Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
Niektore po sekcii tam ,,skučali,, - pardon za vyraz, ledva sa hybali, zohnut sa nemohli, ruky dvihnut ale už tam mali dieťa a šup ho staraj sa...veru im dobre padlo ked sme im dieťa podali, pomohli, povedali nechaj ja ti ho prebalim ty si oddychni, na chvilu pomojkali, postrazili ked boli aj hodinu v sprche čo každy krok - bolest, prve dni. Pamätám si ze jedna si aj pytala čipky od bolesti od sestričky a dali jej, vyzerala naozaj zubožene.
Tak tie boli naozaj vdačne, ze mozu nazbierat nejake sily. Asi neboli take hrdinky...to len tu su superženy čo bez pomoci od prvej sekundy behaju okolo novorodenca bez problémov nech sa deje čo sa deje. 🙂
Dievcata, myslim ze tu zbytocne marnim cas, ktory som radsej mohla stravit so svojimi detmi. Takze tie, ktore sa chcete dalej hadat, prosim... Odo mna to bolo vsetko.
@katka.gzd nevsimaj si tie provokaterky, ktore si pomylili temu. Zavidia a rypu. Prajem ti pohodovy porod doma, urcite to bude super pre teba aj pre babo. Porod je hlavne v hlave.
@sardinka333 nemozem pisat za cele zahranicie, lebo to fakt neviem, ako funguje. U nas sa gynekologicke vysetrenie robi len vtedy, ak je na to dovod, su nejake obavy .... mame bezplatne statne zdravotnictvo a za takuto gynekologicku prehliadku sa nic neplati. Ultrazvuk je zvycajne 3x pocas tehotenstva, ak nie su problemy, ak su problemy je mozne aj viac krat, nic sa nedoplaca.
@sisaka tak to ma uprimne upokojilo - lebo ja zase počuvam take (z Nemecka) ze doktori ,,su tam velmi drahí,, a preto moja teta chodi sem - minimalne k zubarovi...🙂
@sardinka333 U nas nemusia ziadne spoluleziace maminky pomahat, u nas je totizto cely cas so zenou manzel, alebo nejaka blizka osoba, takze ak je unavena, alebo ma bolesti manzel moze pomoct, pripadne pomoze sestricka, ktora je tam od toho, u nas totizto nie je jedna sestra na 10 ludi a taktiez sestry su si plne vedome, ze tam su pre tie rodinky, nie rodinka pre nu. Taky "maly" rozdiel v poporodnej starostlivosti. Mimochodom tento trend v zahranici (a to nielen v porodnictve) sa vola patient and family centred care, o tom na Slovensku este nechyrovat, ale ak by ta to zaujimalo da sa o tom precitat na internete. To je taky level, o ktorom sa na Slovensku ludom moze len snivat v tych najblaznivejsich snoch.
@sardinka333 zubar u nas nie je hradeny zo statneho poistenia, je mozne mat pripoistenie. Ten je aj u nas naozaj velmi drahy
@sisaka Tak ťa vyvediem z omylu - nemá to síce u nás v pôrodnici taký honosný názov, ale aj ja som mala sestričku plne k dispozícii keď som potrebovala a dokonca aj partner prípadne niekto iný mohol byť so mnou v pôrodnici. 😉 Takže som o tom nemusela snívať - dokonca už skoro pred 8 rokmi ako som písala. 😉
Myslim ze na tuzbe rodit doma v domacom a znamom prostredi nieje nic zle. Bol by to urcite krajsi zazitok rodit doma kde vam robi spolocnost milujuci manzel ktory vam je oporou a dula ktora tam je ak by ste potrebovali jej pomoc ako rodit v chladnej nemocnicnej porodnej sale kde je pre vas kopec cuzich ludi, mnohokrat si vas tam velmi nevsimaju alebo nemaju taky pristup ako by ste ocakavali. Ak je tehotenstvo bezproblemove a je tam niekto kto vam bude napomocny ak to budete treba a ak zena po tom tuzi nevidim natom nic zle myslim ze taka tuzba k prirodzenemu porodu je krasna. Mne osobne sa takato predstava tiez paci ale rodit planujem v nemocnici no drzim palce mamickam aj detickam ktore sa narodia doma ci inde. A su krajiny ako Holandsko ze zeny rodia normalne doma iba ak by mala zena nejake komplikacie tak ide do nemocnice.
