icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

figiflower
1. sep 2015

@marcah fu, tak to mi je luto a je super, ze to dobre dopadlo. Mam znamu, ktora rodila doma, podobne ako ty, nevedeli zastavit krvacanie po porode, volali zachranku, dostala transfuziu a bola v poriadku. Akurat tie reci lekarov a pristup celeho personalu jej dal riadne zabrat. Vies si predstavit. Neviem aky presne urgentny bol jej stav v porovnani s tvojim a ani nechcem tymto bagatelizovat rizika, ale aj pri domacich porodoch ma zena moznost vyuzit zdravotnu pomoc ak nastanu komplikacie.

katka.gzd
1. sep 2015

@sisaka ale tu to neni ani o prezivani do hlbky. Na slovensku jednoducho je doktor pan a rodiaca zena je podriadeny pacient co ma pocuvat a posluchat...dostojnost a respekt nula bodov... Pouzivanie zastaralych rutin ktore WHO uz davno zakazalo alebo beodporuca, postup podla hodiniek a tabuliek, ziadny indicidualny pristup...miera cisarakov skoro 40%...ved to je katastrofa... Nech mi niekto vysvetli to cislo... Neverim ze tolko zien nieje schopnych porodit svoje dieta normalne... Ale verim, ze nespravnymi postupmi, pristupom a spravanim bolo mnoho zenam v nemocnici ublizene a este to zvrchovane nazvalj zachranou zivota a su za to vdacne...
Ja chcem rodit doma pretoze sa bojim, ze svojim pristupom mi nas uzasny zdravotny system sposobi komplikacie ktorym sa doma viem s pomocou PA vyhnut... A o starostlivosti o novorodenca, bondingu a podobne ani nehovorim...
A ak by som kvoli nejakej zdravotnej komplikacii musela do nemocnice tak na slovensku ani za svet...hainburg alebo vyskov... Smutne, ze len o par km vedla sa da rodit dostojne ale u nas maju stale kopu reci o tom jake su rodicky zbytocne rozmaznane miesto trochy sebareflexie... Vrrr

alby2014
1. sep 2015

@katka.gzd No, neviem...ja som citala opis jedneho porodu v Haiburgu teraz nedavno a keby namiesto Hainburg, ta holka pisala Kramare, ci Antolska ( akakolvek ina nemocnica na Slovensku), tak ju vsetci lutuju, nadavaju na doktorov a niektory radia aj zalobu ..🙂

katka.gzd
1. sep 2015

@alby2014 ty si citala jeden, ja zasa xy skvelych... Vynimky sa najsu vsade... Statisticky ale vyskov ma napr cisaraky dlhodobo pod 10 % ... Preco asi? Hainburg neviem presne... U nas skoda reci... Cely nas system ako keby bol nastaveny proti ludskej prirodzenosti a proti vsetkym vedomostiam co o porodnom procese mame... :(

sardinka333
1. sep 2015

@katka.gzd ja ti to čislo vysvetlim ...je to štatistika.... 🙂

Poznám tri druhy lži, malu lož, velku lož a štatistiku....

G.B. Shaw

sardinka333
1. sep 2015

@alby2014 kočka čo rodila v H. sama pisala že tam vyslovene tlačia na prirodzenost za každu cenu lebo ved zeny tam chodia koli tomu nie? aj za cenu že tam bude rodiť cely den v bolestiach...pokial porod postupuje hoci aj mááličko tak nezasahuju.

alby2014
1. sep 2015

@sardinka333 Ja som potom asi divna, lebo ja som sa bala toho, ze budem rodit dlho v bolestiach a tak veta, lekara, ze ak nebude postupovat porod tri hodiny, tak to budu riesit chirurgicky..mi dodala pokoj...ale tak ja som z tych, co si pocas tehotenstva vypestovali alergiu na slovne spojenie - prirodzeny porod. 😀 😀 Preto uznavma moznost volby, ak zena chce rodit uplne prirodzene OK, ale potom treba akceptovat aj postoj zien, co tak rodit nechcu...ono sa to potom zvrhne a skonci to vetou ako u mna od jednej mojej znamej, ze ja som nerodila, neviem, co je porod, lebo som mala epidural...a uz vecer som sedela. Proste tolerancia na oboch stranach.

