Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@slniecko77
len si myslím, že treba k zásahom pristupovať uvážlivo
@dulkagabulka juuj taka je moznost, ze preplatia? no hej ale aj tak vydavky na cestu, resp. cesty, ked to ides najprv dohodnut, omrknut, skontrolovat sa a este ubytko. takze aj tak sa to nabali. no nechala by som sa nahovorit, keby ze cakam prve.
@dulkagabulka musím oponovať, že sa nedá dohodnúť. Mala som pôrodný plán rozsahu plnej A4-ky a bol do bodky dodržaný. Mali sme krásny pôrod v Banskej Štiavnici s pánom primárom Špilom. Žiadne násilie, žiadne kompromisy a rutina. Na pocit to bol pôrod doma, pretože som bola na sále iba tlačiť. Celý čas som bola v súkromí apartmánu s partnerom a mohla som sa nerušene sústrediť na pôrod. 😵
@slniecko77
použitie oxytocinu môže spôsobiť nedostatocne dokrvenie mozgu pri porode - maternica sa môže začať sťahovať až príliš, prísun kyslíka je vtedy obmedzený, bábatko na to nemusí byť pripravené a je "poháňané" obrovskou silou akoby proti stene...oxytocín je na bábatko ako bič- jednoducho "musíš" sa pretlačiť....niekto to zvladne bravurne , iné bábatko nie...
@buduca_maminka
ty si nedostala oxytocin? neverííííííííím..pretože pan primar je znamy tym, že matkam, ktore odmietaju oxytocin vravi už naprehliadke, že v tom pripade ich neprijme do pôrodnice ☹
máš správu kde je uvdeneé, že si ho nedostala?
@dulkagabulka dostala som ho až keď bola dcérka komplet vonku.
@buduca_maminka ja tu ale vravím stále dokola o PrRIRODZENOM pôrode- pretože doma chcu rodit ženy, ktore nechcú zasahy- a teda odmietaju aj PREVENTIVNE podany oxytocin..
tvoj pôrod nebol prirodzeny- dostala si oxytocin, rodila si na kresle, tlačila si riadenym tlačenim....čo ti neberiem,že nebol krasny, že si nemala pocit intimity..
ak bol tvoj pôrod taký, aký si ho chcela, z celeho srdca ti blahoželám
ja tu však píšem o ženách, ktoré chcu rodit BEZ zasahov a nie je im to umožnene
to nasilie by začalo vtedy, keby si nesuhlasila s kompromismi vo forme oxytocinu na placentu, polohe na kresle, riadeneho tlačenia...
@dulkagabulka ok. Reagovala som na príspevky o škodlivosti podania oxytocínu počas pôrodu, keď ešte dieťatko nie je vonku a o nemožnosti dohodnúť sa. Mala som v pláne vyslovené odmietnutie oxytocínu, kým dieťatko nie je na svete. Bolo mi vyhovené. Tiež mi bolo vyhovené vo veci spontánneho tlačenia. Ani raz mi nepovedali, kedy mám tlačiť.
Samozrejme držím palce, aby mamičky mali možnosť slobodnej voľby porodiť, ako sa im žiada. Čo najprirodzenejšie, pretože je na Slovensku naozaj ťažké si vybojovať aspoň aké také ústupky lekárov. Ja som práve kvôli tomuto cestovala za pôrodom z KN do BS.
@dulkagabulka skutocne zaujimave suvislosti.
Priznam sa, ze som sa dost bala rodit v UK (z dovodu nekompetencie midwife, skutocne som mala rozne skusenosti 😝 ), ale zacinam vidiet vyhody porodu tu (UK)...aj ked teda nedostatkov by sa naslo v tomto zdr. systeme.
@buduca_maminka no klobuk dole z takej dialky cestovat, ja pri mojej rychlosti porodu by som to nestihla..a nie som si ista ci by mi bolo vyhovene v porodnici kde by som rodila 😉
@buduca_maminka
zaujima ma to..nepovedali ti o tlačení vôbec nič a ani kedy ani ako maš tlačit a nechali ta tlačit tak ako chceš sama?-neriadené tlačenie
alebo ti povedali,ze ked pride kontrakcia, maš sa nadychnut ,zadržat dych a tlačit?- riadene tlačenie
@slniecko77 až tak ďaleko to nie je. 🙂 Ako prvorodička som verila, že mám čas. A autíčkovanie s rozbehnutým pôrodom je skvelá vec. Teda aspoň mňa to bavilo. 😅
@dulkagabulka nooo, teraz si ma dostala. Istá si nie som. Povedali mi, že ešte nemám tlačiť a mne sa už žiadalo. Myslím, že mi povedali ako tlačiť, ale nepovedali mi, že mám tlačiť v konkrétnom momente. Na kontrakcie som reagovala sama.
