedy🙂 vsetko zalezi na kvalite zdravotnictva ak sa bojis zaplat si sukromnu kliniku tam je uroven komunikacie a zaobchadzania s pacientami na lepseej urovni.
Ahoj, ja som rodila v nemocnici, mala som porodny plan, a porod som mala super. Nebolo to ako v tom dokumente, ale porod doma by som si ani nevedela predstavit (kedze by som stale len myslela, ze co vsetko mozem zebabrat krvou alebo plodovou vodou, ktora zo mna vytekala). Tam mi to bolo jedno, takze som len "pouvala vlastne telo". Pristup personalu super, proste spokojnst (nemala som nikoho vybaveneho, takze ma nesurili). Orgazmus som sice nemala, ale ani velke bolesti (hovorili ze som rodila ako keby som mala epi). Manzel mohol byt celu dobu pri mne. V porovnani s tym, co sa dialo pred 30 rokmi (ked rodila moja mama), tak je to fakt pokrok. A kedze ona a aj moj brat pri porode skoro zomreli (presne ako tu pisete koli chybe lekarov), fakt mi nebolo vsetko jedno. Urcite sa vsak treba na porod pripravit (po psychyckej stranke a v nasich pomienkach si treba vybrat aj spravnu porodnicu), potom to bude OK. Drzim Vam vsetkym palceky nech mate krasne spomienky na porod.
@dm nemala som epi ani nic, proste som mala silne kontrakcie a krcok mi drzaal, dieta sa dusilo. k tomu trochu streptokokov o ktorych nik nevedel a bolo. 4 tyzdne mi ju ,,zachranovali,,
@dm cele je otom, ze ked zena rodi, potrebuje prijemne prostredie a hlavne pristup. rodila som viackrat v roznych nemocniciazh a vsade boli hlavne sestricky hnusne, akoby sme boli zeny z ulice, ze sme otehotneli. Mne by uuuplne stacilo ak by boli ,,nekomunisticke,, stare nemocnice, ale pritulne, pekne a prijemny personal. Hned by som mala ini pocit z porodu ( ak si odmyslim tie komplikacie)
@dm najlepšie to zhrnula jedna moja kamoška z Prahy :
.
"Porod, podobně jako sex a třeba i jako vylučování… jsou činnosti, které se špatně dělají v záři reflektorů za přítomnosti mnoha diváků, a ještě hůř, jsou-li to diváci, kteří za pomocí měření v nepřirozených polohách kontrolují, zda to děláte správně.
Nebo vám by se dobře milovalo na porodním sále, kdyby kolem vás stála skupina lékařů a ještě hlouček mediků a někdo by neustále měřil, máte-li dostatečně ztopořený penis? A pokud byste jej neměl, napíchal vám hromadu hormonů?
Žádný zvěrolékař by si nedovolil žádnou samici při porodu tak strašlivě rušit, jako se to děje ženám v porodnici.
Proč je porod ženám tak zbytečně ztěžován? Copak není jasné, že všechno to rušení porod zpomaluje? A pak samozřejmě je nutný oxytocin i v případě, že za normálních okolností by zapotřebí nebyl. Zkrátka lékaři si poradí s problémy, které by bez jejich přičinění ve většině případů vůbec nenastaly."
.
ona rodila svoje druhe dieta v centre asistovaneho porodu (niečo ako porodny dom) ktorý bol niekde pri nemocnici, doteraz nechapem prečo ho zrušili a prečo naopak nie je podobnych zariadení viac- ved to je najidealnejšia cesta a určite aj lacnejšia ako do každej rodičky napichať kopu kadečoho a sledovať ju kadejakymi sposobmi... nešlo sice priam o orgazmicky porod, ale bolo to zjavne pre všetkych zučastnených príjemné ... cely članok je tu
http://www.pribehyproivanu.cz/pribehy/2012/05/2...
.
a vobec, skus si tam prečítať viacero pribehov pre Ivanu, niektoré su neskutočne dobré ... nie si sama kto chce dostojný porod...
oprava CAP- centrum aktivneho porodu
@samantha223 to je strasne..som ale rada, ze to dopadlo dobre nakoniec..my sem boli 2tyzdne na jiske, ale tiez dobre!
