Pôrod v Slovenky v Čechách

alice1995
21. apr 2016

Som Slovenka v ČR. Momentálne som nezamestnaná a poistená som v cudzineckej poistovni. Potrebovala by som poradiť či s priateľom sa musíme zosobášiť aby som mohla rodiť v ČR alebo sa to dá zrobiť aj inak aby sme nemuseli sa teraz sobášiť nakoľko momentálne je toho na nás aj tak dosť.

jatva
21. apr 2016

co je cudzinecka poistovna? Rodit v CR mozes aj bez manzelstva.

alice1995
autor
21. apr 2016

Na cudzineckej poistovni som poistena len na tri mesiace nikde inde ma nechceli poistit nakoľko niesom zamestnaná

jatva
21. apr 2016

ale co to je? Taku nepoznam. Si tu v CR len tak? Bez prace? Nemala by si byt aspon evidovana na UP? Daj viac info, lebo takto ti tazko poradime. Ale v kazdom pripade nema sobas s porodom nic spolocne. Iba budes dokladat ine papiere. V ktorom si tyzdni? V ktorej nemocnici chces robit? Kam chodis na prehliadky?

alice1995
autor
21. apr 2016

no je to proste pre ludi ktery nemaju štátny príslušnosť v ČR. nie je to poistenie na trvalo len po dobu 3 mesiacov. Je to poistovňa Slávia tu v Prahe som našla len jednu polikliniku kde berú ľudi s touto poisťovňou. A prácu som mala v sklade ktorú som musela ukončiť koly tehotenstvu. V žiadnej inej poisťovni ma nechcú poistiť bez prac. zmluvy. Práve preto teraz nevieme či sa mame brať alebo stačí ak si spravím tu len prechodne bydlisko alebo čo ktomu treba ?

jatva
21. apr 2016

no a preco nie si evidovana na UP? Ked budes zaevidovana, bude stat za teba platit poistku. V Prahe nemocnice maju cudzinecke oddelenie. Chod sa tam opytat co budes potrebovat. Navyse sa v Prahe treba do porodnice registrovat cca v 14tt tehotenstva.

alice1995
autor
21. apr 2016

na urade prace zamňa udajne zdravotku platit nebudu pretože nanu nemam narok nakolko nemám trvale bydlisko v ČR ja tu vlastne nemam nárok poberať žiadne prispevky ani nič podobne od UP. Mam známu na UP ktora mi to povedala že sa to proste nedá . Takže na UP by som bola prihlasena zbytočne

jatva
21. apr 2016

ale na UP na svk, budes mat slovenske poistenie, eu karticku poistenca a hotovo. V nemocke vyplnis nejake formulare ako cudzinec. Na gyndu chodis v cr? V ktorom si tyzdni?
Ani sobasom neziskas hned trvaly pobyt. Ale prechodny si vybav, ak chces zit v CR a raz tu planujes mat trvaly. Bez toho to nepojde.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre