icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

zuzi118
22. nov 2011

k umelemu oxytocinu.. z pribaloveho letaku:

4. MOŽNÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY

Tak ako všetky lieky, Oxytocin môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Najčastejšie dochádza k zvýšenému popôrodnému krvácaniu, k zníženiu koncentrácie protrombínu - bielkoviny podieľajúcej sa na zrážaní - v krvi (hypoprotrombinémia) alebo k zvýšeniu krehkosti (fragility) červených krviniek.

http://www.cme.sk/sz/lieky/showpil/528/33711/ox...

tak take to je neskodne.... 🙄

raffaella
22. nov 2011

@zuzi118 😒 nuz, vsetko ma svoje rizika...kedze v BS sa to podava rutinne, viacej som to ja uz neriesila. Moznoze inde vo svete kde sa rodi vyspelejsie to nie je rutinny postup, ktovie, nemam o tom ako to funguje inde info.

raffaella
22. nov 2011

@bubelko juuujha, to mi je luto. Pozeram, ze si zo Svajciarska - na porovnanie, tam sa podava oxytocin na porod placenty rutinne?

zuzi118
22. nov 2011

@raffaella najvacsie svinstvo je to, ze o tomto ta lekari neinformuju. Alebo sa mylim, je tu niekto, komu pred podanim oxytocinu v ktorejkolvek faze porodu precitali pribalovy letak? Lebo mne nic o vedlajsich ucinkoch a rizikach nepovedali. 😠

bubelko
22. nov 2011

@raffaella tak na toto ti neodpoviem, pretoze to netusim. 🙂

ninan2
22. nov 2011

@raffaella ja som ten oxy v 3. DP v BS tiez neriesila, kebyze trvam este aj na tom, tak fakt v ramci SR neporodim nikde, mozno tam uz nie su taki ustretovi ako pred par rokmi, ale stale su tam v ramci SR najlepsie podmienky, na vsetky doby porodne vratane pobytu na sestonedeli...
Inak som tiez riesila tie porodnice v CR ako ty, najblizsie tiez musim zvazit nieco blizsie, tak mozno ten Breclav/Brno, podla toho kolko by to financne vyslo, pripadne stoji za zvazenie aj ambulantny porod a prist do hociakej porodky v BA fakt len na to tlacenie a potom hned zduchnut 😀

raffaella
22. nov 2011

@ninan2 to mas uplnu pravdu, to by sa potom v ramci SR uz nikde rodit nedalo. No, uvidime co buducnost prinesie, ja som zatial uplne pre to Brno rozhodnuta, ta moja kamaratka bola veeelmi spokojna (a ja som stastna, lebo ja som ju tam prehovorila ist 🙂 ) a tiez druhe ide jedine tam. Akurat este muza zlomit, aby ma tam zaviezol, kedze on ma hrozu z toho, ze by ma musel v pripade nudze odrodit niekde na dialnici on 😀

raffaella
22. nov 2011

@bubelko 😉

ninan2
22. nov 2011

@raffaella haha 🙂 No my sme cestovali do BS uprostred noci po odteceni plodovky 😀 siroko daleko ziadna ziva dusa, v ruke som mala papier s adresami vsetkych porodnic po ceste, a v pripade najvacsej nudze by hadam sanitka prisla aj na dialnicu 😀 Manzel mal veru trochu stresy, skoro aj cestou zabludil, kedze vtedy este nebola dostavana rychlostna cesta. Takze ak sme prezili toto, nejaka "kratka" cesta do Brna nas urcite nezlomi 😀
Uz si presne nepamatam vyhody Brna, to ta porodnica na Orli tusim? Tam sa da rodit len s PA, respektuju porodny plan a su k dispoziici aj nejake apartmany pre rodinu ako je tomu v BS?

