Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
Pôrod doma som chcela aj ja a veľmi. Nestretla som sa s pochopením manžela a okolia. Našťastie. Neprežila by som ani ja, ani dieťa. A to bolo počas tehotenstva všetko v poriadku. A počas prvej doby pôrodnej bolo všetko v poriadku tiež. Až potom ...
@danag čo sa stalo potom?
Nakoľko mi všetky bolesti išli do chrbta, necítila som tlaky, nevedela som kedy mám tlačiť. Malý bol už zostúpený v pôrodných cestách, na cisársky rez bolo neskoro. Zachránil mu život Dr. Hlaváčik, ktorého ku mne narýchlo volali ako ďalšieho lekára - pomohol mi ho vytlačiť, malý už nedýchal, museli ho oživovať, v nemocnici sme strávili skoro 2 týždne, našťastie je bez následkov. Ja som cca 2 hodiny po pôrode takmer vykrvácala, nasledovala narkóza, šitie - zle uchytená placenta, no proste komplikácie, po transfúzii som sa liečila ešte tri mesiace na hematológii, kým som mala krv v poriadku. Napriek tomu traumu z pôrodu nemám, keď si prečítaš môj príspevok z ,,pôrodnice, doktori - Trenčín", tak bolo všetko fajn, až potom. Škoda. Ale rodiť doma druhé dieťa by som si už netrúfla, čo ma mrzí. Ja som sa vždy snažila žiť v rovnováhe s prírodou.
@danag
máš niekde celý tvoj pôrodný príbeh?
Náš prvy newsletter uzrel svetlo sveta 😀 Nahlaste sa na nasej stranke na odber noviniek! Chystame pre Vas velke novinky, budte medzi prvymi, ktore sa o nich dozvedia! http://www.zenskekruhy.sk/o-nas/newsletter
@danag
prečítala som si tvoj pôrod- nedá sa vyjadovať k niečomu spatne, iba pár poznámok...
pôrod doma v krajinách kde je regulovaný má svoje pravdilá doma môže rodiť iba žena, ktorá je zdravá, má bábatko v zdravom postavení a nerodí skôr ani neprenáša viac ako predpísaný počet dní..
ty si mala vysoký tlak a pôrod sa ti rozbiehal viac dní- čo už naznačovalo problémy. PA vždy sledujú kvalitu kontrakcií. Bábatká, ktoré sú v nesprávnom postavení ,alebo príšli krátkym pupočníkom a pod. často robia to, že pôrod začnú, ale kedže im to neide, tak si ho zastavia...ak to trvá dlhú dobu, vyžaduje si to kontrolu u lekára..
Ak sa do pôrodu, kde bábatko naznačuje že má problém a nevie sa dostat do nižších sfér panvy, zasiahne v zmysle urychlovania, môže to pre bábatko znamenať nebezpečenstvo...
a tebe zasiahli- pustili ti vodu , dali oxytocín a tlačit si mala bez toho,aby si cítila tlaky na konečník...to bábatko je potom tlačené akoby hlavou proti múru a oxytocín spôsobujúci silné sťahy mu "vraví"::"MUSIŠ, MUSiŠ!!"...ak sa k tomu pridruží ešte ležanie na chrbáte, kde bábatko tlačí na dolnú dutú žilu a tým má menej kyslíka, riadené tlačenie,kedy má bábatko tiež menej kyslíika, valanie sa po bruchu, môže sa mu poškodiť mozog ..Sú babatka, ktore to zvladnu a narodia sa v pohode a sú bábatka, ktoré skolabujú- ako sa stalo tvojmu....Urobili ti všetky urýchlujúce zásahy, ktoré sú rutinné ..
Doma by si rodila iba keby si bola uplne zdravá a doma by to bolo VŽDY BEZ AKYCHKOLVEK URACHLUJUCICH ZASAHOV a za sústanvého monitorovania stavu dietatka i teba.
