icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

bobocka
12. mar 2012

@adela76 lenze tie maminky co sa rozhodnu rodit doma tak robia nie koli vlastnej pohodlnosti,alebo ze by im bolo zdravie seba a dietata jedno.zjavne maju bud velmi zlu slusenost s nemocnicnym porodom,alebo sa tak desia tych zbytocnych zakrokov nem personalu do porodneho procesu,ze pre ne je domaci porod mensie zlo.prave preto,ze po niektorych zbytocnych nem zasahoch sa stav rodicky a dietatka skomplikuje a je nutne konat,tak to maminky doma rodiace nechcu zazit.nechcu aby sa ich naturalny bezproblemovy porod zmenil na komplikovany,preto niekedy rodia doma.veria,ze ak by boli komplikacie pri domacom porode,tak to pa zachyti vcas a lekar stihne zakrocit.
pozri si toto videjko a to ako rodicia vnimaju narodenie svojich prvych dvoch dcer sekciou a tretej naturalnym domacim porodom.video je dost nazorne,sekcie riadne vidno,tak ak ti to je prosti srsti,tak si to rpeklikaj a domaci porod zacina od cca 9 min.

https://vimeo.com/5648654

ako som pisala,ja budem kazde jedno moje dieta rodit v nemocnici, ale len preto,ze som nasla senzacneho porodnika,ktoreho si aj zazmluvnim a budem mat vlastny porodny plan.aj ked porod mojho syna povazujem za krasny zazitok,bol nemocnicny a boli tam iste rutinne zakroky,ktore absolutne neboli potrebne a dokonca niektore boli chybne,no nastastie nam to nejak neuskodilo 😉

korenbaba
12. mar 2012

@adela76 Ja tiež nemám potrebu rozprávat o mojom porode v nemocnici. Je to osobná vec. Nikto nerodí doma preto aby si to vyskušala potom porozprával skusenosti. Rodial doma a je to jej vec, basta fidli. rodila som v nemocnici basta fidli. Koniec

bambibam
13. mar 2012

Ja osobne som tiež premýšľala ,aké by to bolo keby som rodila doma.Veď aj naše staré mami to zvládli. Jasné rodilo sa doma,ale nik nehovorí o tom koľko detí to neprežilo ,koľké ženy mali problémy....a všelijaké iné komplikácie. Ale teraz som šťastná ,že som rodila v nemocnici. O 18 00 som ešte netušila čo sa deje a za 10 minút sme boli obaja so synom v ohrození života - hlavne syn a ani nie za hodinu už ma budili a ani som nevedela ,že je odrodené - nie podľa mojich predstáv -ale som rada ,že tá pomoc bola rýchla a teraz mám doma svoj uzlík. (a len čas ukáže ,či je všetko v poriadku). Takže ak si niekto myslí ,že nič sa nemôže stať ,hlavne ked celé tehotenstvo je v pohode ,treba ma však triezvu hlavu a operačný tým za dverami bytu. Ja osobne by som žiadnej žene nedoporučovala pôrod doma (horšie je ked to príde nečakane).Skôr by som hladala nemocnicu ktorá mi zabezpečí aspoň časť s toho čo si predstavujem - vaňa,hudba,telka,....rod.príslušníci,lekárov kt.dôverujem,...

erique12
14. mar 2012

ja som rodila doma, tu v holandsku su porody doma normalne a bezne. mozem povedat, ze to bol krasny porod🙂

alikaa
6. apr 2012

Ahojte chcela by som sa opytat 2 otazky okolo "prirodzeneho porodu", cize pre mna porod bez zbytocnych zasahov doktorov alebo aj domaci porod. Ako porodne asistentky riesia situaciu, ked zacne odtekat plodova voda a porod sa sam od seba nerozbieha? V beznej porodnici po 12 hodinach zacnu davat antibiotika a po 24-hodinach automaticky vyvolavaju porod.
A este by ma zaujimalo dotepanie pupocnika po porode. Docitala som sa, ze ak je zena RH negativna a muz RH pozitivny, tak dotepanie pupocnika v pripade, ze dieta zdedilo muzovu krv, moze uskodit. Co je na tom pravdy?

