icon

Pôrod, strach a naše práva

daenerys7
30. dec 2017

Ahojte baby, nemám strach z pôrodu a z bolesti, ale z toho že bude narušená moja intimita, sukromie,práva. Odkedy som mala jednu zlú skúsenosť je pre mňa odber krvi horší ako čokolvek a pri pôrode by som mala mať kanylu, som pripravená odmietať do poslednej chvile. Toto je dosť zaujímavý článok, prečítajte si .. myslíte,že mám možnosť rodiť bez kanyly.. podľa mňa by to zastavilo celý pôrod...http://dietaaja.sk/klasifikacia-praktik-pouziva...

kalkulacka111
30. dec 2017

@novana ine je vyjadrit nazor a ine je že tu dupkaš nožičkami ked je tu tvoj nazor spochybneny. Mimochodom odišla si od povodnej temy zbytočne si presmerovala diskusiu inam.

cecilia68
30. dec 2017

@miluna777 Súhlas si predsa nikto nepýta...naoko to vyzerá, že áno....ale je to presný opak...ty za plentou, nevieš ani , kde je sever, nieto, aby si videla nejakých medikov....bože,ženy, už si zložte tie ružové okuliare, alebo choďte rodiť kdesi do *********** neviem....

chrissie_kf
30. dec 2017

Ako byvaly medik mozem povedat za seba a mnohych mojich spoluziakov byvalych ze nikdy sme to nebrali v zlom ak niekto si nezelal nasu pritomnost pri vysetreni. A obzvlast na tej gynekologii. Vzdy sa najde dostatok pacientov , ktori ochotne sa daju vysetrit aj medikom na ucenie. A vacsine pacientov alebo konkretne na porodnici zenam to nevadi.
Ale pri asistenciach pri cisaraku sa nepytal nikto nikoho, pretoze proste niekto tie haky drzat musi a obzvlast ked je plno a zhon su medici vdacni asistenti a pomocnici.

tosaneda
30. dec 2017

..necitam vsetko ale naozaj kto nezazil nepochopi..Odber krvi je pre mna neskutocne stresujuca a hrozna zalezitost..aj ked samozrejme zavisi aj od personalu..pokial ma daju lahnut si, nechaju ma polezat si tak ako tak okej..ked mi chce sestricka brat krv posediacky dobre ze nie v cakarni na chodbe nie je sanca, odkvecnem..Co sa tyka kanyli do zily, to absolutne moje telo neznesie..Kontrastnu latku mi podavali, za dve minuty odpadnuta, brali ma na chirurgiu kvoli zapalu obliciek..to iste odpadla som im 3 krat za sebou a to som lezala..Moje telo to proste odmieta..A to ma vsade totalne vysmiali, ze ako chcem rodit..Takze nad detmi ani neuvazujem..Nemocnica je pre mna peklo ba zemi..

cecilia68
30. dec 2017

@chrissie_kf Presne....ďakujem 🙂 To len niektoré , ani neviem, ako ich nazvať.....sa boja, či náhodou niekto neuvidí tú ich frndu, ktorá je rovnaká ako milión ostatných 😨 Ale ony sú presvedčené, že tá ich šuška je výnimočná ☹ a "musia" si ju strážiť☹

evittam
30. dec 2017

@ebi88 Ale tu nikto nepise o uceni sa jedneho-dvoch medikov. S tým nemam najmensi problém. Ale aby mi do izby "napochodovalo" 30ludi a ocumovalo ma keď chcem mat pokoj tak to je nieco ine. A este tvrdit,ze to lekar moze nariadit a ja mám drzat "hubu a krok".....a nebodaj,ze mam anomaliu ak da mi to nepaci a nechcem to? Ale mozno len pre mna.🙂

evittam
30. dec 2017

@cecilia68 No tak ty tu svoju frndu vystavuj kde len chces. Mozes sa teda prihlásiť ak ucebna pomôcka ked ta to tak "berie".😁😉

chrissie_kf
30. dec 2017

@cecilia68 no ale predsa je to intimna zalezitost. Mne osobne to bolo tie velke vizity kde bolo hromadne pozeranie medzi nohy velmi neprijemne. Podla mojho osobneho nazoru sa da zena vysetrit lekarom a potom sa to len zreferuje. Pretoze zrovna toto mi ako medikovi nic nedavalo.

evittam
30. dec 2017

@chrissie_kf Tiez nejak nevidim dôvod aby som 30timi medikmi bola ocumovana keď pochybujem,ze z toho nieco maju.😉 Ci uz z hľadiska praxe alebo inej.

