Pomohol vám pôrodný plán?
Pri prvom tehotenstve som pocula o porodnom plane, prislo mi to ale take sci-fi, mala som pocit, ze by ma s tym len vysmiali.. Nic som teda neriesila, nezistovala a veci dopadli tak, ze svoj prvy porod by som najradsej vymazala z pamate.. :/ Pri druhom som sa sice na poslednu chvilu, ale predsa len zdohadala a isla som sa pozriet do nemocnice. Nasla som tam lekarku o ktorej som pocula ze je "normalna" , spravila si namna 10 minut a ja som sa jej spytala co mam robit, ked chcem rodit co najprirodzenejsie, ci si mam najst lekara, alebo staci porodny plan, Povedala, ze ked si donesiem porodny plan, ze tam nie je nikto, kto by mi robil na truc. V ten den mi podvecer zacali bolesti a ja som s hrozou zistila, ze nemame v tlaciarni toner. Vzala som papier a pero a na styroch v kupelni na zemi som medzi kontrakciami spisovala svoju predstavu porodu 🙂 Trojmo. Zhrniem to: Dosla som na 7 cm otvorena, takze uz aj tak nemali vela casu do mna vrtat, ale ked som na sale vytiahla papier, vsetko sa zastavilo ze: aha, pani ma porodny plan 🙂 Pekne sme si s lekarom presli nejasnosti, a ja neviem ci tam dal peciatku alebo co, ale to bol obrat o 180 stupnov - no nie celkom, sem-tam som sa s nimi musela natahovat (poloha pri porode, monitor na bruchu), ale ked to porovnam s prvym porodom... Som skoro odpadla, ked sa ma detstarka prisla opytat, ci malej mozu pichnut K-cko! A vobec, pocas celeho pobytu taky pristup vsetkych zdravotnikov - s nejakym respektom, nebola som tam len taka ovca(aj ked mali z toho rucne pisaneho planu prdel 🙂 ). Iste bolo aj trochu stastia, ale som rada ze som ten plan stihla spisat, som si ista ze aj vdaka nemu sa k druhemu porodu v spomienkach rada vraciam.
Chcela by som tak podporit maminy, ktore s porodnym planom vahaju a zaroven zistit, ake skusenosti s nim mate?
asi tam že kým porodíš placentu ktorú máš v sebe tak krv z dieteta steká smerom na dol...
@marry258 Ty kokso, to ešte akú blbosť vypustíš?
@cawes v ktorej nemocnici si rodila?
@alexandra2222 männedorf, svajciarsko
@suuzi K vitamin podáva sa pretože novorodenec nemá ešte tento vitamín a napomáha zrážaniu krvi,aby dieťa nekrvácalo,môže sa podať injekčne alebo kvapky,ale kvapky sú asi veľmi horké lebo ich deti zvracajú aj ked sa podávajú v mlieku,je na matke ako ho chce podať,ale kvapky zvyknú detičky vyzvracať
@danusa79 Prosim mohla by si mi poslat ten tvoj porodny plan do RP? dakujem
@pufa no to je všetko pekné,ale dieťa sa odsáva odsávačkou ktorá je namontovaná na termolôžku,dieťa sa váži na váhe,neviem si predstaviť ako by sa odsávalo a vážilo dieťa na bruchu matky,tú chvíľu bez dieťaťa vydržíte a potom si ho už môžete mať po celý čas ako ste na pôrodnici,ak sa nevyskytnú nejaké komplikácie s dieťatkom alebo s mamičkou 🙂
budúce mamičky pred tým ako si urobíte pôrodný plán v prvom rade sa choďte pozrieť do pôrodnice v ktorej chcete rodiť aby ste vedeli ako to tam vyzerá,ako vyzerá novorodenecký box a môžete sa sestričiek opýtať na všetko čo vás zaujíma určite vám radi odpovedia na vaše otázky 🙂 ......
@marry258 to dieťa bude pletorické-zahustené,a môže byť žlté,môže mať novorodeneckú žltačku,ale nemusí sa odpúšťať prečo by sa malo dieťa pichať a stresovať...... 😉
@marfusamarfa ak sa mozem spytat, naco treba odsavat fyziologickeho novorodenca po fyziologickom porode? Preco sa dieta nemoze vazit az po dvojhodinovom bondingu? preco ho musia matke zobrat, preco by mala byt bez neho aj ked len na chvilocku?? naozaj, ma to velmi zaujima..
