icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

skeptik
23. nov 2011

@zuzi118 To musela byt fakt vedecka konferencia 😀 To odtial bola ta profesorka, co si ju spominala? 😅

Inak vy ste podaktore (teraz nemyslim konkretne/len teba) poriadne slahnute 😵

magdal1
23. nov 2011

@skeptik tak si pozri toto vedecke, ci je to sibnute

http://www.stemcellclinic.com/sl/bank/info/03.html

magdal1
23. nov 2011

@skeptik este placenta samozrejme spracovana sa pouziva aj na pery,,,znamy jeleni luj

http://www.zlacnene.sk/detail/regeneracna-place...

dulkagabulka
23. nov 2011

@skeptik jeej..tak pekne napisane...som sa schuti zasmiala...ano...s dovolenim a s radostou sa pridavam k tym "šlahnutym"

skeptik
23. nov 2011

@magdal1 nehnevaj sa, to nie je nic "vedecke", to je akurat komercne, s vedou ta stranka nema nic spolocne.
Ja o tomto nebudem dalej debatovat - kludne si suste placentu v trube a kludne si platte za uskladnovanie pupocnikovej krvi, ja si o tom kludne budem nadalej mysliet svoje...

mataharyy
23. nov 2011

Juj, no mě placenta asi nejvíce ze všeho připomínala játra, nemohu si pomoct 😅 No ale v troubě bych jí opravdu nesušila a nejsem si jista že bych jí byla ochotna pozřít za jakéhokoliv stavu, kdybych věděla co to je... 😒 Jako že je plná živin to ano, ale zas to si snad dám raději brokolici 😅

dulkagabulka
23. nov 2011

@skeptik o uskladnovani pupočnikovej krvi si možno myslime to čo ty 🙂

magdal1
23. nov 2011

@skeptik pupocnikovu krv som si nedala uschovat 🙂 , ano komercia...ale pisu tam mudre veci,,ake to ma ziviny....myslim,ze nie su tak blby , ked to robia,,,takze v tej placente asi nieco bude, aby ju len tak nenechavli v tom kosi....

napokon, ked prabalujeme pokakane detske zadocky,,,,placenta ,teda pohlad na nu ma nesokoval...brala som to normalne

slniecko2
23. nov 2011

@zuzi118 tak teraz neviem ze co je pravda teda o tom oxytocine-ty tvrdis ze zena bude krvacat a skeptik zase ze ti krvacanie zastavuje.... v kazdom pripade napisem svoj zazitok: pri prvom porode som sa strasne dlho otvarala a neslo to od 6 cm sa to proste zaseklo. najskor mi ponukal jeden mlady doktor epiduralku ale nechcela som lebo sa m to zdalo hrozne ze mi nieco pichnu do chrbtice-lenze to som nevedela co ma caka. takze som si uzivala silne
kontrakcie a po par hodinach krutych bolesti som uz mojho porodnika (ktory so mnou bol len na finale) prosila aby mi tu EP dal- povedal ze neda lebo to bude do hodinky a ze by mi zastavil porod. lenze z hodinky sa vyklubali tri a ani som sa dalej neotvarala. vtedy mi pichli vyvolavacku (zrejme oxytocin)- chvilu som si pospala lebo som bola hotova ale potom zaucinkoval oxytocin- to som sa medzi kontrakciami nemohla ani nadychnut, sucho v ustach a kazdych dve minuty mi musel manzel podat hlt vody aby som sa neudusila, videla som dvojmo a mojho porodnika si doteraz nepamatam aka som bola z toho oblbnuta. Neviem ci som sa vobec dootvarala, ale potom uz som tlacila aj ked som este nemala lebo bolesti sa nedali vydrzat. nakoniec som nevladala uz tlacit a tak mi musela sestricka tlacit na brucho. nastrih nevyhnutny, natrhnuty krcok a ja totalne mimo. myslim ze ten oxytocin bol vtedy pre mna moc silny a neviem-mozno mi ale pomohol. po porode som ale nemala ziadne problemy.
pri druhom to bolo ine-ako si pisala tak som mala strasne slabe kontrakcie a pomaly ma nechceli dat na pasy, potom babo bolo v uzkych tak mi povedali ze mozno bude cisarsky, skusali mi dat aj oxy ale iba trochu sa kontrakcie zvysili a potom ustali, nakoniec sa to trochu same rozbehlo a ja som si pri 6 cm dala EP ale nakoniec mi ani nestihla zabrat lebo doktor pohrozil ze ak do hodiny neporodim tak bude cisarsky. syncek sa asi zlakol a do pol hodky priam vybehol na tri zatlacenia. takze v tomto pripade mi oxy nejako ani nepomohol