JE teda otázne, či by si vôbec mohla rodiť doma a či by sa ti toto stalo doma- pretože doma by ti nikto neurýchloval... Možno by bábatko malo v neporušených plodových obaloch vačšiu šancu dorovnať hlavičku tak, aby bol prechod pre neho bezpečný a lahký..A možno by ste skončili v nemocnici a malý by sa narodil cisárskym rezom..ktovie
Len nie je vhodné porovnávať domáci pôrod zdravej ženy s bábatkom v zdravom postavení BEZ ZASAHOV s pôrodom ženy so zdravotnými problémami a so zásahmi, ktoré práve môžu vyvolať a spôsobiť život ohrozujúci stav u bábatka i matky
@dulkagabulka Celé to proste bolo tak ako bolo. Ja som mala vo štvrtok tlak ešte v poriadku, v pondelok už brutál. Pravda je, že keď mi dali oxytocín, nastalo peklo. Ako prvorodička a v stave ku ktorému som ku koncu bola, mi váľanie sa po bruchu prišlo ako to najlepšie, čo ma v tom momente mohlo postretnúť, malý bol naozaj na 4 zatlačenia vonku. Paradox je, že i keď som mala bolesti od pondelka, CTG nič neukazoval, nemala som ani jeden kŕč v podbrušku, necítila som absolútne žiadne tlaky. Všetko mi to išlo do krížov, ak si videla film Votrelec, ako prerážal hrudnú kosť, tak ja som mala dojem, že mne to malý urobí s chrbticou. V každom prípade druhýkrát keď pôjdem rodiť, tak nechcem oxytocín, ani prepichovanie plodovej vody a okrem manžela chcem mať pri pôrode v nemocnici aj dulu. Môžem sa na Teba potom obrátiť? V žiadnom prípade som nechcela nikoho odhovárať od pôrodu doma. Kto si na to trúfa, je v poriadku a má mu kto pomôcť, tak super, ale ja už fakt len v nemocnici, lebo mi vlasy dupkom vstávajú, keď si spomeniem ako som dostala záchvat, keď malý neplakal. Našťastie je bez následkov.
@danag kedže si z TN, aj tam je fajn dula 😉 som zdaleka 😉 ale pisat si samozrjeme môžeme
ozaj- a nemala si písané v papieroch, že "abnormálna rotácia"?
@dulkagabulka nie, to som tam nemala, keď budem mať trošku viac času, prepíšem Ti a pošlem čo tam mám napísané cez IP, zaujíma ma tvoj názor. Ďakujem moc.
@dulkagabulka Ja by som pri porode chcela mať dulu, a to prave koli tomu prirodzenemu porodu. manžel sa naodvažil byt pri prvom porode, našťastie bol uplne prirodzeny (porod), žiadne urychlovaky.. rodila som v Nitre. pred porodom som chcela aj EDA, moja gynekologyčka mi ju dokonca odporučila :/, v Nitre to našťastie nepichajú, čo som bola aj prekvapena (krajske mesto, veĺa rodičiek). teraz čakam druhe babo a rozmýšľam o dule.. ako som už písala.. chcem sa spýtať, ked sa s dulou dohodnem, že chcem len prirodzený porod, môže mi ona k tomu dopomôcť? aby som sa vyjadrila správne.. chcela by som, aby dozrela na to, aby mi nič nepichli.. predsa len, rodiaca žena sa v bolestiach dá nahovoriť na všeličo.. 🙂 je to možné? ďakujem 🙂
@minuska22
najhoršie na všetkom je, že slovenské duly sú oklieštené etickým kódexom. Nesmú zasahovať do kompetencii zdravotníkov- to znamená, že ak zdravotník rozhodne, že nastrihne či pichne niečo, dula nesmie povedať,ze nie.
V tom dula nepomôže.
V OZ Ženské kruhy máme takú víziu, že vyškolíme "advokátov pôrodu", ktorí budú mať znalosti duly, ale zároveň znalosti práva a budú môcť žene pomôcť dosiahnuť jej pôrodné prianie. Zatiaľ na to nemáme peniaze. Ale snád aj to bude.
no az na ten huf ludi a esteticky nepozdavajuce sa mi vytlacenie nadhernucke spracovanie a zazitok. chtela bych taky...
@dulkagabulka ale žena-rodička má nárok povedať, čo chce a čo nechce, nie? možno keby s dulou komunikovala o všetkom, tak dula jej može povedať, čo je dobré a čo nie je ... hm?
