icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

munu
10. apr 2012

@magdal1 ja som mala porod velmi podobny tomu, na ktory si hodila prvy link 🙂 len ja som rodila v polohe na chrbte a polosede, ale inac tiez s porodnou asistentkou a vrelo odporucam taktiez 😉 strasne rada spominam na svoje porody.. nieco prekrasne...

alikaa
11. apr 2012

@alexandra este som zabudla doplnit informaciu, ze v den ked som rodila ja, mali vraj 15 porodov a iba 3 baby sme porodili priridzene. Bola som stastna, ze patrim, medzi tie 3.

alexandra
11. apr 2012

@alikaa Tak to muselo byt nieco v ovzdusi, toto je neskutocne...
Ja ked som rodila dcerku, mali tam prave tazky pripad, romku pod vplyvom drog, to bolo zle ☹ Pri synovi boli zase komplet obsadene boxy, a kym som ja mala kontrakcie uz na boxe, tak stihli porodit 2, obe prirodzene..

kukulienka_
11. apr 2012

@alikaa @alexandra no mozno nebolo nieco v ovzdusi, len mal sluzbu pan doktor, co rad robi cisarske 😒 Akokolvek to znie, pocet cisarskych naozaj velmi zalezi na doktoroch, nie tak uplne na stave rodicky....

alexandra
11. apr 2012

@kukulienka_ S tym mozem len suhlasit...

ilona3
11. apr 2012

dovolte mi pridat sa. nahodou som nasla tuto temu a priznavam ze som este vsetko necitala (ale chystam sa). predpokladam ze tu riesite ine pripady ale ja som rodila doma a uz by som to nechcela. porod bol nekomplikovany a vsetko dobre dopadlo ale aj tak uz viac nikdy.

nani7278
13. apr 2012

@ilona3 Prečo?

ilona3
14. apr 2012

@nani7278 lebo bolo to neplanovane a bola som uplne sama 🙂

baramborka
14. apr 2012

ja na tuto temu len skopírujem slová istého doktora : " Ak chceme nechať porod na prírodu , musíme rátat s nasledkami prípadne stratami".. a plne suhlasim. Popravde obdivujem ženy, ktoré rodia doma, bez lekára, po jednej strane to musí byt naozaj užasny pocit, žiadne stresy s okolopokukávajucich a častokrat neprijemnych sestričiek , nik len ty a tvoje babo .. ale na druhej strane, človek mieni a pán Boh mení, opatrnosti nikdy nieje dost čize je myslím, predsa len lepšia volba byť pod dohladom lekára, skúseného odborníka... ale každopádne, vzdávam Hold vsetkým mamičkam ktore chcene či nechcene porodili doma 🙂

magdal1
15. apr 2012
dulkagabulka
28. apr 2012

Evka rodila doma, podelila sa s nami o pribeh

http://www.zenskekruhy.sk/tehulky/porodne-pribe...

magdal1
28. máj 2012

medzinarodny den porodu doma 6.6., k tejto prilezitosti akcia v Kosiciach
http://vnimavetehotenstvo.sk/pri-prilezitosti-m...

alikaa
6. jún 2012

Ahojte, moja kamoska, co ide o chvilu rodit do Banskej Stiavnice, si tam bola dohodnut porodny plan a povedali jej, ze vsekto co pozaduje jej vedia splnit, az na to, ze nemoze v poslednej dobe porodnej, resp. pred porodom placenty odmietnut oxytocin. Ako je toto mozne? Ved clovek moze odmietnut akykolvek medicinsky zakrok, nie? Este jej tam ponukali rajsky plyn ak nebude chciet epiduralku. K tomu mi viete nieco napisat, ako rajsky plyn moze ovplyvnit porod?

mataharyy
6. jún 2012

@alikaa Rajský plyn se dává tuším v Británii, či Irsku, je to náhrada za epidural, uvolní tě, oblbne a pak tolik nevnímáš bolest... 😉 Já ti nevím, mě oxytocin na porod placenty nedávali, nebyl důvod, takže toto, že by se musel dát, slyším prvně... 😉

kukulienka_
6. jún 2012

@alikaa o Banskej Stiavnici je toto zname, ze odkedy tam mali pripad zeny, co takmer po porode vykrvacala, primar nariadil davat kazdej zene oxytocin na porod placenty. Mas pravdu, ze z pravneho hladiska mas pravo ten oxytocin odmietnut, otazne je, co spravia v realite. On hovori zenam nieco ako "ked ho nechcete, vyberte si inu porodnicu". Co je ovsem okridlena fraza takmer vsetkych primarov, co nesuhlasia s nejakym bodom v porodnom plane, hoc by si nanho mala z pravneho hladiska nepriestrelne pravo. Takze ak ma kamoska guraz sa tam o tom po porode na mieste priet, vyhrazat sa im zalobou a podpisat reverz, tak ma sancu. Ale ak sa to nema chut, tak jej pravedpodobne ten oxy pichnu.