@slniecko77 pretože dieťa ak sa neodsaje ostane mu plodová voda v žalúdku a môže zvracať,nechce sa prisať a zo skúsenosti viem že potom sa aj tak či už po 2-3- alebo 4 hodinách musí odsať a ohľadne toho bondingu-aby mohlo byť dieťa prijaté do stavu treba vypísať kopec papierov a v tých papieroch je aj váha a ostatné rozmery dieťaťa,ak je matka negatívna treba odniesť krv dieťaťa čo najskôr do laboratória a to sa bez prijatia nedá,takže si myslím že tých 5 minút čo sa dieťatko odváži odmeria mamička môže vydržať a potom už môže dieťa byť s matkou aj s otcom,my nemôžeme za to že je potrebné prijať a vypísať papiere pre novorodenca,a ak by ste namietala či sa to nedá neskôr,tak nie nedá pretože okrem toho že sme pri pôrode že ošetrujeme dieťa musíme sa postarať aj o ostatné babatká a maminky,máme vizitu po vizite zrealizovať ordinácie lekára,potom kúpať deti pomáhať pri kúpaní pri dojčení,no milé slniečko77 práca sestry na novorodeneckom oddelení nie len o tom jednom pôrode pri ktorom asistuje,neviem či vám to bude stačiť ako vysvetlenie 🙂
@marfusamarfa prepac, ale same vyhovorky.
Zaujimave, ze v inych krajinach dieta nie je potrebne ''urgentne'' odsat a nic sa mu nesatne, nezvracia a prisaje sa.
Tvoj nazor pre mna bohuzial nema ziadnu vahu, kedze odbornici tvrdia presny opak - bonding je velmi dolezitou sucastou porodu, to len na Slovensku sa jeho uloha podcenuje.
Odvazit dieta mozete aj po dvoch hodinach plneho bondingu, Apgarovej skore sa tiez da odcitat na matke a aj mnoho inych ukonov. Vaha dietata sa markantne za tie dve hodiny nezmeni. Samozrejme stale sa bavime o fyziologickom novorodencovi a fyziologickom porode.
Praca sestry vo vseobecnosti nie je jednoducha, a nie len na novorodeneckom oddeleni (ako si podotkla), o tom ma skutocne poucovat nemusis... Chcelo by to len trosku chcenia a zmeny zabehanej rutiny..ale lepsie su zrejme vyhovorky 🙂
Ahoj, nám veru nie. Doktorka na to pozrela, že hm a keď sme ešte aj sestričke povedali, že chcem obyčajný bonding, ja som fakt žiadne iné prianie nemala, tak na mňa vyletela a nie, nepreháňam, že to u nich robia bežne. Rodila som pred 2 rokmi a nie, nerobia to tam bežne. Ich bonding spočíval v tom, že mi dieťa doniesli naobliekané, rodila som takto pred 12 dňami a 2 rokmi, vonku už bolo cez 30 stupňov. Malá mala dupačky a košieľky a ich samoprisatie spočívalo v tom, že mi chytila a stlačila bradavku, vraj mlieko mám, natlačila ju malej do úst a odišla. Po hodine mi ju zobrala, lebo vyšetrenia, ale teda žiadna jej nerobili. Doteraz nechápem na čo mi ju vzala. Neviem ako ináč trvať na tom, čo žena chce a to ja som chcela len to, čo vraj robia. 😀 Hej, isto záleží aj na koho človek narazí. Ináč, Trenčianska nemocnica to bola, ak by tu bol niekto kto tam rodiť ide alebo rodil, myslím v tejto konkrétnej téme. 😉
@marfusamarfa
@slniecko77
Rodila som v slovenskej porodnici, v Sanatoriu Koch. Deticky tam neodsavaju, umoznia neprerusovany bonding, ani nepomahaju s prisatim (ak to clovek nechce a chce to nechat iba na babatko), vazia a meraju po 2h. Na bruchu mi babatko iba poutierali, popocuval pediater. Takze ked sa chce, tak sa da. Ved babatko dostane naramok hned, mamicka tiez, dopisat hmotnost a dlzku je to najmenej.
@chrumka84 presne tak ked sa chce tak sa da ist podla odporucani WHO 😵 ja som to zazila pri oboch mojich detoch.
Co tu pise @marfusamarfa to su do neba volajuce vyhovorky, lenivost nieco zmenit a taktiez nevzdelanost - to si dovolim tvrdit.