@dm Vím, co chceš říct. Každá z nás by chtěla mít krásný zážitek z porodu a hledá k tomu cestu. Já v tom dodnes cítím strašnou nespravedlnost, že jsem skončila psychicky úplně rozložená i když těhotenství bylo ukázkové. Celý porod probíhal v pořádku, praskla mi voda, druhý den už otevřeno na 10 cm. V tu chvíli přišla porodní asistentka, zkontrolovala mě s tím, že to vypadá, že 5x zatlačím a je to. Ale pak mi (bez mého souhlasu) dala do žíly oxytocin i když kontrakce byly tlačící. Prostě to automaticky píchla do kapačky. V tu chvíli přišel obrovský stah a už jsem jenom slyšela asistentku jak řve "netlačte, vše špatně!!" - malé se zasekla hlavička v čelní pozici, která je jediná ze všech neporoditelná. V tlačících kontrakcích mě nechali 4 hodiny, polohovali, píchali injekce proti kontrakcím a snažili se malé hlavičku uvolnit. Na sál mě vezli až když už se mi "stmívalo" a odcházela jsem pryč s myšlenkou, že je mi všechno jedno ať už to dítě klidně umře a mě zabijou, protože nebyl doktor, který by mě operoval (pátek večer, 2 doktoři na celou pražskou porodnici a dělali zrovna akutního císaře.) Malou jsem viděla až 3. den, protože jsem jim tam málem umřela a byl víkend = nebyly sestry. Strašně toužím po tom, aby příští porod byl úžasný, jak to slýchávám od kamarádek, rovnou i orgasmický 😉 😎
@dadushe ano, presne to su tie situacie ktore mna doteraz desia..a je tolko zien co zbytocne trpia a co babatka, o tych ani nehovorit, ja ked som videla ako sa pouziva ten extraktor, co som pri porode nevedela-len som ho to slovo zacula, tak mi bolo veeelmi zle..kamaratka uz tlacila, babo bez problema sa tlacilo a iba citila, ze ju nastrihuju, zakricala, co robite?..to je standard, bola odpoved, to iste spravili u teba s tym oxytocinom, standard..namiesto:kazda zena je jedinecna, riadne vysetrit a komunikovat s nou..prejem ti aby bol ten dalsi porod krasny zazitok a aj ten orgazmus nech sa pripoji:o)
ahojte kočky, tak som kukla ten dokument a je v nom vela dobrých viet, celkovo sa mipačil i ked niektoré veci osobne pokladam za trochu utopistické. Teda ako verim, že tie ženy možno skutočne pocitovali tie stavy, ale či je to normalne, to si skôr nemyslim. IDe o to, že silou mysle, pokial ju vieš dokonale ovladať tak dokažeš vela. Dokonca viem o žene, ktorej robili cisarsky rez bez umrtvenia, ona si pri tom spievala, a necitila žiadnu bolesť. Takže keby sme šli do detailov, ano je možné porodiť pomaly v orgazme tak isto ako je možne necitiť bolesť pri rezaní tela. Ale to nie každý dokaže, resp. ken malo kto dokaže takto ovladať vlastnu mysel.
Ale každopadne som velmi za prirodzené pôrody. Ked som rodila dcerku 24 hodín, tak prvu polovicu som bola doma v noci celkom sama. A bolo to také, najlepšie povedané normálne. ako žiadna ezoterika, ani bozkavanie s manželom ako bolo spominane vo filme. bola som celkom sama a bolo to tak najlepšie. Osobne si myslim, že je to tak najprirodzenejšie žene, byť sama so svojim dieťaťom. Počuvať telo. Mna napr rozptyloval aj manžel. A už vôbec som nemohla napr plakať ako bolo ukazane vo filme. Raz som zavzlykala už na konci a tolko energie som tym stratila, že som velmi rychlo pochopila, že to nieje ta spravna cesta.