@minuska22 to ano 😉
@dulkagabulka tak to som rada 🙂
Cakam svoje tretie dieta. Po dvoch RIADENYCH porodoch velmi tuzim porodit tak ako to chcem ja a ako to chce moje dieta... Bez rutinnych (casto zbytocnych a viac na skodu) zasahov lekarov. Chcem si porodit proste tak ako to CITIM ja, nie tak ako to kaze nejaka autorita v bielom plasti. Ako som pochopila, za 9 rokov (odkedy som rodila svoje prve dieta) sa v slovenskych porodniciach pramalo zmenilo ☹ Nechcem prerusovat porodne obaly, nechcem si dat pichat oxytocin (ak ma nechaju na pokoji, som si ista ze ho prirodzene budem mat presne tolko kolko potrebujem), nechcem aby sa ku mne spravali ako k pacientovi a detto k dietatu, ako keby tym ze sa narodi je povazovane za chore... Nechcem aby mi moje vlastne dieta vzali a odlucili ma od neho. Chcem si rodit v polohe aka mi je prirodzena a nie "hore kopcom". chcem tlacit vtedy kedy to ja potrebujem a nie vtedy kedy mi to prikazuje niekto, kto sa na to len pozera zvonka. A zacinam byt z toho zufala, lebo som pochopila, ze v nemocnici na slovensku to nie je mozne. Hoci to nechapem - ako mi mozu pichnut injekciu, s ktorrou nesuhlasim... nasilu??? Viem si predstavit ten boj.... som schopna na nich ziapat a bit sa a dieta nepustit z narucia.... ale je toto ta predstava krasneho a prirodzeneho porodu? Nie je... Preto by som chcela rodit doma. Za ucasti licencovanej porodnej asistentky. Lenze mam termin okolo vianoc a takzo sa hlada niekto, kto je ochotny ist k domacemu porodu na SVK v sviatocnom obdobi. Miera mojho zufalstva stupa... Citim sa v tomto systeme neskutocne neslobodne 😖
Gabika Janovičová
Mata píše:
ten orgasmicky porod som odrodila tento rok v Belgicku. Ale naschval doma, lebo ani porodne asistentky nic nezmozu, ked su naviazane na kliniku - jedine zeby boli nazavysle. Ale nastastie moja oblubena porodna asistentka Lieve Huybrechts byvala dost daleko odo mna. Ona by mohla ist so mnou len do jej kliniky, kde ju akceptuju. Preto som si zohnala inu porodnu asistentku - Minke - jedinu v okoli, ktory su specializovany na porody doma. Tato asistentka by tiez bola akzeptovana len v jednej nemocnici - ale nebola by zodpovedna za ten porod - to uz by bol lekarka. Ale aj tu sme poznali a dohovorili sme sa ze keby som chcela, mohla by som rodit v nemocnici tak - aby len ta moja asistentka pri mne bola. Ze by som tu lekarku videla len keby sa vyskitol problem. Ale aj tak so nechcela rodit v nemocnici. Ta sluzba tej mojej vyvolenej asistentky pozostavala v tom, aby ona prisla k nam domou spolu s normalnym vseobecnym lekarom. Oni si vyberaju na domace porody len neriskove, dobre prebiehajuce tehotenstva. nemozu nic riskovat. su jediny v okoli a keby sa nieco stalo, mohli by to zavriet. U nich som bola zopar krat na konsultacii. Slubili mi ze keby prisli ku mne domou, budu sediet v tichucku v kute a ani nemrknu, aby som mohla v klude rodit. Len keby zbadali, ze by bol problem, isli by sme hned do nemocnice. Nastastie prisli neskoro - uz len skontrolovali mna aj babo a boli pritom, ked sme po hodinke a pol prestrihli pupocnu snuru... potom isly domov. Navstivili ma este kazdy den pocas prveho tyzdna.... takze kontroli babetka a mna boli, ale v nasom krasnom prostredi.....
pozrite si, ako prežívala "pôrodné senzácie "
@paradoxy cítim sa rovnako. Plus som po cisárskom reze, takže od domáceho pôrodu ma odhovárajú úplne všetci a predstava nemocnice ma dusí,takže bez adrenalínu to isto nepojde. Mám už v hlave aj psycho predstavy,ako nikomu nepoviem,že mám bolesti, niekam sa schovám. Potom príde druhá vlna-strach, čo keď to naozaj pokašlem a ohrozím seba aj dieťa. No hrozné stavy mám. som jak posadnutá už. ☹
ako sa Marta pripravovala na domáci orgazmický pôrod
Ahojte, ženy, najmä mamičky, ktorým sa podarilo porodiť dieťatko doma a máte pozitívnu skúsenosť. Za posledné obdobie som sa veľmi stotožnila s myšlienkou porodiť svoje druhé dieťatko v pokoji, doma. Nechcem zostať bez odborného dohľadu, ale za ten svet sa neviem dopátrať kontaktu na nejakú pôrodnú asistentku, ktorá má s domácimi pôrodmi skúsenosti... Bývame v Bratislave, takže v krajnom prípade aj PA z Rakúska by prichádzala do úvahy. Prosím, mohli by ste mi niektorá posunúť kontakt? Asi radšej cez internú poštu. Ďakujem veľmi, veľmi!
uzasny film Marie Martiniakovej Zuna
http://www.pluska.sk/izdravie/zdrave-dieta/2013...
