icon

Pôrod s epidurálkou alebo bez epidurálky

zuzana1992
3. júl 2012

Ahojte neviem sa rozhodnúť či chcem epidurálku alebo nie. Z jednej strany viem, že by ma to menej bolelo... ale zasa niekedy ženy rodili bez liekov a boli ,,spokojne,, nie je to zbytočne keď to dokázali naše mami mi to nedokážeme? Ako ste na tom Vy?

adula3334
4. júl 2012

@zuzana1992 ahoj,ja som rodila 12 hodin,Epi som v plane nemala,chcela som to zvladnut sama...prve hodiny sa celkom dali zniest,ale poslednych 5 hodin to uz bolo na nevydrzanie,takze som epi chcela,len nebol anestez. po ruke,takze sa nic nekonalo a zvladla som aj bez... nastrih ani sitie som vobec necitila...pri druhom babu tiez neplanujem,ale...nikdy nehovor nikdy 🙂

gotima
4. júl 2012

@zuzana1992 Ja som si pred porodom robila pre priprad pripravu na epiduralku ... keby nieco ... ale nechcela som ju od zaciatku. Moja reakcia na bolest vsak pri porode bola taka ze som zacala zvracat 😒 a to bol jediny dovod, preco som o nu poziadala. Nakoniec mi ju ale nedali, lebo kym sa dotrepal anesteziolog (ci ako sa vola 😀 ) na salu, tak som malu porodila. 😀 Ale pokial by som nezvracala tak asi by som o nu ani nepoziadala ...

drabantovazuzana
4. júl 2012

@zuzana1992 ahoj, ja som jeden pôrod prežila bez EDA a druhý s EDA. Kebyže to mám porovnať, tak ten prvý bez EDA som si pretrpela 15 hodín, ale potom už bolo relatívne dobre (keď nerátam bežné popôrodné bolesti - šitie, prsníky, atď....). Ten druhý s EDA bol o niečo lepší, aj keď nemysli si - ani ten nie je úplne bezbolestný - aj keď, je to skvelé pri šití nástrihu, ktoré vôbec necítiš 🙂 🙂 🙂 Ale potom prišli vedľajšie účinky a tie ma na ďalšie 3 dni pripútali na lôžko s infúzkami (bolesti hlavy, zvracanie, nízky tlak...) Bol to des a kebyže idem rodiť ešte raz, už jednoznačne BEZ EDA!!! Ale to je len moja skúsenosť, u teba to môže prebiehať úplne v pohodičke - jednoducho je to individuálne, takže konečné rozhodnutie je len a len na tebe 🙂 🙂 🙂

greeny
4. júl 2012

ja som bola bez, ale teda 4 hodiny som sa skoro skriabala po stene a pocut ma bolo hadam aj o styri poschodia vyssie 😝 😅 mala sa zasekla v porodnych cestach, bolest neskutocna a som zaspavala od vycerpania medzi kontrakciami. ale tak prezila som a doktor povedal, ze keby sme dali epidural tak skoncime cisarskym, madam totiz vazila 4 kg 😉 a statocne ma roztrhla, takze aj sitie som si "uzila". pre to sitie je epidural super, ze ho vobec nie je citit. ale pri druhom si tiez nedam, dufam ze to uz bude vazit o kilo menej a vyplujem ho za 30 minut 😀

dulkagabulka
4. júl 2012

@zuzana1992
možeš si to rozmysliet...dolezite ale je, aby ti ju NEPONUKALI...ak ti ju pri kontrakciach totiž budu ponukat, je velka pravdepodobnost, že si ju daš pichnut...preto mamičky, ktore chcu rodit prirodzene mavaju v porodnom plane, že si neželaju, aby im bola epi ponukana..
sama by som s epiduralom nešla rodit ani za svet...porodila som tri deti, jeden porod bol velmi tažky, ale som stastna, že to bolo bez epi- vtedy totiž vobec nebola taka volba - za čo som vdačna 😀
skus si zohnat knihu od Lucie Suchý Groverovej - ABy porod nebolel....krasne tam vysvetluje ,ako posobi epi na babatko
alebo skus metodu Hypnoporodu- da sa pri nej porodit bezbolestne BEZ medikamentov- teda iba prostrednictvom uvolnenia.tieto kurzy sa robia aj u nas, najnovši je v pondelok a utorok v BA... www.hypno-porod.sk

