Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@slniecko77 a ja som napisala, ze nie dakujem... 😉 nemam a nikde som ani nepisala, ze mam zaujem o ceny za porod v AT porodnici. Fakt neviem o com stale pises.
@jalimag na Slovensku su dve PA, ktore chodia k domacim porodom..
@maciatkolulu a co sa tyka ceny dom porodu, tak viem napriklad "cennik" jednej z nich sprostredkovane od kamosky. Cel yporod ju vysiel asi na 700E. s tym, ze samotny porod stal okolo 200E, cize asi aj menej ako zazmluvneny porodnik. Ostatne naklady sa ratali tie, ze PA vyzaodvala minimalne tri osobne stretnutia, takze do tej ceny boli zahrnute cestovne naklady. Takisto PA vyzadovala ucast na jej predpoordnej priprave, ta neviem kolko stala, zda sa mi ze okolo 60E.. Kolko brala za hodinu osbnych konzultacii neviem. A ci preplaca poistovna? poistovna Union kamoske myslim ze preplatila nejaku ciastku, ale neviem presne uz v akej kategorii to bolo, ale viem ze okolo 60E jej zaplatila na nu poistovna. Asi len ako konzlutacie, ale to by som klamala, keby to tvridm na istotu.
Tolko info, ktore viem priamo..
@jalimag ine som myslela v tom zmysle, ze porodne asistentky v CR mozu vykonavat svoje zamestnanie aj samostatne myslim..u nas len ako sucast nemocnicneho personalu. Cize moze mat PA svoju ambulanciu pre prenatalnu starostlivost a myslim, ze uz sa schyluje aj ku zriadeniu porodneho domu v ramci porodnice Vyskov kedze ta je jedina ochotna spolupracovat zo zatial oslovenych a maju zasa zakonom stanovene, ze nemozu byt viac ako xy minut od operacnej saly co defacto znemoznuje porodny dom kdekolvek mimo nemocnice..uplne chore... a tiez je ich tam viac takych co k domporodom chodia ako na slovensku....tu viem len o dvoch zatial... co im za to hrozi neviem.
ale priznavam sa, ze tento legislativny aspekt nemam do detailov nastudovany pretoze sa ma bytostne netyka. Ja sa svoju PA udavat nechystam a ona nastastie ma odvahu ku porodom chodit...
@katey
"Problém je v současnosti v tom, že krajské úřady dlouhodobě odmítají vydávat porodním asistentkám registrace k vedení porodů mimo zdravotnické zařízení, čímž zákon svévolně překrucují. Takový přístup nemá oporu ani v zákonech, ani ve výkladu soudů. ...
...zákon stanoví, že doma lze poskytovat ošetřovatelskou péči, mezi kterou se řadí též péče v souvislosti s porodem. Zákon však také stanovuje pokutu až milion korun pro zdravotníky, kteří poskytují péči bez oprávnění. Porodní asistentky, které budou asistovat u porodů doma, se tak vystaví likvidační sankci, i když jejich péče bude odborně v pořádku a bez jakéhokoliv pochybení. Porodní asistentky, které by měly od úřadů k tomu potřebné povolení, totiž u nás prakticky neexistují."
@katka.gzd ty uz asi vies celkovu cenu, tak kolko ta vyjde cely porod a poporodna starostlivost + pediater?
@katey zazmluvnenie porodnika stoji 300e, epidural 150e, otec alebo sprevadzajuca osoba 30e...suma sumarum 480 e...Mna konkretne to vyšlo 330e nakolko EPI sme nepotrebovali a peniaze vratili. 🙂 🙂
bolo by fajn keby sa niektoré z nás riadili heslom: ŽI A NECHAJ ŽIŤ!
babenky, ale výsostne len pre tie, ktoré táto téma zaujíma, idú a chcú ísť touto cestou, resp. ich zaujímajú veci - ja tomu hovorím - "medzi nebom a zemou" -
.....dnes ráno som našla v septembrovej vitalite perfektný článok o úplne prirodzenom pôrode, o spracovaní rôznych strachov s tým spojených aj nespojených. je to super opísané, celý priebeh aj tehotenstva aj pôrodu - aspoň pre mňa veľmi veľmi zaujímavé. článok má názov" vedomé tehotenstvo a lotosový pôrod a je hneď na začiatku.
