icon

Pôrod, strach a naše práva

daenerys7
30. dec 2017

Ahojte baby, nemám strach z pôrodu a z bolesti, ale z toho že bude narušená moja intimita, sukromie,práva. Odkedy som mala jednu zlú skúsenosť je pre mňa odber krvi horší ako čokolvek a pri pôrode by som mala mať kanylu, som pripravená odmietať do poslednej chvile. Toto je dosť zaujímavý článok, prečítajte si .. myslíte,že mám možnosť rodiť bez kanyly.. podľa mňa by to zastavilo celý pôrod...http://dietaaja.sk/klasifikacia-praktik-pouziva...

beky1813
30. dec 2017

@zuzanka.zuzu chytat za slovicka, klasika 😂😂😂 tak si stresujte dopredu. Mne stacilo prist, porodit, ostat par dni a ist domov a to bez stresovania, diktovania si podmienok a robenia zo seba princeznu

evittam
30. dec 2017

@beky1813 Suhlasim s tebou. Ale ako netreba zo seba robit princeznu twk tiez netreba nechat zo seba robit "kus masa". Proste slusne správanie. Zlata stredna cesta.😉

v_alika12
30. dec 2017

ja som este nerodila,bola som vsak v oktobri na operacii zenskej, nie su mi vidno zily a mala som zavedenu kanylu 4dni + robili mi klystir. vsetko bolo uplne ok,nic som necitila a to pri odbere krvi odpadavam,takze fakt ziadny strach z tychto veci.vsetko dobre prajem

redhead20
30. dec 2017

@novana Tak sa nechaj ty občumovať, ja tiež nie som pokusny králik, na ktorého budú všetci zízať

novana
30. dec 2017

@redhead20, 😂 nechám, nakoľko nemám psychické ani fyzické anomálie. "Očumovanie" mi, na rozdiel od niektorých iných praktík zdravotníckeho personálu, nevadí.

redhead20
30. dec 2017

@novana za to, že niekto nie je ako ty a vadí mu, aby ho obzerali ďalší tridsiati ľudia, tak má anomálie? Snáď každý urobí ako uzná za vhodné, a keď si to raz niekto nežela, tak to tak nebude a hotovo. Tak sa zobud so svojím slovníkom.

zuzana76
30. dec 2017

@redhead20 a preco niekto iny by mal byt pokusnym kralikom aj za teba? aj medici sa musia ucit, nehovorim,ze 30 naraz, ale keby tam bol jeden navyse, tak je to podla mna ok, aj ty raz mozno budes potrebovat zakrok, na ktory sa ten lekar musel pripravit aj " ocumovanim" pacientov

novana
30. dec 2017

@redhead20, áno, má, pretože žene, zdravej po všetkých stránkach, nezakomplexovanej atď., nemôže vadiť pohľad zdrav.personaĺu, ktorému sa tento pohľad naskytuje denno-denne, a to opakovane.

redhead20
30. dec 2017

@zuzana76 A káže ti niekto byť pokusnym králikom? Nikto. Tak ako to nikto nebude kazat mne a hotovo. Nech sa páči, ja nemám problém nech sú pri mne pri chirurgických zákrokoch, nech sa páči. Ale keď si raz toto nezelam, tak si to nezelam😂. Ja neviem, čo je na tom také nepochopiteľné, že každý je iný a každý sa inak cíti. Automaticky hneď musíte na všetkých útočiť, kto nie je ako vy. Bože veď to je trápne. To ako keby som ja išla teraz odsudzovať niekto kto nekoji, lebo neviem čo. Kurnik je to každého osobná voľba, tak sa podľa toho aj spravené.

redhead20
30. dec 2017

*spravajte

zuzana76
30. dec 2017

@redhead20 nikto to nekaze, ale to hodnotim ako nespravodlive, tak ako niekto hodnoti ako nespravodlive, ze nema porod podla svojich predstav, predsatv si, mne sa zda aj to,ze niekto odmieta medika pri zakroku nespravodlive

redhead20
30. dec 2017

@novana a ty čo rozprávaš, že nemôže? Poznám kopu, ktorým to vadí a sú normálni, tak čo odsudzujes? Akým právom?

redhead20
30. dec 2017

@zuzana76 nespravodlive, ze kazdy ma pravo sa rozhodnut? Naozaj? 😂

zuzana76
30. dec 2017

@redhead20 je nespravodlive,ze niekto iny to podstupi aj za teba, napr. inak ked sme uz pri tom aj nase zeny maju moznost sa rozhodnut, ist rodit tam, kde im vyhoveju, tak aky problem? ved ak nebudu mat nase porodnice pacientov, tak bud budu musiet zmenit pristup, alebo zaniknu

redhead20
30. dec 2017

@zuzana76 Nie. Každý to podstupuje za seba. Ja nemám žiadny problém. V tomto smere to ja mám dávno vybavené. Mne len vadí, že za to, že sa niekto nestotožňuje s vašimi "praktikami", tak ho tu ideme slušne povedané zdrbavat pod čiernu zem, ako su vsetci takí zakomplexovani, nenormalni a neviem ako ešte.