marcah
1. sep 2015

@zlevysavam neodisla mi cela placenta a silno krvacala
@figiflower ano, aj u mna silne krvacanie,....... viem, ze rychla zdravotna sa da stale zavolat, ale neviem si predstavit ako rychlo by museli dorazit aby stihli vcas zasiahnut
chapem, ze v niektorych krajinach su porody doma bezne, ale v tychto krajinach su aj ine podmienky poskytovania prvej pomoci v pripade nudze, napr ze sanitka je v pohotovosti len pre danu rodicku.... u nas podla mna na porody doma bohuzial podmienky este nie su....

slniecko77
1. sep 2015

@sisaka absolutne suhlasim s tvojimi slovami 🙂 presne toto iste som prezila aj ja..dokonca 2x 😉

sardinka333
1. sep 2015

@alby2014 kazdeho upokojuje niečo ine - teba upokojilo to, že v pripade potreby ti pomozu.Mna upokojovalo to ze tam mam svojho porodnika, ktory mi povedal ze epi mozeme dat aj hned a na nič nečakat a ze budem mat ,,luxusny porod,, bez bolesti. No ale vidíš - plany boli a nevyšli. Mne ked doktor Dráb povedal ze anesteziolog je na urgente že tam maju ,,roztrhanu ruku,, tak mu hovorim že ,,to si robite srandu,,?? Ale on ,,beťar,, musel vidiet ze to pojde rychlo tak načo na hodinu epidural - tak aj bolo. Ja som mala porody rychle, kritická bola len hodina takže to sa naozaj neoplatilo pichať. Ja neznášam bolest, a tento druh bolesti ma uplne paralyzoval. Keby som v takej bolesti mala byť x hodin tak tam škiekam ako diva zver.

figiflower
1. sep 2015

@marcah uplne suhlasim, ze podmienky na domaci porod nie su momentalne ani zdaleka najvhodnejsie. Ale ja pripustam domaci porod ako alternativu, ak nenajdem cloveka a porodnicu kde bude predpoklad, ze prezijem porod bez traumy .

slniecko77
1. sep 2015

@figiflower popravde keby som rodila na Slovensku na porod doma by som si netrufla. Prilis dobre si uvedomujem tu tenku ciaru medzi nekomplikovanym porodom a porodom s komplikaciou ohrozujucu zivot. Bohuzial na Slovensku nie je ''chcenie'' porodov doma hlavne zo strany lekarov, v prirodzenom prostredi..nejdem rozoberat preco. V krajinach kde je starostlivost usposobena aj na porody v domacom prostredi je rodit doma bezpecne, midwives vedia kto a za akych okolnosti moze rodit doma, v nemocnici o rodicke vedia a v pripade akehokolvek naznaku komplikacie sanitka odvaza rodicku do nemocnice..kde na nu nikto negani, ze sa rozhodla svoje dieta priviest na svet v domacom prostredi. Bohuzial Slovensko ma este co dobiehat co sa tyka starostlivosti o pacienta - nie len o rodicky, o jeho pravach atd.
Skutocne neviem co by som robila keby som musela rodit svoje deti na Slovensku ☹ prist o tie nadherne chvile, o okamzity bonding, vybratie polohy pri porode, rozhodovat o svojom vlastnom tele atd. Je mi skutocne luto zien co chcu rodit podla najnovsich odporucani, co najprirodzenejsie a su odkazane na klasicke slovenske porodnice.

figiflower
1. sep 2015

@slniecko77 no ani ja sama sebe nezavidim. Zijem v Kosiciach cize u mna ani Hainburg ani CR neprichadza do uvahy. V porodnici viem co ma caka, doma mam respekt pred situaciou "co ak" a tiez neviem ci som dost asertivna zvladat po porode tie reakcie lekarov a okolia. Zatial mam dohodnutu schodzku so psychologom, aby mi pomohol nejak spracovat ten prvy porod, potom idem na kurz hypnoporodu a potom dam uprimny rozhovor s mojim novym gynekologom, ktory j tiez porodnikom. A potom sa snad budem vediet rozhodnut ;)...