sante81
4. júl 2012

mam za sebou 2 porody a to bez epi, prvy trval 10 hod v neskutočnych bolestiach, druhy hodinu a pol a kontrakcie som dokázala predychat a aby mi nebolo málo pichli mi oxitocyn aby som to mala rychlejsie za sebou. dalo sa to vydrzat, ale skôr si myslím ze je to hlavne o psychike

monika2606
4. júl 2012

@greeny ja som cítila šitie aj s epiduralkou, pôrod s ňou bol super ale to šitie som cítila statočne a bola to neskutočná bolesť, ja som mala pri tom pocit že sa budem po stene škriabať a ešte mi aj doktorka nadávala že čo sa furt mikám 😖

jennyka
4. júl 2012

tak ja sa pridam ze bez 🙂 sice som rodila v 35+1tt ale maluch mal 49cm a 2660g 🙂 pri porode bol aj moj partner ktory mi cital ze ake nasledky moze ta epi mat a povedal mi ze nechce aby som si ju dala (o nemal kontrakcie tak sa mu hovori 😉 ) ze je tam aj riziko zlomenia ihly pretoze tu ihlu tam mate aj pocas porodu. alebo ze mozte mat bolesti hlavy velmi dlhy cas. tak som na to pristupila asi hodinku a pol som mala kontrakcie no a cisto porod ked ma dali na stol trval 16min a to som nebola dostatocne otvorena 😀 na prvorodicku to bolo super a som rada ze som si epi nedala a zvladla to aj bez toho 😀
drzim palce

zuzu188
4. júl 2012

ja som rodila bez EPI...bol to najkrajší zážitok v mom živote 🙂...aj ďalšie deti chcem odrodiť bez nej...a navyše pri pôrode trpí aj bábätko a tomu od bolesti nikto nič nedá

elisskah
4. júl 2012

Epiduralka sa dava na 3 davky. Dobry ucinok trva tak hodinu, polhodinu to oziva a stupnuje, no a o 1,5 hodiny som bola tam kde predtym. 3 davku najradsej davaju, az ked zena citi tlak a ide tlacit, lebo sa doktori stazuju, ze potom zena neciti tlaky a netlaci a aj kvoli sitiu, aby aj to bolo bezbolestne. Takze je to super, ked je rychly porod, ale u mna to trvalo od 11h a porodila som nakoniec cisarskym o 22.50h. Prvu davku mi dali 17.30h, tu tretiu mi dat nechceli, lebo som ziadne tlaky necitila a mala mi nezostupila do porodnych ciest, tak sa cakalo a cakalo a ja som trpela a az ked nakoniec rozhodli, ze spravia cisarsky lebo inak to nejde, tak mi dali 3 davku. Tak ked ma pripravovali na operacku, bolo to uz v pohode. Takze bolesti som si odtrpela aj tak, ibaze asi o 3hodiny menej ako bez nej. Tak ked si predstavim, ze by som mala mat take bolesti ako som mala cely ten cas bez ucinku epiduralu, bolo to asi hodinu, tak si to ani predstavit neviem 🙂 A bola som aj na infuzke, vtedy su kontrakcie omnoho bolestivejsie, citit ich bolo aj cez epidural. Takze nejake bolesti som mala v podstate skoro stale, ale v pohode, len potom medzi 2 a 3 davkou, to mi bohato stacilo. Len si ju daj. Clovek nikdy nevie ako ten porod dopadne. Potom, ked olutujes, ze si si ju nedala, tak uz bude neskoro a nebudu ti ju moct dat.

