Pôrod vakuumextraktorom
ahojte mamicky 🙂 , mala niektora z vas porod vakuovou pumpou, ake male vase dietatko apgar score, boli ste aj sledovaní u neurologa? nas malinky ma tri mesiace, navstevujeme neurologa, zatial vyzera vsetko ok, ale ja mam doteraz z toho stres, ze to bolo mojou chybou, ze som porod nezvladla a stale sa aj obavam o malickeho 😕 rodila som prvy krat na antolskej, malinky mal 3,90 a nevladala som ho vytlacit, myslim, ze mi v tom " pomohla " aj epiduralka ... 😢 dakujem za kazdy vas nazor 🙂
@kinna no on ma taku povahu, pokial nepodplatis si jedna z mnohych. Nukal mi epidural a ja som povedala, ze nejak to vydrzim, no a potom som si dovolila pokricat, ved porod boli a este aj to jeho necitlive pozeranie zo spodu, este som nestretla zenu, ktora by sa nanho kvoli tomu nestazovala, aj kvoli tomu som uz pri zasivani nic necitila, lebo ma uz vsetko dole bolelo. A po porode este poznamenal, ze pri druhom si uz epidural mam dat. Nastastie som ho posluchla a druhy porod nebol ani z daleka taky bolestivy. Sice mi to neoznamil, ale aspon som mala po porode klud. Keby mi to povedal este pocas porodu, ktovie co by som si namyslala, ale po porode mi to mohol oznamit, no co uz, hlavne ze to zvladol a maly nema ziadne nasledky a za to som mu vdacna. A mimochodom uz primarom nieje, jedna mila mamicka ho nahrala pri brani uplatku 🙂
Ahojte,pridam aj ja moju skusenost z pred 4 rokov-porod bol ukonceny pomocou VE,maleho som tiez nezvladala vytlacit aj ked som to skusala 45 min. Bol velky, 55 cm a 4050 g a voda mi zacala odtekat rano o 6.00 a syn sa narodil az vecer o 19.20.. Podla mna uz mal malo vody a preto sa mu islo tazko von..voda mi odtekala cely den a poriadne, nie po kvapkach🙂 a otvarala som sa doslova bez bolesti , epiduralku som nechcela a ani nebolo treba, ked som bola na 8 cm dali mi vyvolavacku aby sa uz porod rozbehol..celkovo bolesti poriadne trvali aj so sitim 3 hodky ( z toho sitie az 45 min.- to bol extrem!!!) apgar skore mal 10,10,9 myslim , opuchnutu lavu cast hlavy mal asi 3 tyzdne a neboli sme ani sledovani neurologom. Ja som sitie citila asi este mesiac...ale inak je to zdravy akcny chlapec plny energie🙂 a po porode som bola schopna sa o neho starat az na druhy den poobede...skor nie,bolo mi na odpadnutie:( nastastie boli sestricky asi o mne dobre informovane, lebo sa chodili pytat, ci uz som na tom lepsie a mozu mi ho doniest alebo este radsej pockame.. Teraz ma o 3 tyzdne caka druhy porod tak som zvedava co to bude...pre istotu som si tentokrat aj zaistila porodnika, ktory je dobre informovany o prvom porode a vraj sa bude isto na to prihliadat..tak snad ma caka krajsi porod ako ten prvy a budem schopna sa ondruhe dieta postarat hned par hodin po🙂
@trgypadl každá mama je schopná rodit prirodzene, aj bez kurzu. Presne vie ako má dýchať, akú polohu zaujať aby si uĺavila od bolesti / ak má / , lenže treba s telom komunikovať, počúvať ho a spolupracovať. Proces nemá byť narúšaný kladením otázok, nakazovaním polôh lebo sa ide vyšetriť, potom infúzia, neskôr pustit vodu a nedajbože partia pubertálnych medikov / tiež som raz medzi nimi bola žiaľ/. To všetko narúša proces a prídu komplikácie. Vo vyspelých krajinách je to úplne samozrejmá informácia, žiaĺ u nás tomu rozumie menšina .
Prečo by človek nemal vedieť to čo samička zvieraťa, a potom ako vie aj novorodenec dýchať a cicať, ako vie kvetina rozkvitnúť? Urobí to kvetina - jej telo - príroda....alebo nejaký rozkvitník-pôrodník? Chodili kvetina s novorodencom na kurzy? Alebo sme oproti zvieratám nejaký sprostí... človek sa vie povyšovať pomaly aj nad vesmírom, ale príde k činu, napr. porodiť, a zrazu to nemá odkiaĺ vedieť. Ver tomu, že to vie presne každá mamička, a rovnako aj dietatko sa snaží dostat von čo najrozumnejšie. Len keď je všetko poháńané chémiou a kadejakými oblbovákmi, samozrejme že sa to komplikuje. Už len tá poloha na chrbte je úplne najnebezpečnejšia pre XY vecí....ale predsa je najdôležitejšie a prvoradé, aby mal pôrodník dobrý prístup a sem-tam aj medici dobrý výhĺad.