Ale berem každá sme iná. tolko len môj postreh k filmu
@vejula ahoj, ano kazda sme ina, to si krasne napisala:o)..ja tiez neviem moc kricat od bolesti, jedine ked mi vytahovali trubicku na odtok krvy z rany, tak som zvyskla-dobrych 10cm, to bola horsia bolest ako porod:o)))-aspon mi to tak prislo...dakujem ti za nazor:o)
ps: mne velmi drahy v nemocnici pomohol, chovali sa aspon ked tam bol tych par minut ku mne slusne, ale tiez si neviem predstavit, ze sa bozkavame, nebola by som to zvladla, hladkal ma ale po vlasoch a jeho hlas bol jediny, ktory som uz potom pocula:o)
@dm jaj, mna manžel počas kontrakcie ani nemohol za ruku chytiť, neviem prečo som to tak citila. Akoby ma všetky emocie oslabovali.
KEbyže mam gule a manžel by mi odobril tak by som najradšej rodila celkom sama. Ale na to nemam. Bala by som sa. Ale tu noc čo som zažila doma, ked už chlapi spali a ja som už mala pravidelne kontrakcie po takych 5 minutach boli tak krasne obyčajné, prirodzené. že som si sama určovala čo budem robiť, kedy pôjdem do sprchy, kedy si lahnem, kedy klaknem.Sama som si bola panom, rozpravala sa s dcerkou (vtedy som bola presvedčená o tom že je to chlapček 😀 ) A bolo to take ake to malo byť. Bola to pekná noc. P/otom som šla rano do nemocnice, aj som zakrvacala, tak dobre, lebo doma by som sa tej krvi velmi zlakla. Až na to že som bola napojena na monitor to bolo fajn, lebo som bola na pôrodnej sale takmer cely čas len sama s manželom. a ten zaver, ten bol už skutočne čarovný 🙂 ale tak to pozna takmer každá žena, ktora započuje hlas svojho novonarodenehé dieťatka. U mna to bolo umocnene tym, že prvý pôrod dopadl velmi zle, cisarskym rezom. Tak moja tužba porodiť prirodzene bola o to väčšia, umocnená tým čo som zažila
@monika15 kebyže mame na slovensku podmienky na to, tak ako v zahraničí, tak pôrod doma nieje o nič nebezpečnejší ako v nemocnici. Ale v sučasnej situacii, kedy lekari nechcu prísť o svoj monopol na pôrody tak to môže byť nebezpečnejšie. Už len preto, že je ťažšie sa dostať k pôrodnej asistentke, ktorá ma všetko vybavenie potrebne k sledovaniu priebehu pôrodu a tak. Škoda. V zahraniči to nieje nič nenormalne a doma sa rodí bežne, bez nejakého velkého rozruchu.
No ja mam zmiesane pocity z porodu doma...ponam jednu a videla som niekolko reportazi o zenach co tak rodilia pochvalovali si... keby som ja rodila doma, uz tu nie som ani ja ani moja dcera a to cele tehotenstvo prebiehalo uplne v poriadku a nebol ani najmensi predpoklad ze by som mala nejake problemy...obdivujem zeny co sa neboja... z mojho pohladu je to nezodpovedne aj ked tam mam dulu, alebo odbornu porodnu asistentku, v niektorych pripadoch ide o sekundy...
@monika15 no asi si to nepochopila, ja som mala zaplateneho draheho..no predtym som bola viac ako 12 hodin zavreta sama na porodnej sale, hodiny nik ku mne nedosil ma skontrolovat, nemohla som sa hybat, bola som smadna a chcwlo sa mi cikat..hodiny som volala na sedtricky, ktore ma tam nechali zavretu a odisli kamsi prec, az po polnoci prisiel anjelik- uprarovacka a ta ich bezala zavolat, aj to dosli po 10 minutach, museli sa este dorozpravat..znovu ma tam vsak zavreli a odisli..po mozno 3 hod prisiel doktor, druha spasa moja a vynadal im, odviezli ma na izbu, povedal, ze sa musim najest, vyspat a hlavne oddychnut..verim, ze nikdy nic take nezazijes, ani to co prislo potom..dakujem za nazor
@dm to znie ako nocna mora! Co to boli za zeny!? Strasne!!! Je mi luto, ze si mala taku strasnu prvu skusenost (a dufam, ze sa stretnem pri porode len s prijemnymi ludmi). Inac, v nemocnici mi ukazovali ten monitor na sledovanie srdiecka babatka a tu v Belgicku su to dve take veci ako vajicko rozrezane na polky. A nemaju snury. To bola jedna z veci, na ktore som sa ich pytala. Tu sa zena pri porode moze pohybovat ako je jej najlepsie. A kazda porodna miestnost ma okno. Mam klaustrofobiu a keby mi niekto bol spravil to, co tebe, tak sa tam asi zblaznim!
