Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@elephant ale ty mas moznost volby lekara a aj nemocnice...nechapem, preco sa tu odvolavas na lekara, ktory bol neschopny, unaveny alebo opity....trosku zachadzas do extremov.. Vidim, ze o chvilu mas termin, tak budem rada, ked sa znova podelis o pocity z domaceho porodu. Dufam, ale ze bude objektivny..
@anjelicek26 ja plne ratam s tym ze si to babatko moze zariadit tak ako bude potrebovat a nenutim ho narodit sa podla mojho ,,planu", ale narodi sa tak ako bude v danej chvili potrebovat. Ratam so vsetkymi variantami aj ze mozem kludne skoncit sekciou, ze sa mi porod skomplikuje, ze budu potrebne zasahy a ak budu potrebne nemam problem sa im podriadit. Tvrdim vsak ze urobim vsetko pre to, aby pokial sa moj porod bude spravat fyzilogociky, aby som mu zabepzecila zdravy a bezpecny priebeh lebo je to najdzravsia volba pre narodenie mojho dietata. Ja viem ze spolocensky akcepltovatelnejsie je pricupkat tam ako ovca s tym ze vyberte zo mna to dieta, ved by ste mi predsa nic co mu moze uskodit nerobili, vsak? historia mediciny vsak bohuzial vykazuje presne opacne pripady.
@magdal1 a robila to ta PA zadarmo? resp. za plat od nemocnice? ci pytala si za to mastnu sumu??? To by ma zaujimalo celkom. Lebo vyzera to tak, ze PA je studijny odbor,po absolvovani ktorom si zalozim zivnost, alebo sro, aby v pripade dokaslanych veci ma ludia na sude nezdrali z koze a idem zarabat...
@elephant - preco vznikaju komplikacie? Myslis, teda uplne vazne teraz - veris - ze za kazdu komplikaciu pri porode moze zle vedeny porod? Zle to lekar urobil?
V minulosti deti a zeny pri porodoch umierali a k porodom chodili babice s X-rocnou praxou - a aj tak!
Nechcem si predstavovat, s akou pokorou by si doma kriesila zmodrale dietatko, modliac sa, ze lekar dorazi vcas - a nedorazi.
A nepis veci, ze momentalne neschopny, unaveny, opity lekar. To je blud. To mozes rovno napisat - k porodu doma prsila bohuzial unavena neschopna, opita PA. Vyjde to narovnako 🙄
Niekto tu spominal, ze ako by si poradila PA s dietatkom, ktore sa rodi s rucickou pri hlave. Ja mam doma dve ucebnice pre PA - od zahranicnych autoriek. Su plne nakresov ako dietatko nalieha, riesenia roznych situacii. A potom mam doma ucebnicu pre medikov. Tam tieto nakresy niesu. Nie je tam nic o tom, ze dietatko moze ist v zadnom postaveni. Ze moze naliehat ramienkom, nie su tam opisane v akych roznych polohach moze byt dietatko koncom panvovym.. MECHANIZMU PORODU je venovana JEDNA A5!!!!!! 31 riadkov, presne, teraz som to spocitala. Porodu ako takemu je venovanych presne 9 a stvrt strany!!! Hadajte kolko stran je venovanym najcastejsiemu chirgucikemu zasahu pri porode - nastrihu? NULA. O nastrihu ani slovo, ani tuk, ani len pismeno. PA vydali celu knihu, ktora hovori nastrihu a jeho rizikach. Popri tom nazvat studium PA iba kurzom mi pride ubohe. Nacisto ubohe.
@marionmarion ja viem kolko trva tehotenstvo 😕 ,uz mam jedno za sebou a dalsie akurat riesim 😉 . ja ti len pisem ze co by si robila v tom pripade, ze sa neotvaras a prenasat dlhsie ako 14 dni, tiez by si bola hrdinka a cakala doma aj dalsich 5 tyzdnov na porod??? ja len reagujem na to , ze preco ten oxytocin a ine veci na vyvolavanie porodu davaju...
a tiez zdoraznujem, je kazdeho OSOBNA VEC, KDE A AKO BUDE RODIT!! mne je to osobne jedno, nech si kazdy riesi a robi podla vlastneho slobodneho usudku!
ja mam pocit, ze porod doma obhajuju len tie maminky, co mali v podstate nekomplikovany porod v porodnici a jedine co ich tam trapilo bol nastrih, ci nedotepany pupocnik..este zabudli pridat nemocnicnu stravu asi...
Naopak, vsetky maminky co mali akekolkvek komplikacie pri porode su zastankynami porodu v nemocnici, lebo vedia, co by sa mohlo stat ak by im a ich dietatku nepomohla rychla pomoc..