zuzi118
6. apr 2012

@alikaa

1. ako kde. niekede sa caka 24, inde 48 a su krajiny kde aj dlhsie. Nevysetruje sa vaginalne, aby sa nezaviedla infekcia. Ak sa porod nerozbehne sam od seba, tak potom sa zacne zo zasahmi
2. nic na tom nie je pravdy.

alikaa
6. apr 2012

@zuzi118 no tie zasahy by ma zaujimali. Ako sa da prirodzene vyvolat porod pri odtecenej vode, ak sa sam nerozbieha. Pretoze moj prvy porod bol presne takyto. Moj malicky sa z tych vsetkych chemii pri porode dostaval skoro 2 mesiace, mozem byt stastna ze je zdravy ako rybicka. A to som sa dusovala, ze chcem rodit co najprirodzenejsie a dopadlo to presne opacne. Najprv antibiotika, potom oxytocin, ked som uz od bolesti odpadavala (naozaj odpadavala), tak aby som predisla cisaraku, som si dala pichnut epi + 7 hodin monitorovania, nedovolili mi z lozka vobec vstat, samozrejme bez jedla a pitia, urobilo svoje. Aha este som zabudla, nemala som nikoho zaplateneho, lekarom akurat koncila sluzba, tak sa rozhodli, ze este mna pred koncom sluzby odrodia, doktor urobil nejake velmi bolestive tahy (bola som vraj na 7 cm otvorena) a zakrical na vsetkych okolo, ze rodime, druhy mi skoro zlomil rebra ako sa laktami oprel do mojej branice a maly vyletel ako strela., apgar skore 7-8-9. Tomuto vsetkemu sa chcem najblizsie vyhnut, ale doma sa asi neodvazim rodit.

Kedze auto nemame, tak jedina moja moznost je zaplatit si Kocha, ale pride mi to na hlavu postavene, zaplatit 1200 eur len za to, aby mi co najmenej zasahovali do porodu. Ale som sa docitala, ze ak je mamicka RH-negativna a otecko RH-pozitivny, tak odmietaju nechat dotepat pupocnik. Tak neviem ako im argumentovat.

zuzi118
7. apr 2012

@alikaa ja som nenapisala, ze tie zasahy su prirodzene 🙂 Urcite su aj nejake prirodzene sposoby, masaz bradaviek a podobne, ale tymi zasahmi som myslela uz normalne medicinske zasahy a tie sa robia v nemocnici, pod dohladom lekara. Ale zvacsa staci iba cakat a nezvysovat riziko infekcie vag. vysetreniami.

Neviem co je to za koninu s tym Rh, ja som rodila dvojicky na Antolskej a druhej normalne nechali dotepat pupocnik. Ja som RH neg a manzel RH pozitiv. Nechapem aky to moze mat suvis... chapes, krv v placente patri predsa dietatu. To kde si sa prosim ta docitala o tom Rh faktore to ma fakt zaujima kde pisu take blbosti.. A naozaj chces ist do Kocha? Akoze fakt zaplatit 1200e a potom sa dotahovat na tomto...

alikaa
7. apr 2012

@zuzi118 aha, cize pri nerozbiehajucom sa porode, treba nasadit chemiu? Moj povodny plan bol prist do porodnice na poslednu chvilu, na predporodnom kurze nam hvorili, ze iba 5% mamickam odtecie voda a porod sa nerozbieha a tak ho treba vyvolavat. Necakala som, ze do tych 5% budem spadat, pripravovala som sa na vsetky mozne varianty, len nie na tuto.