raffaella
22. nov 2011

@ninan2 no ja by som sa cesty nebala, ale muz ano, tak budem musiet zapracovat na tom 😀 Ta kamoska rodila v tej porodnici Obilni trh, to je normalne Fakultni nemocnice Brno. Ano, rodi sa len s PA ak nie su komplikacie, respektuju uplne vsetko a apartmany tam su tusim niekolkych kategorii. Ona tam bola s manzelom a neviem, ci nie aj s maminou. Viem, ze tam byvali pred samotnym porodom, nasli si normalne nejake ubytko 5 min. od porodnice, takze ona sa ubytovala s maminou a jej manzel prisiel za nimi, ked zacala rodit. Rodny list dostali na nejaky 5. den, to tam musel manzel ist pre neho, ale hned po porode dosla za nimi socialna pracovnicka, vsetko s nimi spisala a potom uz len jej manzel isiel pre neho. Ziadne papierovacky ine. No a ju musela jeden den hospitalizovat na JISke, kvoli odozvam tusim, cize to islo trosku do penazi, ale vseho-vsudy ich celkova suma vysla neviem ci nie okolo 30 000 CZK. Sama vravela, ze keby nie tej noci na JISke tak este o par tisic menej.

magdal1
22. nov 2011

@zuzi118
no pribalovy letak teda nevyzera tak neskodne

slniecko2
22. nov 2011

@eev ja by som namala problem rodit doma ak by mi asistoval lekar a vo vedlajsej izbe by mal pripravene pasy, veci na cisarak a po ruke sestricku a to myslim uplne vazne. Ak my bude lekar asistovat doma-tak porod moze byt aj doma, ale z mojho hladiska by to bolo pre mna zatazujuce, lebo mam doma este dve male deti a v nemocnici si predsa len oddychnem viac aj s babom. uznavam ze pri prvom synovi mi ho lekar nedovolil dat po porode na brucho aj ked mu nic nebolo a pravdou je ze ten obrovsky pocit lasky sa hned nedostavil ale myslim si ze to je aj normalne....ved som este nikdy dieta nemala,ale urcite by to bol silny zazitok tak ako u druheho syna-to som bola aj pri plnom vedomi a doteraz na to spominam 🙂 Inak neviem-citala som statistiky,ze preco musia byt zeny s novorodencom 4 dni v nemocnici,lebo ze az 60 % umrti matiek aj deti sa deje do tyzdna (mozno menej viac neviem uz si presne nepamatam). u nas sa to skoro potvrdila aj ked podla mna to bola spolocna chyba gynekologov aj neonatologov, ale chvala Bohu syn prezil...

ninan2
22. nov 2011

@raffaella hmm no dost... to by som v tomto pripade zvazovala teda zas Kocha, za tie prachy by som si tam presadila hocico a ide mi aj o to, aby rodina mohla byt hned po porode cely cas spolu (a v normalnych podmienkach, co sa tyka vybavenia izby ako aj stale neotravujuceho personalu). V ramci BA statnych je najmensie zlo asi Antolska, lenze pozerat sa 5 dni na babo cez sklo (manzel), no dakujem pekne...

slniecko2
22. nov 2011

@zuzi118 ak si precitas ktorykolvek pribalovy letak od antibiotik,tak su tam napisane ovela horsie veci, raz moj syn musel uzivat antibiotika ktorymi sa lieci aj antrax a kazda druha kontraindikacia bola smrt...a to myslim vazne-tych moznych smrti bolo asi desat..takze tohoto by som sa fakt moc nebala 😒

zuzi118
22. nov 2011

@slniecko2 hej, nebala.. vazne? A tie co nam obcas zdobia titulky noveho casu, tie sa asi tiez nebali. Antibiotika si tiez nedavas zakazdym ked si kychnes a ked s tym zacnes, tak tych umrti a neziaducich ucinkov budes mat daleko a daleko viac. Mame takmer 100% zien, ktorym je v nejakej faze porodu aplikovany oxytocin, z pribaloveho letaku je jasne, ze dokonca aj tym ktore rodia cisarskym. Obcas si mozme precitat horor story "a potom som z nicoho nic zacala strasne silno krvacat". Ja sa pytam, vazne z nicoho nic? Alebo je to len ten vedlajsi ucinok oxytocinu, ktory bol podany aby sa lepsie rodilo?