martinex
4. júl 2012

ja som rodila jedneho s epi a druheho bez... pokial dobre znasas narkozy,tak urcite s epi...je to rychle,relativne bezbolestne a pohodlne...ak ich znasas zle,tak bez epi...boli to jak svina, ze mas chut si tu epi sama pichnut,ale stoji to za to! 😉

elisskah
4. júl 2012

Je to individualne, zalezi aky je prah bolesti, niekto znesie viac iny menej, niekto sa stazuje na vedlajsie ucinky, ja som nemala ziadne bolesti hlavy a podobne a ani som priamo od inych mamiciek o tom nepocula, kazda si chvalila. Mala som ine bolesti, kedze bola sekcia, to mi bolo velmi luto, ze mi to tak dopadlo, ale co uz, ked sa normalne rodit nedalo. A to, ze sa moze zlomit ihla v chrbte je riadna blbost, neviem ci tam aj ihla nejaka je, ci tam nie je len hadicka zavedena a ak tam aj je, tak je pruzna. Ked mi to davali dole az dva dni po porode, tak som to ani necitila. Ja radim, ze pri prvom si daj a potom pri druhom porode si nemusis, druhy byva väcsinou lahsi.

cecil36
4. júl 2012

Dceru som rodila bez epi a nikdy viac. Trvalo mi desat rokov, kym som sa spamätala zo 48 hodinoveho porodu, ktory moja dcera ledva perzila. Pri druhom som sla cisarom a to bola prechadzka ruzovym sadom. Tie bolesti po SC su uplna pohoda proti tomu co som zazivala pri spontannom porode. Mam kamosku, rodila nedavno prve babo a povedala si, ze ona epi nechce. Prehovorili sme ju, aby ju aspon zaplatila a ked nebude chciet nevadi, peniaze jej vratia. Po dvoch hodinach porodu prosila dr. nej jej ju rychlo pichnu 😀

humenka
4. júl 2012

Ahoj, tiez mam tuto dilemu, syna som porodila bez epi za 2 hodiny. bol to super porod, prisla som otvorena na 9 prstov, iba mi pichli plodovu vodu a oxitocyn a na tretie zatlacenie bol vonku. 🙂 o 3 mesiace rodim znovu a rozmyslam, ze si pripravu na epi dam urobit. clovek nikdy nevie!! 😉

humenka
4. júl 2012

a este som zabudla... vela mamiciek ked ma akykolvek problem po porode, prisudi to epi. som chirurgicka sestra a s epi bezne robili aj brusne operacie, videla som stovky pacientov a vobec sa mi nevybavuje, ze by mal niekto nejake komplikácie. jedina nevyhoda bola, 24 hodinovy zakaz chodenia. a v chrbate ostava asi 5cm ohybna hadicka, ktora nema sancu nic prepichnut, ani poskodit. 😉

aliza
4. júl 2012

2 porody, oba bez epi. Pri prvom porode som si ju nedala ani pripravit, ale ked ma priputali na stol do pololahu a pichli oxytocin, tak som dostala take priserne kontrakcie, ze som o epi priam zobronila 😀, no ale nepichli, kedze som to nemala vybavene. Dalo sa to vydrzat, mala bola rychlo vonku. Syna som nastastie nemusela rodit na SLovensku, takze ziaden oxytocin, ziadne lezanie na stole a tym padom sa kontrakcie dali zvladat v pohode a aj samotny porod bol neskutocnym zazitkom. Cize uz ked bez epi, tak prirodzene, ale to je v nasich porodniciach asi stale nerealne.

andrejka1974
4. júl 2012

ahoj tak moja skusenost je takato prvych 5 porodov bez epiduralky ale pri 6 som si povedala vyskusam a bola som nadsena ja som patrila asi k tym stastnejsim ze som nemala ziadne problemy potom ani trpnutie noh ani bolesti hlavy ja som vcer bola na jeden prst rano o osmej na 3-4 prsty o 10.00 podana epiduralka o 10.30 otvorena na 8 prstov pustena plodova voda o 11.15 rianka na svete kontrakcie bezbolestne, porod citis normalne ja som sa roztrhla a potom pri siti som nic necitila uplne krasny rychly porod odporucam epiduralku

sjuz
5. júl 2012

Ja som si epi vybavila (pre istotu) ale nestihli mi ju dat. Mala bola o 2 hod po prichode do nemocnice na svete. mne nedavali ani oxitocin. Pri druhej si ju tiez vybavim, ak by to nahodou dlho trvalo, ale dufam, ze nebude treba...

lenka3103
6. júl 2012

V nemocnici kde som rodila nie je mozne dat si epi ale aj keby sa dala dat, bola som rozhodnuta, ze nie. Lekar mi slubil, ze to urobi tak, aby som sa velmi netrapila a tak aj bolo, bolesti cca 40 min a porod trval 5 min, dve zatlacenia a dieta bolo na svete.

