Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
priznavam ze takto sa skomplikuje len niekolko porodov ... pre mna - kedze som k tym pripadom patrila - je ale aj tych niekolko vela
neviem prečo sem reaguju ženy, ktoré o pôrod doma nemaju záujem alebo ich táto téma vôbec nezaujíma, vôbec tomu nerozumiem! nudite sa? nemáte, čo robiť? píšte do témy, ktorá je na to určená, resp. si založte svoju novú. Táto je pre tie, ktoré hľadajú niečo iné, ktoré to citia ináč, chcú robiť veci inak ako to robili generácie pred nimi a prestaňte nás prosím presviedčať, že hazardujeme so svojím životom alebo životom našich deti, lebo my si myslime pravý opak.
@dai pise sa vzdy len o tych spackanych takze to by si zachytila...o tych co prebehli v poriadku sa nepise a nemam presne cisla za slovensko, ale existuje ceska skupina na FB, kde sa statistika zbiera tak, ze same zeny sa oznacuju za prislusne roky....a pochybujem, ze su tam vsetky takze realne budu cisla este vyssie
rok 2015 - 125 porodov doteraz
rok 2014 - 106
rok 2013 - 58
rok 2012 - 35
rok 2010 - 28
stupajuca tendencia je zjavna takze osveta a dobre skusenosti sa siria.... mozno je nas na Slovensku menej ako v Cechach...ale nemyslim, ze tato vzorka je zanedbatelna
ale co ma zaraza na tvojej odpovedi je, ze pises "priznavam ze ma tato tema moc nezaujima kedze pre mna je nezaujimava..." potom aka je tvoja motivacia sem prist a prispievat? prosim si uprimnu odpoved pretoze ja si davam namahu s uplnymi a uprimnymi odpovedami
@katka.gzd je to moja skusenost - proste vzdy ked vidim tuto temu tak mam pocit ze ako dvojrodicka som povinna tuto skusenost napisat - kedze pred druhym porodom som tiez bola velkou hrdinkou - nic sa nam predsa nemozes stat, vsetko je pod kontrolou☹ a zrazu nebolo, zivot, pocity, vsetko naruby - a ked si prestavim ze by sa mi to stalo doma - ake vycitky by som mala, ake moj muz keby si ten porod presadim ja, co by mi moja dcera raz povedal a ako by som s tym vedela zit... takto mam pocit ze som pre zdravie malinkeho spravila maximum a som stastna ze vsetko dopadlo tak ako dopadlo... viem ze keby rodim doma tak to takto nedopadne...
neviem ani ci chcem zeny od domacich porodov odradit - skor len upozornit aj na takuto moznost...hlavne aby zvazili tu motivaciu na domaci porod - ci to nie je len snaha byt in ktora je momentalne v case virtualnych sieti velmi vsadepritomna, ci to nie je len pohodlie ktore je niekde uplne bezpredmetne... proste aby ten motiv bol spravny a aby si snazili vylucit vsetky mozne komplikacie ked sa raz nato daju a pripravili sa aj na ten najhorsi mozny scenar
Baby to s tym domacim pôrodom snad nemyslite vazne. V dnešnej dobe....kedysi sa doma rodilo,to áno,ale úmrtnosť matiek a deti bola velmi vysoká. Netvrdím,ze v nemocnici sa nemoze nic stať,ale zbytočne riskovať nie svoj,ale život svojho dietatka mi pride uplne nezodpovedne hazardovanie. Nech sa na mna nikto nehnevá,ale skreslené predstavy o vynikajúcom pôrode doma mi pride scestné.
@dai si ale uvedom, ze je velmi urazlive toto o domarodiacich zenach predpokladat.... nepoznam vsetky osobne ani z daleka, no tie co som mala moznost spoznat aspon virtualne z ich prispevkov a vyjadreni ANI JEDNA JEDINA nesplna tvoju predstavu o lahkovaznej motivacii na styl "moda" a spol... a VSETKY DO JEDNEJ sa na porod vedome pripravovali/pripravuju a PORIADNE zvazuju pre a proti a rizika....
keby to bola len moda a lahkovaznost tak by predsa doma isli rodit aj nie uplne zdrave zeny...z cirej lahkovaznosti... a naozaj by si si o nich v novinach precitala s velkou pravdepodobnostou....
ver tomu, ze za domacim porodom su hodiny, dni a noci prebdete rozmyslanim o tom "co ak" pretoze aj my sme vyrastli v zkostatenej dobe roznych fam a predsudkov kde nam bolo vtlkane ze doktor je poloboh a treba ho pocuvat a toto zo seba vykorenit nieje lahke... mozno generacia nasich deti uz to nebude mat az take....
myslis ze len z lahkovaznosti a modneho vystrelku by sa nam chcelo podstupovat a prekonavat to mnozstvo prekazok ktore nam system dava do cesty aby nam to znemoznil, zneprijemnil? myslis ze neni jednoduchsie ist s prudom? myslis, ze kazdej jednej doma rodiacej zene nezalezi na zdravi svojho dietata? (mne este x nasobne viac kedze bolo splodene po 4 rokoch trapenia s umelym oplodnenim a po potrate a je mozno moje jedine?)
