icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

koralovka
22. aug 2013

@kamilia Ahoj, kamoška je dula, druhé dieťa si teda odrodila v klude doma, všetko si pochystala, zdezinfikovala, dieťa vyrotovalo samé von🙂 No bola troška dotrhaná a išla na šitie do nemocnoce, tam sa teprv začal kolotoč, nadávky, odsúdenie, chceli na nu poslať i sociálku atd. No nelutuje ten porod. Ona ale predtým vedela, že dieťa je normál otočené a nebola to riziková tehotnosť, aj prvé dieťa rodila normál. Dobré riešenie je aj rozbehnúť porod doma, a až bude dieťa skoro na svete ísť ,,dorodiť do nemocnice, nie moc skoro, je to stres navyše.

lucon
22. aug 2013

prajem vsetkym odsudzovatelkam domacich porodov, len tie najkrajsie a najbezpecnejsie porody v SK porodniciach s nadhernymi nasledovnymi spomienkami. verim zeny, ktore sa k tomu vyjadrujete, ze viete, kto vlastne rodit doma moze, ako sa na to pripravuje, aky zasadny je rozdiel medzi prirodzenym a manipulovanym porodom, atd atd, tiez verim, ze Ste si aspon trochu vedome, co sa vlastne deje v nasich porodniciach, co tam s Vami/nami robia, ake nasledky maju jednotlive zasahy, vyvolavania, a zatial stale caste odlucenia dietata od matky. mrzia ma nazory zien, ktore si myslia, ako boli oni, ci dieta zachranene, pricom nepripisuju ziadnu vahu tomu, co sa dialo predtym. v niektorych pripadoch, prave u nizkorizikovych rodiciek by sa dalo pozriet na vec aj tak, ze prave ist do porodnice, je nebezpecne. ale ja Vam nehovorim, neriskuj, nechod, nerob to, si nezodpovedna..... tak to prosim nehovorte ani Vy mne. kazda zena, ktora planovane rodi doma, vie velmi dobre, do coho ide a vie, preco sa rozhodla inak. cele je to len o tom, ze Vam nik nebrani ist do porodnice, ale nam brania porodit bezpecne doma. pritom zahranicie jasne ciselne vykazuje minimalne taku bezpecnost domacich porodov, ako nemocnicnych. tak nech kazdy robi podla najlepsieho vedomia a svedomia. mozeme sa respektovat?

blackcat8885
22. aug 2013

Ja obdivujem všetky ženy,ktoré sa rozhodli rodiť doma.Aj ja by som chcela ale nemám odvahu takže ostanem verná nemocnici.Ale kamoška ked bude tehu určite chce rodiť doma tak by som rada bola pri tom.Mala som kurz s dulou ktorá rodila doma,podľa toho ako to opisovala to musel byť silný zážitok.Ja by som odvahu nemala ale ja stresujem stále tak asi preto

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka A Banska Stiavnica? Je to naozaj smutne, co sa porodov na SK tyka, ja sama mam depku este len si spomeniem na ten porod. Nejde ani tak o ludi dookola, ti boli fajn, ale o celkove prostredie a rutinny styl vedenia porodu. No aj napriek tomu by som doma nerodila a radsej prezijem porod v nemocnici so zatatymi zubami a s vedomim, ze mozno budem mat poporodnu depku, akoby som mala riskovat zivot seba a babatka. Lebo aj moj muz a moje starsie dietatko ma potrebuju.

sharlotta
23. aug 2013

@lucon som si toho dobre vedoma, u nas to bola genetika, v piatok som bola na ultrazvuk a vsetko bolo v poriadku, dieta dobre otocene, prietoky super...V nedelu sa mi dietatko skoro zadusilo a keby nebolo lekarov, tak by tu moje slniecko nebolo....Na ultrazvuku sa neda vidiet, kade presne ide pupocnik a ako je poskladany. Odtiekla mi voda, prisla som do porodnice, napojili ma na monitor a tam ozvy 70-80...namiesto 140-150. Bez akychkolvek medicinskych zasahov. Malu vytiahli "ako handru" a hned jej dali kyslik, chvilu bola v inkubatore a potom uz ok. Kedze som bola cisarskym, nemohla som ju mat hned pri sebe, ale priniesli mi ju hned, ked som sa prebrala a hned sme aj skusili prilozit. Doniesli mi ju kedykolvek som si o to zaziadala a hned, ako som bola schopna sa o nu postarat. Mne vadilo jedine to depresivne prostredie a to, ze je to masovka...Ale lekarom vdacim za vela.

