Pomáha epidurál pri pôrode zmierniť bolesť?
Ahojte baby som 27tt, tehotenstva a chcem sa spytať viem že je to ešte skoro ale mam strach z pôrodu mam depresie čakáme 5 babo a chcem vedieť niečo o epiduralke pomohato to pri porode ako ?? Cítiš viac tych kontrakcií alebo to zmierňuje bolesť niečo som sa už dočítala ale chcem ešte radu ktora ma stým už skúsenosť je to rýchlejšie epiduralkou ako prirodzene nemam stým skúsenosť ešte som nerodila epiduralkou poraďte mi. Ďakujem za každu radu .
@klarka2122 svaly maternice ti poctom porodov neslabnu.
A aj keby co ti v tom epi pomoze?
@natalka13 nemas pravdu, viacerymi porodmi, natahovanim a naslednym zavinovanim, maternica straca elasticitu, je nachylnejsia k atonii, tazsie a dlhsie sa zavinuje a pri samotnom porode a zvlast po umelom oxytocine, moze stratit schopnost dostatocne sa kontrahovat. Ak su kontrakcie jedna za druhou len s kratkou pauzou, nema cas zrelaxovat a nasledne sa normalne stiahnut, tento jav je vyraznejsi u viacrodiciek. Mna to dost prekvapilo, najlahsi porod som mala treti, potom stvrty, potom asi prvy, a druhy a piaty bol asi najtazsi (asi na podobnej urovni, hoci casovo bol posledny kratsi ako ten druhy).
@klarka2122 to vytlacis, slo to, napriklad prve dve som musela tlacit a dalsie 2 deti - na mna kricali, aby som netlacila, ale to sama maternica take stahy robila, nedalo sa to zastavit, tak som sa snazila len dychat, ale nie tlacit, no a toto piate som musela dost silno tlacit, ale na 3 kontrakcie bolo babatko vonku, len kusok viacej roboty.
A ano, maternica je unavena, uz sice vie, co ma robit a je citlivejsia na oxytocin, takze staci mensi stimul a ide a niekedy takto ako mne, az do krcov, ale zaroven je akoby "vytahanejsia", tak mi to PA hovorila. Ze preto aj to bolestive stahovanie maternice. Mna sa hned, ako ma dali na izbu, sestra pytala, ci chcem daco od bolesti. Ja ze naco, nie...a za par hodin to zacalo, neprajem nikomu. A este mi jedna dalsia sestra hovorila, ako mali zenu, co rodila 8.x, ze plakala s nou, ze jej nic od bolesti ani nezaberalo. Ze porodila super, ale ze toto bolo peklo...
Ale mozno to Ty takto mat nebudes. Ake porody si mala tie predchadzajuce?
@anonym_cc77a4 tak prvy porod bol asi najťažší premňa lebo ma aj šily a tieto 3 boly bez šitia a otvorená som bola na 10 všetky pôrody som mala prirodzene preto sa teraz bojím či to vytlačím či to dokážem vieš viac pôrodov za sebov tym viac máš maternicu oslabenú preto sa bojím a tieto tri boly za sebou kazdy rok a toten je posledný uz nikdy viac 😑
@klarka2122 určite odporúčam , mala som ho a pomohol necítila som nič , len keď sa už babo tlačilo tak som to cítila a potom aj pri šití som nič necítila a mne aj urýchlil pôrod dali mi epidurálnej o 8.30 a 11.20 bola mala na svete
@andrejka1974 a to musia šiť či záleží na tom na kolko sa otvoríš ?
@natalka13 nemas pravdu, viacerymi porodmi, natahovanim a naslednym zavinovanim, maternica straca elasticitu, je nachylnejsia k atonii, tazsie a dlhsie sa zavinuje a pri samotnom porode a zvlast po umelom oxytocine, moze stratit schopnost dostatocne sa kontrahovat. Ak su kontrakcie jedna za druhou len s kratkou pauzou, nema cas zrelaxovat a nasledne sa normalne stiahnut, tento jav je vyraznejsi u viacrodiciek. Mna to dost prekvapilo, najlahsi porod som mala treti, potom stvrty, potom asi prvy, a druhy a piaty bol asi najtazsi (asi na podobnej urovni, hoci casovo bol posledny kratsi ako ten druhy).
@anonym_cc77a4 ona pise o tom ze sa porodami straca sval .
@andrejka1974 a to musia šiť či záleží na tom na kolko sa otvoríš ?
@klarka2122 väčšinou ano musí sa šiť málokedy nesiju

@anonym_cc77a4 No presne tak niekto sa čuduje že ako sa môžem báť veď už piate babo ale to že niektory nepochopia že pri viacej pôrodoch je to namahavejšie vytlačiť to babo lebo maternica uz nieje taka silná ako pred napr. Druhým pôrodom preto sa bojím nie ani az tak tej bolesti ale či to babo vytlačím 😐
@klarka2122 to vytlacis, slo to, napriklad prve dve som musela tlacit a dalsie 2 deti - na mna kricali, aby som netlacila, ale to sama maternica take stahy robila, nedalo sa to zastavit, tak som sa snazila len dychat, ale nie tlacit, no a toto piate som musela dost silno tlacit, ale na 3 kontrakcie bolo babatko vonku, len kusok viacej roboty.
A ano, maternica je unavena, uz sice vie, co ma robit a je citlivejsia na oxytocin, takze staci mensi stimul a ide a niekedy takto ako mne, az do krcov, ale zaroven je akoby "vytahanejsia", tak mi to PA hovorila. Ze preto aj to bolestive stahovanie maternice. Mna sa hned, ako ma dali na izbu, sestra pytala, ci chcem daco od bolesti. Ja ze naco, nie...a za par hodin to zacalo, neprajem nikomu. A este mi jedna dalsia sestra hovorila, ako mali zenu, co rodila 8.x, ze plakala s nou, ze jej nic od bolesti ani nezaberalo. Ze porodila super, ale ze toto bolo peklo...
Ale mozno to Ty takto mat nebudes. Ake porody si mala tie predchadzajuce?