@ajka006 "generacie pred nimi"? 😀 v porodniciach rodia tak maximalne 2 generacie, predtym sa praveze rodilo doma 😀 😀 😀
@dai jo a este mi neda nespomenut tu "zachrannu brzdu" ktorou su manzelia/partnery nas "sibnutych hazarderok" 🙂 myslis, ze otec dietata by toto dovolil ak by nezdielal nazor svojej polovicky? a dovolim si tvrdit, ze chlapi niesu ovplyvneni ani modou, ani hormonami ani emociami v tejto oblasti..... oni to potrebuju cisto pragmaticky pochopit preco to ta jeho polovicka chce... a za mna ti poviem, ze dalo namahu ho presvedcit aby venoval cas studiu argumentov ktore som doma predkladala a na zaver mal este dost dlhy rozhovor s nasou porodnou asistentkou o moznych komplikaciach ktorych sa vsetky tolko obavate pretoze aj on sa ich obava... a ked uz aj on to svojim pragmatickym pristupom povazuje za dobre, potom logicky nemoze ist o sialenu modnu vlnu, ci? (ano su aj take zeny, ktorych nazor partnera nezaujima a presadia si to, no opat....preco to tym zenam stoji za to aby sa doma s najblizsim clovekom hadali? z roztopase nie, ver mi)
@katka.gzd stale si mi nenapisala kolko ta vyjde celkovo porod. Mas to uz za chvilku, tak predpokladam, ze to vies. Lebo si mi napisala, ze porod v kochu si nemoze kazda dovolit. A porod doma ano? Predpokladam, ze toto zaujima viacere. Takze je to k teme, nemozes ma nijako nahlasovat ;-D ze mimo temu a provokujuca. Prepac naozaj ma to.zaujima.
@katey prečo si hned myslíš ze ja sa hadam? 🙂 len som ti napisala že lacnejšia je porodnica, kedže si pisala že to vyjde drahšie , už každeho rozhodnutie kam pojde. 🙂 🙂 🙂
@maciatkolulu som si vcera povedala, ze na teba uz reagovat nebudem, no uz som to raz dnes porusila takze ti odpisem.
sluzby PA vratane poporodnych navstev a sledovania dojcenia, hmotnostneho prirastku dietata, stavu pripadnych porodnych poraneni, injekcie na protilatky kedze som 0 Rh Negativ a manzel je Rh pozitivny (hrozi ze aj maly bude) ma budu stat niekde medzi 400-500 eur
pediater na novorodenecky screening a spravu pre matriku 80 eur
pomocky ako podlozky pod chorych a podobne nemam vycislene.....stale je to ale niekde v polovici nakladov na porod v Kochu
este preporovnanie, porod vo Vyskove, ktory je mojou alternativou mi preplaca poistovna bez problemov, platila by som si len hospitalizaciu ale len ak by bola nutna...plan je rodit ambulantne a ist po max 24 hodinach domov...o peniazoch to nieje
@maciatkolulu
@sardinka333
@hanka_april
@vonava007 a ďalšie, ktoré vôbec táto téma nezaujíma, fakt je na čase, aby ste túto tému opustili a založili si novú svoju, kde budete písať svoje názory pre tie, ktoré o to majú záujem, tu ste totálne ale totálne mimo!!!!
@katka.gzd pises za seba predpokladam... ja som to tu nenapisala len tebe ale vsetkym zenam ktore nad porodom doma rozmyslaju = ze hold aj toto sa moze stat...
osobne nie som moc bulvarny typ, takze aj keby sa nieco stalo tak by som o tom vela nevedela - ale o to mi ani neide... aka je motivacia zien rodiacich doma neviem - a nevies to ani ty - vies len o vlastnej...
na mojom prispevku nic urazlive nevidim - v mojom pripade a to viem teraz na 100% by bolo vrcholne nezodpovedne rodit doma a nedopadlo by to dobre napriek tomu ze by som splnala vsetky tebou napisane predpoklady na 100% ( bezproblemove tehotenstvo, top zdravotny stav, vsetko v poriadku, porody bezproblemove ) - kludne mozes zatvarat oci pred takymi pripadmi co sa stalo mne - neprajem to ani ja nikomu - v mojom pripade by mi zial nepomohla dula, moj muz ani nikto - len rychla odborna pomoc - to je vsetko co som chcela napisat...
@ajka006 mna tato tema zaujima a si ma teda nevsimaj, sa bav k teme 😕
@dai ty si ale stale myslis, ze su tu hlupe zeny ktore o nicom takom ako sa tebe stalo v zivote nepoculi.... dovol mi sa zasmiat na takom predpoklade.... priklady ako si ty nas tu v tejto teme nijako neobohatia ani tym nikoho nezachranis....rovnako ako je dostupna tato tema su dostupne temy o komplikaciach a moze si ich kazda co ma zaujem precitat..... skutocne toto tu potrebne nieje
Dobre zeny..takze vysledny efekt je co???? Lebo my co sme este nerodili a sledujeme vasu diskusiu cakame na nejake vyjadrenie, ale zatial nepadol. Takze rodit doma, alebo nie? Rodit alternativne v nemocnici, alebo nie?
