icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

pifina
22. nov 2011

@zuzi118 no hematologicka mi asi povie nazor len ku fraxiparinu 😝 a gynekologicku radsej spovedat nebudem, stacilo mi, ked mi minule povedala, ze ak nevyjde placenta do 10 minut, tak sa musi vyberat manualne 😝 taky odborny nazor porodnicky mi uplne staci 😝

zuzi118
22. nov 2011

@skeptik pocuvam, a opakujem, to co vravela ta profesorka. Je to jej oblast vyskumu, tak predpokladam, ze asi nebude trepat do vetra. Tvrdi, ak sa poda oxytocin profylakticky a nasladne nastane problem s krvacanim dalsia davka oxytocinu uz nema taky ucinok, nez keby sa pockalo na problem a az potom aplikoval oxytocin na zavinutie maternice.

A ked raz nejaky liek ma v pribalovam letaku napisany neziaduci ucinok, tak ten neziaduci ucinok na urcitom zlomku pacientov nastane. A teraz mi vysvetli pravdepodobnost v medicine a vo farmacii. Lebo mne sedliacky rozum hovori, ze ak dam liek 50000 zenam rocne miesto 5000 zenam rocne, tak pravdepodobnost, ze sa neziaduci ucinok vyskytne je oooomnoho vacsia.

hoogy
22. nov 2011

@zuzi118 rozumiem ti co chces tym povedat. a pravdu povediac tiez som nevedela ze to pichaju rutinne zenam a zda sa mi to uplne zbytocne a nepotrebne.mne to napriklad nedali(rodila som na SK) a som asi jedina v tejto teme 😒 kamoske to pichli v nitre a povedali je ze to len aby sa lepsie zvynula maternica nic sa jej nestalo,ale nech aspon povedia pravdu.

zuzi118
22. nov 2011

@hoogy kedysi - a nebolo to tak davno, to vobec nebola rutina. A umrtnost zien nam za tych 20rokov nijak zvlast dramaticky neznizila.. materska umrtnost je uz peknych par desiatok rokov rovnaka..

S tou inekciou na zavinutie maternice - vraj, mam to JPP, na kramaroch na oddeleni 600nedelia par dni automaticky pichaju vsetkym zenam oxytocin, aby sa im lepsie maternica zavinovala.. na druhom konci BA, na Antolskej nic take nerobia.. Co je za tym?

hoogy
22. nov 2011

@zuzi118 jezis zvinu je s makkym i pardon 😉

hoogy
22. nov 2011

@zuzi118 no ako ja som to povazovala skor za blbost. je mi jasne ze hormon ako oxytocin moze byt len umelo pripraveny.

skeptik
22. nov 2011

@zuzi118 Oxytocin sa v 3. faze dava v kombinacii s ergometrinom, tzv syntometrin a sposobi dlhodobu kontrakciu maternice, zuzi cievy a zabrani tak krvacaniu.

Ked raz mas v pribalovom letaku nejaky neziaduci ucinok, tak to znamena, ze tato skutocnost bola niekedy v suvislosti s tymto liekom nahlasena.
Ked u 1 z 10000 zien po uziti lieku bude pozorovane krvacanie, tak to znamena, ze u 9999 pozorovane nebolo. Ked ani jednej z tychto 10000 zien liek preventivne nepodam, tak vysledok moze byt napriklad takyto: 2000 zien postpartalne krvacanie, z toho 1000 vyzadujucich transfuziu a 100 mrtvych.
Ano, pre tych 8000 bol ten liek zbytocny, pre tych 100 osudny. Podotykam, nedalo sa ocakavat u tychto 10000 zien ziadne komplikacie vopred.
Teraz uz je len otazne, v ktorej skupine chces byt ty so svojim sedliackym rozumom.

mataharyy
22. nov 2011

K oxytocinu, tak u prvního jsem ho dostala (to bylo v ČR), ne kvůli placentě, ale na podporu kontrakcí, byla jsem unavená jak hrom a usínala jsem mezi kontrakcema 😎 U druhého (v SR) jsem nedostala nic, pač se malej narodil a na další zatlačení i placenta, i kdyby chtěli neměli by šanci napíchnout mi ho 😎

zuzi118
22. nov 2011

@skeptik pozri ja vychadzam z udajov, kde sa oxytocin preventivne nepodava - nehovorim, ze sa nepoda nikdy a za ziadnych okolnosti, ale poda sa vtedy, ked je ho treba. A tieto udaje nehovoria o ziadnych stovkach umrti rocne. Naopak. Tam kde sa menej zasahuje do porodneho procesu (a teraz mam na mysli cely porodny proces, nielen tretiu fazu) tak tam je menej komplikacii, menej umrti. Zenske telo je schopne porodit aj placentu samostatne. A hlavne vtedy, ked je mu to umoznene. Skin to skin neruseny kontakt s dietatkom, dietaku sa umozni samoprisatie atd.

