Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@maciatkolulu myslim ze si to dohodnes na jeden den vsetko a obehas..
je ine ked popytas pomoc, to chapem.. ale ked ti dieta konecne po 2 hodinach zaspi, a oni pridu ho zobrat a zobudit s tym ze smola, my mame taky rezim.... nehovoriac o tom, ze moje dieta sa neprisavalo, ani s klobucikmi mu to neslo a sestry miesto pomoci chodili za mnou ze preco mi dieta place a ci nemam mlieko (ja prsniky naliate az boleli), az o 2 dni mi jedna sestra ukazala ako si to rozmasirovat.... maly zacal naozaj pit az doma pod vedenim laktacnej, ale to je dlhy pribeh.... na 5 tyzdnov....
@katka.gzd tiez som az zavidela tu pohodu co s tym mali... na aku gutu sa staram co je s mojim dietatom?
Za jeden den nič neobeháš, je to x vyšetrení a odber, dohaduješ si viac terminov a na tie chodiš.
@maciatkolulu urcite si to aj napriek tomu zvladla, ze si ho nevzali vsak? 🙂 nebola to len psychika, ze to vnimas ako najhorsiu spolocnu noc? viac o strachu, ze to nezvladnes ako o nejakej realnej hrozbe?
ja netvrdim, ze zeny, ktore sa podriadia systemu su zaostale... preboha to by som si v zivote nedovolila a nerozumiem preco si to o sebe napisala... mna ani tak velmi netrapia zeny, ktore sa podrobia bez reci.... ved sme vsetci vychovani doverovat lekarom, mat ich na piedestale a co doktor povie, to je pomaly pismo svate takze to vobec nedavam za vinu tym zenam.... mna stve, ze ti, co to maju vediet najlepsie uz su tak zabehnuti v nastavenej rutine, ze nehladia nalavo a napravo a pokracuju v nezdravom pristupe a este osocuju zeny, ktore si dovolia sa ohradit voci tomu....pritom argumenty tychto zien su podlozene napriklad standardami, ktore vydala svetova zdravotnicka organizacia....cize ziadne bludy a vymysly nejakej alternativnej lesany co zije v jaskyni, ale postupy ktore vydali hlavy najucenejsie! a toto ma sirit zdravotnicky personal vsetkym matkam bez rozdielu...a nie aby sa toho niekto musel dozadovat a bol pokladany za problemoveho nespolupracujuceho pacienta..
k tym vysetreniam po porode: chvalabohu mame na slovensku aj "osvietenych" pediatrov, ktori chapu o co zenam domarodiacim ide a su ochotni tieto vysetrenia spravit a aj vypisat spravu pre matriku aby mohol byt vydany rodny list. niektori dokonca chodia babatka kontrolovat domov, niektorym treba babo priniest do ambulancie...samozrejme po predoslej dohode dostanu prednostny termin ked sa tam nenachadzaju chore deti...
stav novorodenca tesne po porode a v prvych dnoch v idealnom pripade kontroluje certifikovana porodna asistentka, rovnako ako poporodne zranenia matky, efektivnost dojcenia, hmotnostny prirastok a podobne...
@nanervy_2 no ja neviem a na kolky den, by sa obehavalo? Cerstvo po porode a obehavat nejake tie Kramare, alebo ja neviem ake nemocnice, ktore su plne chorých deti, nie je podla mna bohvie co pre cerstvo narodene dieta.
Inak ako som pisala, ze som mala prostredny porod dost zly po psychickej stranke, podla mna porod by mal prebiehat v absolutnej pohode a klude, pokial sa teda da, ale s moznostou zasiahnut okamzite v pripade vaznych problemov, ktore mozu nastat hocikedy a fakt niekedy ide o minuty, myslim, ze to vsetky matky vieme, su pripady ked by sanitka akokolvek nachystana nestihla prist a kludne do urciteho momentu mohol vyzerat porod uplne ukazkovo a bum... Ja by som to neriskovala, ale hladala moznosti ako si zlepsit porod ako to len ide a mne sa to podarilo a som stastna. Aspon to posledne sa podarilo... Len som chcela zdorazdnit, ze to ide aj na SK a nakoniec aj 97, moj prvy porod nebol az taky desny, po cisárskom som mala non stop rooming, dve na izbe a super personal. Tak ja neviem. Inak ak sa takato matka dostane napr, uz s narodenym dietatom do nemocnice pre nejaku chorobu, tak to je podla des a hroza a skor by sa tam mali diat zmeny. Tam sa nachadzaju chore deti, ktore potrebuju mat pri sebe stale rodica a nie spiaceho na stolicke, alebo po pripade vam povedia, ze vase 5.rocne dieta je uz prilis velke atd. Dospele zeny sa podla mna vedia zmierit s par dnami v porodnici , ako chore dieta v nemocnici
@jovanka81 rodila som doma vo Viedni so skolenou PA
@sardinka333 nemas tusenia, o com rozpravas, je mi ta luto
@katka.gzd no tak nezabila som seba, nezabila som dieta, neusla som 😀 nebola to psychika, bolo to moje treie dieta, vedela som uz vsetko co obnasa dieta, bolo to to, ze mi bolo dost zle a vsetko ma bolelo. Ja som sa pytala konkretne na utz po porode, mozog, ladviny atd. To sa kedy robi? A kde?