hej su prve lastovicky, ktorym sa podarilo ziskat v porodnici co chceli, aj ked to bolo "prevratne".
stale je to ale o boji, stalom striehnuti, kedy co idu urobit,
vyrusovani kontrolami, nie vzdy opodstatnenymi,
kompromisoch,nie vyhoveni v predstavach,
dohodnuty lekar (aj moj) sa nedostavi a puk, bublina predstav sa rozplyva?
z toho, co som nasala o umeni rodenia je na piedestale ulozene.....UVOLNENIE!!! to vyznamne vedie k zdarnemu priebehu i prijemnejsiemu (bezbolestnejsiemu - nerada pouzivam slovo bolest v spojeni s porodom) porodu.
to co mozes v najlepsom pripade dostat v nasej porodnici je na mile zdialene od uvolnenosti. oni ti proste pokoj nedaju, nevedia ako sa to robi a povazuju to za nebezpecne. neveria, ze to moze byt ok aj samo. viete si predstavit, zazil niekto, ze ho kontrolu ju len malo a nevtieravo, aby ta nevytrhli z toho specialneho sveta rodenia? koko Vas je?mna dali stale dopozoru a fakt dost casto. ja som tam mala byt pre nich, nie oni pre mna. obklopuje ma beznadej, ked si predstavim, ako nizke su sance, ze moj porod v porodnici bude aspon podobny mojim predstavam.
porod doma vznikol nie preto, ze super, bud uplne ina, extremisticka, ukaz sa, ....ale ako vyustenim beznadeje v myslienku PRECO NIE????
kto ma pocit, ze je to nebezpecne, nech si vypocuje cd Zuzany Stromerovej. odbornicka, porodna asistentka komentuje jednu komplikaciu za druhou, jej vznik, priznaky, riesenie....a pochopi, ze ten, kto by zomrel pri domacom porode, zomrel by aj v porodnici. rodit je krasne. to nemam z knih, ani od susedy. to som zistila pri tretom - domacom porode a tesim sa na stvrty.
@buduca_maminka ak ti povedali ako máš tlačit, bolo to riadené tlačenia...
@dulkagabulka vidíš, takto som to nevnímala. Myslela som, že riadené tlačenie je: "Teraz tlačte." Teda každá žena, ktorá absolvuje predpôrodnú prípravu, na ktorej jej je vopred vysvetlená technika tlačenia v podstate zažíva nepriamo riadené tlačenie? Či?
Ja som na takej príprave nebola, tak si len myslím, že sa to tam rozoberá.
@dulkagabulka z toho mi vychadza, ze oxytocin by mohol byt rizikovym faktorom pri vzniku autizmu, ale kedze sa to neprejavi u kazdeho dietata, ktoremu bol oxy podani, tak tam bude este "nieco" Kazdopadne rutinne podavany oxytocin je zbytocne riziko pre dieta aj matku.
@buduca_maminka
pri prirodzenom pôrode žena rodí krátkymi zatlačeniami, nie takým súvislym tlakom
pomáha to bábatku i matkinmu panvovemu dnu
http://www.zenskekruhy.sk/nase-aktivity/rozhovo...
su techniky, kedy sa bábatko iba "vydýcha"
@buduca_maminka ako vyzerá neriadené tlačenie-- na to som musela vycestovať do zahraničia,aby som to prvýkrát videla (okrem videi samozrejme)
@dulkagabulka krásne 😵 ako je toto možné? Ja som mala neuveriteľné nutkanie tlačiť a bručala som. Ona toto nemala?
musim aspon toto napisat, ked citam tie ohnive obhajoby porodnic a naopak zatracovanie domacich porodov.. Trufam si povedat, ze kym zeny, ktore chcu rodit doma, resp. co najprirodzenejsie, dospeli k tomu rozhodnutiu po precitani X knih, odbornych aj laickych nazorov a skusenosti, X statistik a vyskumov, ako aj zhliadnuti X dokumentarnych filmov, tak odporkyne zrejme ani zdaleka nemaju taku sumu informacii, zvacsa zrejme plne doveruju lekarovi a ich argumentom je vlastny porod, ci porod inej zeny v nasich porodniciach, s beznou rutinou..
Debata sa tak stava snad nezmyselnou, nakolko tieto zeny zvacsa nemaju ponatie co za prip.komplikaciami je, ako k nim ani nemuselo dojst, ake su fakty a coho sa stavame v nasich porodniciach obetami..
Je to ako pokusat sa obhajit zmysel co ja viem jablka pred niekym, kto ho nielenze neochutnal, ale ani nevie, ze existuje..