slniecko2
23. nov 2011

@skeptik teda ja som neni za sadenie placenty alebo susenie v rure ale myslim si ze ak ma na to niekto chut (aj ked by sa dalo polemizovat na temu hygiena!) tak je od teba trochu nepekne nazyvat druhe slahnutymi.... ved tu zeny vyjadruju len svoje nazory a postrehy a sadenim placenty nikomu neublizia aj ked je to trosku zvlastne...

slniecko2
23. nov 2011

inak absolutne si nemyslim ze pozeranie placenty a porovnavanie s chorobami dietata ma nejaky suvis- to uz je vec ktora zavana senzaciami a biznisom na poli ezoteriky a liecitelstva. ved skusme vycitat nieco z usneho lalocka alebo nohy.... 😨

zuzi118
23. nov 2011

@slniecko2 takto, ta info o riziku zvyseneho krvacania je priamo z pribaloveho letaka... davala som aj link neho. Samozrejme nie je tomu tak u kazdej a isto je to zriedkavy pripad. Oxytocin, ak sa poda v case ked zena pri porode placenty, alebo kratko po, ak zena silno krvaca, tak vie pomoct, tym, ze tu maternicu stiahne. Myslim, ze uvazlive podanie oxytocinu predci jeho rizika. Ale davat ho pausalne kazdej mi nepride rozumne. Hlavne ked vieme porovnat udaje s takymi porodmi, kde sa nepodava preventivne a ziadne zvysene riziko umrtia nemame.

a co sa tyka tej placenty a chorob... neviem, nikdy som sa o to nezaujimala.. ale ked moze fungovat nejaka akupukuntura, tak preco by nemohla aj placenta mat nejaku vypovednu hodnotu? Ja som to sem davala len ako informaciu, ktoru som sa dozvedela.. nie je to navod ani nahovaranie, ze kazda si teraz budeme fotit placenty a susit ich v trube. Pre mna osobne, su taketo informacie vzdy zaujimave. Ze nieco co ja povazujem za cudne, niekto iny povazuje za normalne. Ktovie co robia s placentou nejake primitivne kmene? Jedia ju? Zakopu? Citaju z nej?

czechzuzanaba
23. nov 2011

Tak prave jsem se vratila z poradny. Ptala jsem se na ten oxytocin, ale v podstate mi dr. rekl, ze se to dava v treti dobe porodni kvuli porodu placenty a v druhe dobe porodni na urychleni porodu, aby babatko nebylo zbytecne dlouho v porodnich cestach...Tak nevim.

Taky mi rekl, ze mam hodne plodove vody, nevite nekdo, co to znamena?

dulkagabulka
23. nov 2011

Pridavam prispevok od českej psychologičky Michaely Mrowetz, ktorá sa dlhoročne zaobera poporodnymi traumami a snaži sa,aby dieta a matka boli v nemocnici brani ako jeden neoddelitelny celok...Je o vplyve iracinality na vyber miesta porodu

Vliv iracionality na výběr místa porodu - děkuji Janě ŠindeRové za profesionální překlad.