6mia6
22. nov 2011

Tiež moc nechápem tie letáky pri liekoch. Jedny čo bral manžel sa slovo smrt skloňovalo v kazdej vete. Dosť aktívne som ho pozorovala.
Nie som proti prirodzeným pôrodom no ani nezatracujem pôrodu v nemocniciach. Osobne som dostala vyvolavacku. Do dvoch hodín som porodila uplne bez problemov a podľa toho co sa tu píše som mala neuveritelne štastie. Malý už mal zlu vodu a som rada že sa doktor rozhodol to ukončiť. Tak ja fakt neviem začínam sa v tom stracat. Komu a comu sa dá vlastne veriť?

zuzi118
22. nov 2011

Ja by som este len chcela k tomu oxytocinu... pocas porodu. Oxytocin sposobuje dost silne kontrakcie. Ja som rodila druhy krat dvojicky. Mala som krasny bezbolestny porod.. moje deti nemali ziadne problemy, na monitore sa ukazovali srdiecka ako zvon.. porod postupoval, hoci ked som lezala na monitore sa ukazovali slubulilinke kontrakcie... ja sama som ich pocitovala ako mierne tvrdnutie bruska. Chceli mi dat oxytocin, na posilnenie kontrakcii. Jediny dovod na to podat mi oxytocin bol ten zaznam z monitoru.. keby ten zaznam nemali, keby sa pozreli nato, ako sa krasne otvaram, ze deticky sa maju uzasne, tak by ich nenapadlo, aby mi ho dali. Ja som ho odmietla.. a odmietla som ho niekolko krat.. doslova som musela povedat doktore, ze pozrite sa ja sa s tymito nijakymi kontrakciami takto krasne otvrila, tak mi dajte sancu, aby som to zvladla aj bez chemie.. a potom naozaj s usmevom na tvari som si rodila. Dostala som sa az na 10cm bez jedinej bolestivej kontrakcie! Prvu dceru som vytlacila s tymito nijakymi kontrakciami.. druha sla v zadnom postaveni a hrozne stresovali koli tomu (hoci srdiecko ako zvon) tak uz som suhlasila s oxy, ale mala bola do snad do pol minuty von ako som zatlacila.. lebo ved cestu jej uz "vychodila"sestra aj s natrhnutim hradze, takze ta druha sla fakt ako rybicka.. Revala som od stastia ked mi ju polozili spinavu na brusko.

Ale co som tym chcela povedat... mozno moje deti potrebovali prave taketo nijake kontrakcie.. a nie ziadne mega kopce na monitore... viete si predstavit co by sa asi stalo, keby som dostala infuzku oxytocinu do ruku a priputali by ma na monitor, bez moznosti hybat sa (skuste najst dve srdiecka a vydrzat v tej polohe tak, aby vam aspon jedno "neuslo"aspon tych povinnych 20 min)... zvladli by to moje deti? Alebo by nastalo to, ze zrazu z nicoho nic by im ozvy zacali klesat a ficali by sme na sal? Alebo by som mozno porodila o hodinu skor ale v pekelnych bolestiach. he, ja som si ten porod uzivala.. bolo to nadherne, tak preco by som si to mala neprirodzene skracovat? Aby som si uzila bolesti jak sa patri, alebo preco?