@slniecko77 to nie sú výhovorky,ale čo mám niečo niekomu vysvetľovať keď si aj tak nedá vysvetliť,ale čo už chcela si vysvetlenie tak som to vysvetlila a aby sestrám stála robota len pre to že mamička 5 minút nevydrží bez dieťaťa na bruchu to naozaj nechápem a mimochodom aj v našej nemocnici je dieťa dané na brucho hneď po pôrod len potom sa za 20-30 minút zoberie odváži a dá sa matke znova na brucho a sestra môže ísť robiť svoju robotu 😉
@slniecko77 chrumka84 to nie sú výhovorky a lenivosť a prosím neurážaj niekoho že je nevzdelaný keď ho nepoznáš.......ja neurážam Vás tak si vyprosím aby si Ty urážala mňa......nič o mne nevieš......
@slniecko77 by som bola zvedava, ci by si vypustila taku kravinu z huby, keby si mala osobnu zodpovednost za matku aj novorodenca. Ved najlahsie je sa navazat do druheho, ze je "pohodlny". Ked si taka odvazna, mozes rodit doma a ziaden nemocnicny personal ti zivot strpcovat nebude.
@maslenka47 odpusti si v prvom rade invektivy na moju adresu...hubu mas mozno ty, ubezpecujem ta, ze ja nie.
A k teme, ano mala som mnohokrat zodpovednost za zivot ineho cloveka. Predpokladam, ze nemas zdr.vzdelanie, nemas ziadne informacie k tejto teme tak sa prosim ta tymto sposobom nevyjadruj alebo sa vyjadruj k temam ktorym rozumies 😉
Urgentne odstatie, to co je za blbost? Tam kde zijem som o nicom takom ani nepocula, samozrejme mne to ani nerobili a so ziadnym zvracanim ani prisatim problem nebol. Vazili az ked som ja sama bola zvedava, ze kolko vazi 🙂
@marfusamarfa najprv si napisala na par minut, potom zrazu na 20-30minut, ktohovie kolko to je v skutocnosti, kazdopadne to nie je plnohodnotny bonding. Zdravotnici ako prvi by mali byt na strane matky a novorodenca, len to by chcelo zrejme zmenu v systeme prace.
Ano, odpovedala si mi, aj ked ustipacne...ale neodargumentovala si mi dovody, pre mna dovody, ktore si tu uviedla absolutne nedostatocne.
Kazdopadne "evidence based medicine" nepusti a praktiky, ktore tu popisujes skor skodia ako pomahaju, zial tych skodlivych praktik sa na Slovensku deje viac.
@marfusamarfa Ty pises o praci sestri ako keby tam islo o vykladanie balikov.... "aby praca nestala"... Trochu ludskosti a tolko ludi by malo krajsi den a start do zivota
@maslenka47 kašli na nu...to je Vasilisa Najmudrejšia nevieš?
@marfusamarfa Mate vela prace. O tom niet pochyb. Ale ved to nie je o tom, aby ste cakali pri matke 2 hodiny. Ved mozete robit ine a potom je jedno, ci zoberiete dieta par minut po porode alebo az po 2 hodinach. Ved ten porod aj tak nie je nacasovany, aby vam presne sadol do harmonogramu prac. Proste deti sa rodia, kedy sa rodia. Naozaj nerozumiem, ked v xy nemocniciach v xy krajinach je bonding naozaj bezna zalezitost, tak u nas to nie je mozne, lebo ....
@maslenka47 s nimi sa nedá diskutovať pretože majú klapky na očiach,a áno máš pravdu sestra na novorodeneckom oddelení je zodpovedná za novorodenca a oni si ani len nevedia predstaviť v čom spočíva práca na tomto oddelení tak načo im budem ešte niečo vysvetľovať........ 🙂
@zuzanaete ja som nenapísala že nie je možný,len som oponovala že kým sa dieťa odváži a odmeria môže ,mamička bez neho tých pár minút vydržať a už som sa stretla aj s takými mamičkami že dve hodiny,bez tých pár minút kým sa novorodenec odvážil,boli s ním na pôrodnej sále a keď ich preložili na izbu tak chceli aby dieťa zobrali na novorodenecké oddelenie pretože si chceli oddýchnuť,to im už nevadilo že sú bez dieťaťa........

@zuksa Tým že sa pupočník nechá až kým dopulzuje sa anemizuje dieta a možu nastat vysoké krvné straty