slniecko77
1. sep 2015

@figiflower uf, to je strasne ked porod zanecha v zene traumu..ked som sa rozpravala s niektorymi kamoskami co rodili na Slovensku, tiez to pre ne nebol najprijemnejsi zazitok a skor ho opisovali negativne..zato ja som srsala len optimistickymi opismi..to bolo cca dva mesiace pred druhym porodom..ziaden strach z porodu, bola som presvedcena, ze vsetko pojde ako ma a bude to opat uzasny zazitok ako pri prvom porode a aj bol 😵 bez akejkolvek chemie, za minut od prichodu do nemocnice som mala uzlik stastia v rukach..dokonca som rodila v obleceni v ktorom som prisla 😉
Kamoska co rodila jedno dieta v zahranici a druhe bola ''nutena'' rodit na SVK mala tiez obavu, ze to bude zle...ale nastastie prisla co najneskor ako mohla, Dr. zle odhadla situaciu takze odisla a myslela, ze porod bude neskor a ona si zatial zvolila polohu aku chcela, manzel ju samozrejme podporoval a kym sa personal stihol spamatat tak dieta bolo na svete 🙂 mala stastie, ale je to strasne spoliehat sa na stastie..
Naozaj nemas velmi na vyber kedze zijes na vychode Slovenska ☹ velmi ti drzim paste nech mas co najpohodovejsi porod a co najblizsie k tvojim predstavam..vela stastia 😵
Ja aj keby som zila v BA, mala som tak rychle oba porody, ze ani ten Hainburg nestihnem..aj preto mi pridu reci typu vsak vycestuj za dobrou porodnicou ako bezbrehe ''zvasty'' poniektorych dam na fore do krvi si zastavajuce slovenskeho sposoby v zdravotnictve..ci skor NEsposoby 😠

jalimag
1. sep 2015

Ja mozem povedat celkom uprimne, ze v akejkolvek slovenskej porodnici by som nebola schopna porodit, kvoli pristupu a praktikam. Podla mna su to len tovarne na rychle odstranenie plodu z tela matky (akymkolvek sposobom, pri zachovani zivota dietata aj matky, pokial mozno). Bodka. O to ja nestojim. Nie som dostatocne pokorna, aby som znasala to, co tam so zenami stvaraju. Nie som dostatocne asertivna. Jednoducho by som sa zasekla a koniec. Preto mam len jednu moznost.

maary11
1. sep 2015

Ja by som NIKDY, ale fakt NIKDY dobrovolne nerodila doma.. svagrina byva v CR, jej dcerka mala obmotanu snuru okolo krku, vytiahlu ju uz modru, keby bola doma, tak nasu Elisku tu teraz asi nemame.. kamoska rodila u Kocha, lebo chcela lepsi porod.. detto, snura okolo krku, nastrih, vraj na nej lezali dvaja doktori a tlacili malu von.. sama by ju doma asi nevytlacila..
Ja som rodila v BA na Antolskej, v pohode porod, bez nastrihu, dve hodky bonding aj s tatom, ktory bol pri nas.. A nemala som pocit, ze bola narusena moja dostojnost, nemyslim, ze doma by som menej kricala alebo by som vedela viac co mam robit 🙂 je to ale samozrejme pripad od pripadu.. v pohode porod doma, zly v nemocnici a potom zas naopak.. tiez nie som za take mnozstvo cisarakov, ale tak zase nie som lekar a myslim, ze ani vacsina z vas co tu pisete nemate lekarske znalosti...

slniecko77
1. sep 2015

@maary11 toto co opisujes len potvrdzuje, ze naozaj netusis ako to chodi pri porodoch doma..edukovana midwife by pri takejto komplikacii...pri nepostupujucom porode okamzite odtransportovala rodicku do nemocnice, takze tvoje strasidelne scenare by sa nastastie nenaplnili 😉 to je to ked niekto pise a nema ani paru o tom ako to v skutocnosti chodi..teraz nenarazam len na teba.

jalimag
1. sep 2015

@maary11 nikto ta do toho ani nenuti. Este som nepocula o tom, ze by niekto rodil doma z donutenia. Predpokladam, ze si to napisala preto, aby si poukazala na to, ake su zeny rozhodnute rodit doma sproste a nezodpovedne. Ale kazda zena ma pravo rodit tam, kde sa citi bezpecne.
Ze sa vasa Eliska narodila modra, vobec nemuselo byt sposobene omotanou pupocnou snurou, ale napriklad niecim uplne inym. Chcelo by to mat viac info, vies? V drvivej vacsine pripadov omotana p. snura nesposobuje ziadne problemy, len sa na nu tie problemy rady zvaluju.