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta ved tam skus ist so svojim pôrodnym planom...a skus povedať, napr. ze odmietaš rutinné podavanie oxytocinu a rutinnu polohu na kresle...odpovedou budeš prekvapena

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka Neviem, nebola som tam, no napr. na Antolskej sa da dohodnut s urcitymi lekarmi, to viem urcite.

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta v krajinách, kde je domáci pôrod regulovaný, sú zavedené prísne pravidlá...ženy sú rozdelené do skupín podľa rizikovosti...
pôrod doma neznamená byť doma bez akéhokoľvek vybavenia a akejľkovek pomoci ..
bezpečný pôrod doma znamená, že už počas tehotenstva je tvoj zdravotný stav a zdravotný stav bábatka monitorovaný, že k tebe domov príde kvalifikovaná PA, s vybavením (PA majú CTG, oxytocín, šitie atd atd), ktorá počas pôrodu sleduje tak rodičku, ako aj bábatko a dohliada na bezpečnosť....vie rozlíšit, čo je ešte fyziologické a čo už nie...telo ženy a proces pôrodu do ktorého sa nijako nezasahuje dáva vedieť daleko dopredu, že sa deje niečo nie dobré....ak by ti doma ušla voda a prišla by PA, ktora by skonštatovala akúkoľvek odychýlku od normálu, šli by ste do pôrodnice...
k pôrodu doma patria aj prehliadky u PA pred pôrodom...ta pohmatom vie určit, či je dietatko hlboko v panve a teda pri prípadnom odtoku vody nehrozí výhrez pupočníka - a ak je bábatko vysoko, takej žene by nedoporučila po odtoku plodovej vody zostať doma bez pomoci- lebo pri takom stave hrozí to, čo sa stalo tebe

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka ja viem, nie som v tejto teme stratena 😉 Ak by u nas bol mozny taky porod, ako "v dulovom nebi", tak by v tom nebi boli aj rodiace zeny 😒

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta veríš tomu, že budeš rodit v polohe ktora ti vyhovuje, bez rutinných zasahov a že ti nepichnu oxytocín?? tak v tom pripade si na velkom omyle 😖
ja naopak určite viem, že bez toho to u nas neide

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta zatial... 😒

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka na oxytocine trvaju na porod placenty a na nadstandardnom boxe mozem rodit v polosede. Naozaj sa da dohodnut s lekarom, len treba vediet s ktorym. Pri prvom som mala zaplateny box, no tam sa nestihalo nic, trebalo jednat rychlo...Ja napr. nechcem ani klystir, je mi to velmi proti srsti. Ja osobne skor uvazujem nad Sacou v KE, uvidime, ako to nakoniec dopadne. Ale urcite je pre mna nemocnica aj ked so zasahmi mensie zlo.

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta na prirodzenom pôrode sa u nas zatial so žiadnym lekarom bohužial nedohodneš..na tom fakt trvam....iba na nejakych "kompromisoch"
že poloha v "polosede", že oxyotin "na placentu" atd..atd..

sjuzan77
23. aug 2013

@lucon ja samozrejme respektujem zelanie kazdej zeny, ktora nechce rodit v nemocnici, sama mam z porodnice zle skusenosti so sestrickami z oddelenia 600 nedelia. Ale nadalej trvam na tom, ze je to hazard so zdravim a so zivotom. Ziadna tabulka ani normy, ani posudzovanie zdravotneho stavu pocas tehotenstva nezabezpeci, ze porod bude ok. Ja som bola cele tehotenstvo uplne v poriadku, dieta tiez, ziadne odchylky, ziadne nezvycajne veci, uplne klasicke zdrave tehotenstvo. Po odteceni plodovej vody bolo vsetko super, vyzeralo to, ze za chvilu bude po vsetkom - idealna poloha, velkost, ja uplne zdrava. Ale - nakoniec som rodila 36 hodin.. Proste nikto nepredpokladal, ze ten porod sa mi zastavi.. Nakoniec dopadlo vsetko dobre, ale aj moja skusenost vravi, ze ak aj porodna asistentka nieco pri domacom porode odhali, nemusi sa s tym stihnut prist do porodnice. Som proti domacim porodom bez lekarskeho dozoru, ale uberat sa da aj inym smerom, ved preco nelobovat radsej za to, aby v porodniciach respektovali zelania rodiciek a dodrziavali porodne plany. Aby proste bolo kazdej zene, ktora o to poziada umoznene absolvovat porod bez zasahov vratane prilozenia neocisteneho idetatka, ci dotepania pupocnika, ak o to bude mat zaujem. Ale v pripade komplikacii, tam ti lekari predsa len budu po ruke..