O tom RH faktore pisali v teme o Kochovi - https://www.modrykonik.sk/forum/porodnice-a-doktori/sanatorium-koch-ako-prebieha-porod-a-skusenosti-mamiciek/ nick saudi.
Ty si mala zaplateneho nejake doktora, ked pises, ze ti nechali dotepat pupocnik? Lebo kamoska sa bola na antolskej pytat ohladne tohto pupocnika a povedali jej, ze v ziadnej z BA nemocnic to nerobia. Preto ma napadol jedine koch. Ta kamoska sa kvoli tomu rozhodla ist do BS. Ale ak by sa to dalo dohodnut aj na Antolskej tak by som radsej isla tam. Tam som rodila prve dieta. Mozno keby som si niekoho zaplatila, tak ma aj pocuvaju. Asi to uz nabuduce nenecham na osud.

zuzi118
7. apr 2012

@alikaa nikoho som zaplateneho nemala 🙂 Neuznavam platenie lekarom zato, aby som sa s nimi este dohadovala. Normalne slusne som povedala co si zelam a bolo 🙂 Sem tam som podpisala nejaky negativny reverz, ze nesuhalsim s tym alebo onym (pocas porodu) a bolo. Brali to normalne.

Vies zalezi co sa povazuje za nerozbehajuci sa porod. Ako vravim, niekde sa caka 24h, inde 48, tusim svedsko az 78. A potom sa teda zacne zo zasahovanim. Na Slovensku, ako kde, ale viac ako tie 24h ta cakat asi nenechaju.

alikaa
7. apr 2012

@zuzi118 tak to si asi musela narazit na velmi tolerantneho doktora, lebo somnou tam nikto nediskutoval, ked som sa na nieco pytala, bud mi vobec neodpovedali, alebo len v takom style, ze naco ma to zaujima. Na rannej vizite (prespala som tam noc s tou odtecenou vodou) sa mi 5 dr. snazilo urobit hemiltonov hmat, ani jednemu to neslo, samozrejme, ze to bolelo, tak som sa trochu krutila, tak mi vynadali, ze co sa mrvim, ze im znemoznujem robotu. Ked ma uz posielali na porodny box, ze mi idu vyvolavat porod, tak som si chcela zaplatit nadstandardne kreslo, aby som rodila aspon v polosede, vsetky sestricky aj doktori ma uistovali, ze kvoli tomu si nemusim platit nadstandard, lebo aj tie obycajne porodne kresla sa daju zdvihnut, ze to robievaju bezne. A ked doktor zavelil, ze ideme rodit, tak som povedala, ze ci mozu teda zdvihnut to operadlo, a dr. povedal, ze nic sa zdvihat nebude, ideme rodit. Ked som povedala, ze neviem tlacit, ked mi laktami dr. tlaci na branicu, tak ma odignorovali. Takze bud ty si mala stastie na doktora alebo ja smolu

magdal1
8. apr 2012

@alikaa no to je fakt strasny pristup, naozaj verim,ze sa to zmeni a zena bude klient... nie nejake cislo kt.treba odrodit

alikaa
10. apr 2012

@magdal1 citam si tuto temu od zaciatku a pisala si, ze vies o 2 porodoch na Antolskej, kedy porod viedla porodna asistentka. Vedela by si mi povedat ako sa da zabezpecit porodna asistentka? Viem, ze sa neda zaplatit ako nejaky doktor a viem, ze musi byt schvalena nejakym doktorom. Len by ma zaujimali podmienky za akych ju nejaky ten doktor schvali, prip. kedy a ako treba toho doktora ziadat a co treba splnat aby som si ju mohla "objednat". Ona tam ma nejaku pracovnu dobu a ked rodim mimo jej pracovnej doby tak mam smolu, ci ako to funguje?