veronnikka
14. jún 2012

Ahojte, pridavam sa k mamickam, co rodili doma a su stastne...
ja som velmi chcela, nemala som to dopodrobna vsetko prichystane, ale vyslo to, kontrakcie prichadzali velmi rychlo, rozhodla som sa dat si sprchu a v nej prisiel pocit, ze treba tlacit. To ma prekvapilo a napadlo ma, ze v tomto stave je nepredstavitelne z tej sprchy odist do auta...a porodnice..vsetky tie osoby a pokyny by cely proces zastavili... tak som teda doverovala babatku, ze pride, pocuvala som svoje telo a vyslo to. Bolo to tazke, ale mohla som si pokricat, co velmi pomohlo, oddychnut s hlavou na uteraku na kraji vane...a bolo to take prirodzene, bezprostredne a rychle, ze sa vyliecili vsetky moje prvoporodove nemocnicne nocne mory🙂
Prisla ku nam PA, ktora vsak stihhla uz len skontrolovat babatko a mna a upokojit manzela🙂
Podla mna je to velmi sukromna zalezitost, ktora zena si co zvoli.
Nemali by nas nutit ani strasit, hlavne nie tymi beznymi dezinformaciami.
Malokto vie o principoch spustania sa a postupu porodu, tieto informacie boli pre mna velmi cenne. A k tomu klud, nerusenie a odhodlanie zvlednut to.
Drzim vam palce, mamicky.

dulkagabulka
16. jún 2012

One World Birth dokončuje krátky dokumentárny film, ktorý obsahuje aj interview s Ágnes Geréb. V deň celosvetovej premiéry filmu, pravdepodobne už tento september, ho bude na Slovensku so slovenskými titulkami premietať aj naše združenie. Neskôr bude film k dispozícii zadarmo na internete. One World Birth teraz zháňa financie na dokončenie filmu, prispieť môžete aj vy, ale najprv si pozrite video - možete si nastavit slovenské titulky (červené tlačítko cc pod videom):
http://www.zenskekruhy.sk/videa/oneworldbirthne...

magdal1
16. jún 2012

@dulkagabulka skvele 🙂

ervenka
16. jún 2012

Byvame v Holandsku.Tu je system otoceny uplne inak ako na SVK- pokial zena nema zdrav. komplikacie, tak zacina rodit doma= pokial nema kontrakcie kazde 3 minuty, tak je pekne doma. Az potom moze zavolat PA a ist s nou do nemocnice ak to chce, inak zostane doma. Este maly detail- pod postel sa tu musia dat podstavce, aby bola vyska spodnej casti ramu postele minimalne 70cm od zeme a rodi sa pekne na chrbte... Skuste na nieco take vyliest, ked uz mate kontrakcie. Viete si predstavit strach v mojich ociach, ked mi to povedali a dostala som aj brozury na poucenie, precitanie. Tie pristroje, co to niekore diskutujuce spominali- tak to je prenosny ultrazvuk, lekarksy kufrik, a svietidlo aby dobre videla. Nevedela som si predstavit, ze ma tu budu drzat, ze budem moct zavolat az ked porod zajde tak daleko. My byvame od nasej nemocnice cca 40 minut. A pekne by sme museli vlastnym autom (pribalene uteraky) z poistovne som dostala porodny balik, v nom vata, noznice, antibakterialny gel, a par pomocok, nic specialne. Nas drobec sa rozhodol inak- od 32tt som mala zisteny oligohydramnion, od 36tt anhydramnion ale aj tak ma nechali prenasat- drobec sa narodil 40+7 dni. V nemocnici mali ku mne super pristup, ziadne nastrihavanie, povzbudzovanie, prve kontrakcie prisli o 5 rano (ale vyvolavali porod uz predchadzajuci den- zavedenie gelu s hormonami), drobec sa narodil o 23,36. Doma sme boli o 11 rano dalsi den. NEmusim pisat o pristrojovom vybaveni...
Tu v Nl sa vsetko nechava velmi (mozno az priliz) na prirodu. A vobec gynekologia je tu velmi "zaujimava" ziadne stery, palpacne vysetrenia, az od juna min. 2011 meraju dlzku krcka maternice pri sone v 20tt.
Este jeden postreh- NL ma statisticky nesladne 3 miesto co sa tyka umrtia novorodencov. Dost casto sa stava, ze zene ani poriadne nevysvetlia, preco babo zomrelo.
Takze som rada,ze som musela ist do nemocnice- neviem si predstavit, ze by som rodila doma. Aj ked som mala dost prijemne PA, ale nemocnica je nemocnica....