@sardinka333 pokial viem, my dve sme sa o rizikach este nebavili takze mi nevrav, ze ich bagatelizujem.... velmi dobre si ich uvedomujem, ale myslim, ze ty nemas predstavu o tom ako k tym rizikam alebo porodnym komplikaciam dochadza...aspon z tvojho vyjadrovania mam ten dojem....keby si vedela, nemohla by si strasit hororovymi scenarmi ale to je na velmi dlhu debatu a zdlhave studovanie materialov....ja sa tejto teme venujem uz roky a ver mi, ze viem presne do coho idem a preco...
na temu, ze v porodnici oddychuj lebo doma si neoddcyhnes ti napisem len tolko, ze o co viac sa budes v porodnici nechavat oddelovat od dietata o to horsie to potom doma bude.... nehovorim, ze su zle matky co to dovolia...su ale neinformovane... pre dobre bezproblemove rozbehnutie dojcenia je nutne aby bolo babo s mamou od porodu stale a malo prsnik k dispozicii na poziadanie....to znamena kedykolvek, akokolvek casto. a nie z kazde tri hodiny a v noci vobec...sak sestricky dokrmia...ja si oddychnem.... potom mame frustrovane unavene matky ktore nechapu, ze doma ich to babo zrazu potrebuje stale, ale prsia naliate horuce, problemy s prisavanim, babo hladne urevane.... pritom to ide o vela jednoduchsie, lenze tomu treba dat aj optimalny zaciatok... a nieje to vzdy idealne ani ked sa 100% dodrzi po porode vsetko co by sa malo....ale kazde vybocenie je potencialny strojca problemov a len stazenej starostlivosti... dojcenie je tiez tema na ktoru sa da rozpravat cele hodiny.... ale to by si musela mat o to zaujem najskor....
bohuzial ty ako "vysluzila matka" uz mas svoje nazory ucelene a nemas zaujem sa podla mna dovzdelavat v akejkolvek z tychto tem.... ja to do urcitej miery aj chapem pretoze mas dojem, ze ta to stava do defenzivy, ze by si mozno nieco vycitala keby si zistila ako to mohlo byt inak.... to je v poriadku.... kazda jedna matka sa pre zachovanie svojej dusevnej rovnovahy musi drzat v tom, ze to co bolo, bolo pre jej dieta to najlepsie co mohla spravit.... je to normalne.... ale je nefer osocovat zeny, ktore maju nazor iny.... ja tebe ten tvoj tiez neberiem...
ako tvrdim odzaciatku...mame zle nastaveny system starostlivosti o tehotne a rodiace a aj ich deti po porode... jedine co by som si priala, je moznost volby pre kazdeho.... ak niekto chce plne medikamentozny porod lebo to je jeho predstava bezpecia, nech ho ma, ale ak si to niekto nezela, nech je mu vyhovene tiez.... vtedy budeme spokojne vsetky....
@jalimag mna lutovať nemusiš...ja nezverim svoj osud do ruk niekomu so ,,švindlkurzom,,...ty si rob ako ty chceš, mna to nazaujima.
@maciatkolulu preto je skoda ze u nas nefunguju porodne domy... to je presne kompromis
@maciatkolulu utz ladvin a mozgu nepovazujem za nutne vysetrenia po porode. utz ladvin viem, ze sa robi, o utz mozgu pocujem od teba prvy krat... nevidim vyznam tychto vysetreni kedze stav novorodenca sa da velmi dobre posudit aj bez nich.... mozog skusanim beznych reflexov a pozorovanim babatka, ladviny podla pocikanych plienok....