lullaby126
30. dec 2017

@nikussss nieke

kalkulacka111
30. dec 2017

@cecilia68 nuz vieš k tehotnej žene a čerstvej namičke sa patri chovať s rešpektom ako k nositelke života v každej situacii. Ked si si to ty zužila na očumovanie frndy asi nemaš v sebe veľa ucty a sebavedomia k svojej osobe ked každý študent môže nakuknut.

lullaby126
30. dec 2017

@nikussss vdaka za takyto mudry prispevok v diskusii, kde to vyzera ako zlet slepic 🙂 damy ked chcete rodit ako u masiara - rodte si tak, preco sa ale chodite vyjadrovat tam, kde je treba citlive slovo a pozitivna skusenost so slusnym porodnictvom?

ebi88
30. dec 2017

@vevesh figurina nikdy nebude realny clovek, to sama uznas... a ja nehovorim ze ta moznost odmietnut by tu nemala byt, moj prispevok je skor prihovaranie sa k zenam aby neodmietali, s odovodnenim preco.

vevesh
30. dec 2017

@ebi88 ty dopredu nikdy nevies , ako budes reagovat v akcii😉 pri prvom- cs som v pohode roznym medikom dovolila si veci zaucat (boli po jednom), pri dalsom normalnom porode som odmietla lekara, sestricky, muza, kohokolvek - jednoducho som nezniesla nikoho v mojej pritomnosti a normalne to respektovali a na finale- asi 2 minuty vseho vsudy prisla pa kvoli riziku vbac, lekarka dosla az po 20 minutach - vdaka tomu som mala prirodzeny porod bez bolesti a pri dalsom tehu pri komplikaciach sa personal len tak promenadoval cez izbu, a mne to nevadilo (a napriklad vtedy medikom nepovolili na moju izbu prist, co by som ani okom nemihla)

ebi88
30. dec 2017

@vevesh no s ohladom na to, ze uz som rodila, a toez na mna chodili pozerat, trochu uz za seba viem zhodnotit.. ako by som to brala, ale ja osobne nemam problem ani s nahotou ani s intimitou... atd. Ja hovorim ze treba dat im sancu, ak to je mozne, v zaujme buducej urovne zdravotnej starostlivosti. Raz budu v ich starostlivosti vase deti, alebo vy, alebo ini znami, rodina.

miluna777
30. dec 2017

@cecilia68 a ty si rodila miesto mna alebo co, ze ma posielas zlozit ruzove okuliare alebo rodit kamsi? Ja len hovorim vlastnu skusenost. Bola som tam, ked sa dohovarali ze bude tu cisarak, chodte sa mamicky spytat ci mozte, a ked ano tak maximalne dvaja a za sklo. Osobne mi to bolo styri ze ci mi tam bude niekto prikukat. No chapem ze su ludia citlivejsi na svoje sukromie.

kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 studenti nijako neovplyvnujú uroven zdravotnej starostlivosti. Po skončení školy nemusia ani zostat v zdravotnictve. Až po skončení školy a nastupe v nemocnici si robia atestaciu v určitej špecializácii. V ramci predatestačnej pripravy maju kolečko aj po ostatnych oddeleniach.Začínajúci lekar po skončení školy je v praxi nepoužiteľný a potrebuje este niekolko rokov praxe aby pracoval samostatne. Tu by som žiadne výčitky čo sa tyka študentov medikov nemala. Uroven zdravotnictva sa da zvýšit iba tlakom na politikov, zakonmi sa určuje rozsah a podmienky poskytovania zdravotnej starostlivoslivosti a zakony príjma parlament. Zdravotnú politiku štatu predklada vlade minister zdravotnictva. Vo vlade a parlamente sedia politici , ktorych si ludia zvolili. Tam sa treba zaujimať o uroven zdravotnej starostlivosti. Lekar je na konci rebrička , kde môže niečo meniť a medik - študent ešte nikde v tomto systeme.

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 no kedze som pravnik, zakonom a ich tvorbe necakane rozumiem... ale dakujem za vysvetlenie... nehovorim ze nemas pravdu, ale to su pre mna trochu jablka s hruskami pomiesane... vsetko je raz po prve, vsetko treba najskor vidiet skusit par krat, asi je jedno ci ideno medika ci skonceneho lekata v stadiu “nepouzitelnosti” po skole. Tiez tu mame studentov zdr. strednych skol..do zdravotnictva mozu ist neviem ake peniaze, ludia budu ludmi a potrebuju sa ucit. Alebo by pacientom za ucenie sa zaplatili? Potom by suhlasili? Mozno...

kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 určite to nie je jedno či medik, či lekár, hľadaj možno rozdiel najdeš. Ale už nech sa diskusia vráti k pôvodnej téme. Medici- študenti sú fakt pre pacienta ako piate piate koleso na voze. Pacient ich nepotrebuje.