zuzana76
30. dec 2017

@redhead20 nikoho som neodsudila, povazujem to za nespravodlivost, to je vsetko a rozhodnut sa ma kazdy pravo, aj ja si vyberam zdravotnicke zariadenie a lekara, ak sa chystam na nejaku proceduru

novana
30. dec 2017

@redhead20, ty poznáš akúsi kopu, ja zase len ženy, ktoré vedia, že lekári a medici sú prítomní za iným účelom, nie kvôli kochaniu sa ich "mušličkou", a preto sa na prítomnosť týchto ľudí pozerajú triezvo, i keď verím, že niektorým ženám to nepríjemné byť môže, ale nedupkajú hneď nožičkou ako malé deti - čiže ako ty..

redhead20
30. dec 2017

@novana keď si to neželám, tak si to neželám a hotovo. Ty takisto nerobíš niečo proti svojej srsti, keď sa vieš obísť aj bez toho. Takže jediný, kto sa tu správa ako malé dieťa si Ty, lebo nedokážeš rešpektovať názor iných ľudí. S ľuďmi ako ty sa ani neoplatí písať lebo - všade boli, všetko videli a len ten ich názor je najlepší a najsprávnejší. Prajem ti krásny večer 😉

novana
30. dec 2017

@zuzana76, áno, každý má právo si vybrať zariadenie či lekára, alebo oboje. Keď som išla rodiť, lekára som mala daavno dopredu dohodnutého, pri operácii varixu som si vybrala nielen ortopéda, ale i anesteziológa, no na operáciu haluxu som sa dohodla len s lekárom, zabudla som na anesteziológa. Mladučký anesteziológ sa nemohol trafiť, opakovane mi pichal do prednej strany stehna (nikdy predtým som o niečom takom nepočula), bolo to veľmi bolestivé, tak som si, ale s úsmevom na tvári a žartovne, dovolila utrúsiť poznámku, že chápem, že sa to musí na niekom naučiť, ale prečo zrovna na mne!? 😀

nikussss
30. dec 2017

@daenerys7 ahoj. Ja som porodila pomerne rychlo, len som poprosila, aby mi kanylu dali az uplne nakonci a dobre som urobila (podla toho, ako reagovali, by mozno odsuhlasili aj odmietnutie kanyly, nemala som ziadne problemy). Jasne, zavadzanie neboli, ale kam mi ju zaviedli, mi potom strasne zavadzala, a po chvili ma to miesto aj bolelo. Ked si predstavim, ako som sa hodinu pred porodenim v sprche skrucala po zemi v kontrakciach (lebo mi tam bolo najpohodlnejsie a krasne mi to pomahalo pri porode), tak by mi to urcite hrozne zavadzalo. Aj potom tesne pred tlacenim som bola v takych polohach, ze by ma ta kanyla urcite mega iritovala (sam personal ma navadzal na zmenu polohy podla mojej preferencie). Reci akoze to bude posledne, na co budes mysliet - ehm zeny... a co ma teraz mysliet na najhorsie scenare? a este pridavat k iks negativnym pocitom blby pocit z kanyly? ked nemusi? no dovi dopo take komentare... Necitala som uplne celu diskusiu, len par prispevkov, ale veru zena na zenu je niekedy hnusnejsia ako triedny nepriatel, ale to je v kazdej teme tu na fore, kde sa bavia baby o pristupe k porodu a o vlastnych pravach. A pritom sme vsetky na jednej lodi... Ja by som ti radila slusne vzdy opytat a vydiskutovat poziadavky. Ist pozriet do porodnice, alebo na prednasku, aj ju nemocnica organizuje. Ja som to tak urobila a bola som vcelku spokojna, a nechcela som nic extra - ziadne vyvolavacky, co mozno nejaky klud a sukromie (nie preto, aby daky medik nevidel moju susku, ale preto, ze som hanbliva, a psychika zohrava pri porode velku rolu. ked mi budu vyberat slepe crevo, nech sa zide aj cela nemocnica), prilozenie koza na kozu, pritomnost muza, kanylu az na konci, ziadny rutinny nastrih... Vzdy je to ale zavisle na konkretnom zlozeni personalu. u niekoho je mozne vsetko, iny ma bohuzial so vsetkym problem. drzim Ti palce a sorry za dlhy post :D