kukulienka_
10. apr 2012

@alikaa porodna asistentka (dalej PA) je kazda "sestricka" v porodnici. Vsetky tie zeny su porodne asistentky a zo zakona maju pravo odviest fyziologicky porod s ustnym suhlasom lekara. Dokonca si mozes zazmluvnit aj konkretnu PA, aby ti prisla k porodu mimo sluzby, musi byt vsak zamestnankynou tej porodnice (tak ako ked si zazmluvnujes lekara). Otazka vsak je, ci jej lekar dovoli odviest porod. Co mam info, tak tie zazmluvnene PA tam vacsinou sluzia skor ako taka psychicka podpora, na rodenie aj tak pride doktor. Na druhej strane, niekolkym zenam sa uz podarilo porodit tak, ze sa spytali, ci mozu rodit s PA a doktor povolil. Myslim ze na Antolskej sa teraz trochu hybu lady, takze tam mas asi najvacsiu sancu, ze ti to povolia.

magdal1
10. apr 2012

@alikaa ako pisala kukulienka,,,, treba sa poinformovat najlepsie osobne a s nejakou PA. osobne som bola dohodnuta s jednou PA z Ruzomberka, por.plan mi podpisal primar a suhlasil,ze pri porode moze byt Pa...samozrejem ta pA si to musi vybavit na porodnici...ale da sa....
aj moja kamaratka tak rodila v Ruzomberku.

na Antolskej tak rodila http://martinagregusova.blog.sme.sk/c/209462/Mo...

http://tehotenstvo.rodinka.sk/rodime/duly-a-por...

osobne to vnimam tak, nadviazat kontakty s PA...oni musia vidiet zaujem u zien...a potom ich vlastna odvaha vybavit si to na pracovisku

magdal1
10. apr 2012

@alikaa a este ma napadlo, ze prave tusim na Antliskej maju, ze sa da zazmluvnit aj PA
napr. v B:Stiavnici to maju uvedene
http://tehotenstvo.rodinka.sk/sprievodca-porodn...

urcite to nie je u nas este bezne, ale na druhej strane, uz tak rodilo par zien a niekto zacat musi

alikaa
10. apr 2012

@kukulienka_ aha a aky lekar dava povolenie odviest porod PA? Nejaky najvyssi prave v sluzbe, alebo ktorykolvek? Treba to dohadovat nejako dopredu? Ked pises, ze PA su vacsinou taka psychicka podpora, tak preco to nerobia automaticky? Ja som bola v porodnom boxe 7 hodin a ani na minutu sa za mnou ziadna sestricka nezastavila. A ked mas zazmluvnenu PA, tak dr. nezasahuje do jej vedenia porodu? Nemyslim uz samotny porod, ale to vsetko pred tym. Teda zaujimalo by ma hlavne to, ze v nemocnici byva klasika urychlovanie porodu, aj ked to nie je nutne, tak ci PA je viac za tu prirodzenost bez zbytocnych zasahov. Alebo napr. aj polohovanie.
Ak by sa na Antolskej dalo dohodnut co chcem ja, tak to by bolo super, lebo mne sa tam pacilo oddelenie sestonedelia, bola som tam spokojna, az na samotny porod. Ako sa tam teraz hybu lady? Lebo kamoska co ma rodit o 2 mesiace sa tam bola asi tak pred mesiacom informovat ohladne toho dotepania pupocnika a prilozenia dietata koza na kozu a ju odbili s tym, ze v ziadnej z BA nemocnic take nerobia. Preto chce ist rodit do Banskej Stiavnice. Uz som tu pisala svoju skusenost, ako moje poziadavky ignorovali, tak by ma zaujimalo ako si tie svoje poziadavky presadit.

magdal1
10. apr 2012

@alikaa urcite povelenie dava lekar ,kt. je prave v sluzbe...

a je na samotnej PA ako si to na pracovisku zariadi,,,dolezite je,aby si sa vopred s nejakou stretla a prebrala moznosti samotnej porodnici....

alexandra
10. apr 2012

@alikaa Sranda, ja som obe svoje deti rodila na Antolskej a obe deti mi nechali na mne dobru pol hodinu..