Ja zelam vsetkym krasne porody v barsjakej porodnici, ale ma az uraza, ak sa niekto s nulovymi, ci minimalnymi vedomostami o porode opovazuje urazat zeny, ktore sa rozhodnu pre inu podobu porodu.. Je to snad kazdej slobodna vola a rovnako aj jej akceptacia rizik, ktore mozu z toho vyplynut..
som si ista, ze tieto zeny o vsetkom vedia a netreba im tu pisat nejake subjektivne skusenosti na odstrasenie..
Za vsetky knihy odporucam aj odporkyniam (nech su v obraze..) knihu od Henci Goer - Pruvodce premyslive zeny na ceste k lepsimu porodu. Ziadny subjektivny blabol-fakty, studie, statistiky, vedecke vyskumy..
samozrejme kazdy porod je iny a moze skoncit hocijako-no presnd tak v porodnici, ako aj doma..
Nech si kazdy rodi kde chce a ako chce, mier so vsetkymi a chvala slobodnej voli!
A este citat na zaver - Ak neviete, z coho si mozete vyberat, tak nemate na vyber.
Howgh
@buduca_maminka
to je technika hypnopôrodu, kde je kladeny dôraz na maximalne uvolnenie...aj ona mala tlaky,len ich inak predychala...
je neuveritelne vidiet, ako pokojne môže vyzerat pôrod- že?
@usacek79 mier s tebou 😀 😀 😀 😀
@dulkagabulka ano, menime sa, vplyvom vonkajsich faktorov. Ci sa nam to paci alebo nie, dnesna zla zivotosprava, znecistenie zivotneho prostredia a prijem roznych umelych chemikalii v potravinach na nas zanechavaju nasledky. Nenarasta len pocet pripadov autizmu, ale taktiez sa alarmujuco zvysuje pocet pripadov napriklad detskej cukrovky ci obezity, roznych inych ochoreni, alergii. Zijeme v dobe, ked pomaly kazde druhe dieta zapasi s atopickym ekzemom a oddelenia detskej onkologie su preplnene. Btw. V dnesnej dobe je bezna vec, ze 30 rocni ludia zomieraju na infarkt. Je to tiez vsetko vysledok podania oxytocinu pri porode? Nespochybnujem, ze oxytocin moze mat skodlive ucinky na ludsky organizmus, ved je to umela latka, ale nedavala by som to do jednoznacnej suvislosti s narastom autizmu. Presne ako pise @slniecko77 vedci by sa mali na ich vyskumy zamerat sirokospektralne a nezavadzat ludi zverejnovanim neuplnych a prvotnych studii..
@dulkagabulka Ja som už pred pôrodom pozerala kopu takýchto videí a veľmi mi záležalo na tom, aby som mala čo najmenej toho nemocničného pacientského feelingu. Myslím, že som dosiahla možné maximum, čo sa týka intimity a pokojného pôrodu. 😵 Pri druhom dieťatku iste zabrdnem viac do týchto dýchacích techník. Teraz, keď viem, aký je pôrod nádherný proces a dovtedy sa snáď aj tento náš systém čo-to zmení... Aspoň pôrodné domy by tu pomohli na tomto našom Slovensku. Počas tehotenstva som zvažovala dulu, ale nakoniec som ju nemala. Myslíš, že dula by ma vedela naviesť na takýto pôrod a vysvetlila tieto techniky? Alebo je žena schopná sama sa tak nastaviť?
@usacek79 nemas ju v elektronickej podobe? Dik 🙂
@dulkagabulka prosim ta nemas nejaku dobru knihu o hypnotickom porode, alebo odporuc nejaku...dik 🙂
@buduca_maminka ja si myslím,že dula môže byt nejakým ukazovateľom- že ta skratka navedie, kde maš hladat, čo si môžeš prečítat
myslím si,ze žena je schopná nastaviť sa aj sama 😀
@sjuzan zmeniť DNA v pribehu jednej generacie- no to tu ešte nebolo
@slniecko77 u nas sa predava kniha Hynopôrod
a tu je stranka www.hypno-porod.sk
@sjuzan77 suhlasim..tiez by som vsetko nehadzala len na oxy, ockovanie a pod. myslim, ze to bude subor pricin, treba hladat suvislosti, aj ked to nie je vzdy jednoduche.

@dulkagabulka btw ja som si oxytocin vyziadala na porodenie placenty, pichli mi ho muscularne a ked bol maly vonku a bola odstrihnuta pupocna snura 🙂 pri dalsom porode ho uz nebudem chciet, samozrejme ak nebude potrebny.
Dakujem za zaujimave linky co tu davas 🙂