@sardinka333 hahah ze svindlkurz..... ty nemas absolutne ziadnu sajnu..... zeny doma rodia s certifikovanymi porodnymi asistentkami, ktore vacsinou pracuju aj v pordoniciach, nosia si so sebou nastroje aj lieky aj sitie a podobne......
nechapem preco mas potrebu sa vyjadrovat k veciam, ktorym absolutne nerozumies, nic o nich evidentne nevies, akurat utocis, osocujes a zosmiesnujes.....
takymito komentarmi zosmiesnujes akurat tak samu seba!
@maciatkolulu narodit sa v nemocnici plnej chorych ludi tiez nie je bohvieco
@sardinka333 prepac, ale ty naozaj nevies, o com rozpravas, myslim ze si si pomylila temu
@jalimag @slniecko77
Nemyslim si, ze su tie zeny sproste, tak prosim Ta nevkladaj mi do ust tvoje alebo neviem koho nazory... Napisala som, ze JA by som nerodila doma, ked niekto chce, tak nech rodi aj v parku, alebo v lese, ked ma tam pocit bezpecia 🙂
Ja si len neviem uplne dobre predstavit, ako to funguje, ked nastanu doma komplikacie.. ja to mam do nemocnice 20 minut v dobrej premavke, plus kym by sme sa vytrepali k autu a z auta a prijali by ma, to by bolo minimalne dalsich 20 minut.. proste by ma naozaj zaujimalo, ako v takom pripade by to prebiehalo, lebo zase idealizovat si to, ze ked budem rodit doma, tak nic sa mi nemoze stat, tak to mi uz pride nezodpovedne.. a tiez si neviem uplne dobre predstavit, ze rodim napriklad v januari, vsade sneh, zrazu nejaky problem s babom a ja ho prave narodene taham niekam von do -10..neviem ci by mi to v tom pripade stalo za to... samozrejme su to extremy, ale stat sa to moze kazdej z nas.. proste neviem ci nejaka PA je natolko fundovala.. hovorim teraz aj skrz toho, ze jedna znama si teraz robi tento kurz PA a akoze baba nema ziadne medicinske vzdelanie a ja ako vedec by som sa jej v zivote nezverila do ruk.. Preto by som na SR toto nepodstupila, bohuzial nie sme v Kanade ani nikde inde, zijem tu a teraz, snad moja dcera bude raz mat lepsie moznosti.. a taktiez je to v Hainburgu, pri komplikaciach sa rodicka aj dieta transportuju na Kramare alebo Antolsku...
Tiez som v Mame a ja citala pribeh jednej baby, aky mala krasny doma porod iba s muzom, lebo PA bola pri inom porode, len potom zacala brutalne krvacat, tak ich muz vzal do nemocnice.. tak, ze ju tam ratovali a musela dostat niekolko jednotiek krvi, lebo skoro vykrvacala, ale inak to bolo super 🙂
Neviem asi som fakt divna, ked som mala v pohode porod aj pristup v nemocnici, nikto na mna nekrical, neublizoval mi, dokonca aj po porode boli v pohode, aj na novorodeneckom nebol problem 🙂
@katka.gzd preboha, toto nemyslis vazne?! Podla coho posudzujes stav mozgu, podla reflexov, teraz sa fakt uz necudujem lekarom, ze su na taketo matky, aki su. Moje dieta by tu nebolo, prvorodene, kebyze jej nerobia utz mozgu, neprislo by sa hned na vaznu chorobu a bola by hned operovana a bud by zomrela, alebo by bola postihnuta. Apgar skore 10, vôbec nevyzerala na vazny problem, prislo by sa na to velmi neskoro. Takze nechapem co mas za vzdelanie, ked dokazes napisat, ze staci pozorovanie a pocikane plienky. Som si myslela, ze mas viac nastudovane, prepac. Takye tieto vysetrenia su podla mna velmi dolezite a hned po narodeni, lebo sa da zachranit vela veci a bez následkov a s moznostou na plnohodnotny zivot.
A k tej porodnici plnej chorych ludi, Koch je zenska nemocnica a znova prizvukujem je na Slovensku. A urcite je jednoduchsie nechat si vysetrit dieta v poronici, ako sa vlacit, po lekaroch s pardnovym dietatom po porode a hlavne medzi chorými detmi, porodnice byvaju vacsinu v dospelackych nemocniciach.
Prepac, ale som v soku z toho, ze tak dolezite veci bagatelizujes....Kto nezazil nevie a nezelam nikomu, aby sa takto nejako popalil a pochopil, ze niektore veci su sice neprijemne, ale dolezite.