Prvy porod lekarka zhodnotila, ze rodim uz dlho.. a rodila som otvorena na 8 a pol... nie to nebol krasny orgazmicky porod.. to bol dlhy.. dlhyyyy vyvolavany porod... bolestivy (ja som sa nestazovala, tisko som si predychavala a tesila sa napriek bolestiam na babo) a uz bolo pred polnocou a uz naco cakat. Supli mi oxytocin - a ja som ani nestihla zaprotestovat. Cela prekvapena som sa pytala, ze ci to uz naozaj idem rodit. Po hodinach kontrakcii som zostala prekvapana, ze to uz??? ja sama som vobec nemala pocit, ze uz je to tu.. no mozno som mala rodit este dalsie tri hodiny aby som dosla na tych 10, ale uz nebolo casu..(podotykam dieta srdiecko ako zvon) nebudu predsa koli mne hore.. kricali na mna ako na dostihovu kobylu a tak som ho teda vytlacila.. zvalili sa mi na brucho, povinny nastrih, natrhnuty krcok maternice a pocit cudneho prazdna, ze toto je moje dieta? Bolo naozaj nutne nasadit mi flasu oxytocinu a odrodit ma?

bobocka
23. nov 2011

@zuzi118 ja som ako prvorodicka rodila super si myslim (teda myslim ako na porod reagovalo moje telo).telo sa mi doma krasne vyprazdnilo.po cca 3 hodinach sme sli do porodnice,tam mi praskla voda(sama),bola som na 4 otvorena.po hodine som sa otvorila na dalsie 4 a to uz ani klistir nestihali a sli sme tlacit.kontrakcie boli silne a rychlo po sebe,no dalo sa.az kym mi nejaka superinteligentna pa nenapichla infuzku.tak to som skoro z koze vyletela.kontrakcie sa zlialy do jednej dlhanskej a riadne silnej. a asi po 10 min riadnych bolesti sme sli tlacit. a tie supersilne bolesti ma nutili aj poriadne silno tlacit az kym sa bolest nevyrovnala tlaku a bola som v bezbolestnej faze.nastrihli ma a pa sa mi valala po bruchu a vytlacala maleho von.potom som mala na bruchu riadne velku modrinisko.a jasne,ze to napichnutie bolo oxy.na kiho andela mne dali oxy ked som sa krasne otvarala a aj kontrakcie boli dostatocne silne,proste vsetko bolo priam ukazkove 😠 no musim povedat,ze pracu porodnika velmi ocenujem (az na nejake drobnostky,no to oni maju uz proste roboticky dane-to je nemocnicna rutina),lebo po mne nehukal a ani si svoje nehudol.povedal mi,ze mu mam hlasit kedy kontrakcia pride a na zaklade toho budeme tlacit.teda ma nechal,ja som pri natupujucej kontrakcii zhucala -uz ideeee 😀 a on -tak super mamicka,teraz tlacime 🙂 na nastrih ma opichal(asi) ,lebo som to vobec necitila len pocula 😅 a aj sitie bolo super.snazil sa ma zahovorit hocicim,len aby som nevnimala co on robi 🙂
ak bude druhe mimco,tak budem rodit v tej istej porodnici pri tom istom porodnikovi.s pa po bude horsie 😅 tam prieskum budem musiet robit 🙂lebo aj porodnika aj pa si zazmluvnim.porodnika preto,lebo tento moj mlady bol zlaty a myslimz,e ked za nim pridem s istym porodnym planom,tak sa bude dat dohodnut nejaky ten ustupok voci rutinnym nemocnicnym praktikam 🙂 a pa si zazmluvnim len a len preto,lebo chcem skin to skin. a v kazdej(teda vacsine) z nasich nemocnic odbiju maminku,ze skin to skin nehrozi,ze oni si nezoberu na zodpovednost,ze by maminke miminko spadlo a ze nemaju dostatok personalu,aby tam s maminkou tie 2 hodky na sale po porode bol.tak ja si tu pa holt zazmluvnim a teda tam bude pre mna a moje dieta.teda bude pri nasom skin to skin aj odbornik 🙂 teoreticky to mam zvladnute,len co prax prinesie 😀
este zasadit malu fazulku do bruska a mozme zacat porod aj realne riesit 😀 😀 😀

dulkagabulka
23. nov 2011

@bobocka vypočula si si tu rozhlasovu relaciu čo som pridavala na forum?...
ženy su vdačne a ocenuju a dakuju, že po nich pri porode nikto nehukal...no des...
po vypočuti a pochopeni toho, ČO sposobuje v rodičkinej psychike to podanie oxytocinu možno znovu niečo nove pochopiš 😀

hoogy
23. nov 2011

@bobocka vazne nechapem na co to tebe pichla. ja som tiez ako prvorodicka isla rychlo. sice my vovlavali porod,ale tou tabletkou na zmakcenie krcka nic mi nepichali. ale presne ako ty pises hned som mala kontrakcie kratko po sebe a silne.kym som prisla na tie 4 cm tak som len take slabe citila. praskala mi voda a do hodiny tiez dalsie 4(a to mi doktor hovoril,ze dnes vecer to uz nebude az rano 🙂 )ked prisiel o hodinu skoro padol zo stolicky. potom sa viac menej len cakala kym sa dootvaram. lenze ja som mala skvelu PAaj skveleho porodnika.