@evittam dovolím si odpovedať ja: o tom ako je "super rodiť v pôrodnici", resp. aby som bola presná - ze aj v pôrodnici vie personal vytvorit dobre a kvalitne podmienky, - musíš prispievať v inej téme, lebo táto má názov - PôROD DOMA - tu si totálne mimo, lebo mi, ktoré fandíme pôrodom doma, nikdy neuznáme, že pôrod v nemocnici je super, lebo to nie je v súlade s naším vnútorným presvedčením, a keďže to tak nie je, nemôžeme tvrdiť opak, lebo by sme išli sami proti sebe, a áno všetko aj toto je o psychike, ale podľa nás alebo z nášho pohľadu o inej akú máš na mysli ty - u nás je to o tom: ísť v súlade so svojím telom, pocitom, ako to cítim, v súlade so svojím vnútorným ja ..... a ako tu už bolo niekoľkokrát spomenuté: my nikoho nepresviedčame, že to, čo tvrdíme my, je to najlepšie pre všetky
- ono je to najlepšie pre všetky, ktoré to tak cítia,
ale tie, ktoré sú presvedčené, že to zvládnu len v nemocnici za pomoci lekárov, tak nech sa páči, musia zase počúvať svoj vnútorný hlas alebo aj strach, je to v poriadku,
ale PROSíM VÁS nás o tom, o svojej pravde, nepresviedčajte, lebo to nie je v súlade s našou pravdou, takže je zbytočné, že túto tému, ktorá je pre vás úplne mimo, zahlcujete svojimi príspevkami a rozširujete tu negatívnu energiu.
@sardinka333 ok, ja sa nehadam, mna vysiel porod v porodnici v podstate zadarmo, iba to co som prevozila 3 ci 4 poradne 160km a 20E partner pri porode.. ale ak by som to ratala, tak ma to vyjde asi tolko ze: porod do vody 170E, partner pri porode 20E, nadstandard kazdy den 30E, spolu 150E, zazmluvnenie porodnika netusim ale ratam okolo 300E a som na 670E a to osm neratal cestovne naklady. ale je to o tom, kto na to chce ako pozerat..
nikoho tu nechcem napadat - len moja skusenost...
Moje prve dieta som bez problemov porodila za 45 minut. Moje druhe tehotenstvo prebiehalo v poriadku, moj syn sa tiez bezproblemovo narodil do hodiny - apgar mal 7, za dalsich 5 minut tiez, za 30 minut bol uz na JISke kvoli problemom s dychanim - toto nikto nepredpokladal a ja som bohu vdacna zato ze som rodila v nemocnici sice s uskriekanym personalom ale najlepsou neonatologiou v SR - moje dieta zije a je zdrave, v pripade ze rodim doma tak by som asi toto nepisala... 🙄
K cene porodov - predpokladam ze tato tema je v tejto teme uplne bezpredmentna - nemyslim ze financie su dovod preco zena rozmysla nad porodom doma...
@dai myslim, zr financie su dost dolezite, ako mi tu bolo povedane, sukromnu porodnicu si nemoze dovolit kazdy a preto som sa zaujimala, ze kolko vychadza porod doma a odpovede som uz nedockala, iba kolko to priblizne vychadza v AT a tam nejaku cast preplaca aj poistovna, co predpokladam mu nas nepreplaca, takze rovnako si asi nemoze dovolit kazda matka, kt.chce domaci porod, lebo rozhodne nepojde pod 1000eur. Takze otazka penazi u asi tiez dolezity faktor pri rozhodovani.
@maciatkolulu ok... z tohto pohladu som sa nato nepozerala... mne to pride ze tu je najdolezitejsia motivacia...ja po mojej skusenosti by som doma nerodila nikdy aj keby to bolo zadarmo...proste zdravie dietata je pre mna to najdolezitejsie na celom porode. Nevedela som inak ze duly beru pomaly viac penazi za porod ako lekar-odbornik 😔
@maciatkolulu
@dai mna to napadlo hned, lebo najskor som pochopila, ze si zeny myslia, ze porod doma je lacnejsi, ale nie je.....apriori si musis nakupit kopu veci sterilnych - nejake veci k prvej pomoci, noznicky, obvazy, svorku na pupocnik....dalej nejake plachty jednorazove podlozky, eventuelne bazenik, ak chce niekto do vody.....dalej dula, no tie beru hodne a ak ti ten porod trva 12 hodin, tak to sa narata, kdezto v porodnici, ak prides a porodis a nic nechces navyse, tak to mas zadara.....
@dai zial v tom je vraj aj pediater a vsetko mozno a nemozne. Ja by som tiez nikdy v zivote neriskovala zivot svojho dietata, ako som tu uz spominala a porodila som uspesne tri deti a vsetci sme ok. Posledny porod v BA bol ako z rozprávky a bolo to v nemocnici a na SK. Takze nie je vsetko take hororove ako tu niektore opisuju a mozno aj desia buduce matky, ktore by chceli porodit ako neuvedomele a podriadene stado 😉 Naozaj takzm matkam, treba pozelat len vela stastia, lebo to budu najma potrebovat, ako som pisala aj tip top dokonale tehotenstvo sa moze ku konci skomplikovat tak, ze.....