jalimag
1. sep 2015

Najviac milujem presviedcanie rodiciek o tom, ze bez cudzej pomoci, napr. skakania a tlacenia na brucho, nie su schopne porodit svoje dieta. Najhorsie na tom je to, ze sa to rodickam opakuje tak casto, ze zacinaju byt presvedcene o tom, ze je to pravda.

jovanka81
1. sep 2015

Aj my sme zvazovali porod doma....nakoniec som to vzdala lebo najst niekoho kto by sa podujal na nelegalnu cinnost tohoto druhu je nemozne...s dulou som sa pripravila na porod psychicky ale aj vedomostne.a zracne to vsetko islo tak skvelo ze som do porodnice prisla s minutovymi kontrakciami... po 22minutach od prichodu bola mala na svete. Porod bol pre mna neskutocnym zazitkom.dokazala som cele to dianie okolo mna ignorovat a pocuvat len svoje telo 😉
Od prveho dna tehotenstva som verila ze porodim prirodzene. Uplneho strachu ma zbavili sedenia s dulou a aj istota jej pritomnosti pri porode. Vedela som ze v nemocnici budu neprijemni(v noci je malokto prijemny) dula ma podporovala a vlastne jedine na co som myslela bolo dietatko. Vsetko je hlave a kde sa zena zatne lebo s aboji bolesti lebo ju zostresuju ze nemaju ozvy atd atd hned sa porodn zastavi a idu vuvolavacky a injekcie

atdatd..... tohot som sa bala a preto som do nemocnice prisla naozaj na poslednu chvilu len "vytlacit"dietatko.
Som velmi stastna ze som zvladla tento prirodzeny akt bez akejkolvek medikamentoznej podpory. Aj vdaka pritomnosti duly som sa citla v bezpeci a ovela viac respektovana. Len ma dodns mrzi ze dokonaly zazitok z porodu mi pokazilo oddelenie sestonedelia.... dnes by som to uz riesilaninak...ponporode revers a supndomov krodine 😉

jalimag
1. sep 2015

@jovanka81 suhlasim s tebou, teda az na jeden detail - naco sa trepat do porodnice tesne pred vytlacenim babatka? Len na to, aby som po porode musela znasat odlucenie od neho a potom prezivat 4 dni ponizovania na oddeleni sestonedelia? Dakujem pekne. Nie je jednoduchsie vytlacit babatko v klude doma, nikam sa netrepat a mat svaty pokoj? Viem, o com hovorim, lebo moj druhy porod bol takyto.

jalimag
1. sep 2015

Okrem toho, mna osobne by neskutocne vyrusilo (a mozno aj zastavilo cely porod), keby som sa v tej najintenzivnejsej a najbolestivejsej faze porodu tesne pred vytlacenim babatka mala obliekat, obuvat, nastupovat do auta a niekam sa presuvat. Neprichadza do uvahy (v pripade bezproblemoveho priebehu porodu).

maciatkolulu
2. sep 2015

@jalimag tak ja ne iem, ale mna nikto v porodnici neponizoval. Je fakt, ze prve dva porody boli hruza, ale ten posledny v Kochu, bol pre mna a mojho muza nadherny a nakoniec aj pre.moje starsie deti. Cely cas bol moj muz pri mne, pocas celeho cisarskeho, drzal ma za ruku, uplne pohodova atmosfera a uvolnena, tim lekarov uzasni, ten klud a pohoda boli neuveritelne. Malého som mala po vytiahnuti na sebe a oni si koudne sili dalej. A po porode som bola az do zaspatia s muzom na izbe. Mala som nonstop niekoho na izbe a asi sommkrkacia mater, lebo od.momentu, co ma postavili na nohy, co bolo za 12.h.mi dali maleho a ja som bola doslova prosit, nech si ho sestricky zoberu aspon na chvilu, neuveritelne sa mi chcelo spat. Maleho som plno kojila uz na treti den, ziadne domrmovacky. V stvrtok som porodila a v pondelok som.bola doma. Pre mna to bol.nadherny zazitok v ramci moznosti, kedze som nemala.na vyber co sa ttka cisarskeho rezu. Pre mojho muza to bolo tiez nieco uzasne a nezabudnutelne. Takze mozno som mala.stastie, ale fakt v ram i cisarskeho to bola ta najlepsia moznost "prirodzeneho"porodu aku som.si vedela predstavit.