Judy Cohain

Abstrakt: Přesvědčení, že porod v nemocnici má u nízkorizikových rodiček lepší výsledky než porod mimo nemocnici, je urband legend - městská legenda. To, že těhotné s nízkým rizikem volí porod v nemocnici, je důsledkem dominantního iracionálního lidského sklonu jít s davem, naslouchat drbům a upínat se k iracionálním nadějím. U nízkorizikového těhotenství mají podle racionálních analýz nejlepší výsledky a nejméně zásahů plánované domácími porody se zkušenými vyškolenými porodními asistentkami.

Jak to, že více než 99% lidí v každé zemi západního typu, s výjimkou Anglie a Holandska, je přesvědčeno, že domácí porod pro je nízkorizikovou ženu mnohem nebezpečnější a má horší výsledky než porod v nemocnici? Existuje několik odpovědí a všechny zahrnují iracionální úvahy.

Kniha Daniela Tammeta z roku 2009 Embracing the Wide Sky: A Tour Across the Horizons of the Mind (Obejmout širou oblohu: Cesta napříč horizonty lidské mysli, v češtině dosud nevyšlo) shrnuje nejnovější výzkumy toho, jak lidé myslí. Tammet zde zmiňuje výzkum ukazující, že lidská rozhodnutí jsou založena spíše na emocích než racionálním uvažování, a jejich hlavním podkladem bývají pomluvy (1). Pochopit smysl vytváření a šíření drbů je pro vědce těžký oříšek, ale zdá se, že klevetění je hluboce zakořeněným lidským instinktem.

Robin Dunbar, profesor psychologie na University of Liverpool, poukazuje na to, že většina lidí věnuje drbání zhruba dvě třetiny času, kdy hovoří. Je možné, že drbání je lidskou obdobou vzájemné péče primátů, tj. jejich vzájemného „drbání” končetinami. Primáti dokážou vzájemnou péčí o své kožešiny strávit celé hodiny. Je to forma vytváření sociálních vazeb, které pomáhají udržet společenství pohromadě. Dunbar naznačuje, že u lidí funkci drbání kůže převzala řeč, protože je méně časově náročná a umožňuje jedinci zároveň pracovat.

Běžnou formou drbů je tzv. urban legend, městský mýtus nebo legenda, příběh, jehož hodnověrnost je pochybná, je však prezentován jako pravdivý. Městské legendy jsou moderní formou ústní lidové slovesnosti. Vypravěč často tvrdí, že se příběh stal příteli jeho přítele, anebo vzdálenému příbuznému. Přetrvávající popularita městských legend spočívá v jejich schopnosti odrážet lidské obavy a úzkosti. Tentýž efekt obav způsobuje, že negativní zprávy jsou pro lidi zajímavější než pozitivní příběhy. Nejtrvalejší mýty, jimž se podaří upoutat představivost veřejnosti, mívají pevnou strukturu vyprávění, jsou nekonkrétní, tudíž uvěřitelné, a mají skryté poselství, či morální doušku.

Jedna taková dlouho přetrvávající legenda praví, že ve stokách v New Yorku žijí aligátoři. Jiná legenda tvrdí, že očkování MMR (proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám) může způsobit autismus, i když neexistuje mechanismus, jak by MMR vakcína autismus způsobit mohla, a nárůst autismu nedoprovázel ani zavedení vakcíny MMR v roce 1988. (2) Ještě úspěšnější než tyto dvě je legenda, že pro těhotné ženy s nízkým rizikem je porod v nemocnici bezpečnější než plánovaný domácí porod. V roce 2010 uveřejnili Wax a kol. meta-analýzu (3), která je dokonalým příkladem ústní lidové slovesnosti či městské legendy. Tomu, kdo si přečte pouze abstrakt, poskytne dokonalý námět k drbání. Ale každý, kdo si přečte celý článek, rozpozná neschopnost autorů předložit data, která by pro studii byla relevantní, nebo správně provést jednoduchý matematický výpočet.