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka ano, viem ze prirodzeny porod nehrozi, ale vravim, ze tie kompromisy su pre mna vzdy lepsie, ako rodit doma...a na porod v Rakusku nemam. 😒

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta chapem 😒
čakám prvú tehotnú, ktorá bude mat za sebou právnika a vymôže si platbu v Hainburgu preplatit cez poistovnu- ako občania EU na to máme nárok
inak- ambulantný pôrod tam stojí 550€ - o koľko viac je to oproti tomu, ked si človek tu zaplati lekara (EPI(, osobu pri pôrode a nadštandard?
pritom prístup a možnosť naozaj prirodzeného pôrodu - neporovnateľný so situáciou u nás

lubikan
23. aug 2013

@blackcat8885 tam neni co obdivovat....co sa da obdivovat na zene,ktora riskovanim nebere ohlad na manzela,pripadne dalsie dieta doma....

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka no ano, ale ak sa nieco skomplikuje, tak mozem predat byt 😅

dulkagabulka
23. aug 2013

@sjuzan77
už si skusila "lobovat" v pôrodniciach ? my ano..bez výsledku...aj tehotné ženy už roky žiadajú zmenu...bohužial, cesta zarúbaná...ak žena začne požadovať prirodzený pôrod /do dôsledku prirodzený/, začne v pôrodnici peklo...prinajlepšom iba arogancia najvyššieho stupna...zastrašovanie...ponižovanie....vyhrážky..posmešky..v horšom pripade psychické i fyzické násilie...poskytovanie zdrav. starostlivosti bez inf. suhlasu...porušovanie zákonov...
v OZ to teraz skúšame inou cestou
pravdou je, že mať možnosť prirodzeného pôrodu- alebo akéhokoľvek pôrodu, aký si žena želá- je záležitosťou ľudských práv
mať možnosť porodit prirodzene v pôrodnici a mať v zálohe lekára, keby sa niečo pokazilo je snom veľkeho počtu slovenských žien- zatial iba snom-

dulkagabulka
23. aug 2013

@sharlotta ved prave preto čakáme na tú ženu s dobrým právnikom- aby urobila precedens 😵

sharlotta
23. aug 2013

@dulkagabulka obdivujem vas za to, co robite.

sjuzan77
23. aug 2013

@dulkagabulka beriem to, je to tazke, takmer az nemozne. Zial zijeme v krajine, kde sa na zelanie jednotlivcov nepozera a chcelo by to zmenu celeho systemu. Ale pokial sa ma tazko vybojovat, aby boli plne respektovane domace porody, tak by som radsej bojovala za prirodzene porody bez zasahov v porodniciach.

sharlotta
23. aug 2013

Ze informovany suhlas, hahaha, v nasom zdravotnictve?

dulkagabulka
23. aug 2013

@lubikan najnovšie študie dokazujú súvislosť medzi podaním oxytocínu pri pôrode a autizmom...hmm...a čo ak je to opačne, teda tak, ze do pôrodnice neide žena, ktorej nie že nezáleží na sebe a svojich blízkych, ale naozaj jej uprimen záleží na zdraví bábatka?? pretože vie, že ktorýkoľvek zásah do pôrodu môže mat negatívny vplyv na dieťatko- a to doslova na celý život?
veríš, že ak si tehotna je v tebe iba dáky plod /ktorému môžeš pri pôrode urobit čokolvek, pichnúť matke čokovlek lebo si to ten plod aj tak nepamatá/ alebo veríš, že je v tebe cítiaca inteligentná a vnímavá bytosť/ktorej, ak ste obe v poriadku, chceš dopriať pôrod podľa najnovších vedeckých poznatkov, teda bez zásahov/?