pifina
22. nov 2011

@zuzi118 toto je inak zaujimave o tych vedjalsich ucinkoch oxytocinu ... hlavne, ze zenam, co si pichaju fraxiparin na riedenie krvi, vyvolavaju pre istotu porod najneskor na termin 😝 co asi tak moze sposobit krv zriedena fraxiparinom a znizena koncentracia protrombinu? 🙄

zuzi118
22. nov 2011

@pifina dobra otazka. mozno by bolo na case polozit ju aj porodnikom.

pifina
22. nov 2011

@zuzi118 normalne mi je z toho zle 😝 a to mi chce hematologicka nasadit fraxiparin ku konci tehu preventivne, ze pre moju ochranu 😝

zuzi118
22. nov 2011

@pifina tak sa jej nato spytaj. Celkom by ma jej nazor zaujimal.

slniecko2
22. nov 2011

@zuzi118 chapem ze to ma aj negativne dosahy, ale neviem co mi chces povedat? umreli na to ? alebo dietatko? naozaj len z tych pribalovych info to neviem posudit...rada sa necham poucit. ja len ze bezne neziaduce ucinky liekov ktore uzivaju dost casto moje male deti a aj moj muz obsahuju daleko (teda podla mna) horsie kontraindikacie. pre priklad-megamox duo ktore z casu na cas uzivaju moze sposobit zapal hrubeho creva-ihned do nemocnice, ten iny liek co som uz spominala-zopar smrti ale aj tie ine bezne antibiotika - skoro vzdy tam najdes jednu moznu smrt-teda aspon tie co nasa rodina berie a to su lieky pre male deti. ps.: nurofen pre deti ktory casto davame pri horuckach tiez moze sposobit krvacanie criev-ihned vyhladat lekara-najlepsie ist do nemocnice atd...

kamilia
autor
22. nov 2011

@adunka73 ono to aj malo tak znieť chcela som len navodiť nejaký začiatok k rozvinutiu témy nechcela som nič a nikoho uraziť, jedna vec ďalšia je to, že gratulujem k štvrtému bábätku a ďalšia vec je tá že som samozrejme počítala s pa prítomnými pri pôrode. K tým úmrtiam ak by si si pozrela štatistiky pôrodov domácich a v nemocnici zistíš že sú buď rovnaké alebo po väčšinou ešte oveľa nižšie ale to je spomenuté aj v diskusií. A posledná vec je tá, že pokiaľ počúvam dobre správy tak ženy sa budú musieť vrátiť k domácim pôrodom nemocnice sa zatvárajú ak to pôjde tak ďalej a ako prvé idú pôrodnícke a gynekologické... ale to som sem vážne nechcela ťahať.

mataharyy
22. nov 2011

@kamilia No to je opravdu k zamyšlení, to že se zavřou nemocnice a budem rodit doma... 😅 Ale není to až tak nereálné... Uvidíme jak se to vybarví, však je to za chvíli 🤐

zuzi118
22. nov 2011

@slniecko2 chcem tym povedat to, ze vacsina zien by vedela porodit bez syntetickeho oxytocinu, ktoreho podanie nesie zo sebou znacne rizika.. ktovie naco umreli tie dve zeny pred 3 rokmi na Antolskej a ta pred par mesiacmi v Trnave.. a ta dalsia v Lubovni ci kde... mali, alebo nemali pichnuty oxytocin.. mali alebo nemali silne krvacanie, ktore sa nedalo zastavit? Kolko zien bolo v ohrozeni zivota, lebo zazili masivne krvacanie.. odlucene od deti, napichane chemiou, transfuzkami pricom tato samotna liecba so sebou nesie dalsi set rizik. Preco davat zenam tento liek rutinne, preco ho nedat len tym zenam, ktore to naozaj potrebuju, tak ako to je pri inych chorobach? Alebo mi hadam nechces tvrdit, ze kazde rano das dietatu nurofen, lebo co keby nahodou malo mat cez den horucku.. asi nie, asi si pockas, az ked bude chore a teplota vystupi nad urcity stupen.