@maciatkolulu To nezistili uz pri ultrazvuku pocas tehotenstva? Lebo si myslim, ze kazda v tejto teme, ak by sa o nejakom probleme vedelo, by isla rodit do nemocnice s neonatologiou. O ultrazvuku mozgu dietata po porode som este fakt nepocula. Nerobia to nahodou len tym, ktorym uz dopredu nieco zistili? Nezijem na SR, ale vo viedenskych porodniciach robia po porode plosne iba sono klbikov.
@maciatkolulu Nemusis sa vlacit s par dnovym dietatom nikam. K nam dosiel pediater domov, urobil vysetrenia, nauctoval a bolo.
@maciatkolulu mame prenatalnu diagnostiku na ktorej velmi dobre vidno potencialne problemy ako s mozgom tak aj s ladvinami...takze nemam preco predpokladat, ze zrazu po porode z nicoho nic sa nieco take stane....
Samozrejme zeny u ktorych sa pred porodom nieco take najde pojdu rodit do nemocky...u zdravych v tom nevidim ziaden vyznam...
@bluka2 aj s utz? ja fakt neviem preco riskovat. tieto vysetrenia minimalne ladviny, by som nezanedbala. Ale kazdy si robi ako chce. Ja by som to neriskovala. Vela chorob sa ukaze par hodin, dni, po porode.... ako som pisala, som za rodinny porod so vsetkou uctou co k narodenie zivota patri, ale nie za cenu riskovania zivota Ako tu bolo pisane, porodne domy a hotovo.
@katka.gzd vidíš a presne o tom to je..ten prisepvok ani nebol pre teba, ja som ho napisala tak ako smo ho napisala lebo vidim autorku aj v inej teme kde prišla robiť ,,pruvan,, takže s nou nemam o čom, ale ok ako ved ja sa ,,bavim,, o nič nejde. A ty robíš to isté čo mne vyčitaš...ale to je tu klasika.
Ak teba stačia pocikane plienky a reflexy tak ok, mne nie. Ja mam doma segru s DMO takže toto je pre mna malo, niekomu stači ok.
Ja sa neriadim len teoriou - život nie je šablona. Jeden postup ,,vynecháš,, a už je to cele pase...To čo pišeš je krasna teoria a iste aj funguje, ja vobec netvrdím ze nie ale nie u každej ženy rovnako. Tlačenie na to aby to tak bolo vyvolava v ženách len frustracie ak to tak nie je...to tu vidim v mnohých temach ako si to vyčitaju a miesto toho aby sa tešili zo zdraveho a krasneho bábätka tak žiju minulostou a pocitom viny. A to je škoda. Ja som tiež vedela do čoho idem, ale nebola som otrokom mojich predstav, vela som komunikovala pred samotným porodom s mojim porodníkom o tom ako ,,by to mohlo byť,. Ale ked prišlo na lamanie chleba tak napr. epi mi už dať nemohol a ja som chcela. A teraz čo? Sa koli tomu zrutim? Tak nedali.
V porodnici sa od dieťaťa velmi oddelovať nedalo, deti boli non stop s nami. Pochybujem ze spiacemu bábätku uškodilo ze som sa išla najest, na wecko alebo osprchovať...podla tejto logiky. Doma to teda nikdy nebolo a nemalo byť o čo horšie....skor lepšie lebo som si spravila podla seba a nie podla natlaku jednej či druhej strany. A bola som aj informovaná..a aj tak som si to urobila podla svojho lebo praveze sestričky dokrm davať nechceli.
Ja osobne nemožem kojit čo 10 minut. Asi by mi zliezli bradavky...musim mať pauzy. A to som mala doma laktačnu, ktora len upravila polohu ale problem nezmizol, proste ze niektore to tak maju... 🙂treba vydržať.
Takže ja som neni otrok nových prudov a modnych vln zoberiem si z toho to čo povazujem za vhodné pre mna a ani nie je mojim cielom tlačiť na zeny aby niečo robili silou mocou ale vždy treba vidieť nejaku zlatu strednu cestu. Čo ale v porodníctve nie je možné...lebo su len dva tabory.