Ja suhlasim s @irriss ze je to teraz akosi velmi inn zacat rebelovat..ved sme zili dlho v socializme, kde sme museli drzat hubu a krok, tak teraz ukazme vsetkym lekarom, ze kedze mame internet a modernu dobu, tak sme mudrejsie...a vsetko robme instinktivne a prirodzene..ved samozrejme, ze sa mozeme vratit niekolko stoviek rokov dozadu a rodit doma, nechat umierat mamicky aj deti, ved ich porodim este zo 10, mozno 7 prezije porod, urcite ich nedam zaockovat, ved fuj to svinstvo a tak mi dalsie 4 postupne zomru na zaskrt ci cierny kasel..ale ved zo 3 kusky preziju, mozno preziju aj mna...a bude to prirodzene, ako v prirode..ked tu citam porovnanie k simpanzom, je mi aj smiesne..lebo ano, instinkty su asi rovnake..ale potom teda veru nechajme to na prirodu vsetko, nech si to zariadi po svojom a selektuje len silnych jedincov a slabsi maju svoj osud specateny.
Chapem, ze sme dychtivi po poznatkoch, ze nechceme kracat ako stado za nejakym vodcom a neozvat sa, ale ako hovori @anjelicek26, mame aj svoje usta..
Ja osobne som pri porode vsadila tiez na to, ze hlavne mi ide o to, aby dietatko prislo v pokoji na svet, nech si nemozem nikdy vycitat, ze som ja nieco zanedbala a samozrejme aj z mojho pohladu nech je o nas oboch postarane co najlepsie..zvazovala som B.Stiavnicu, ale viac ako dat prednost komfortnejsiemu vybaveniu a slobodnej volbe moznosti porodu som riesila novoredencku JIS, tak som radsej dala prednost porodnici kde je JIS na dosah, aj ked si tam musim odlezat viac dni v nie tak super podmienkach..
Pravda je uplne, ze nase porodnice maju zle vybavenie, su malo zmodernizovane, pristup lekarov nie je vzdy taky ludsky a celkovo personal by sa mal este vela ucit o empatii, pomoci..atd..aj ja som to sama zazila..ale prepacte, radsej budem 3 dni v nemocnici, kde viem, ze ked sa malemu nieco stane, je o neho postarane..tiez som sa velmi tesila domov, kto by sa netesil...ale to je uz o inom...
Ja som skoncila tiez na cisarskom, 3 dni v nemocnici, neotvarala som sa, dlhe cakanie..ale pristup lekarov bol vynikajuci..
Esta na margo kystiru- ja som ho nedostala, lebo nemocnica pouzvala cipky, ale tie mi nestihli dat, lebo po 2 dnoch cakania na porod to odrazu vsetkych dost prekvapilo..a neprajem vam nikomu to, ako som sa citila....nebudem to radsej rozoberat, mozete si aj same domysliet..
Nasa mama mala 2 deti na cisarsky..pri mne ako starsej rodila 26 hodin v strasnych bolestiach, kde jej tucna sestricka skakala po bruchu a doktor po nej krical, co netlaci..neroztahovala sa panva, nesla som von..skoncila na cisarsky....sestra je postavou po mame..ale porodila prirodzene...potrhana, 3 tyzdne nesedela, babo s prasknutou klucnou kostou, hlavickou ako ufonik ( co sa stava) a sestra skoncila s pruhom cez cele brucho...tiez po nej skakali a tlacili..v jednej s najlepsich nasich nemocnic...aj tak tvrdi, ze je rada, ze porodila prirodzene..ja som nakoniec "nastastie" ani nedosla do toho, ze by som sa otvorila, a tak to bol cisarsky...mat toto doma??? Myslim, ze uz ja by som sa nebola narodila a moja mama umrela pri porode..ak by to nejako bolo inak skoncilo, tak by to neprezil ani moj syn...
Je mi luto, ze mamicky su naozaj uz v dnesnej dobe mudrejsie ako lekari a vsetci okolo...len asi tie priority su stanovene v nasich zivotoch niekde inde...asi musime zazit nieco ozaj vaznejsie a hrozne, aby sme sa zamyslali spravne nad vlastnymi zivotmi..to je len moj pocit..