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 aha. Takze 30 uciacich sa studentov mediciny vadi ale 30 uciacich sa uz lekarov nevadi... myslim, ze som ho nasla.

kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 na jednom oddelení si kedy videla 30 učiacich sa lekárov. Ved do atestácie berú 1 - 2.

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 ale dobre, nech sa ucia ma barbinach alebo mozu zoperovat crevo dvojeurovke, ked peniaze su najdolezitejsie ;D ok? Si spokojna? Doteraz neviem co si tym vlastne chcela povedat. Ze ma ist do zdravotnictva viac penazi, ok, to je kazdemu jasne, ale teda k teme ako takej si nepovedala dokopy nic. Jedine co som samdozvedela, ze ked budu peniaze budu lepsi lekari a starostlivost. Potom ze poznas rozdiel medzi medikom a lekarom a si na to patricne hrda a teraz neviem. Ze dvaja zaucajuci sa lekari by ti nevadili ale 30 studenti ano? Ci ako? Sak to je jedno ked nesu peniaue nie? peniaze su zaklad zrucnosti, vedomosti aj skusenosti. Peniaze su vsetko... tak? Alebo ma oprav teda.

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 vidim ze si opravila prispevok, nuz ano, pacient nepotrebuje medikov, ale medici pacienta :D tak to byva ked sa nieco ucis...

kalkulacka111
30. dec 2017

@ebi88 reagovala som na tieto tvoje slová:
" Ja hovorim ze treba dat im sancu, ak to je mozne, v zaujme buducej urovne zdravotnej starostlivosti. Raz budu v ich starostlivosti vase deti, alebo vy, alebo ini znami, rodina" + na to, že ženy nemajú odmietať študentov.

Pokúsila som sa iba objasniť, že študent je pre pacienta nikto a netreba mať žiadne výčitky ak ich žena odmietne - určite tým nespôsobí kolaps oddelenia ani ujmu študentovi. Ten študent po skončení školy a nástupe do nemocnice na konkrétne oddelenie a konkrétnu špecializáciu bude mať ešte veľa možností pracovať na sebe.
Nechápeš, nevadí.

katusikkk
30. dec 2017

@kalkulacka111
Inak ani ja som nepochopila.A po skonceni skoly sa uz moze ucit na zenach,alebo stale na barbinach?

zuzkap2
30. dec 2017

Ja ako studentka osetrovatelstva, som mala moznost byt pri porode... ci uz prirodzenom alebo cisarskom. Vzdy sa mamicky pytaju, ci tam moze student byt. Zbytocne sa dotahujete ... ano ucime sa, ale nie na ukor pacienta-ky. Tak, ako nam jedna dovoli byt pri porode, druha nedovoli a plne to respektujeme, kazdy mame inu povahu.A pravdupovediac aj mne by vadili studenti pri mojom porode

ebi88
30. dec 2017

@kalkulacka111 no nie, nechapem, co to dristas. Medik je student, kazdy lekar bol najskor student. Ale medici to su este take sracky co tam nemaju co hladat, aj tak sa nic nenaucia, az po udeleni titulu mudr ich treba pustat do praxe, aj ked nevedia nic lebo pocas studia to boli iba sracky :D

ebi88
30. dec 2017

@zuzkap2 tomu rozumieme ze zena ma moznost odmietnut, skor sa bavime o tom ci ucast studentov je napomocna.. ale sama uznas, ze je to pre prax a ucenie sa lepsie ako ucebnica a figurina, ci?

kalkulacka111
30. dec 2017

@katusikkk po skončení školy ak teda nastúpi do nemocnice je v pozícii sekundárneho lekára .Už ako lekár ( tzv.lekár bez atestácie) pracuje s pacientom ale vyžaduje si roky ďalšieho vzdelávania a vedenie skúsenejším lekárom, ktorý má už atestáciu. Samostatne na vlastnú zodpovednosť pracuje až ako atestovaný lekár. Získať atestáciu v obore trvá niekoľko rokov.

zuzkap2
30. dec 2017

@ebi88 napomocna? Nam vzdy zatial dovolili byt pri rodicke len za hlavou a po tichu, takze o uceni tu nemoze byt rec... ale zazit porod z opacnej strany nam tiez vela dal