@maciatkolulu ani ja som este nikdy nepocula o utz mozgu po narodeni dietata, vy ste boli asi nejaky specialny pripad
@jalimag prosím ťa ty už sa mi tolko neospravedlnuj, nereaguj...šak si v AT tak čo ta to tu trapi ako my ubohe rodime... 🙂
@sardinka333 prave preto ma to trapi, lebo zeny na Slovensku nemaju take stastie, ze si mozu vybrat kde a ako porodia svoje dieta. Ten, kto by mal prestat reagovat, si ty. Najdi si inu temu a vyblbuj sa tam.
@sardinka333 s reakciami v tejto teme by si mala skoncit ty pretoze o nej nic nevies ani nemas osobnu skusenost a ani prinosne info na rozdiel od @jalimag ktoru vyhadzujes.....
@bluka2 Plosne sa normalne robi utzv mozgovych komor, na prepustacej srpave mam asi 7-8 vystreni, co malemu robili... a ano aj utzv mozgu a robi sa vsetkym detom....Inak k tej sanitke, a skusenej PA, mna by napr., fakt teraz zaujimalo, ci by dakto v Kosiciach riskoval a cakal na prichod sanitky, ci sa terigal autom so zenou v akutnom stave do nemocnice, kedze Kosice su rozkopane na padrt a sanitke namiesto troch minuto to trva v priemere sedem kym dojde k vam... Zas a znova by som rada zdoraznit aj pre nastavajuce mamicky, co toto citaju a maju obavy ( ako ja pred par mesiacmi), ze naozaj sa aj na Slovensku da zazit normalny porod, mne dokonca sestricka zatlacila na brucho, pocas kontrakcie jej vravim, ze si nezelam a ona hned stiahla ruku a uz ma len hladkla po nohe a povzbudzovala v tlaceni ( a pri tlaceni manzel nebol,lebo som si to nezelala, cize som tam bola sama) doktor sa ma pytal, ci chcem prepichnut vodu, nie ze mi ide prepichnut vodu..( chcela som, lebo som chcela porodit rychlo -moj plan bol rychlo a bezbolestne 🙂 ) Netreba sa bat, netreba citat horory ( lebo dobru skusenost napise malokto) a rodit doma je na Slovensku naozaj riziko, nie sme Holandsko, nemame vybaveny system PA, sanitiek, domacej starostlivosti...cize riziko sa znasobuje.

@katka.gzd tvoje dieťa nema ani šajnu ako prišlo na svet - to si nikto z nás nepamätá. Ani moje staršie deti nevedia ako sa narodil - nepamätaju si to. To však neznamená ze s nim maju zachadzat ako s bábikou ,,šušu,, ale extremizovať to ako v nemocici ,, bude celá smena,, na houby...je novodobá neuroza.
Ja som do nemocnice tiež nešla len tak na blind. Taká naivná tiež nie som, mala som tam svojho doktora. ...a tiež by som mohla povedať ze ty bagatelizuješ tiež mozné riziká.
Každej žene vyhovuje niečo iné - ako to same tvrdíte. Ta ktorá chcela po porode oddychovať je čo zlá matka? Doma si už žiadna neoddýchne...Aj ked ja som bola s detmi vždy non stop a teda bodlo by mi keby mi ich niekto postražil aspon vtedy ked som išla do sprchy a najest sa - čo som sa vzdy snažila robiť ked spali, doma mam už na to muža a staršie deti čo pomozu. A čo že niektoré ženy nemaju nervy sa s kojením trapiť? Su snad horšie matky? Maju svoje deti menej radi alebo? Ved ked chcu nech koja a ked nechcu nech nekoja - to neni zákon. Niekto sa vydrží snažiť týžden, niekto dva a niekto pol roka.
A pokial viem a mam čerstvu skusenost tak v porodnici na kojenie velmi tlačili, mne osobne sa na tretí den nalial jeden prsnik ako skala a sestra Viera Somorová z porodnice Ružinov skakala ako ,,pajac,, čo mi pomahala a aj iným zenám čo som videla ked som si chodila pre lampu na nahrievanie, ktoru sme potrebovali viacere. Na konci pobytu som sa jej aspon podakovala lebo to nemala s nami jednoduché - mnohé sme tam boli unavené, v týchto teplách spotené, smradlavé (sprchovať sa človek mohol aj čo hodinu) a ja aj uplakaná koli bolestiam pomaly ako pri porode...ale od nej sme dostali pomoc, milé slovo a kedy kolvek bola k dispozicii. A takých tam bolo viac. Aj ked samozrejme zažila som aj neprijemnu sestru - ale to našťastie len jednu ale toto mna už naozaj nerozhadze aby som z toho mala traumu a nadavala na cely svet.