@hanka_april no... mas pravdu - vlastne si tam musia vytvorit taku kvazi pojazdnu nemocnicu 😒
tak ja v kazdom pripade prajem kazdej zene co sa nato da aby to dopadlo dobre a ona aj dietatko boli zdrave... Mne by to moja zodpovednost voci zivotu babatka nedovolila, aj ked doma je samozrejme doma 😔
@maciatkolulu suhlasim - preto som sem dala aj moj priklad - moje dieta sa narodilo skoro v poriadku ( apgar 7 nie je nic strasne, akurat sme mali zauzleny pupocnik ) - keby ale nebol do 30 minut od porodu na kysliku tak by mal teraz vazne poskodeny mozog ak by vobec prezil 😔
@dai hej, preto ja celkom podporujem tu myslienku ambulantnych porodov ako to maju v zapadnej Europe...lebo hoci ja rodim sekciami, ale ozaj ten 3ti den by mi bolo lepsie s babatkom doma, to suhlasim...najma na takych Kramaroch, kde hoci si na nadstandarde nemoze za tebou nikto prist na izbu, ale setry po tebe ani neflochnu...... 🙄 preto verim, ze mamicky, co maju pohodove porody nevidia vyznam v zotrvani 5 dni v base..... 😔
@dai no a nie len babatku, ale vela stastia aj mamicke, lebo tam sa to tiez moze skomlikovat....
@hanka_april nemocnica je samozrejme ze o nicom...ja som sa po druhom porode pytala domov na druhy den - strasne som tam psychicky trpela ( maly bol na jiske , ja vlastne cely den s nim... potom som sa ale musela vratit na oddelenie kde maminy mali svoje dedicky pri sebe - som tam vlastne cely ten cas len revala...) - byvam kusok od nemocnice, radsej by som sa od maleho vracala domov k mojmu muzovi a druhemu dietatku ako do tej hnusnej nemocnice☹
ale zachranili tam zivot mojmu malemu a zato im budem navzdy vdacna...a na oddeleni patologickych novorodencov ako aj na jiske pracuju anjeli - tam proti tym sestram a lekarom nemozem ani makke F povedat
@maciatkolulu @maciatkolulu @hanka_april k tomu hazardu s ludskym zivotom... v dnesnej dobe lovu na carodejnice sa kazda aj mala komplikacia domporodu ktory prebehol, ale skoncil v nemocnici obrovsky medializuje...aj pripady z ciech aj pripady zo slovenska su nafuknute do brutalnych rozmerov okamzite....
poucte ma ak sa mylim, no nepoznam ani jeden pripad za posledne roky kedy by k ujme na zdravi prisla matka alebo dieta ktore boli pred porodom zdrave a tym padom vhodnymi adeptami na domaci porod.
Pripady, ktore medializovane boli, najviac s pani Konigsmarkovou z ciech skoncili ako skoncili preto, ze zena bud ZAMLCALA porodnej asistentke komplikacie o ktorych DOPREDU VEDELA, alebo sa napriek nie uplne 100%stavu do toho pustili s tym vedomim.
Za seba mozem povedat (resp. zopakovat, pretoze uz som to tu pisala, ale niektore na to rady zabudaju), ze doma budem rodit jedine ak budem na 100% v poriadku aj ja aj maly. Pri naznaku akychkolvek problemov rovna ciara na Vyskov a takto to ma dovolim si tvrdit 99,9% domarodiacich zien...
takze vas prosim, bez validnych dokazov alebo prikladov skoncite so sirenim hororovych vestieb...
zato komplikovanych pripadov z porodnic mame az az... aj u 100% zdravych zien a 100% zdravych novorodencov a podla mna (mozem sa mylit, ale to je jeden z dovodov preco chcem rodit doma) bola vacsia cast tych komplikacii sposobena pristupom, prostredim, zdravotnickym nahlenim sa alebo rovno pochybenim.
samozrejme nikto nema gulu na vestenie aby vedel povedat ci nebude zrovna ten prvy ktory skonci v novinach, no statisticky sa toto deje skor v nemocnici ako doma...
ja nehodlam hazardovat so zdravim mojim ani mojho dietata A PRETO ak budeme zdravi do porodnice nepojdem...
@katka.gzd
ja som povedala nieco proti? 😕 😕 pre mna za mna, nech s kazdy rodi aj v chlieve dole hlavou, ak to nechce odo mna...
ja som len konstatovala, ze financna stranka je asi to iste pri domacom aj nemocnicnom a ze chapem zeny, ze sa im nechce trcat 5 dni v nemocnici, ak nemaju problemy.....tak sklidni hormon 😉
@hanka_april ja som napisala nieco zle? ze to beries osobne nieje moja chyba...ja som kludna....napisala som fakty bez akejkolvek emocie...tak tie emocie tam prosim nevkladaj nasilim, dik
@katka.gzd oznacila si ma v prispevku, ktory obhajuje niecie rozhodnutie, ktore som ja nikdy nevyvracala, tak som to zobrala osobne, kedze som bola osobne oznacena 😀 😎
@hanka_april ma mrzi, ze si to tak zobrala, no ja som ta oznacila pretoze ste rozoberali s babami spoluoznacenymi aj to riziko okrem financnej stranky....a tato tema, ze baby domarodiace su nic ine len hazarderky sa podla mna zbytocne zvelicuje.... nechcela som tym povedat, ze ty si osobne nieco zle napisala....len som ta v grupe diskutujucich oznacila aby si to videla.....nic zle som tym nemyslela....

@jalimag bingooooooo, ano