magdal1
17. jún 2012
ervenka
18. jún 2012

@dulkagabulka Preco sa tam nespomenulo, z coho je vlastne Agnes obvinena? Ze jej zomreli 3 babatka pri porodoch! Je odsudena za ublizenie na zdravi z nedbanlivosti, za zanedbanie povinnej starostlivosti. Pozastavena licencia na 3 roky. Samozrejme,ze bola trnom v pate vsetkych gynekologov a jej strest je vystraha. Ale a druhej strane- keby sa to stalo gynekologovi v nemocnici, boli by toho plne noviny a lekar by si uz v medicine nepichol. Takze ak chcu PA rovnake prava ako DR. tak nech rataju aj s tym,ze budu aj potrestane. Ci v pripade PA si treba jednoducho povedat, ze chyba sa stala a 5% umrtvnost je vlastne uspech,.je jednoducho priroda? Inak rada prispejem na film, ak bude normalne spraveny, povie sa A ale aj B...
Geréb's license to practice medicine was revoked for 3 years in 2007 as punishment for a 2000 death of a newborn[1] and in 2009 she was charged for manslaughter relating to an earlier home birth when a baby died after a difficult labour. She was arrested on October 5, 2010, in Budapest, after being accused of negligent malpractice. She faces a long prison sentence. Her lawyer, Andrea Pelle, claims that the protocols of the trial were falsified. The arrest sparked outrage among home birth activists worldwide. On 23 November 2010, the British Royal College of Midwives condemned Gereb's detention. On 21 December 2010, Gereb was freed from prison and placed under house arrest. On March 23, 2011, she received a 2-year minimum security prison sentence.

dulkagabulka
18. jún 2012

@ervenka

ano- rovnake prava a rovnaka zodpovednost- to mas pravdu
zatial nie je ani jedno, ani druhe

kukulienka_
18. jún 2012

@ervenka keby sa to stalo lekarovi v nemocnici? Prosim ta, ukaz mi jedineho lekara, ktory bol vazneny za to, ze nieco pri porode pokaslal. Co ja mam info, tak doktorom je max. zastavena cinnost na 1 rok. Ale mozno taky, co sedi za pokaslany porod vo vazeni, existuje, tak ma informuj. Alebo nikdy ziaden lekar nic pri porode nepokasle a vsetych tych 300 umrti deticiek pri porode, co tu na SR rocne mame, su neodvratitelne? A co ak prave tie 3, ked asistovala Agnes, boli tiez neodvratitelne? Nevravim, ze viem, ako to bolo, ani sa nechcem zastavat Agnes, ak naozaj pochybila, ale nebola by som taka rychla v sudoch... hlavne mi fakt ukaz toho lekara, co siel sediet za to, ze pri porode pochybil... alebo aspon,ze si uz "v medicine nepichol"...

dejka77
18. jún 2012

@alikaa Ja som rodila v anglicku. Rajsky plyn som mala, je to v podstate len taka mensia pomoc pri bolestiach, s epi sa to porovnavat neda. Este na zaciatku ako tak pomaha, ale potom uz ani velmi nie. Ja som si veru vsetky tie kontrakcie pretrpela. Oxytocin som odmietla, tu s tym problem nemaju a bol by veru aj zbytocny lebo placentu som vytlacila na 1 sup. Ale v niektorych temach som sa docitala, ze na sr sa to bezne picha.

magdal1
19. jún 2012

@ervenka poznam par ludi, kt. umrelo babatko pri porode v porodnici, ani jeden lekar nebol obvineny...
napr, aj jedne ceske umrelo babatko v porodnici
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10318730018-...