Když se zeptáte lidí, proč si vlastně jsou tak jisti, že domácí porod je nebezpečnější než porod v nemocnici, většina z nich autoritativně odpoví: „A co když se něco stane?” Pokud je dále popíchnete, aby odpověděli na otázku: „A co by se mělo stát?” obvykle odpoví: „Já nevím.” Rešerše nad dostupnou literaturou z roku 2010 neobjevila ani jedinou citaci případu, kdy by plánovaný domácí porod byl dopadl lépe, byla-li by ho rodička uskutečnila v nemocnici. (4)

Pokud je nutíte uvést konkrétní případ, první věc, kterou tázaní obvykle namítnou, je: „Co pupeční šňůra omotaná kolem krku?“ Důkazy z výzkumů ukazují, že porody, u kterých byla šňůra omotaná kolem krku v jedné až čtyřech smyčkách, mohou dopadnout lépe než porody bez omotání pupeční šňůry. Další běžnou reakcí je: „A co když bude nutné provést císařský řez?“, kdy mluvčí vyvozuje, že 30-60 minutový převoz do nemocnice způsobí horší výsledek porodu. Tatáž tázaná osoba, ale často přiznává, že když je v nemocnici třeba „udělat akutního císaře“, prodleva při čekání na volný operační sál, anesteziologa, sestry a lékaře, může trvat celé hodiny. Určitý neznámý počet dětí se narodí vaginálně právě při čekání na akutní císařský řez. Výzkumy s nejvyšší úrovní důkazů a s využitím nejlepších dat zveřejněné v časopise Journal of American Medical Association ukázaly, že „zda císařský řez přináší lepší výsledky pro porod, bude ještě nutno prokázat.” (6). Jediné, co bylo prokázáno, je, že císařský řez snižuje perinatální úmrtnost v případě vyhřeznutí pupečníku během hospitalizace. To může být důsledkem neprokázaného rutinního nemocničního postupu - umělého protržení plodových obalů při nesestouplé hlavičce dítěte do pánve, nebo důsledkem vysoce rizikových těhotenství, jako je poloha koncem pánevním, vícečetná těhotenství, či IUGR (nedostatečný růst plodu vzhledem ke gestačnímu stáří), taková těhotenství ale nejsou indikována k porodu mimo nemocnici.

Teorie, že ženy volí porod v nemocnici kvůli své bezmezné víře v technologii, se zdá být přece jen zjednodušující. Jestliže se ukáže, že příčinou úrazu nebo smrti je vadný elektrický přístroj nebo brzdný systém auta (tak jako jsou někdy označeny za příčinu poškození zdraví nebo úmrtí dítěte užití vakuumextrakce či císařského řezu), jsou příslušné modely staženy z prodeje a zničeny. Pro velké procento nízkorizikových rodiček má technologie fatální následky. U 1 z 20 tisíc vakuumextrakcí naprosto zdravé dítě, které by mohlo být zdravě porozeny při vedení vyčkávacím způsobem, umírá kvůli tlaku vakuumextraktoru. Při 1 z 3 tisíc císařských řezů rodička vykrvácí. U 1 z 10 tisíc císařských řezů žena zemře na komplikace při narkóze. V neznámém počtu případů ženy téměř zemřou, ale jsou „hrdinně zachráněny” lékaři. Ženy na sebe berou skutečné riziko užíváním technologií, u kterých nebyla prokázána efektivita. Odborníci v otázce porodů rozebírali u kulatého stolu v roce 2006 otázku „proč do toho ty ženy vlastně jdou” a došli k závěru, že ženy se chtějí spoléhat na oba zdroje - poskytovatele péče (lékaře) i na to, co jim říkají přátelé (7). Přesto se zdá, že po několika těhotenstvích ženy často důvěru ve své přátele a lékaře ztrácejí a více důvěřují svému tělu a odvrací se od zbytečných zákroků. (8) Vzhledem k tomu, většina žen má dnes pouze jedno nebo dvě děti, mnoho z nich se ale k hlubšímu porozumění porodnímu procesu vůbec nepropracuje.