alikaa
10. apr 2012

@magdal1 A mam nejaku sancu spoznat porodne asistentky na Antolskej? Myslim, ci sa k nim da ist na nejaku konzultaciu. Alebo podla coho mam vyberat, ked ziadnu nepoznam? Ja som si nezaplatila na prvy porod nikoho preto, ze som nikoho osobne nepoznala a na nete su rozne skusenosti s jednotlivymi doktormi. Tak tiez by mi nestacilo si len precitat na nete o porode s konkretnou porodnou asistentkou. Nechcem naposlednu chvilu riesit moje poziadavky.

alikaa
10. apr 2012

@alexandra a ziadala si o to, alebo to urobili automaticky? Moj maly mal po porode apgar skore 7-8-9, teda prva minuta po porode bola ta 7cka, mozno preto ho hned brali prec. Alebo uz chceli skoncit sluzbu a mat pokoj a nie riesit mozno podla nich blbosti.

magdal1
10. apr 2012

@alikaa napisala som TI do IP
na zozname http://www.sksapa.sk/zoznam-porodnych-asistenti...
je ich zial velmi malo su samozstatne PA, na konzultacie mozes ich k nim a UNION preplaca par sedeni....
zalezi na konkratnej PA, co ponuka,,,,robi....

alikaa
10. apr 2012

@magdal1 super, dakujem za info. Prestudujem si stranky co si mi poslala. Nie som v UNIONe, takze tie konzultacie asi nebudu zrovna lacne, ze?

alexandra
10. apr 2012

@alikaa Urobili to uplne automaticky. Pupocnik sme dotepat nenechali, pretoze som darcom pupocnikovej krvi, takze sme robili odber. Ale dcerka bola pri mne, prvykrat sa prisala, az ked ma dosili sa ma spytali ci ju mozu ist osetrit a az potom ju zobrali, aj s tatinom, na osetrovnu. Potom bola so mnou az kym nas nepreviezli hore na sestonedelie.
Syna si vzali hned, rodila som komplikovane, a mal ozvy na hrane. Ale po chvilke mi ho priniesli, vsetko bolo v poriadku, a tiez bol so mnou skoro az do prevozu hore.
Nemala som ani zazmluvneneho lekara, ani porodny plan. Len som bola pokojna, rozvazna a nic nebol problem 🙂 Dokonca aj na klistyr sa ma najprv spytali, ci ho chcem..

alikaa
10. apr 2012

@alexandra podla toho co pises si pripadam, ze som rodila niekde uplne inde. Ja som tiez bola pokojna a rozvazna, na nikoho som nebola neprijemna, ani nervozna, ani som nemala byt na koho, lebo velmi tam somnou nikto o nicom ani nediskutoval. Za tych 7 hodin co som bola na porodnom boxe ma prisli skontrolovat 3x. Prvy krat po 2 hodinach od podania oxytocinu skonstatovali, ze sa neotvaram a ze pojdem na cisarsky, ale este maju naplanovane 2 cisarske a potom pojdem ja (to sa len 2 doktori medzi sebou rozpravali, na mna sa ani nepozreli), ale preistotu mi s3-nasobili davku oxytocinu. Druhy krat ma prisli skontrolovat po dalsich 2 hodinach, kedy som ziadala o epiduralku, lebo som uz odpadavala od bolesti, mravcala mi cela tvar a ani dychat som uz nevedela. To uz som nastastie bola na 4 cm a 3ti krat (po dalsich skoro 3. hodinach) som zas ziadala dopichnut dalsiu epiduralku, to prisiel doktor, skonstatoval, ze som na 7 cm otvorena, potom asi 15 minut robil velmi bolestive tahy, ked som vravela, ze to boli a nedokazem sa nehybat (aj napriek epi), tak mi len povedal, ze som velmi precitlivela a ked sa budem takto krutit, tak to bude boliet este viac. A potom zavelil, ze rodime a dalej som uz opisovala co bolo, ked som nieco chcela, tak ma odignorovali. Co sa tyka prisatia, tak maleho hned po porode zobrali prec (mozno museli, to neviem), za asi 5 minut doniesli zabaleneho v perinke placuceho, sestricka mi stlacila prsnik a malemu strcila do ust nachvilku, potom nam ho este nechali kym ma dosiju a potom vraj musel ist na vyhrievacie lozko. Co sa tyka nastrihu, tak ja som asi mesiac pred porodom trenovala EPI-NOm, tak asi vdaka tomu ma vraj nastrihavat nemuseli, ale "pre istotu" ma nastrihli 1 cm, vraj to robia bezne. Mozno som len naozaj mala smolu, lebo ja som isla na Antolsku kvoli najpozitivnejsim hodnoteniam. Mne maly prve dva mesiace stale plakal, teda spinkal vela, ale ked bol hore tak len plakal, az potom sa z neho stalo uzasne usmievave babatko. Takze ja som si ista, ze tie 2 mesiace sa proste spamataval z porodu a vsetkych tych chemii co do nas pri porode napichali.