meryenes
6. júl 2012

Ahoj, ja som mala prvý pôrod s epi a druhý bez. Z mojej skúsenosti viem, že obidva pôrody boleli rovnako akurát prvý sa predlžil o dobu kedy ma nič nebolelo. Si predstav, že máš bolesti, zrazu pol hoďka nič a potom pokračuješ tam, kde si bola pred zavedením epi 🙂 Ale na každého to účinkuje asi inak

barbyes
6. júl 2012

@zuzana1992 ahoj ja som tiež za názor bez...prvý som mala taktiež ako @meryenes s EPI a druhý bez nej, ale bolesti som mala, nezabrala mi a pôrod sa mi zbytočne predĺžil ☹ až mi nakoniec pichali vyvolávačku a kým mi nezaviedli EPI tak mi pritom pôrod krásne postupoval 😒 zbytične plno chémie som dala krpcovi tesne pred narodením, fakt super štart do života...teraz to už ale bohužiaľ nezmením ☹
ak si chceš pomôcť, malo by sa síce od ukončeného 36tt, ale vždy je lepšie neskôr ako nikdy, piť maliníkový čaj, môžeš aj tri šálky denne(ostružina malinový list) o týždeň kľudne zvýš na 4 a každé ráno, na lačno, zapi 1PL ľanových semien pohárom teplej vody, len semená musia byť drvené inak správne neposlúžia, napr. v DM kúpiš už mleté 🙂 a k druhému si skús zakúpiť EPI-no, pozri tu http://www.perinbaba.sk/epino-delphine.html už teraz to nemá význam lebo kým by Ti to prišlo... 😒 i keď ak by si šla načas, možno by si stihla čosi natrénovať 🙂 pri prvom som síce nástrih mala, ale vytlačenie šlo krásne a pri druhom som išla BEZ NÁSTRIHU 😵 a ten pôrod bol fakt luxux 😅 a tiež k pôrodu si môžeš pripraviť čaj...potom Ti napíšem ako sa volá, nespomeniem si 😕 ale ten piť až naozaj keď to budú skutočné kontrakcie lebo ich rozbieha a tým urýchľuje pôrod, skôr ako sám začne ho v žiadnom prípade nepiť...

valika_val
6. júl 2012

ahojte, citam vase skusenosti, aby som sa motivovala 😝
prvy porod som mala EDA, ale nezabrala mi!!!
bola som otvorena na 2 cm, porod "vyzeral na spadnutie", Dr. mi spravila hamiltonov hmat, otvarala som sa dalej asi od 10hod. bezbolestne. prve bolesti (ako menzes) prisli o 15,30. postupne sa stupnovali a o 18tej mi bola pichnuta plodovka a podana EDA. zial bolo uz asi neskoro. prvu davku som pocitila, ako sa kontrakcie zmiernili, bolo to uzasne, ale ta radost trvala asi 10 minut a potom to islo znova... pytala som si dalsiu davku, ale skor ako o hodinu to nebolo mozne. dalsiu davku o 19tej som uz vobec nepocitila a poslednu davku o 20tej som si dala pichnut aspon "co ak" - ked uz to mam zaplatene, ale tiez nic...
takze bolesti paradne od 18-21, pomerne kratko, ale o to intenzivnejsie. maly sa narodil 21:10, bez nastrihu (pouzivala som epi-no a s porodnickou sme sa dohodli, ze ak to nebude nutne, nestriha).
na sitie som dostala lokalku, ale aj tak som ho citila, bolo to hnusne 😀