sardinka333
2. sep 2015

@maciatkolulu žial obavam sa, že tieto diskutujuce maju len klapky na očiach a nič dobré, ani chlp ti neuznaju...tvoj porod nebol dobrý určite - vieš prečo? Lebo bol v nemocnici...proste počuju slovo nemocnica a už len to najhoršie na svete sa tam deje, všetkých tam ponižuju, tyraju, obmedzuju proste všetko zle. všade sa najdu aj dobrí ludia, prijemní a ochotní nech je to urad, nemocnica, škola, predajna... a samozrejme aj naopak. Lebo naozaj neexistuje len čierna a biela..vzdy je aj niečo medzi, ale to je škoda reči.

jovanka81
2. sep 2015

@jalimag rodila si doma na Slovensku? Mala si porodnu babu alebo porodnika pri sebe.??

katka.gzd
2. sep 2015

@sardinka333 pri jednom z najdolezitejsich okamihpv mojho zivota a aj zivota mojho dietata niesom ochotna riskovat, ze zrovna narazim na "zlu smenu" ako to tu bagatelizujes.... Pre nich som len jedna z tisica a dalsie cislo, pre mna je to raz, dva krat za zivot!!! Pre moje dieta neopakovatelna udalost.... Ze ty si s tym ok, neznamena, ze kazda musi byt ochotna toto riskovat... Zvlast ked naozaj dobrych ludi je v nemocnici poskromnu...

katka.gzd
2. sep 2015

@sardinka333 mam z teba dojem, ze si myslis, ze je jedno AKO pride dieta na svet a ako je s nim tesne po porode zaobchadzane, hlavne ked to matka aj dieta prezije... Ak toto je pravda, tak sme dodiskutovali a nikdy nepochopis o co zenam, co im to jedno nieje ide

nanervy_2
2. sep 2015

@katka.gzd a to ako dokazu sestry prvorodickam "pomoct", to je dalsia vec... a samozrejme branie deti na hromadne procedury, reve nereve, jedlo nejedlo.... Inak ja som narazila pri porode na zlu smenu... no radsej rodit doma veru...

katka.gzd
2. sep 2015

@nanervy_2 mna fascinuje doslova, ze aj s tymto je vacsina matiek spokojna...ja to nechapem... Minule mi jedna pisala ake super bolo ze jej dieta po porode vzali a ona mohla oddychovat, ako super ze ho nemala na noc a mohla sa vyspat... Super, ze ich rovno v nemocke ucili na rezim papat kazde 3 hodky.... A potom az doma zacal ten "teror" ako to opisala.... Tu len zostavam v nemom uzase lebo co povies zene ktora toto povazuje za super? Nic...len som sa jej spytata ci v pohode kojila... Aj ked odpoved mi bola jasna.. Vraj po tyzdni stratila mlieko a nemala nervy sa s tym trapit... Ze aj jej mama mala to iste a urcite to maju geneticky dane tuto neschopnost dojcit.... No comment... Ze to bol dosledok toho jej super zaobchadzania v porodnici nepripusti ani jedna....
Je to smutne..nevedome matky mi ale nevadia..zdravotnici by mali byt od toho aby sirili osvetu uz od porodnice!!! Ale bohuzial, pohodlnejsie je pohadzat polena pod nohy...sak to trapenie co estelen doma nastane oni neriesia....

maciatkolulu
2. sep 2015

@katka.gzd tak ja sa radim k tym matkam, ktore boli prosit, nech si malého na noc vezmu sestricky 😉 fakt som nevladala a bolo mi strasne zle a zrovna v tu noc so mnou nikto nebol (ano, mala som moznost, aby bol na noc pri mne niekto z rodiny, blízkych a to v slovenskom Kochu)a si predstav, lenze tie sestricky mi ho uz nechceli zobrat, takze opacna situacia a spominam na tu noc ako najhorsiu v nasom zacinajucom cerstvom vztahu matka - dieta a inak kojim doteraz a ma dva roky. A kojila som rovanko dlho aj prostrednu, ktora sa narodila za desných podmienok Zochovej, fakt to tam bolo desne, ale inak sme vsetci normalni a nebadam rozdiely medzi mojimi detmi. Asi som zaostala.
Este som sa chcela opytat, ako je to v pripade domáceho porodu s vysetreniami dietata po porode, myslim utv, co sa kontroluje v porodnici pred odchodom domov? To si potom s tym novorencom obehas sama, ci ako to funguje