kocky este otazka to vazne vam niektorym nedovolili sa pohybovat ako ste chceli? ako sa daju kontrakcie tak predychat lebo ja osobne som nebola schopna si lahnut. mna este aj monitorovali postojacky.

zuzi118
23. nov 2011

@bobocka nie som si ista, mozno mi to @marionmarion vyvrati, ale moze PA sama urcit podanie oxytocinu? Nenariaduje to lekar? Viem, ze PA to picha, ale mne bolo vzdy povedane - ze pani doktorka rozhodla, alebo pan primar nariadil etc.

dulkagabulka
23. nov 2011

@zuzi118 @bobocka
zuzi ma pravdu...lieky može predpisat IBA tvoj porodnik...nie PA

czechzuzanaba
23. nov 2011

Da se ten oxytocin odmitnout?

bobocka
23. nov 2011

@zuzi118
@dulkagabulka tak ja som teda vobec neriesila v tym bolestiach kto to nariadil.proste to pichla pa bez toho abyy mi vobec dala vediet co robi.ja ze mi dava infuzku aby som nebola dehydrovana,lebo som nemala nic napitie so sebou a nik mi ani nic nedal 😠 a zrazu som dostala take silne kontrakcie ,ze ma skoro vyrutilo a az spatne som sa dozvedela co to vlastne bolo.ono u nas sa to podava rutinne.nie,ze tejto dam a tejto nie.proste napichnu kazdu 😠 teda aspon v casoch ked som ja rodila tak bolo co ja viem
@hoogy a kde si to ty rodila?

czechzuzanaba
23. nov 2011

@bobocka to se presne stalo me, ze me to dali v infuzce 😒 Ja sem na to prisla az vcera tady na foru. Presne to co popisujes, s tema malyma kontrakcema a nahlym zvetsenim....Normalne su nastvana. Tak ted podruhe si dam sakra pozor.

bobocka
23. nov 2011

@czechzuzanaba ja som sa tu na fore az dozvedela podrobnosti o porode, na tej teme -co mozem odmietnut ako rodicka.a len na zaklade mojho noveho info som si vytvorila svoj pp,ktory by mi kludne mohol prejst v svk porodnici.pred prvym porodom som bola taka-ze vsak vytlacili miliony zien predomnou,vytlacim aj ja,hadam ma dakto odrodi,nezazmluvnim si lekara....no toto sa zmenilo a aj lekara si zazmluvnim a aj pa.proste sa poistim tym,ze budem jednat este pred porodom s konkretnym lekarom a konkretnou pa ,poviem im ako si to predsatvujem,co chcem a co nie a spolu sa dohodneme a najdeme zlatu strednu cestu.uz teraz tapam odkial na to zazmluvnenie bubaky zozeniem,no ako sa hovori-pre dieta aj spodzeme 😀

czechzuzanaba
23. nov 2011

@bobocka no ja uz si nezazmluvnim, minule jsem mela, a vidis, houby mi to pomohlo. Tentokrat ani nemam na vyber, diky te stavce neni jaksi koho si zazmluvnit 🙂
Nemas ten porodni plan ve wordu? Mohla bych se podivat?
Ja tam proste asi dojdu a reknu jim, at me nechaji v klidu porodit, at mi nic nedavaj 🙂 EPI nechci, oxytocin taky ne, tak co jineho by mi jeste mohli chtit dat?

dulkagabulka
23. nov 2011

@czechzuzanaba pozri si temu, čo tu spomina @bobocka ..temu Čo možem odmietnut ako rodička...