@evittam samozrejme, ze sa u nas vazi a meria, deje sa to priamo na izbe, v ktorej zena rodi, nie je potrebne ziadne odnasanie. U nas je manzel pri zene stale, aj pocas cisarskeho (ak si to zelaju a je jedno o aku anesteziu ide) Ked sa babatko narodi odchadzaju vsetci 3 na pooperacnu miestnost. Tam su po porode par hodin, kym nie su prevezeni na izbu, dovtedy sa o babatko staraju sestricky a manzel (za predpokladu, ze dietatko je v poriadku) Po prebrati zeny, ak islo o celkovu anestezu, davaju hned babatko hole na hrud matky.
@evittam ja hovorim o patient and family centred care tak si precitaj o com to je.
Pred 8 rokmi si bola sama na standartnej poporodnej izbe, kde spaval s tebou aj tvoj manzel a este si mala k dispozicii vlastnu sestricku? Tak sem daj rychlo nazov nemocnice, nech zeny vedia, kde maju ist rodit
@sardinka333 zalezi od tehotenstva a aj od predispozicii. Vies podla mna zalezi od toho ako dlho ti co sa vratia rodit na Slovensku v zahranici ziju a aj su integrovani. Nakolko ked su v komunite slovakov ktori maju tendenciu vidiet vseko cierne a strachovat sa o kazdu hlupost tak samozrejme ze nic im nie je dobre a idu tam kde to poznaju. To je skor strach z nepoznaneho ako to ze nie je kvalitna starostlivost
@peneloppe veru vela zien si to ani nevie predstavit. tiez ked som prisla do Holandska tak som bola zhrozena a prvy myslienka ze idem domov rodit. ALE po porode tu by som nerodila na Slovensku iba ak by som fakt musela. Pochybujem ze je bezne ze ta nechaju na izbe 2 hodky po porode aby si si vychutnala cas s dietatkom a manzelom, skontroluju prve prisatie, pomozu ti osprchovat sa, prinesu nieco na jedenie z listka ze si mozes aj vybrat a sampanske pre navstevy. A dokonca nielen pri vaginalnom porode ale aj pri cisaraku ktory sa nerobi v celkovej narkoze takze si rodicia mozu uzit babatka od prveho okamihu a hlavne sa babatko moze hned prisat a tym sa vyhnut moznym komplikaciam.
@ajana1 Neuveris na Slovensku nas nechali dve hodiny na sale s manzelom kochat sa malym, sestra sa dosla opytat, ci sa maly prisal a doniesli mi na salu obed, sestra mi pomohla so sprchy.....opakujem dobry porod sa da zazit aj na Slovensku a naozaj to tu uz nevyzera ako v roku 1982...netreba to hrotit, ze je tu vsetko na tri bodky...ale samozrejme, stale mame rezervy a je co zlepsovat, co nepopieram...idealom by asi bolo, aby zeny nechceli rodit doma, ale aby si mohli vybrat, chces rodit absolutne prirodzene ok porodne domy, chces lekara ok porodnica... etc.
@alby2014 to by bolo najidealnejsie aj ked podla mna zdravotnictvo na Slovensku este nie je pripravene na porody doma. Pretoze to nie je len o porode ale aj o tom co sa deje potom. Ako pripravit maminku na zivot s babatkom a naucit ju starostlivosti. Taktiez poporodne vysetrenia pre maminku a aj pre babatko. Ja som napriklad isla po svojich domov po 3 hodinach od porodu a doma ma uz cakala zena co mi tyzden pomahala sa starat o babatko, mna, manzela a domacnost. Preto sa v HOlandsku da rodit doma pretoze vsetci pridu za tebou
@ajana1 Tak da sa to vydrzat😉. Ja tiez vôbec nie som proti domacim pôrodom a inym alternativam ako pôrodnica,ale sa mi nepaci ako tu niekto pise ake je to hrozne,ponizujuce a neviem co este roditna SKK. Ja som rodila sama na pôrod.sale,novo vybavenej so sprchou,vanou,fitloptou, s dvoma PA,jednym doktorom a mojim partnerom a nienie je to sen.😉
@ajana1 tiež asi neuveríš ale minulý rok som rodila na Slovensku A nemôžem sa sťažovať. Starostlivosť ako pri pôrode tak aj po ňom super. Tiež sme mali hneď po pôrode dve hodiny malú pri sebe. Tak isto stala sestrička pri mne kým sa osprchujem keby mi bolo zlé A pomohli mi aj S prisatím. A takisto to mala aj kamoška. Takže netreba to tu hneď zatracovať.