pripad spred 2mesiacov z BA
@tehula niet divu...je štatisticky dokázané, že /domáci/ neasistovaný pôrod má najhoršie výsledky..pravdou je, že nie je bezpečnou voľbou rodiť neasistovane...
to však neznamená, že nie je bezpečné rodiť doma asistovane...práve preto, aby sa takéto situácie nestávali, má byť domáci pôrod regulovaný štátom....žena, ktorá sa rozhodne rodiť doma, má byť zdravá, v tehotenstve neužívať ŽIADNE /slovo žiadne podčiarknuté a s výkričníkmi, teda naozaj žiadne, ani take akože neškodne magnezium napriklad , lebo aj po jeho dlhodobom užívaní vo veľkých dávkach môže nastať takéto krvácanie/, dieťatko v zdravom postavení a má mať pri sebe vyškolenú pôrodnú asistentku, ktorá vie odhadnúť patológie a včas ženu previesť do nemocnice...ženské telo, ak sa do pôrodu nezasahuje, dáva dopredu vedieť, že sa deje niečo "nie normálne"... treba vedieť, aké javy treba sledovať..
@dulkagabulka a co zmoze vyskolena porodna asistentka, pokial nastane tato situacia. Ja sa nechystam tu o domacich porodoch diskutovat, lebo to je vec, ktoru ja jednoducho asi nikdy nepochopim, ale myslim, ze ta zena uz aspon po prvom porode a ako si studovala info o porode, mohla vediet, ze placenta musi vyliezt cela a naraz. Nie, ze popisuje, ze muz ju este o prevoze isiel presviedcat.
Za nasledok to malo, cistenie, transfuziu (ktoru napr ja beriem ako vacsie zlo a riziko nez podanie PEDA), ze dieta bolo neustale matke odoberane, kym ju dali dokopy.
Podla mna za to tie 2hodiny s pupocnikom nestali za to. Nevidim dovod, preco by nemohla byt dula pritomna pri porode v porodnici.
@paradoxy ahoj, som v tej istej situácii ako Ty, dve deti (13, 9) a tretie (štvrté) má prísť na svet v decembri.. tiež veľmi intenzívne uvažujem o domácom pôrode a niekedy zažívam podobné stavy ako nina88 🙂..až na to, že nie som po cisárskom reze a druhé dieťa prišlo na svet expresnou rýchlosťou v priebehu 3 hodín od prvej kontrakcie, takže som skoro porodila v aute, nestihli so mnou nič urobiť (klystír ani napichávanie plodovej vody) a malého doslova vyplavilo 🙂, vyhla som sa aj povinnému výsluchu na príjme..navyše som pred rokom a pol som spontánne potratila v 18 týždni (dieťatko malo genetickú poruchu, výsledky tripple testov), potratila som doma a to mi pomohlo vyrovnať sa s celou situáciou oveľa rýchlejšie, neprišla žiadna panika, konala som absolútne intuitívne, celé to prebehlo tak intímne a dôstojne..do nemocnice som sa išla dať už len vyčistiť (kyretáž), keď som na príjme zbadala kôš s nápisom biologický odpad, prišlo mi zle a bola som rada, že som nechala telíčko doma a mohla si ho neskôr pochovať. Viem, pre mnohé ženy absurdná predstava, ale ja sa snažím k životu a smrti pristupovať prirodzene a z takýchto situácií odchádzam viac posilnená ako zlomená..ale aby som sa vrátila k téme.. už od začiatku tohto tehotenstva sa pohrávam s myšlienkou domáceho pôrodu, najskôr samozrejme skúsim pochodiť v pôrodnici s pôrodným plánom..momentálne končím 34.týždeň, takže moje rozhodnutie bude určite závisieť ešte od výsledkov v nasledujúcich týždňoch, v žiadnom prípade nechcem dieťatko ohroziť, ale pre istotu sa pripravujem (masáž hrádze, malinkový čaj), kontakt na pomáhajúcu žienku mám v zálohe, takže, asi ako vždy, budem konať intuitívne, nič nemám definitívne uzavreté a do úvahy pripadá aj tá nemocnica..a hlavne, nemám strach, veľmi sa na to teším, nech sa to už stane kdekoľvek..Strach a obavy môžu všetko len pokaziť!!! A nakoniec je všetko aj tak ako má byť, tak načo sa strachovať..tak hor sa do krásneho a radostného privádzania detí na svet a nezabudnime bojovať za svoje práva, nechceme predsa, aby naše nemocnice boli len mechanizované továrne na deti, držím palce všetkým nastávajúcim mamičkám a pozdravujem dulkugabulku