nalla
10. apr 2012

@alikaa zabila by som ich osobne, keby toto mne a môjmu dieťaťu spôsobili

inak, z výhrevného lôžka sa mi chce s prepáčením aj bez prepáčenia grcať. to je také ťažké pochopiť, že najlepšie "výhrevné lôžko" je telo matky?

kukulienka_
10. apr 2012

@alikaa chuda ty. Ja osobnu skusenost s Antolskou nemam, ale tiez mam pocit, akokeby tam boli dva paralelne svety alebo co. Lebo na jednej strane pocuvam same chvaly, aj kamoske som ju odporucila a chuda ona, tiez nedopadla najlepsie, sa jej porod zastavil, tak ju napichali oxytocinom, potom chuda nevladala tlacit, tak nakoinec pouzili vakuumextraktor, dostrihana a dotrhana tak, ze ju zasivali v narkoze, stratila vela krvi, uvazovali aj nad transfuziou.. tak ja fakt neviem. Zeby tak velmi zalezalo na sluzbe co prave robi?

alikaa
10. apr 2012

@nalla presne kvoli tejto mojej skusenosti uz nic nechcem nechat na osud, chcem mat moje poziadavky dopredu s niekym prekonzultovane a dohodnute, nech dalsie babatko moze prist na svet co najprirodzenejsie.

@kukulienka_ no hej, mne vsetci len same pozitiva na Antolsku hovorili, vsetky kamosky boli maximalne spokojne, takze som bola v miernom soku. Nikdy pred tym som v nemocnici nebola a aj ked som nemala velke ocakavania, predsa len som aspon trochu ludskejsi pristup cakala.

fotoarch
10. apr 2012

mne odporucili cisarak,koli problemom s klbom ked som bola babatko, no ja som trvala na svojom, PRIRODZENE , tak ma posluchly, doslova som ukecala mladucku lekarku.... hrdinka, vsak ked rodilo miliony zien, porodim aj ja, asi ostatne aj zvelicuju, sak ja bolest zvladnem......... OMYL.....ked prisli na mna bolesti, slabe kontrakcie videla som hviezdy a nevladala odpovedat ani sa sustredit , pamatam si na jedno, zrazu sa zjavil starsi primar, ktory ma skontroloval a vyhlasil, urychene na saaaaalu a bol cisarak... o 20 minut bol syn na svete a ja som vyhlasila ze taku bolest uz nikdy nechcem zazit... vlastne by sa patrilo po 5 rokoch podakovat - MUD. HRIBIK z topolcian, dakujem, bez vas by som ja hrdinka asi rodila dodnes.... syn 4,20 a hlavu ma dodnes o 3 konfekcne cisla vacsiu :-}

alexandra
10. apr 2012

@nalla
@alikaa
@kukulienka_
To je fakt uplne neskutocne.. Mozno naozaj ide o to, na aku smenu mas (ne)stastie. Ja som tam mala MUDr. Malovu (anjel, bola pri oboch porodoch), MUDr. Rozenberga a pri synovi si uz druheho lekara nepamatam..