Totéž tvrdí Tammet. Říká, že jedním z nejvýznamnějších důvodů, proč jsou lidé schopni upřednostnit horší myšlenku před ideou lepší, je přirozený sklon k stádnímu chování. Pokud stojí lidé před volbou mezi myšlenkou, který je jednoduchá, a tou, která vyžaduje více úsilí k pochopení, většina z nich se přikloní k jednodušší možnosti, bez ohledu na poměr jejich kladů a záporů (1). Bez ohledu na skutečnost, že těhotenství není nemoc, mnoho lidí vydedukuje, že když má žena při porodu bolesti, měla by být v nemocnici.

Kromě sklonu k drbům a následování davu, spíše než k objektivitě a hloubkovému analyzování, lidé také někdy projevují iracionální naděje. Ženy slyší příběhy o bezbolestném porodu, doufají, že takový také budou mít, a přitom potlačí univerzální potřebu živočichů rodit ve známém prostředí a bez přítomnosti cizích jedinců. Rozhodnou se přijmout mýtus o epidurální anestezii přinášející bezbolestný porod a rozhodnou se ignorovat dobře známý fakt, že v nemocnicích, kam musí jít, aby se k epidurálu dostaly, končí porod s epidurální anestezií ve více než 30% případů bolestivou velkou břišní operací - císařským řezem.

Klevetění, touha jít s davem a lpění na iracionálních nadějích mají jedno společné: nejsou racionální.

Pečlivé, logické myšlení vyžaduje úsilí a není každému přirozené.

Nejsme od přírody obdařeni schopností myslet jasně a logicky bez toho, abychom se to museli učit, a bez toho, abychom tuto dovednost museli opakovaně procvičovat.

Lidé, kteří své myšlení netrénují, nemohou očekávat, že budou myslet jasně a logicky, podobně jako lidé, kteří se nikdy nenaučili a nikdy neprocvičovali hru na piano nebo tesařinu, nemohou doufat, že se stanou vynikajícími pianisty nebo tesaři.

Přemýšlet ke svému užitku dá mnohem více práce než nepřemýšlet o svém užitku, ale cena za to, že to nebudeme dělat, může být neskonale vyšší.

Zdroje:
Sources:
1.Tammet, Daniel. 2009. Embracing the Wide Sky: A Tour Across the Horizons of the Mind. Free Press. New York.
2. Taylor, B., C.P. Farrington, M.C. Petropoulos et al. 1999. “Autism and measles, mumps and rubella vaccine: no epidemiological evidence for a causal association. Lancet 353 (9169) 2026–29.
3. Wax J.R., et al. 2010. Maternal and newborn outcomes in planned home birth vs. planned hospital births: a meta-analysis. Am J Obstet Gynecol 203(3) DOI: 10.1016/j.ajog.2010.05.028.
4. Cohain JS. Is there a scenario for which planned hospital birth has safety advantages for low risk women over planned attended homebirth? Lit review. Midwifery Today 2010: 94:30-2,67-8.

5. Cohain J.S. “Nuchal cords are necklaces, not nooses.” 2010. Midwifery Today (93):46–48, 67–68.
6. Pasupathy D., A.M. Wood, J.P. Pell et al. 2009. “Rates of and factors associated with delivery-related perinatal death among term infants in Scotland.” JAMA 302 (6): 660–68.
7. Klein. M.C., C. Sakala, P. Simkin et al. 2006. “Why do women go along with this stuff? Birth 33 (3): 245–50.
8. Van den Bussche, E., G. Crombez, C. Eccleston et al. 2007. “Why women prefer epidural analgesia during childbirth: the role of beliefs about epidural analgesia and pain catastrophizing.” Eur J Pain.11(3): 275-82.