bobocka
23. nov 2011

@czechzuzanaba ja nemam ten pp nejak okresany,to su len take moje uvahy zaial co a ako.to sa potom bude riesit ked aj tehu budem 😉 ale asi toto:
-ziaden epidural
-pritomnost partnera pocas celeho porodu a nie len na 10 min tlacenia
-co najviac kludu (podla moznosti,jasne ze ked tam so mnou bude rodit dalsich 10 zien,tak tam vela kludu nebude)
-co najmenej kontrolovani zospodu( a uz vobec nie pocas kontrakcie)
-klyslir neodmietam zo zasady,no preferujem jeho nepodanie
-nastrih neodmietam uplne,no preferujem bez
-ziadna poloha v lahu,minimalne polosed
-ziaden oxytocin a ak uz,tak na tretiu a nie druhu porodnu fazu
-DOTEPANIE PUPOCNIKA
-SKIN TO SKIN
a potom nasleduje pp ohladom sestonedelia a novorodeneckeho
-dietatko stale pri mne.ak sa pojde na vysetrenie,tak pojdem aj ja!!!
-ziadne dokrmovanie umelym mliekom!!!!
-ziadne prerusovanie dojcenia,lebo sa doktorka rozhodne,ze prave v tej minute musi byt vizita.tych par minut vie kazdy pockat.jasne,ze nebudem ziadat aby cakala stvrthodku,polhodku a spol.ale urcite si nebudem dieta odtrhat od prsnika len preto,ze kralovna do izby vosla 🙄
kazda jedna zdravotna prehliadka mojho dietata,kazdy jeden odber krvi-O VSETKOM musim byt ja informovana.nie ako sa mi stalo,ze som sa vratila z vecka ci z obedu na izbu a postielka prazdna a dietatko mi bohvie kde na vysetrenie zobrali 😠 😠 😠
a toto si ja este nejak sformulujem a necham si to podpisat primarom gynekologie a novorodeneckeho. a urobim si aj neviemkolko kopii,nalepim na celo-je mi to jedno 😀 proste to co uz raz budem mat schvalene a podpisane na papieri,tak toho sa aj budem dozadovat.samozrejme,ze ak pri porode nastanu komplikacie,tak mozu na pp zabudnut a konat podla situacie a to iste plati aj na sestonedeli a novorodeneckom.ale pokial bude vsetko ok a prebiehat hladko,tak sa budem dozadovat dodrzania pp. 🙂

czechzuzanaba
23. nov 2011

@bobocka
Tak to se mi libi, ten tvuj PP. No zkusim si to tam prosadit, uvidime 😀 To dotepani pupecnika je taky zajimave...proc to vlastne nedelaji normalne?
Co se tyce te poporodnii pece, ja jsem byla na Kramaroch spokojena. Dcerku jsem mela u sebe porad, nedali ji zadne UM, flasu ani dudlik, proste vsechno bylo na me.

czechzuzanaba
23. nov 2011

@dulkagabulka diky, podivam se. 🙂

bobocka
23. nov 2011

@czechzuzanaba ja som ani netusila co vlastne dotepanie pupocnika je.az jedna maminka dala na tu temu-co mozem odmietnut pri porode-link a ten mne uplne"dych vyrazil" 😀 ani paru som nemala o tom ake dolezite to je. http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/porod/loto...

czechzuzanaba
23. nov 2011

@bobocka jaj toz to si neumim predstavit, tu placenttu tam nekolik dni opatrovat.....Ja myslela, ze to staci treba par minut nechat dotepat. Ty a co mysli tou posledni vetou? S tou konzumaci? 😕

dulkagabulka
23. nov 2011

@bobocka možno by bolo fajn tam este pridat, že si želaš byt informovana o všetkych ukonoch 🙂

bobocka
23. nov 2011

@czechzuzanaba vies,ja si uvedomujem,ze kedze sa rozhodnem rodit v nemocnici a nik ma tam nasilu za usi netaha,tak budem musiet aj pravidla nemocnice respektovat.ale som si ista,ze niektore veci su pri mnohych porodoch zbytocne.preto ten pp.nic sialene a nesplnitelne nepozadujem.neziadam neviem aku polohu ani maximalny klud a komfort,ani porod do vody...moje poziadavky su uplne zlucitelne s nemocnicnou rutinou,tak sa to budem snazit nejak pretlacit 🙂 a mozno ked viacero mamiciek bude takto rodit ako ja chcem,tak aj ta nemocnicna rutina sa bude pomaly menit v prospech mamiciek a deticiek.vsak ako maju zdravotnici vediet,ze si to ci ono nezelame ak sa neozveme 🙂 pekne,milo s usmevom sa vsetko da 🙂

bobocka
23. nov 2011

@dulkagabulka ved jasne,to je len hruby koncept.aj priskore prasknutie plodovky som zabudla a aj ziaden cumlik som zabudla...toho je este vela co budem musiet podoplnat.ale to cloveka takto naraz nenapadne 🙂