icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

katia7
1. júl 2013

@erique12 no a najsmutnejsie je ked pocujem ako nejaka cerstva mamicka si aj teraz pochvaluje ze jak si fajnovo oddychla ked jej dietatko zobrali sestricky 😖 😒 ...

lucon
3. júl 2013

Ajeeeeeeee 🙂 ledva doznieva posledny porod a uz sa mi treba chystat na dalsí.... 😒 a to som este nestihla dopisat ani porodny pribeh. NEVADIIIII 😀 😀 TESIIIIME SA na MIMULKO a snad to bude rovnako dokonalé ako naposledy.

dulkagabulka
4. júl 2013

@lucon blahoželám 😀

lucon
13. júl 2013

@dulkagabulka no velmi pekne dakujem.

idem poprosit/poziadat ministerstvo zdravotnictva o laskave zvolenie profesionalneho sprievodu k porodu doma. kedze to bude profi ziadost, moze sa kludne niekto pridat, ak by mal zaujem zaziadat o rovnaku vec. predpokladam, ze je viacero zien s inou predstavou nez ponukaju nase porodnice, no su odradene, lebo nikomu sa v tehotenstve nechce sprtat v prave a stylizovat listy. ani mne nie, no slubila som si, ze ked budem najblizssie tehotna, spravim to....a to je teraz 🙂 ked to bude hotove, radi sa podelime 🙂 nech o nas vedia.

monika15
13. júl 2013

@erique12 no niektore deti maju problemy, ked je dieta narodene v 40tt tak toneznaci ze vsekto je super !
mozu by komplicakcie alebo mohli sa stat pocas porodu proste nevies.......

dulkagabulka
14. júl 2013

@lucon laskave zvolenie? 😉
oki, pošli potom

kveronika
18. júl 2013

@lucon nasla som ta tu 🙂 mozem sa pridat? 😉

lucon
18. júl 2013

@kveronika Ahooj 🙂 No mala by si sa.... 🙂 juj tesim sa, ze za chvilku je Tvoje babenko na svete a som zvedava, co tu pootm pisnes. pevne verim, ze par nadhernych spokojnych riadkov.

lucon
27. júl 2013

@magdal1 jeej uz je v predaji? Dalsie povzbudive pribehy....

esu
1. aug 2013

Pri druhom dieťatku som nechcela ani počuť o nemocnici, a to hlavne po zlých skúsenostiach s prvého pôrodu. No doktor o tom nechcel ani počuť. A nakoniec som porodila v aute pred nemocnicou, nič krajšieho som nezažila. Len ja a malý.

dulkagabulka
1. aug 2013

@lucon už prišla odpoved?

lucon
2. aug 2013

@dulkagabulka 😝 🙂 🙂 sak este som to neposlala. viazne to nejak, je dost tazke to dat dokopy a kazdy ma teraz prazdniny. isto dam vediet.

lucon
2. aug 2013

@esu a to bolo ze si fakt nestihla, alebo tak trosku naschval? tiez to bola jedna z alternativ, ale nakoniec som do auta ani nenastupila. tesim sa, ze ti to dobre dopadlo. 🙂

esu
2. aug 2013

nestihla, celé to trvalo 40 min 🙂

mamkaborka
5. aug 2013

@magdal1
ahojte maminy, co ste rodili doma.neviete i poradit porodnu asistentku na porod soma-SK alebo blizko z CR, AT????prosim prosim

lucon
7. aug 2013

@mamkaborka no vieme, vieme, ale to nie su veci verejne. takze do ip...

monika15
8. aug 2013

@katia7 no u nas by teda neodychla heheh deticky neberu ak neni chore....
Ja som mala maleho od cisarskeho az do odchodu domov ziadny oddych nic 🙂))
2 dni a si doma... 🙂))))

monika15
21. aug 2013

Ja len nezavazne :

http://www.cas.sk/clanok/216130/obhajkyna-domac...

baby neriskujte :(((((((((((((

livka299
21. aug 2013

Ja kebyže nerodím v nemocnici tak tu už tiež niesom. Takže ja neodporúčam. 😒 Ale maminy čo mali pôrod bez problémov si to neuvedomujú..

lubikan
21. aug 2013

ja verim tomu,ze popri tych vsetkych problemoch co maju zeny v dnesnej dobe,s otehotnenim,donosenim,ta vysoky tlak,ta cukrovku a neviem co vsetko mozne...tak pri porodoch doma by zomierali castejsie nez v minulosti,ked rodenie na poli bolo "prirodzene"

monika15
21. aug 2013

@livka299 vsak prave... to nikdy nevies NIKDY... ze co sa moze stat :((((((

monika15
21. aug 2013

@lubikan no take zeny asi nebudu rodit doma co su na rizikovom...
ale skor doma chcu rodit hrdinky... a pritom si neuvedomuju co vsetko sa moze stat :((

dulkagabulka
22. aug 2013

tu neide o hrdinky
Aj Medzinárodná konfederácia pôrodných asistentiek (ICM) a Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo (FIGO) upozorňujú, že pôrody mimo zdravotníckych zariadení za účasti registrovanej pôrodnej asistentky sú pre nízkorizikové rodičky bezpečné a mnohé ženy ich uprednostňujú.
K regulácii domácich pôrodov patrí vypracovanie štandardov a podmienok, aby boli bezpečnými.

sjuzan77
22. aug 2013

@monika15 presne toto sa mi v mysli vynori vzdy, ked niekde vidim temu o domacich porodoch :/ mne domaci porod pripada ako velka nezodpovednost zo strany rodiciek - ved ked sa nieco stane, nevystavuju riziku ohrozenia len seba, ale aj dieta:( a ze preco nie, ked nie su v tehotenstve komplikacie? Pretoze tehotenstvo je jedna vec a porod uplne ina.. Ved ako sa to tu s oblubou pise, otehotnenim nesie kazda zena riziko, ze je 1 nohou v hrobe. Takze ja som jednoznacne proti takymto porodom..

monika15
22. aug 2013

@sjuzan77 presne.....

sharlotta
22. aug 2013

Som jnednou z tych, ktore keby rodili doma, prisli by o dietatko...Nic nenasvedcovalo tomu, ze by nieco nebolo v poriadku. Keby ma nenapojili na prijme na monitor, nikto by nevedel, ze mala sa dusi. ☹ Rozhodovali sekundy a aj keby ma mm vizol autom do nemocnice, ktora je od nas do 10minut, mohl byt nneskoro. Doma by som nikdy nerodila. Ak niekto velmi chce, moze si najst porodnicu, v ktorej respektuju prirodzene porody, no vzdy ste v nemocnici a mate vsetko poruke, keby nieco.

dulkagabulka
22. aug 2013

@sharlotta suhlasim, no na SK nie je ani jedna jedina pôrodnica, ANI JEDNA ,kde žena môže porodit prirodzene...všetky, ktoré odmietajú zásahy , ktoré sa chcú vyhnúť násiliu,,ktorým záleží na ich zdraví a zdraví ich dietatka - utekaju do zahraničia, alebo rodia prinajlepšom asistovane, alebo prnajhoršom neasistovane doma(čo je fakt smutne a nie bezpečne)