slniecko2
23. nov 2011

@zuzi118 aj ja si myslim, len som chcela povedat ze mne ten oxytocin vlastne podali az ked to bolo veeeelmi dlhe rodenie a ja si myslela ze uz mi to mali pichnut davno-moznoze by som to zvladla lepsie lebo v case pichnutia som uz fakt nevladala-ja len ze si nemyslim ze to vsade pichaju preventivne, ale mozno hej-nevyznam sa. v podstate moj zazitok s oxy je negativny, ale zase neviem to posudit z lekarskeho hladiska nakolko mi to pomohlo... netusim-chcem len verit ze lekari vedia co robia a samo ze je lepsie ak porod prichadza spontanne ale mne po tych strasnych bolestiach napadlo len jedno: PICHNITE MI NIECO NECH TO UZ SKONCI! preto obdivujem zeny ktore si bolesti uzivaju ako sucast porodu a nerobia z toho velke halo-ja sa na to az tak necitim 😵

slniecko2
23. nov 2011

@zuzi118 a ta akupunktura- samo ze to funguje kedze ide o lymfa system, cevny system nervovy a neviem co este, ale vestenie z placenty sa mi zda uz len biznis ako riesenie zdravotneho stavu z fotky krvi pod mikroskopom - urcia ti krvnu skupinu a uz vies co mas jest a ake choroby mas.... nech si na to kazdy urobi nazor ale podla mna je to biznis

czechzuzanaba
23. nov 2011

@mataharyy Presne, veprovy jatra 😀 Este sem rikala doktorovi, at mi to poradne ukaze, jak to vypada a presne jak jatra 😀

skeptik
23. nov 2011

@czechzuzanaba
@mataharyy Ved to je aj funkcne velmi podobny organ, ktory ma ale ovela obmedzenejsiu zivotnost - tych max 40 tyzdnov

zuzi118
23. nov 2011

@slniecko2 ja to mam len z druhej ruky, ale pokial viem, ta PA to nerobi pre peniaze.. ale ako vlastny vyskum. Jednoducho ju to zaujima. Nepyta si od rodicov peniaze navyse za vestenie z placenty 😉

mataharyy
23. nov 2011

@skeptik ani podobnost s kdejakým orgánem by mě nedonutila sušit si placentu v troubě 😅

skeptik
23. nov 2011

@mataharyy Ale vyvestit by si si dala nie? 😀

mataharyy
23. nov 2011

@skeptik 😀 😎 😀

magdal1
23. nov 2011

@slniecko2 co si pisala o tom oxytocine,,,presne takto som ho citila pri prvom porode, tiez som neskor pochybovala, hlavne po skusenosti s druhym porodom,ci to nebola davka na slona....

aliza
23. nov 2011

@czechzuzanaba ja len, ze co je to za hlupost, ze aby nebolo babatko dlho v porodnych cestach? kto to akoze vie odhadnut, ze co je to dlho, ked to davaju pausalne vsetkym rodickam? cize nie podla toho, ako si situacia vyzaduje a to je podla mna protizakonne nasilie na rodickach aj detoch. nemaju pravo ti nic pichat bez toho, aby ta o tom neinformovali a nepytali tvoj suhlas. Tak to funguje vsade vo svete. Min 90% nizkorizikovych, fyziologickych porodov nie je v stave nevyhnutnosti oxytocinu v 2. dobe porodnej, je to len sprosta prax pre vlastne pohodlie lekarov, aby mali porod co najskor za sebou, zobrali peniazky a isli na druhy 😠. na SK uz sa rodi ako ne beziacom pase, kto by tam mal cas cakat na prirodzeny priebeh porodu. Ked som ja rodila vyse 6 rokov dozadu, uz vtedy nas tam rodilo vyse 8 denne. Teraz si to ani neviem a ani nechcem predstavit. Esteze ten oxytocin maju a mozu ho takto beztrestne pichat mirnix dirnix. Pri druhom porode som nemala ziaden oxytocin a neda sa to s prvym ani porovnat, az mam vycitky, ze som vtedy bola taka sprosta a neinformavana a nebojovala za lepsi prichod mojej dcery na svet, je mi to dnes proste luto, ze ona taky porod nezazila. Lebo tiez verim, ze to, ako prideme na tento svet, ma pre nase zivoty velky vyznam. Pri synovi sme na placentu cakali vyse pol hodiny, bez oxytocinu, samozrejme. To je fakt taky problem tu pol hodinu pockat? Nie je, ale kde chyba vola, tam nie je ani cesta. A kde ide o peniaze, tam sa uz cesta ani nehlada.