@sisaha za plat od nemocnice, rodila tak aj moja kamaratka a ako som pisala,keby nerodim doma..toto som mala v plne ako bod B, vopred mi primar schvalil porodne prianie aj to,ze pri porode bude len PA.
mozes sa popytat http://www.sksapa.sk/zoznam-porodnych-asistenti...
tato sa vola Removcikova
posobi v Ruzomberku
pamatam,ze este na predporodnej priprave pred 8 rokmi PA vravela,ze si zena moze k porodu ziadat len Pa...len malo kto to vyuziva...a potom vztahy pracovne na oddeleniach su asi rozne , zalezi to potom na PA...ako to dokazu presadit si na pracovisku,ale myslim,ze by mali vediet,ze niekt. zeny by ich uvitali pri porode
nooo vidim,ze z coraz viac mamiciek na materskej sa stavaju studovane odbornicky na vsetko 🤐 nech si rodi kazda kde chce,ona nesie zodpovednost,pre mna za mna nech sa niektore aj vratia zit naspat do jaskyn 😖
@greenline
citace Tvych poslednich vet:
.....................
plánovanie miesta pôrodu teda práve v tomto prípade moc neovplyvní to ako na tom dieťatko skutočne bude (pretože kto čakáme prekotný pôrod? keby sme o ňom vedeli dopredu tak ležíme mesiac v nemocnici ale sama uznáš že kvôli takémuto riziku .- ktoré je možné - do nemocnice ležať pred pôrodom nepôjdeš.)
MA Odpoved:
Myylis se, protoze JA jsem si sla prave kvuli tomu lehnout do nemocnice..
Sla jsem si lehnout do nemocnice kvuli mym DETEM
Nezustavala jsem doma, kvuli SOBE... 😖
Kazdy mame sve priority jinde polozene, v tom bude zrejme NESHODA nazoru😉
pro mne je primarni zdravi deti a az nekde dole moje pohodli... 🙂
pokud Ty to mas obracene, je mi to lito, pokud matka mysli vic na sebe nez na dite, neni dobra matka... ☹ (muj nazor)
Vsude tu pisete, ze Vas nastrihnou, ze Vam nepovoli to a to...jen VY a VY a jenom VY..a dite? kde je dite? Citite ho vubec?
@anjelicek26 Úplne obraciaš to, čo píšem, ignoruješ argumenty, ktoré ti dávam. Nikdy som nepísala, že komplikácie vznikajú len nesprávnym vedením pôrodu, písala som vlastne opak.
Dobrovoľne sa vzdávam ďalšej diskusie na túto tému, nemám čas písať dookola to isté ľuďom, ktorí to nečítajú...
(Mmch, mojej starej mame najprv umreli 2 deti v pôrodnici, vyslovene chybou lekárov a sestier, až tretie dieťa prežilo - porodené doma...)
@m.i.r.i veľmi pekne napisane a ja som uz rada ze mam ,,po tomm,, , lebo to tu cele citat tak by som ani otehotniet nechcela ☹
ja som mala porody tri bez oxi,bez epi,prve dva s klystyrom-treti bez a chybal mi 😉 a samozrejme s malym nasrihom...ako som uz pisala predtým bola by som aj frajer rodit doma no nastatsie som aj tretie rodila v nemocnici a nikdy som nerodila v lahu ani priviazana...
@sisaha Pokiaľ žiješ v mieste, kde je v blízkosti 1 pôrodnica, a ty rosíš rýchlo, veľa si toho nenavyberáš, máš peronál, ktorý má práve službu.
A doma sa teraz rodiť nechstám, presťahovali sme sa a nemám na to momentálne podmienky, jedine, že by som tam nestihla doraziť... (moja PA býva asi 100m od nás)
@marionmarion ak reaguješ namňa, tak si prečítaj ešte raz pozorne môj príspevok. Nikde som nenapísala, že oxytocín, čo pichajú je prírodný, ale že to nie je chemická látka. To ako je vyrobený, nie je pre organizmus dôležité. Predpokladám, že nežiješ iba z toho, čo si zasadíš a vypestuješ. A paralen si taktiež dáš, keď máš bolesti. Koniec koncov aj dieťaťu dáš iste lieky, ak je choré.
Vazene, nieco ine je "rodit doma" v Holandsku, kde je tato prax dlhorocne zauzivana, najblizsia nemocnica max 10 minut aj z najodlahlejsej dediny, porodne asistentky dostatocne vyskolene (okrem zdravotnej skoly 3 rocna skola, kde sa nic ine neucia), maju odrodene stovky deti a jasne pravidla kedy sa vola sanitka a rodit niekde v hornej dolnej s porodnou asistentkou, ktora mozno robi piaty takyto porod v zivote, v krajine s pochybnou legislativou, ubohou vymozenostou prava, atd.
Kazda nech si rodi, kde chce, dovolim si tvrdit, ze porodne baby v 17. storoci mali viac skusenosti na domaci porod, nez porodne asistentky v krajinach, kde toto nie je zauzivane a aj tak im kazde stvrte dieta pri porode umrelo a pre zenu samotnu bol porod vzdy riziko smrti (najcastejsia pricina prave vykrvacanie, ten aktivny management tretej fazy (syntometrin) ma svoj vyznam v takychto pripadoch).
