icon

Pôrod, strach a naše práva

daenerys7
30. dec 2017

Ahojte baby, nemám strach z pôrodu a z bolesti, ale z toho že bude narušená moja intimita, sukromie,práva. Odkedy som mala jednu zlú skúsenosť je pre mňa odber krvi horší ako čokolvek a pri pôrode by som mala mať kanylu, som pripravená odmietať do poslednej chvile. Toto je dosť zaujímavý článok, prečítajte si .. myslíte,že mám možnosť rodiť bez kanyly.. podľa mňa by to zastavilo celý pôrod...http://dietaaja.sk/klasifikacia-praktik-pouziva...

michele11
30. dec 2017

@evittam To je super sprava, kiezby bolo takych porodnic coraz viac.

michele11
30. dec 2017

@renimac Syncek sa narodil vo Francuzsku, v beznej statnej nemocnici, ale ten pristup bol neuveritelny. To, o co na Slovensku musis bojovat a este pri tom vzeras ako precitlivela osoba, je tam uplne bezne. Moja PA ma sama vyzyvala, aby som jej pred porodom poslala svoj porodny plan, vraj ako bude bez toho vediet, ako si predstavujem moj porod😉.

evittam
30. dec 2017

@michele11 Ja som rodila skoro pred 10rokmi v štátnej porodnici na SVK a o nic som nemusela bojovat.😉

daenerys7
autor
30. dec 2017

@stanulienkat mne ich uz teraz nevidno ani jednu jedine na prsiach ... neviem mám si to nechať pichnuť rutinne odpadnem stres môže zastaviť pôrod ...alebo si to nedám a stane sa možno niečo ... neviem čo je lepšie

renimac
30. dec 2017

@michele11 paráda 🙂
@evittam šťastná to žena.

michele11
30. dec 2017

@evittam Ja som rodila v BB pred takmer 8 rokmi a bol to skaredy zazitok. Tesim sa s kazdou zenou, ktora mala pekny porod.

eaka
30. dec 2017

Kanylu môžeš odmietnuť, ako môžeš odmietnuť všetko.. nevýhodou kanyly je, že Ti pichnú kedykoľvek čokoľvek, ani nebudeš vedieť...

redlola
Autor odpoveď zmazal
daenerys7
autor
30. dec 2017

@redlola ďakujem velmi pekne...hej už 3dni sa venujem hypnopôrodu ❤

evittam
30. dec 2017

@redlola Prave preto som to napísala. Lebo mas tu dosť diskusii o tom aké je strašné rodit na SVK a pritom ja aj moje kamarátky,zname mame iné skúsenosti. Co som ziadala? Co najprirodzenejši porod. A taky aj bol. Bez nastrihu, nejakych inych zasahov,super prístup či už lekara alebo sestier, partner pri porode,syna mi hneď priložili, bol s nami cele dve hodiny na sále,potom hned na izbe. Akurat mi podali oxitocin ale az po konzultácii s lekarom a riadnom vysvetleni preco by mi mal byť podaný, cize s mojim suhlasom. Syn mal zle odozvy, lekár potreboval urychlit porod a dobre spravil.

chrissie_kf
30. dec 2017

Ta kanyla sa dava kvoli moznym komplikaciam. Pretoze ked sa uz nieco stane, pacient kolabuje sa zily hladaju a napichavaju ovela tazsie a tiez moze lekar okamzite podat lieky. Takze nie je to len rozmar.

deti95060810
30. dec 2017

@evittam hej a ako ? ... bolo nás 12 žien na izbe a držali sme všetky.... možno teraz, ale pred 20 rokmi držal každý hubu a krok....

miluna777
Autor odpoveď zmazal
cecilia68
30. dec 2017

@renimac Čo lekárom dovolím? Myslíš, že sa ťa budú pýtať? Srandistka 😝

ukulela
30. dec 2017

@deti95060810 vo fakultnej nemocnici mozes odmietnut hromadne viztity a medikov pri porode. mozes a oni to musia akceptovat. ked si ty pred 20 rokmi drzala a 30 ludi cumiacich ti medzi nohy bolo pre teba OK, dnes to uz tak nemusi byt. by som chcela vidiet 12 chlapov na izbe po obriezke, ako na poziadanie obnazia vtaka a nechaju sa ocumovat 30 ludmi .... je to o tom, ako dovolime, aby sa ku nam spravali, ako k masu, alebo pacientom de facto zakaznikom, ktori ich platia.

evittam
30. dec 2017

@deti95060810 Presne tak ako pises-nedrzat "hubu a krok". Ale to sa deje bohužiaľ aj dnes nielen pred 20rokmi.😉
12 na izbe v porodnici? 30.ako personál.....

evittam
30. dec 2017

@ukulela Presne ako pises. Len niektorí ludia ešte stale berú lekarov ako "bohov". Mne tiez chceli ku porodu "nasackovat" nejakych medikov-slusne sa ma spytali ci suhlasim, odmietla som. Taktiež ak na vizitu prišli viacerí než len lekar a sestra. A to naozaj nie som "prepistana" alebo neviem co ale nikto ma nebude chodiť "ocumovat" ked to nie je treba.

deti95060810
30. dec 2017

@ukulela pred rokmi keď nebol ešte internet, resp. v nie tak veĺkom počte ako teraz, tak aj tie správy sa medzi ľudmi šírili inak ako dnes.... V žiadnych správach nebolo, že nedajte si pozerať medzi nohy keď bude vizita....dnes je doba iná....pacientky začínajú lekárom diktovať čo chcú a čo nie - samozrejme lekári to "zbožňujú"....