neviem,ale myslite si,ze keby ste vykonavalitoto povolanie cely zivot,ze sa so smrtou nestretnete?
ako vsak pisala gabi, nie je tu rovnaky meter na PA a na lekarov, ani rovnake prava, teraz by som to nazvala skor honom na PA a domace porody.
aspon na Sk nie je velmi z coho vyberat, okrem nemocnice a lekarov. (aj ked poznam aj vlemi dobreho, moznost slobodneho vyberu tu chyba)

ervenka
21. jún 2012

@magdal1 @kukulienka_ @dulkagabulka Tak vidim, ze ja som odchodom zo SVK do NL presla z extremu do extremu. Na SVK sa robia vysetrenia, sono, vyteri. A tu som pocas tehotenstva pocuvala najcastejsie- Ale my taketo vysetrenie NErobime! Chcela som vysetrenie na dawnov syndr.- odpoved bola,ze pokial sa v mojej rodine nevyskytol, tak nevidia dovod 😒 Moja odpoved bola,ze ja to CHCEM a bodka. Tu sa na gyn. zena len tak nedostane- potrebuje odporucenie od PA. A tiez je tu system,ze kazdy ma okrem zdrav. karticky aj karticku z nemocnice, ku ktorej patri- tam aj porodi nie inde. Ziadna volba nemocnice, alebo dr. Jednoducho tu odrodi dr. ktory ma slusbu a hotovo.
Aj tu chyba slobodna volba, pretoze ako som uz spominala v prispevku zo 16.6. KAZDA zena zacina rodit doma (ci sa jej to paci, lebo nie), pokial nema zdrav. komplikacie. Zabudnite na nejake sviecky, hudbu... Miestnost musi byt dobre osvetlena, primerane teplo a spodny ram postele 70cm od zeme. A dokonca jemna preeklampsia este nie je dovod na odvoz do nemocnice. Az ked je preeklampsia velmi zla, az potom sa ide. Znamu mojho manzela nechali len tak s abscesom na vajecniku. V 20tt porodila dievcatko- zomrelo. Zase sa cakalo, ze sa absces vstrebe- nevstrebal, az o 3 mesiace mala operaciu. Tu sa PA ale aj lekari chovaju- pockame, uvidime. 😠 A preto je tu tak vela mrtvych deti. 300 mrtvych deti je vela, vlastne kazde mrtve dieta je privela, a kazda prazdna naruc je tragedia. SVK ma 7 miesto v umrti deti a Nl 3 miesto- horsie ako na SVK- pritom zapadna eu, pristrojove vybavenie o ktorom sa moze na SVK len snivat... A ano ja poznam lekara na SVK, kt. bola pozastavena licencia a prebiaha sud.
Minuly rok tu v Nl bola diskusia o zmene systemu, PA sa vyjadrili, ze toto nie je dobry system, lebo ked nastanu komplikacie- prevoz do nemocnice, potom zavolanie dr.- vysetrenie, zhodnotenie situacie= strata drahocenneho casu. Zmenilo sa len jedno- ze dr. musi byt pri zene do 15minut.
A odmietnutie napr. oxytociunu? Hahaha- dr. povie,ze z medicinskeho hladiska je to nevihnutne- som zvedava, kt. zena bude mat silu bojovat s dr. a tvrdit, ze to nie je nevihnutne. Ja som nechcela epidural- velmi som sa bala vedlasich ucinkov- dr. povedal,ze je nevyhnutna a bodka.

malabiba
21. jún 2012

Každý pôrod je iný, predstava porodiť doma v kľude, v príjemnom prostredí je pekná, veď ženy tak rodili po celé stáročia...ale, dnes pôrodnosť klesá, vek prvorodičiek stúpa a s tým aj rôzne riziká. Medicína nie je všemocná, ľudia nie sú neomylní, ani lekári, stáva sa všeličo. Rodiť doma ja osobne by som nechcela a ani nemohla. Prvý syn bol otočený hlavičkou hore a mal obtočenú pupočnú šnúru. Lekár, ktorý ma operoval bol skvelý. Podrobne mi vysvetlil čo a ako bude prebiehať, prečo musím podstúpiť sekciu (ťažko som to prežívala, že nemôžem rodiť prirodzene, mala som 25). Po sekcii som sa rýchlo zotavila, sestričky mi pomáhali s malým, plne som dojčila, bez odbornej pomoci by syn možno pôrod neprežil. Moja prababka porodila 12 detí, pri pôrode zomreli 3. Vtedy život a smrť brali ako bežnú súčasť života.

ervenka
21. jún 2012

@magdal1 @kukulienka_ @dulkagabulka Este som zabudla dodat ze poporodna starostlivost- po 3-4 hodinach je mama s ditkom doma. Nas nechali prespat v nemocnici- drobec sa narodil o 23.36. Rano o 11 sme uz boli doma. Mna nikto neprezrel. o 6 tyzdnov som mala termin u PA a spoza stola sa ma spytala, ako sa mam, ci ma nieco boli.. Vsetko to trvalo 10minut. Odvtedy som ich nevidela.