@dm to je pravda, ale to vam nikto nepovie, ze komplikacie nastali lebo sme vam odpustili plodovu vodu a napychali vas oxytocinom...v kazdom pripade rodit doma by som nechcela ak sa nam podari otehotniet aj druhykrat, tak kym to nebude nevyhnutne nutne, tak nechcem ziadne umele urychlovanie, dopomahanie ani vyvolavanie
@vejula no vsetko bolo uplne v pohode, len to bolo v sbotu poobede, moj dr. nemal sluzbu, mala som ho zazmluvneneho tak prisiel, ale odpustili mi plodovu vodu, napychali ma oxytocinom a neviem cim este...kontrakcie na samovrazdu ale to sa vsetko dalo vydrzat, lenze potom zacaa mat malinka problemy, tak som musela ist rychlo na porodnu salu a nemala som ziadne tlaky, nevedela som tlacit, hodili sa mi na brucho niekolkokrat, komplet som s dotrhala a ako keby to nestacilo, tak mi niekde praskla cievka a zacala som krvacat do toho sitia...to bola najhorsia bolest ako som kedy zazila, to kontrakcie boli cajovy odvar, tak ma este museli dvakrat uspavat a otvorit a nanovu zasit...dceru previezli do nemocnice 150km odomna, dva tyzdne som tam lezala...no proste peklo...a nakoniec ma pustili domov a este osm tyzden mala cievku a doterz problemy s mechurom...to bolo tak v skratke
Pridam moju skúsenosť 🙂
1.porod na SVK , dost zlá skúsenosť, trvalo to síce iba 6 hodín, ale každú chvíľu sa vo mne niekto "sprtal" , sproste reci sestriciek,nemohla som pit, ist na wc ... Musela som ležať na chrbte, nohy vyviazane... No dost neprirodzene... Ked sa mala narodila, ani i ju neukazali, ociistili zabalili a dal vedľa do postielky... Žiadne prilozenie k prsu alebo nejaký kontakt... Po dvoch hodinách nas previezli na novorod. ,"odparkovali" nas pri stenu, lebo nebolo miesto, toto bolo okolo obeda, prvá sestra ku mne prišla o šiestej večer , že no co tak surne potrebujem :-/
.. No a o nastrihu a tlačené na brucho ani nehovorím ....
2.porod v Dánsku , ambulantny, kontrakcie sme si pekne prečkali doma,o desiatej večer sme sa vybrali do nemocnice, veľmi milý prístup pôrodnych asistentiek, vždy mi povedala co ide robiť, opytala sa či môže, vklude som sa mohla napit,najesť ... Boli sme na izbe so sprchou a wc... Okrem našej asistentky tam nikto ani nenazrel, ked sa mala narodila okamžite mi ju dala na brucho a tak bola mala celé dve hodiny, potom sa sa išla osprchovat, ešte sa nám ospravedlnovali že maju jesť iba sendvice, lebo je noc 😉
Manžel bol samozrejme cely čas pri nas.... Nati sa narodila 23.55 a o piatej ráno sme boli doma v našej posteli 🙂
Na druhý den mi volali ako sa cítime , či je všetko v poriadku A na další k nám prišla zdr. Sestra skontrolovať nas ...
Mam co porovnávať a jednoznačne sa priklanam k prirodzeným pôrodom , neviem či by som sa odvazila rodiť doma , ale to co niektoré rodičky zažijú v pôrodniciach je smutne .....

moja dcerka by umrela, keby som bola rodila doma, zachranil ju rychli lekarsky zakrok. islo o sekundy....mala som zdrave tehotenstvo, nemam uzku panvu, nic by mi nezakazalo rodit doma, ale... taketo veci sa bohuzial stavaju. Je to krasne ale aj nebezpecne. potom smutit ze to mohlo byt inak...