@hanka_april ja by som sa veľmi rada bavila k téme, keby tu stale neprispievali tie, ktoré evidentne o tému nemajú záujem, len tu prisli "vŕtať",
@maciatkolulu aha, tak o toto ti islo... Predsa len si obycajna rypalka... Ja som myslela, ze chces vediet cenu porodu doma na SK preto, lebo rozmyslas nad tym, ze by si rodila doma...
@katka.gzd predpokladam ze nie si v tejto diskusii sama a je aj par zien ktore mozno nie su tak super informovane ako ty... dovol ostatnym rozmyslat vlastnym mozgom a neurazaj ich ty tym ze si budes uzurpovat pravo hovorit hlasom vsetkych ktorych tato tema kedy zaujala...
ak to ma byt tema len pre teba a ludi ktori s tebou suhlasia tak si ju daj uzamknut a nikto ti nebude tvoje presvedcenie narusat pripominanim aj menej prijemnych faktov
@lubkavargova1 na túto otázku si musíš odpovedať sama, na to ti odpoveď nedá nikto, lebo len ty sama vieš ako to "máš nastavené"
@lubkavargova1 si ma docela pobavila tou otazkou pretoze odpoved na nu tu bola napisana niekolkokrat niekolkymi zenami. ale odpisem ti polopate
Rodit doma alebo nie? - cisto individualna zalezitost, ktora zalezi na vela faktoroch. Spomeniem najdolezitejsie: zdravotny stav a osobny pocit bezpecia.
Porod doma nieje pre kazdu, rovnako ako porod v porodnici nieje pre kazdu...ty sama musis aktivne vyhladavat informacie ktore ti vazky pre alebo proti daju na jednu alebo druhu stranu.....tu to za teba nikto nerozhodne.
@katka.gzd celkom by ma zaujimalo ako som urazila inteligentne zeny tym ze som sem napisala svoju skusenost z porodu🙂 nereagujes trosku moc agresivne? normalne mam pocit akoby som komunikovala s nejakou dulou ktora si haji svoj business a nie mamickou realne riesiacou pozitiva a negativa porodu doma...
ak samu seba pokladas za inteligentnu a neuraza ta moj prispevok preco si myslis ze ine urazi? 😔
@dai mna neurazil tvoj prispevok o tvojich komplikaciach, teda komplikaciach tvojho dietata po porode....mna uraza tvoj pristup k danej teme a zenam v nej pretoze tvoje slova su, ze ta tema nezaujima, ale kladies si za povinnost tu nevedome informovat o tom, ze aj take pripady ako si ty existuju pretoze zeny domarodiace maju podla teba zle motivy ku svojmu konaniu.... tieto tvoje dohady a predpoklady ma urazaju....
kazdopadne svoje poslanie si uz splnila takze neviem o com sa dalej bavime....
a nie, niesom dula, len danu temu studujem dlhsie ako niektore duly... ;) preto nerodim s dulou ale s certifikovanou porodnou asistentkou ktora ma na to vysokoskolske vzdelanie a roky praxe
Boze do kazdej temy musia prist taketo spasitelky, ktore si myslia, ze mk je jediny zdroj info a ak nam nenapisu svoj strasny pribeh ukonceny stastne len vdaka odbornikom, tak si budeme mysliet, ze doma nam tie deti snad vylezu pocas spanku tak ze si to ani nevsimneme... Ja neviem, uz by to mohli diagnostikovat ako nejaku chorobu.. Ale na webe sa tomu zatial hovori trolling :-/ je to velmi rozsirena infekcia

@katka.gzd osobne musim priznat ze som v poslednom case nezaregistrovala ziaden domaci porod a aj tu na stranke som videla mozno 1... takze zase tvrdit ze sa nic nestalo pri 5tich porodoch za rok dajme tomu asi nebude nejaka relevantna vzorka🙂 teda ale priznavam ze ma tato tema moc nezaujima kedze pre mna je nezaujimava...
co sa hororovych scenarov tyka - pisala som len vlastnu skusenost - bezproblemove tehotenstvo a bezproblemovy porod - stav mojho syna sa vyrazne skomplikovat do par minut po porode - doteraz nikto presne nevie preco... keby ho porodim doma a aj okamzite by si vsimla dula ze nieco nie je v poriadku ( co je otazne lebo on v poriadku vyzeral okrem toho ze nemal dobru farbu pokozky ) - tak by ani okamzity odvoz do nemocnice asi nepomohol mu zachranit zivot kedze jemu sa stav horsil z minuty na minutu a prevoz v takom stave je komplikovany aj v inkubatore ( nepredpokladam ze duly zo sebou inkubator nosia...)