Len vam tu tak rychlo vstupim, ked spominate Holandsko. V Holandsku len 15% zo vsetkych tehotnych zien uplne porodi doma. Pouzila som slovo UPLNE, pretoze zo zo vsetkych porodov, ktore sa zacnu doma, skoci nakoniec napr. pri prvorodickach az 60% v nemocnici a to z roznych pricin. Samotni gyn, PA sa vyjadrili, ze je vysoka pravdepodobnost, ze sa domace porody v Nl uplne vytratia. Skor je tu trend porodnych hotelov, ktore su bud pri nemocnici, alebo v budove nemocnice. Kde su normalne hotel. izby, mozete si doniest vlastnu hudbu, vlastne dvd, hobkat na lopte, prechadzat sa, sediet, lezat, hojdat sa, kupat, sprchovat. Vsetko mozne od vymyslu sveta. Zachovana je intimita, ziadne pristoje a keby nieco, tak je lekar za rohom. napr. v nasom regione je to tak, ze PA, gyn. su rozdeleni do timov. Ine PA su "na doma" a ine PA su v nemocnici. Inak velmi je kritizovane, ze ak pride zena z doma. porodu do nem. musi najskor domaca PA informovat a "odovzdat" rodicku= straca sa cas. To ze doma rodi zena, nemocnica NEvie, pokial sa nieco nepototo- vola PA, ide sa vlastnym autom, len ak je zivot skutocne, ale skutocne ohrozujuca situacia, vola sa sanitka, ale o takom som tu este nepocula. Skor, ze bolo auto cele krvave... My sme mali tiez uteraky prichystane v aute pri oboch tehu. NA NL systeme sa mi paci, ze je to o vlastnom rozhodnuti a tak. NA druhej strane gyn. sa tiez vyjadrili,ze si treba dat pozor, aby sa porody v nem. nestali rutinou, ako na pase v zavode. ZE kazda zena je jedinecna. Vysoka statisticka umrtnost je sposobena hlavne predcasne naroden. babatkami, a to hlavne pred 28tt a to z 1000 porodov je to 4.3. moj prvy porod som opisala na cca 38 strane (treba pohladat ak chcete 😉 ) aj druhy porod bol v nem. a mala som dobry, pekny porod.
KAzdy system ma + aj -
trochu NL- http://www.scientias.nl/thuisbevalling-of-zieke...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23582517
@sardinka333 Ak sa zena predcasne otvara, doma by som nerodila. Signalizuje to, ze nieco nemusi byt uplne v poriadku.

@sisaka Ja tiež netvrdím, že Slovensko nemá čo dobiehať. A tiež netvrdím, že je tu všetko ok. Ja len poskytujem vlastné skúsenosti a skúsenosti mojich známych,priateliek a nemám rada ak niekto tvrdí, že je tu všetko len zlé a že sa tu o nás tehotné zle starajú a sú len zlé pôrody a podobne.....a že určite tu nikto nezažil v tejto oblasti nič pozitívne. A nemám si prečo ani vymýšlať. Len chcem, aby ženy-budúce maminy vedeli, že aj u nás to môže byť pekné a normálne.
No prepáč,nie som nejaká cintľavka ale po akútnej sekcii a celkovej anestéze keď som sa prebrala, tak som bola rada, že existujem a neviem si teda predstaviť že by som sa hneď - myslím tým do hodiny-dvoch mala starať o novorodenca...To si teda dovolím tvrdiť nefunguje nikde.
A áno vzali po prirodzenom pôrode - na chvíľku pomerať a zvážiť - to je všetko. U vás sa asi ani nemeria ani neváži..... 😉