sendy182
6. júl 2012

ahoj ja som rodila svojho prvého syna skoro pred 12 rokmi s epidurálkou.......bola som dostatočne otvorená pôrod mi vyvolali a pichli mi epidurál.....ja z mojej skúsenosti no paráda.....celá čakačka na pôrod bez bolesti no jemné kontrakcie som cítila po celý ten čas som sa rozprávala so sestričkami o všeliakých témach 😅 do 2 hodín sa mi narodil Lukáško....takže som si to vlastne užila a raz dva bol vonku a nebola vôbec boľavá, ale asi na tretí deň ma trocha pobolievalo miesto vpichu epidurálky........pri druhom synovi som si chcela odžiť klasický pôrod.....nakoľko som bola dostatočne otvorená tak mi pichli opäť vyvolávačku....a čakala som na kontrakcie. 😲 ......tie prišli pozvolňa.....dalo sa.....no neskôr to bolo častejšie a bolestivejšie ale aj tie sa dali vydržať......poslušná som bola 😀 sestričky aj doktora počúvala heheh...........tiež do dvoch hodín prišiel na svet Ľubko.....Ak si mám porovnať oba pôrody tak ten prvý som si užila mám prekrásne spomienky......a ten druhý vedela som čo mám asi čakať a dal sa v pohode zvládnuť............som rada že nemala som tú možnosť pretrpieť dlhú bolesť ako niektoré aj 12-24 hod. a potom možno nemajú tú silu vytlačiť bábatko, ale klobúk dole ktoré to vydržali........... 🙂 Poraď sa s najlepšie s pôrodníkom....ja viem že ak nie si dostatočne otvorená tak epidurálka ti veľmi nepomôže......to zaberá len na pôrod dieťatka.......kontrakcie cítiš............

vivi
6. júl 2012

Pridám moju skúsenosť. Mala som epidurálku, aj keď mi ju pichli až tesne pred pôrodom. Bolesti som dostala niečo okolo 21:00 najprv v pohode ale neskôr to už bolo fakt dosť straššné, najhoršie bolo že mi epidurálku nemohli pichnúť skôr, pretože aj napriek veľkým bolestiam som sa stále neotvárala. Okolo 2:00 ráno som to už nemohla vydržať ☹( A prosila som doktora aby mi niečo pichol. No niečo mi nakoniec dal, ale asi to bolo skôr "placebo" 😖 Pretože to vôbec nezabralo. Tak som až do 7 pochodovala po chodbe, skoro som sa tam po stenách škriabala. Nakoniec prišli ... "spasiteľky" aj s epidurálkou. Skoro mi ju nepichli, keďže som musela byť pritom uvoľnená a museli sa trafiť medzi kontrakcie, ktoré išli jedna za druhou ☹ Boli zlaté a normálne ma ľutovali, veď som aj vyzerala 😅 , stále sa čudovali prečo ich skôr ku mne nezavolali. No doktor nechcel, lebo sa bál, že by sa mi to zastavilo, keďže som sa veeeľmi pomaly otvárala. Nakoniec mi ju pichli, zaprela som sa a povedala im, rýchlo nech mi to pichnú, že sa nepohnem, len rýýýchlo. Našťastie boli šikovné a podarilo sa to hneď, úľavu som za chvíľu pocítla, aj keď tie tlaky ostali. Potom to už bolo šup šup, sestričky hovorili kedy mám tlačiť, tak vtedy som tlačila, aj keď to bolo dosť divné, tlačiť a skoro nič necítiť.

Ale to najlepšie ešte len prišlo, malý aj keď bol maličký, ale išiel aj lakťom, tak ma veľmi dotrhal, šili ma asi 3 hodiny, ešte mi to aj museli dopichávať, a to bolo fajn nič som necítila a unavená soom mala čo robiť aby som tam nezaspala.

Ak pôjdem ešte rodiť určite s epidurálkou. Prečo by som mala trpieť, keď nemusím.....

barbyes
6. júl 2012

@zuzana1992 pozri tu http://zena.atlas.sk/tieto-caje-pite-pre-lahsi-... ten čaj čo som mala na misli je kapsička pastierska 🙂

katie111
6. júl 2012

ahoj ja som mala epiduralku je to dobra vec len mne ju zle pichli a citim bolesti ked sa meni pocasie tak pri druhom by som si to nedala ......to to strasna bolos stale ju citiim 😢

