icon

Pôrod plánovaným cisárskym rezom

ivett5
11. jan 2016

Ahojte, chcem sa opýtať tých mamičiek, ktoré rodili plánovaným cisárskym rezom ako to prebiehalo, či to bola veľká katastrofa atď.
Všade sa dosť straší aké je to neprirodzené, ako bolí bruško, ako sa nemôže postaviť na nohy, nedokáže sa postarať o seba, nieto ešte o
dieťa. Ako sa má rodiť prirodzene (vaginálne) a podobne.
Ako dlho vám trvalo, kým ste boli schopné samostatne fungovať, bez pomoci niekoho? Starať sa o bábo, o seba...
Všade len čítam ako je úžasne rodiť vaginálne, tak šup s vašimi skúsenosťami. Ďakujerm.

Strana
z3
lavazzake
12. jan 2016

@kristinkahugo mozno to ani neriesia, hlavne, ze neboli..ja by som to mozno tiez neriesila nebyt tej kamosky anesteziologicky, ktora mi vysvetlila vsetky rozdiely...preto mi pri druhej sekcii bolo divne,ze ta sluziaca anesteziologicka povedala, ze epidural staci...

maslenka47
12. jan 2016

@8291 nerozumiem, preco ma niekto potrebu vyjadrovat sa k niecomu, o com barani prd vie. Preco by sa PLANOVANA sekcia nemohla NAPLANOVAT s epiduralom. Epidural je presne tak isto pouzitelny na sekciu, ako ina forma anestezy. (Samozrejme, ked zmrsia davku alebo vpich, tak nemusi byt anesteza dostatocna, blablabla, ale to sa moze stat presne tak isto pri spinale alebo akejkolvek inej formy anestezy).

Spinalna blokada sa OBVYKLE preferuje oproti epiduralu, pretoze nastup ucinku je niekolko krat rychlejsi , a na sale, kde "robia" jednu zenu za druhou cas zohrava rolu. To ale neznamena, ze nemozu pouzit epidural, ked si to stav rodicky vyzaduje. Vyzaduje zahrna okrem ineho predchadzajucu zlu skusenost so spinalom, ale aj neznasanlivost/alergiu na zlozku anestetika alebo predispozicu matky/plodu, ked lekar vyhodnoti mensie riziko pre pacienta prave pri epidurale.

Moje oba cisarske boli vedene v epiduralnej anesteze. Dovodom boli moje predchadzajuce problemy so srdcom a fakt, ze epidural je v tomto smere "setrnejsi". Ano, okrem ineho to znamenalo to, ze medzi "vpichom" a zaciatkom operacie sme si este si este s anesteziologickym personalom stihli 20 minut pokecat...

siska53
12. jan 2016

@8291 tak ako pise @maslenka47, pri spinali na robili hned,pri epidurali sme.este cakali. A viem.na 100%,ze som.ho mala,lebo som sa ich na to pytala,preco cakame a tak.ony (boli to anesteziologick) mi to vysvetlili.

8291
12. jan 2016

@maslenka47 pracovala som 12 rokov v tomto obore pred MD a pôrod v epidurale nie je štandard,jedine ak je nato dôvod,a ja osobne by som s epi,sekciou nerodila,radšej by som sa nechala prispať alebo spinál.epidural je super na zmiernenie bolestí.práveže pri spinále je oveľa menšia spotreba anestetík ako pri epi,tam toho musí ist fakt väčšie množstvo.Spinal sa picha priamo do miechoveho kanala a epi,len k bedrovym nervom,čiže je to veľký rozdiel spotreby anestetík a prestne tie anestetiká co idú do spinala sa podavaju aj do epi len do epi vo väčšom množstve.cize ja osobne by som chcela spinál alebo uspať na maske.ja som sa k téme vyjadrila z môjho hľadiska ako zdravoťáka.tak len toľko.A logický ked sa pri epi čaká 20min,tak to množstvo anestetík kumuluje v tele,pri spinale režu takmer hneď lebo dochádza k blokáde,pri uspatí je bábo von za 10min.pri epi tak za 20-30 min.po podaní anestetík.pri spontánnom pôrode je to iné lebo tam do epi ide analgéza a fakt mikrodávky.

Strana
z3