Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@magdal1 bohuzial je to pravda...hlavne mam pocit ze lekari su vacsinou z toho celi posr...i a maju pocit ze ak to nebude hotove za par hodin, tak sa automaticky stane pruser...mam taku skusenost ze lekari porod velmi neradi "pretahuju", su najradsej ked je to rychlo a nerespektuju fakt ze porod ma prirodzeny priebeh, niekedy sa to moze tahat aj viac dni a neznamena to ze dieta sa kvoli tomu automaticky narodi pridusene alebo bude mat ine problemy...podla mna sa oxytocin picha pre dusevny pokoj porodnika, pre nic ine...
z druhej strany, ked sa to tak vezme, ten lekar je vlastne chudak...6 rokov studuje vseobecnu medicinu potom ho hodia na oddelenie a nema ani sajnu. a potom robi vsetko tak ako mu to pride nejjednoduchsie, len aby to nepokazil...docela by bola zaujimava studia o tom, ako taky mlady porodnik preziva porod...ako myslim rozbor jeho psychiky. Asi by sme boli prekvapene ako sa taky sebaisty doktorko vlastne citi neisty a vystresovany 😀
@bobocka tak potom vzdy hladat len ale,.... preco to nejde.... verim,ze nie vsetky su taketo a zaujmu tento postoj, ale kto iny to v porodniciach za noch spravi.....isotu a nadej im mozu dat zeny, kt., si ich budu ziadat, ale niekt, veci proste musia spravit same, aspon trochu...vsak ono sa to hybe k lepsiemu...
@marionmarion ano mas pravdu,ze porod moze trvat aj niekolko dni...tiez neznamena,ze ked je niekto druho, treto..alebo vaic rodicka...pojde to rychlejsie..
osobne moj 1. a 3.porod boli co do poctu dni a priebehu, hodin.... velmi podobne
na druhej strane, cakat, kym zene odide placenta..po aj niekolko hodinach napr., vela rodiciek... .
ale vsetko by sa dalo, keby sa na porod pozeralo snad aj trosku inak
pretoze ano, narodi sa zdrave dieta, ale kolko zien v sebe este roky,nesu traumy z porodov, zasahov....pocula som uz dost pribehov ...mozno staci naozaj tak jednoduch vec, nehladiet len na to ,aby sme to mali rychle za sebou a zdrave dieta...ale aj zdravu matku (psychicky aj fyzicky)....
napokon lekarov tiez porodila ich matka
@magdal1 ja by som asi od zakladov zmenila studijny plan medikov a viac by som dbala na pripravu na ich buducu specializaciu...je to cele zle nastavene. Potom by to mohlo vyzerat inak...
a tiez by som ich naucila behavioralnemu pristupu 😠
nie sme iba telo, ale citiace a mysliace bytosti, svojpravne sa rozhodovat o sebe a vlastnom dietati
@marionmarion tiež by bolo fajn, keby sa najskor učili a videli, čo je to vlastne fyziologicky prirodzeny porod, pretože si dovolim povedat, že žiaden z mladšich lekárov a PA nemali tu čest taky na vlastne oči vidiet
@magdal1 mas pravdu ze je vela zien ktore na svoj porod spomynaju zle. ja mam kamaratku,ktora je velmi malinka stupla uzka panva. vo 8 mesiaci si zlomila nohu. odvtedy nebola poriadne vysetrena. maly sa jej a poslednu chvilu otocil naspat. a oni to v pordnici nezisiti 😕 trapila sa chuda dlho, ked porod nepostupoval tak zistili ze maly je KP a ona s tou uzkou panvou ho nema sancu porodit. nasledovala sekcia. a ona ma z toho taku traumu ze uz nechce druhe dieta. 😖
baby ktora ste tu pisali otej placente ze vam ju daju domov. alebo to bol pupocnik.neviete ci to robia aj v rakusku? a co sa s tym vlastne da potom robit?
@dulkagabulka bolo by to fajn, ale to by sa muselo zmenit cely nas skolsky sytem 😒 lebo to takto funguje nie iba v pripade medikov...mam kamosku co konci policajnu akademiu a po 5 rokoch studia este nedrzala v ruke zbran a nebola v terene obhliadnut miesto cinu. proste nemusela, lebo nase skolstvo je postavene tak, ze roky do teba hustia teoriu a potom ta poslu aby si to robila v praxi...ale to sa predsa takto neda...je to cele absurdne. ked sa clovek musi ucit za chodu, jeho chyby si odnesu prave ti co s tym nemaju nic spolocne...
@marionmarion tiez ma zacina zaujimat, preco si vyberaju prave gynekologiu a porodnictvo
v kt.rocniku si vyberaju specializaciu? a kolky z nich vlastne chceli robit nieco ine?.toto by museli zodpovedat kazdy sam za seba
napr. aj taky Odent, nebol povodne porodnik, ale chirurg...presiel vsak ako clovek a lekar dlhu cestu a najkrajsia veta z jeho knihy,Znovuzrozeny porod je...
tato oblast by sa mala vratit do ruk zien
(nepopieram,ze su aj gyn.peracie a ze treba aj cisarsky rez,,.ked to naozaj treba...a na toto su mozno dobry muzi, operacie...)
@bobocka pediater urci kolko je adekvatne - a ma trosku pomalsi nastup - ale pri donosenom babatku je to jedno - a si myslim ze trapit krpecka este aj injekciou ledva vyleze je blbost.
specializaciu si vyberaju az po studiu...musia najprv absolvovat prax na styroch zakladnych oddeleniach nie som si ista ktore to su, ale asi interne, chirurgia, gynekologi a detske, to maju povinne. potom sa rozhodnu co vlastne chcu robit a zacnu si robit na to atestaciu, co potrva dalsie tri roky tusim...ale nie som si ista, ze mam uplne spravne informacie...