ervenka
6. júl 2012

@zuzana1992 Ja som bola S. Prvy den mi vyvolavali porod- nic sa nedialo. A na druhy den rano o 5 som zacala citit kontrakcie- o 12 otvorena na 2-3palce. o 6 vecer taktiez a to boli kontrakcie kazde 2 minuty. Pekne som bola na infuzii, doktor skontatoval,ze z medicinskeho hladiska mi odporuca epi- bala som sa jej ako cert svatej vody. Pocas zavadzania mi dr. povedal,aby som sa nehybala,ale ked budem mat kontrakciu aby som mu povedala. Prvy pokus- zasiahol mi nerv- kopla som mm- stastie, ze sedel bokom a nie oproti mne, lebo inak by museli kriesit aj jeho. Potom som bola ohadickovana ako robot. Mohla som aj tlacit s epi... Bola to obrovska ulava, citila som uz len tlak... A sitie som citila este jemne. VEdlajsi ucinok bol jedine to,ze som mala prve 2 tyzdne studene (az som mala krce) nohy- musela som spat v ponozkach, pod dekou aj tak mi bola zima...

munu
28. júl 2012

@zuzana1992 ja som mala prvy porod s epiduralkou, lebo mi ho vyvolavali a kontrakcie boli take silne, ze som to proste po urcitej dobe prestavala zvladat.. uz som si ani neuvedomovala kde sa nachadzam, kto vsetko je pri mne, o co tam vlastne ide, uz som len kricala, ani gas air nezaberal, akoby som tahala uz len cisty vzduch a bola to jedna katastrofa.. po zaucinkovani epi strasna ulava a porod som si vychutnala 🙂
pri druhom porode som bola rozhodnuta, ze nechcem prezivat tu strasnu bolest ako pri prvom a ze si davam epi, zahlasila som to hned po prijati, ze ja chcem epiduralku.. ale zial, bola som na cakacke, vzdycharni, ci ako to volate na slovensku az dokym som nebola na 9cm otvorena, pretoze mali tam zhony okolo jednej mamicky co rodila a im tam aj odpadla a proste ma nestihli vcas previest, aby mi tam na porodnej izbe mohli pichnut epi, lebo na cakacke to nebolo dovolene, tam boli aj ine zeny, co vzdychali alebo este len cakali na kontrakcie.. takze druhy porod bez epi, kontrakcie len s gas air a zdaleka nie take silne ako pri prvom.. dalo sa to zvladnut 🙂 ovela rychlejsi a lepsi porod nez prvy s epi a vyvolavackou..
takze moja rada na zaver, ak by si sa neotvarala nedajboze a pichli by ti vyvolavacku, tak si daj aj epi, lebo pod infuziou sa bude telo otvarat vlastne nasilu a to strasne bude boliet..je to proste proti jeho voli.. ale ak vsetko bude ist super, budes sa otvarat bez problemov a ziadna vyvolavacka alebo urychlovacka nebude, tak si ju nedavaj, budes zbytocne prezivat to vpichnutie, co nieje nic prijemne a ten pocit, ze mas v chrbte hadicku je este horsi.. tak sa drz a neboj sa, len si potom zvaz rozumne situaciu ako sa vyvija a podla toho sa rozhodnes 🙂 inac, porodu sa neboj, prezili miliony zien, prezijes aj ty 🙂 drzim ti palce

alien2603
28. júl 2012

@zuzana1992 Ahoj 🙂 ...tiez riesim tuto dilemu..., kedze mas onedlho po TOM 🙂, mohla by si dat vediet, prosim, ako ti to dopadlo?

zuzana1992
autor
4. aug 2012

@alien2603 no tak presne na termín mi odtiekla plodová voda o 5 rano isla som do nemocnice bez bolesti az o 26 hodin mi dali vyvolavacku lebo som sa neotvarala zacala som mat hrozne bolesti a to este neboli ani kontrakcie ale bolelo to strasne zevraj pre to ze som bola tak dlho bez vody a az o 31 hodin od odtecenia plodovej vody mi spravili cisarsky rez. Takze som epi ani nepotrebovala ked mi spravili cisarsky som sa citila ako v raji konecne ma nic nebolelo... po cisarskom som sa dala dokopy velmi rychlo dnes ma uz nic neboli ale boli sme v nemocnici o 3 dni dlhsie lebo som mala teploty nad 38 dokopy asi 6 dni doteraz nevedia ze z coho .. ale ze to moze byt ze ma nechali az tak dlho bez tej vody. Ale poviem Vam vsetka ta bolest za to slala lebo mame doma malu LAURINKU ANETKU ktoru velmi lubime 🙂 !!!!!