novana
30. dec 2017

@redhead20, v každom príspevku píšeš: a hotovo. Pôsobí to veľmi agresívne, ukľudni sa. 🙂

sticker
ukulela
30. dec 2017

zeny, jasne, ze medici sa musia ucit. ale hovorme o tom, aby sa ucili tak, ze nenapochoduje pol studijnej skupiny na velku vizitu a je tam nie 7(co uz je vela) ale 12 a viac ludi. a ja v bolestiach im mam roztiahnut nohy, ze aha, kuknite sa? co som ja maso? ako som tu uz x krat pisala - vo vacsine porodnic je zena len skatula, z ktorej to dieta treba vytiahnut. a v takych podmienkach si nasi medici osvojuju tieto zvyky .... ked je na ambulancii s lekarom pri vysetreni 1 student, zjavne sa viac nauci, ako ked ich je 8 na vizite. jasne, inak sa na tuto temu pozrie zdravotna sestra/lekarka v tejto diskusii a inak zena, ktora nenosi ani hlbsi vystrih a na gyndu chodi stale v sukni.

kalkulacka111
30. dec 2017

@novana zvlastne , že si tu neviem z akeho dôvodu určuješ čo žene môže a nemôže vadiť. Teba po tom figu. Nikto ti nie je povniny obhajovat a vysvetlovat svoje rozhodnutie. Ak si taka zdielna tak kludne si zavolaj aj cely ročnik medikov ale rešpektuj, že nie znamena nie .Nemaš najmenšie pravo niečie rozhodnutie posudzovat.

miluna777
30. dec 2017

Inak ku tym medikom: aspon kde som rodila ja tak bez suhlasu ku porodom nechodia. Aj na cisarsky sa zeny pytali vopred ci smu prizerat a boli obdalej a maximalne dvaja. Neexistuje ze by ich tam nabehlo 30 a kazdy si pichnul ruku dovnutra alebo co. A stale sa to da odmietnut, ked rodicke nie je po chuti co i len jedna osoba navyse. Ved uz nie sme v sociku.
Iba na ultrazvuku pred odchodom som ich mala ako hadov, ale z toho mi bolo skor smiesne.

ebi88
30. dec 2017

Ja len k tomu ocumovaniu studentmi... viete, chcete top starostlivost, ale ked sa chcu ucit, mate s tym problem.tak kde maju nabrat prax? Potom budu rodit vase dcery a nebude kto by ich odrodil, lebo kazda odmietla sa nechat ocumovat... mna sa po porode spytali ci ma moze nacievkovat studentka zdravotnickej (nedalo sa mi potom vycurat), suhlasila som, ved kde sa to ma naucit? Urobila to perfektne, ani som nevedela :D Kto vie kedy to budete potrebovat, ich pomoc a budete rady ze vedia.

novana
30. dec 2017

@kalkulacka111, zabudla si, že sme na verejnom fóre, kde všetci jeho uživatelia majú na vyjadrenie svojho názoru rovnaké právo. Že sa ti môj názor nepáči, je problém tvoj.

sticker
ebi88
30. dec 2017

@novana kochaniu sa muslickou xD

redhead20
30. dec 2017

@novana Aby som to povedala presne ako ty: Zabudla si, že sme na verejnom fóre, kde všetci jeho užívatelia majú na vyjadrenie svojho názoru rovnaké pravo. Tak teba je vieš čo do toho ako ja píšem a duplom mi je úplne jedno ako to pôsobí
na teba 😂

vevesh
30. dec 2017

@ebi88 ale tu nejde len o "ocumovanie", bdw. Na nacvicovanie existuju aj figuriny, kde chyby nemaju nasledky.....ale porod je chulostiva vec, kde pohoda pacientky (fyzicka a psychicka) pred a pocas porodu je alfa a omega samotneho porodu - zensky podvozok je chulostive miesto a ak sa niekto v danej chvili pri porode na zaucanie "neciti" , treba to respektovat. Urcite sa najde niekto, komu to problem robit nebude....a urcite treba zohladnit aj psychicke predispozicie ako napr. Autorka temy bola skoro znasilnena, tak tam muza nechce mat a hotovo, a je jedno ci je to voci lekarom/medikom/muzom fer alebo nie (a ako spravni adepti na toto povolanie by s takymito vecami nemali mat ani najmensi problem). Keby sa tu dala operacia slepaka ci zlcnika , tak 90% opytanych by so zaucanim na vlastnom tele problem nemala...

daenerys7
autor
30. dec 2017

@nikussss Ďakujem 😘