evittam
30. dec 2017

@cecilia68 Co ci sa budú pýtať?! Akoze ak je niekto lekar tak ty mu dovolis nech si s tebou robi co chce?😂😂😂 A prave pre takych ludi ako si ty este existujú lekári co si myslia,ze to mozu robit a mysliet si "ja som lekar,kto hw viac..."

evittam
30. dec 2017

*je

deti95060810
30. dec 2017

@evittam no vieš, nás sa nepýtal nik.... a na izbe nás vtedy tak bolo....To sa rodil iný počet detí ako teraz....V jeden deň - keď som rodila ja - bolo 10 pôrodov....A MT zas nie je veľkomesto....
o niekoľko rokov už sme boli na izbe po dve a za deň 3 deti sa narodili....🙄

evittam
30. dec 2017

@deti95060810 A co by sa akoze stalo keby si odmietla? To ta nenapadlo? Pýtať sa za nemuseli ako si sa ty nemusela nechat ocumovat 30.cudzimi ludmi lebo to urobili dalsich 11 zien.😉
Ja viem,ze sa rodilo viac detí, aj dnes sa to stane. Len si nejak neviem predstaviť v pôrodnici takú veľkú izbu kde sa zmestilo 12posteli, ale vsetko je mozne.

deti95060810
30. dec 2017

@evittam lekár zas aj zodpovedá za ten postup ktorý on nariadil, takže niekedy môžeš protestovať koľko chceš....Lekári ešte nie sú "posratí" z pacientov....kľudne ti môže povedať že ak sa ti nepáči tak tam sú dvere....všetko má svoje hranice....
synov spolužiak praxuje v nemocnici - ako medik, takže čo to počujem....

evittam
30. dec 2017

Ospravedlňujem sa za preklepy.

deti95060810
30. dec 2017

@evittam no však na celej pôrodnici mali asi 3 takéto velikánske izby a ešte zo 3 menšie kde bolo len po 6 žien....potom to poprerábali na bunky, kde boli na izbe ženy len po 2 a mali aj kúpeĺku....čo izba to kúpeĺka vlastná, žiadne behanie po chodbe ako ešte v 90 rokoch....
mohli si to dovoliť, však počet rodičiek sa potom rapídne znižil .....

evittam
30. dec 2017

@deti95060810 V poriadku ale môže ten postup s pacientom prebrať a vysvetliť. A nariadit aby ma ocumovalo 30ludi?! Prečo? Zachrani mi to zivot ak by som bola v ohrozeni zivota? A ano vsetko ma svoje hranice-aj slusne správanie od lekárov,ktore ma byt samozrejmostou. Ako nema preco byť pacient "posraty" z lekara tak to plati aj naopak.

novana
30. dec 2017

To si fakt niektoré myslíte, že je zdravotnícky personál zvedavý práve na tú vašu...? Oni už takých videli! A medik potrebuje aj prax, nielen skriptá. Mám toho ešte veľa na "jazyku", ale nemienim tu rozoberať vaše práva. 😉

vevesh
30. dec 2017

@deti95060810 moja mama odmietla zaucanie zasivania medikami v davnom sociku- musel lekar zasit, ostatni sa zaucali na susede....ja som odmietla kohokolvek pri porode, naopak studentka na ultz sa mohla na mne pred porodom vyblaznit, takisto som nemala nic voci zaucaniu rehabilitacnej sestry (vsade bol moj suhlas vyzadovany, bez toho si ani neskrtli...) -na toto mas pravo a narok odmietnut, pretoze toto neovplyvnuje tvoju liecbu.... naopak odmietla som kanylu u syna, pretoze mu ju chceli pichnut do hlavy (u nas sa do hlavy kanyli nepichaju)- sice bol pokus najst niekoho, kto by mu pichol do ruky (typu a to ide tiez, my to nevieme...) a ked sa nikto nenasiel, tak bohuzial kanyla musela byt kvoli liecbe napichnuta a ja som tam rozhodovaciu moc nemala - teda mohla som akurat podat reverz pri zavaznej diagnoze...

ukulela
30. dec 2017

@novana ak ma zena blok a problem aj v sprchah na plavarni, tak roztiahnut nohy pred 10 cudzimi ludmi sa jej moze rovnat smrti. aj medik sa moze ucit v podmienkach, ktore nenarusia pacientkinu dostojnost. na prednaskach tiez prednasajuci nevyzve studentku ze podte, vyzlecte sa a ukazte kolegom, ako to vyzera ...
pokial nie je moj/dietatov zivot v ohrozeni a ja som pri zmysloch, preco by som mala lezat na koze z rozcapenymi nohami a otvorenymi dverami, aby na mna kazdy videl? primarova zena/dcera je sotva tak vystavena.

zuzanka.zuzu
30. dec 2017

@beky1813 ako ŤA majú odrodiť??? no a ja som si myslela, že autorka témy je už dávno porodená 😉 a nie, nejde mi o opravu gramatiky/slovenčiny - tu ide skôr o to, že ONA rodí svoje dieťa, nie jej doktor a že ženy (a podľa tohto fóra ako vidím žiaľ ešte stále mnohééé) vnímajú pôrod ako "pán doktor ma odrodil" 😨😨🤐

no dočerta, tak potom sa nečudujem, že ženy nežiadajú pôrod napr. kľačmo (uvedené len ako príklad) lebo však Pán Doktor potrebuje vidieť a mať pohodlie, hádam sa nebude zohýnať, tak nech tehotná žena v kontrakciách lezie hore na kozu, čo tam po nej...