Kazdy jeden liek ma svoje rizika a preto by sme ich mali uzivat, len tak, pre istotou, keby nieco.. Preco pri porode to neplati? Preco tam zrazu nevadi, ze riskujeme zivoty zien? A pri desiatkach tisicov porodov rocne nam obcas nejaka ta zena do toho neziaduceho ucinku masivneho krvacania spadne. Vacsinu zachrania ale niektore nie.. Keby sa k oxytocinu pristupovalo s ovela vacsim respektom a aplikoval by sa len tam, kde je naozaj nutny, neprospelo by nam to?

slniecko2
22. nov 2011

@zuzi118 priznam sa ze ani neviem ci mi ho pichli- je synteticky oxitocin vyvolavacka? ak hej tak ja som o nu skemrala pri prvom a ani za otca mi ju nechceli dat-predpokladam ze je to svinstvo ked tak dlho cakaju....ale ja som mala pocit ze som v ohrozeni zivota ked som sa neotvarala a bolesti jak hrom....takze neviem a ten oxitocin co ti daju na spustenie mlieka (sa kvapka do nosa) je tiez ten isty?

slniecko2
22. nov 2011

@kamilia nech ma nestvu!!!! s tym zatvaranim! ved je to ich psia povinnost! ale ak to takto bude-tak si zistim adresu nejakeho porodnika a pridem mu porodid domov-zo zakona mu vyplyva ze mi musi poskytnut prvu pomoc 😎

skeptik
22. nov 2011

@zuzi118
@pifina Vazene, ja sa vam tu do toho moc motat nejdem (lebo to sa ani neda), ale krvacanie "bez oxytocinu" je ovela vaznejse, nez krvacanie "s oxytocinom". Oxytocin sa v 3. faze podava prave preto, aby sa krvacaniu predislo a funguje to tak, ze v kombinacii s jednou dalsou zlozkou sposobi dlhodobu kontrakciu maternice (asi 40minut), aby sa placenta co najskor odlucila a krvacanie zminimalizovalo. Stava sa totiz, ze postpartalne krvacanie (najcastejsia pricina smrti rodiciek v civilizovanych krajinach) je masivne v pripadoch, ked maternica nie je schopna dalsich kontrakcii, respektive placenta je prilis vrastena.

V pribalovych letakoch sa spomina, co vsetko moze nastat, ale neznamena to, ze to zvykne nastat. Skoro kazdy liek v letaku spomina moznost krvacania v moznych vedlajsich ucinkoch.
Suvislosti v hematologii su velmi komplikovane, bolo by to super, keby to bolo tak jednoduche ako si to ty vysvetlujes - co sa tyka krvacania verzus zrazanlivosti (to s tym Fraxiparinom), ale nefunguje to tak.

zuzi118
22. nov 2011

@slniecko2 oxytocin sa pouziva na zosilnenie kontrakcii, moze sluzit aj na vyvolanie porodu, ale musia byt pripravene porodne cesty, babatko v spravnej polohe. A ano je to aj ten co je na spustenie mlieka.

zuzi118
22. nov 2011

@skeptik zaujimave,ze profesorka, ktora robi vyskum prave na porod placenty hovori presny opak.

skeptik
22. nov 2011

@zuzi118 Pocuvaj, este raz, aby to bolo jasne: Tie krvacania nie su sposobene oxytocinom, prave naopak oxytocin sposobi kontrakcie a nasledne stiahnutie ciev a zastavenie krvacania!

Precitaj si radsej niekde nieco o tom, ako citat pribalove letaky a akym sposobom sa uvazuje o pravdepodobnostiach v medicine a farmacii.

skeptik
22. nov 2011

@zuzi118 O com hovoris? O akej profesorke a akom vyskume? A presny opak coho?