Ja by so na SK urcite nechcela rodit doma, odhliadnuc od moznych nepredvidatelnych komplikacii, by som nechcela rodit za asistencie niekoho, kto ak urobi nespravne rozhodnutie, tak sa mu vlastne "nic nestane".
@zuzi118 mozno je to ubohe iba pre teba... Ak su PA take uzasne, tak nech koncia svoje studia titulom MUDr., popritom sa mozu venovat svojim kniham, ktore ti napise hocijaky medik, ktory sa bude venovat iba jednej jedinej oblasti a rozpisovat sa dopodrobna... Ale miesame tu uz hrusky s jablkami
@irriss a ty vies, ze dieta straca nastrihom orientacne body, ze sa tym zvysuje riziko zaseknutia v porodnych cestach, vies o tom? Zena, ktora sa rozhodne rodit doma to robi v prvom rade koli svojmu dietatu... nejde rodit doma s tym, ze waw uzijem si porod a mozno z toho bude aj zdrave dieta. Kolko deticiek musia doktori v nemocnici rozdychavat, lebo maju v sebe tolko chemie, lebo boli odstrihnute od privodu kysliku.. ale hlavna vec, ze boli v porodnici. Kde je tam to dieta, ked lezi same niekde prec, lebo v dosledku porodu "musi" byt monitorovane? Kde je to dieta, ked mu porania v dosledku zlej polohy a nasilneho tlacenia na brucho nervy a ruka mu ochrnie.. Kde je dieta, ked ho v dosledku zasahovania do porodu musia tahat von cisarsky? Kde je vtedy to dieta? Citis ho vobec?
@elephant
Nekdy mi prijde, ze schvalne delate, ze nerozumite, abyste z ostatnich udelaly blbce... 😖
pèises @anejelicek26 ze obraci a necte..ja mam ten isty nazor na Teba...som presvedcena, ze to robis Ty a nevies sa k tomu postavit ...a radeji odchazis...
Prekrucujes Ty..jako teraz ..mne..
Nebudu se opakovat - kopiruju:
Ja osobne ziju v zemi, kde neni tradice domaci porod...a na Sicilii, odkud je muj manzel, ktereho matka porodila DOMA jsou soucasne rodicky rady, ze uz nemusi absolvovat to, co jejich matky..kdy z 10ti deti prezila pulka..
Vyhraly svuj boj o postaveni nemocnic a plne HRDE je vyuzivaji...
kdo porodi doma je vetsinou jen ten, kdo ma jeste oslika a rozvazi led po vesnicich, protoze chybi lednicka(pozor to neni vtip to je tvrda realita 21.stoleti!!)
Dnes o 13:37 • 4 deti • Odpovedz • 4 užívateľom sa to páči • •
p.s. k tem porodum "s oslikem"..tim jsem Ti chtela naznacit, ze kdo rodi doma, je zena, ktera neni civilizovana, bydli v pozadi civilizace..takove vesnicky jsou vsude, - i na SK, v CZ, v Anglii vsude...
@zuzi118 - sa uz musim smiat, ako mozes zachadzat do takychto absurdit? Dieta pri nastrihu straca orientacne body 😅 Dieta sa pri dalsej kontrakcii narodi, ked zenu nastrihnu, po ceste sa rozhodne nestrati 😅 Chudatko ak sa zena natrhne asi dostane kompas, nie?
Vsetko, co opisujes su hororove historky, rovnako ti mozem popisat hororove historky z porodu doma. Ano vsetky komplikacie vznikaju z dovodu zasahovania do prirozdeneho porodu, Isteze. A este tomu aj veris 😕
@anjelicek26 treba deti robit s gps navigaciu, aby trafili von :D
@zuzana581 synteticky oxytocin je chemicka latka a danka. chomka tu velmi pekne vysvetlila aky je rozdiel ked rodis pod vplyvom syntetickeho a prirodneho oxytocinu...
a nikto ta presvedcit o nicom nechce...nech si kazda rodi ako chce a kde chce. to je moj nazor
@anjelicek26
treba pujde nazpatek..nedivila bych se mu...lepsi uvnitr nez venku 😀 😝 🤐

@pici PA moze viest porod sama v porodnici, aspon jednu taku poznam...rodilo pri nej viacej zien, bez lekara....vopred so suhlasom lekara
nemyslim,ze nase PA su az tak neschopne, tak by sme ich trosku mohli podporit ,nie?
tu na MK je aj tema porod s PA, zhanala som info kto tak rodil na Sk, no je to skor rarite, ale da sa tak....a dufam,ze do buducna coraz viac...rodit v porodnici s PA.
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/vyuzila-ste-niektora-porodnu-asistentku/
https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/mate-informacie-o-porodnych-asistentkach/