@hoogy tak nasilu domov si ju brat nemusis....pre mna osobne bola placenta ako dolezita sucast dietatka, kt. ho vyzivovala, niekt. narody ju vnimaju ako druhe dieta v brusku.
placentu sme odovzdali s vdakou zemi, mozes si zasadit stromcek pri nej, kvetinku....
a pupocna snura, vysusila som ju...ked bude dietatko niekedy v zivote velmi chore, dam mu z nej kusok, ma tam vsetky info , je jeho, jeho snura zivota.alebo jeho surodenci
takto to vnimam
a ci v Rakusku, myslim,ze tam by na to mohli byt zvyknuty...co ty na to @greenline? dostali ste placentu domov?
@magdal1 co je smutne, ze napriek tomu, ze maju pocas skoly prax na gynekologicko-porodnickom oddeleni, castokrat sa stane, ze porod nevidia ani zdaleka (kamoska co studuje vravela)...bud sa akurat vtedy nerodi, ked tam su (pol dna) alebo maximalne z dialky pozoruju porod...
dakujem vam za odpovede
@magdal1 ja som si ju domov nepýtala. dcérka sa narodila v zime a tak mi to prišlo čudné skladovať ju v mrazničke celú zimu.. dnes by som si ju možno už aj vypýtala ale neviem ako by reagovali na to. keď som si ju chcela prezrieť, nemali s tým žiadny problém ani sa na mňa nepozerali čudne...ale neviem ako by zareagovali na to že si ju chcem vziať.
@magdal1 este aby som upresnila...su tam pol dna kazdy den niekolko dni (tyzdnov)...a zalezi od porodnice, v niektorych ich pustia k viacerym veciam (kamoska napr., zasivala po porode), inde nie.. a co este vravela, ze je to prislo zvlastne: v jednej miestnosti sa robili potraty, v druhej umele oplodnenia a v tretej sa rodilo. A zevraj bol aj taky pripad, ze zena sla na umele oplodnenie, plod sa uchytil, ale jej to z nejakeho dovodu prestalo vyhovovat (zmena prace alebo tak), tak sla potom na potrat...
myslim ze medici maju povine kolecko aj na gynekologii. ale presne ako pisete mnohe ukony nemusia ani vidiet. a v dnesnej dobe to tak ze kde je volne mieto tak tam idem a na to si robim atestaciu. ta trva 3 roky.
@hoogy aj tu nieco najdes
http://crepiny.noviny.sk/to-sme-my/17-01-2011/m...
http://www.jancigovci.com/2011/07/22/strom-zivo...
tu v clanku spomina Saska aj placentu
http://vnimavetehotenstvo.sk/rozhovor-pre-casop...
🙂
toto je tiez zaujimave
http://www.stemcellclinic.com/sl/bank/info/03.html
http://www.mamaaja.sk/ActiveWeb/Article/2427/co...
a kopa dalsich clankov ked das do googla....vyhladavanie
@hoogy ako pisala magdalenka, placenta sa moze zasadit.. ako prejav ucty k organu, ktory patril dietatku. Ale teraz som sa dozvedela, ze napr. z placentny sa daju robi homeopatika.. dalej aj nejaky prasok ako liecivo pre dieta, ale aj pre celu pokrvnu rodinu.. no mozno to znie trosku samansky a neviem ci by som nieco take spravila.. ja sa skor stotoznujem s tym zasadenim placenty.
Pri prvom porode ma ani len nenapadlo pytat sa na placentu, tak som bola z toho vsetkeho vyhukana.. Ale pri druhom, som si vyziadala aby mi ich ukazali - akurat ich kontrolovali, ci vysli cele a ja som mala nohy v takom uhle, ze som nevidela.. tak mi ich evka, moja dula odfotila. Najprv zareagovali PA s lekarkou, ze fuj, ze to naco chcem nieco take vidiet, ale potom ked sme sa s evkou ozvali takmer jednohlasne, ze -ake fuj?!- a ja som dodala, ze ved len vdaka nim su moje deti zive a zdrave, tak akoby aj tym dvom to nejako docvaklo, ze ved naozaj, ved to nie je ziadne -fuj-, a dokonca ich pekne naaranzovali,, aby ich evka mohla pre man odfotit. Niekedy staci tak malo a aj ta druha strana si uvedomi, ze to nie je ziaden odpad.. pozrime sa na krv.. niekto povie, ze fuj krv, ake nechutne, ale pritom darcovstvo krvi je vysoko cenene (myslim moralne) a kazdy vieme, ze ked nemocnica vyhlasi, ze nema krv, ze je zle.
presne to by ma zaujimalo ze ci je niekto(okrem kozmetickycha a farmaceutickych firiem) kto je ochotny to spracovat na domace uceli.hmm musim popozerat,ale skor by som o to mala zaujem.
Na konferencii v Nemecku bola prednaska aj o vyuziti placenty. Tam hovorili o tom, ze sa da susit doma v rure. Neviem presne recept, ale vedela by som ho zistit.
Taktiez tam hovorili, ze zo stromu zivota (co je vlastne system ciev) sa da vycitat vselico.. jedna PA si robi fotky a potom sleduje to dietatko po jeho zivot, ake ma choroby a tak. Ja sama som si nie celkom ista ci tomu verim, kazdopadne zaujimava info, mozno sa tu najde niekto kto ju vyuzije.

http://patrikbalint.blogspot.com/2008/01/prirod... ja len cucim, ze tento chlap je povodne sw inzinier 🙂