czechzuzanaba
23. nov 2011

@aliza No ja v podstate ve vsem s tebou souhlasim, jenze.......Ted uz treba mi zacina tvrdnout bricho, mam pocit, ze uz zacinam mit aj kontrakce, takze mozna budu brzo rodit a zacinam mit strach. A tak nevim, jestli budu schopna vubec s doktorem diskutovat, co mi ma a nema dat ☹ Uz mi zacina byt jedno, co mi pichnou, co mi budou delat, hlavne at je malinka v poradku a ja at to preziju 😵 Pak dam vedet, jak jsem dopadla, jestli se mi podarilo tomu prirozenemu porodu aspon priblizit 🙂

Je to opravdu skoda, ze nemuzeme jit do nemocnice s duverou, ze udelaji vsechno, jak ma byt. Protoze ono taky na druhou stranu - trochu mi to pripada, jako by jsi si sla na aute vymenit gumy a dopredu jsi nastudovala, jak se to dela, a pak stala nad automechanikem a rikala mu, co dela spatne. Mozna blby priklad, ale snad chapes, co sem tim myslela 🙂

aliza
23. nov 2011

@czechzuzanaba ja ti rozumiem a prave to je ta tragedia, ze zena si musi doma 'studovat' veci, ktore si studovat vobec nemusi lebo vsetko ma v sebe, len jej to nie je umoznene pouzit. Kebyze mam druhy porod na Sk, tak mozno tiez stiahnem usi a prudim s davom, nemam 'gule' bojovat s tymito veternymi mlynmi. Ale prave preto, ze som zazila uzasny porod v zahranici a videla som, ako je porod fakt prirodzena, uzasna, na personal a zasahy nenarocna udalost, az mi prisiel vsetok ten nemocnicny 'kraval' smiesny. Kto nezazil, nepochopi. Nemusela som vobec nikomu nic hovorit, nemala som ziaden porodny plan, nikomu som nemusela rozdavat rozumy....chapes? islo to vsetko v sulade so mnou...
Je mi luto, ze zenam u nas nezostava nic ine len rezignovat a v konecnom dosledku im je jedno, co s nimi robia, len nech to uz maju za sebou a dieta je zdrave. Ja to chapem, tiez som to zazila a preto je fajn, ze coraz viac zien zacina pocuvat svoje instinkty a bojovat za svoje pravo priviest dieta na svet tak, ako si to praje. je to naozaj nase pravo. Ked sa to da inde, preco nie u nas?

katka888
23. nov 2011

no pri strajku lekarov uz polovicka slovenska bude rodit doma....

zuzi118
24. nov 2011

@katka888 a to je zle. velmi zle. Zeny by nemali mat pocit, ze bez lekara su v strasnom vakuu a nikto sa o nich nepostara.. zeny by sa nemali desit, ze im nezostane ine ako porodit doma. To je zle. Mame tu porodne asistentky, staci, aby im zeny trosku zacali verit. Potom staci par lekarov, ktory budu riesit problemy.. Porod doma by mal byt slobodnou volbou, nie volbou zo strachu alebo z donutenie, ze nemam kam inam ist rodit.