dulkagabulka
23. aug 2013

@sjuzan77 som na tom tak, ze som za obe cesty

sjuzan77
23. aug 2013

@dulkagabulka no je to tazka tema, proste kazdy clovek ma svoje skusenosti, ktore mu ovplyvnuju pohlad na vec. Ale zasa o tom autizme, tadialto by som sa neuberala. To mi uz pripada ako tvrdenia, ze autizmus spusta mmr ockovanie. Tieto veci su geneticky dane a ak to ma v sebe jedinec dane, je jedno ci dostal pri porode oxytocin alebo nie, ci bol ockovany alebo nie. Proste sa to casom prejavi. A viem, ze to je tak, sama mam v rodine autistu.

dulkagabulka
23. aug 2013

@sjuzan77 geneticky dané? to potom znamená, že sa nám v priebehu 20 rokov zmenila genetika...zvlastne tvrdenie...
v roku 1992 bol pomer autistov 1:2000 zdravých detí...teraz je to 1:80..viac ako 1 % populacie je autistické...je to ako epidemia, ktorou sa zaoberajú vedci na celom svete.....naozaj si myslíš že sa genetika môže takto zmeniť?

dulkagabulka
23. aug 2013

@sjuzan77
iba narychlo som našla toto:
Studie poukazující na souvislost mezi zdravotními problémy novorozenců a aplikací pitocinu (oxytocinu podávaného pro vyvolání, urychlení... porodu)... zvýšené riziko nečekaného přijetí novorozence na JIP na dobu delší 24hod, snížené apgar score... blíže k přirozenosti, blíže k sobě navzájem...
http://www.acog.org/About ACOG/News Room/News R...

ak by som hladala viac, najdem ti ich viac- aj take ktore priamo poukazuju na suvislost medzi oxytocinom a autizmom

dulkagabulka
23. aug 2013

@sjuzan77
http://www.prirozeny-porod.eu/rizika-vedlejsi-u...

nechcem nikoho odradzať od použitia oxytocinu...len poukazať na jeho triezvejšie použivanie- nie hlava nehlava,ako je to u nas
WHO odporuča použit oxytocin na pôrod placenty po pôrode ramienka- videli ste ,kedy vam ho pichli v skutočnosti? naozaj to bolo až po pôrode ramienka,alebo ked bolo babatko ešte cele v brušku? /ja som videla 99% takých, že bábatko bolo ešte vnutri a oxytocin už bol pichnuty/
čo urobila ta ohromnha davka oxytocinu s jeho mozgovymi receptormi na oxytocin? vieme to?
lebo to, že sama povaha autizmu poukazuje na to, že to zrejme je porucha oxytocinovych receptorov

slniecko77
23. aug 2013

@dulkagabulka ahoj,
myslim, ze sme uz raz o tom pisali....co sa tyka oxytocinu pri porode. V UK sa oxytocin nepicha rutinne a nemyslim, ze by bol pocet autistov v UK nizsi (nemam podlozene statistikami) ako na Slovensku. Citala som nejaku studiu (bohuzial neviem ju najst) co hovori, ze deti ktorym bol podany oxytocin pocas porodu castejsie trpeli nejakou formou autizmu, ale samotny vedec hovoril, ze treba hlbsiu studiu, aby sa dokazal suvis, bola to americka studia. Velmi zaujimave by bolo robit tieto studie aj v krajinach kde sa rutinne podava oxytocin pri porode a porovnat to s krajinami ako napr. UK kde sa podava len v nutnych pripadoch, porovnat pocet autistov, zistit u autistov ci bol podany oxy pri porode a dalsie dolezite suvislosti.
Davnejsie som citala nazor dalsieho americkeho lekara, propagatora hyperbarickych komor, ze si mysli, ze autizmus moze byt sposobeny aj nedostatocnym dokrvenim mozgu pri porode (co by korespondovalo s linkom co si tu dala), mal to zdokumentovane snimkami mozgu postihnutych deti a po absolvovani par sedeni v komore sa im niektore casti v mozgu dokrvili a u deti boli spozorovane zlepsenia.
Urcite by to chcelo hlbsiu odbornu studiu 🙂 kazdopadne nevylucujem ziadny "dovod" vzniku autizmu.