@ifkabalazova ja čo poznám deti narodené pomocou vak. pumpy sú všetky v poriadku, už školopovinné, apgary neviem, ale chodili niektoré aj na neurológiu a deti sú zdravé, krásne , šikovné, neboj, aj tvoje je aj bude 😉
a nemaj pocit , že by si zlyhala pri pôrode, to robí systém, ktorý nás núti rodit neprirodzene a naopak, tiež mi prvý išiel krásne a rýchlo a takmer hrozila pumpa. To stresy, telo sa stiahne a nespolupracuje, nemôžeš za to. Akonáhle mi pichli inj, vodu, všetko sa pokašlalo. Želám ti, nech máš druhý pôrod ako má byť...
@miamia3 keby dokazala kazda rodit prirodzene a bez kurzu,vsetky mamky by rodili doma...nechapem preco ludia stale prirovnavaju zenu k samickam zvierat...potom by si kazda vyhladala nejake tiche miesto a rodila by sama...kazda zena ma v nemocnici narob povedat,ze si nezela infuzia,amniotomiu a pod.najlepsie je po cine povedat urobili mi toto,urobili mi hento...kopec medikov,ako si porodnik zlahcuje robotu...ten kto si vyskusa realne odviest porod to moze nazvat ci to je ulahcovanie,z mojho pohladu ziadne!a tiez je na zene,ci necha vsetko pohanat chemiou,bohuzial niekedy sa to bez chemie neda
@ifkabalazova Ja som pred piatimi rokmi prvý pôrod absolvovala s pomocou VE, nebudem rozpisovať priebeh a prečo, ale to dôležité: dcéra bola a je absolútne v poriadku. 🙂
@yvonn Mala som to na vlas rovnako, po prvom pôrode som nebola schopná vstať, ako keby som bola po cisárskom... :( Psychicky aj fyzicky som sa z toho dostávala veľmi dlho. Ale dobrá správa je, že druhý pôrod prebehol ako mal a pár hodín po pôrode som behala ako srnka... Držím palce.
@miamia3 No neviem, ale ani zvieratám to nejde vždy ľahko, aj kobyla, krava alebo suka môže mať komplikácie a treba jej pomôcť, inak ten prirodzený a jednoduchý pôrod proste neprežije... Sú to samozrejme ojedinelé prípady, ale to aj pôrody pomocou VE.
@daniela1983
@trgypadl
ja som zazila porod na Sk, v nemocnici, so vsetkymi tymi klasickymi zasahmi, ako vyvolavacka, oxytocin a pod., v lahu na chrbte a vyviazanymi nohami a prikazmi, kedy tlacit a kedy nie....a presne som citila, ze toto nie je spravne, ze keby ma nechali napokoji, tak porodim bez problemov. Druhy porod som absolvovala v zahranici, v porodnom dome, s jednou jedinou porodnou babicou, ktora nepovedala cely cas ani slovo (az pri finale), vsetko nechala na mna. Kontrakcie predychavane v stoji, samotny porod na 4 -och vo vani. Ziadne riadene dychanie sa nekonalo, ani tlacenie, moje telo si vsetko urcovalo samo. Ani na sekundu som nezapochybovala, ze co mam robit, vsetko islo krasne plynulo, prirodzene. A dokonca, ked uz sa prerezavala hlavicka, tak babica len povedala, aby som netlacila. A naozaj, hlavicka vysla uplne sama. Zauijmave, ze? naozaj to priroda vsetko zariadila, sme tak nastavene, ak pocuvame vlastne telo a nenechame do celeho procesu zbytocne zasahovat. Netreba na povel dychat, ani tlacit, to je blbost. Ale pri polohe na chrbte, kedy je prirodzeny proces porodu naruseny a ked sa este pichne epidural alebo oxy....tak sa fakt niet co cudovat, ze matky nevedia vytlacit dieta.
@trgypadl ano niekedy sa to ináč nedá. Ale tých prípadov je málo. Ešte žijú babice , ktoré boli pri domácich pôrodoch a aj ženy zomierali, neboli soná, úzka panva .....to sa dá donekonečna dohadovať. Samozrejme vďaka za cisarák a lekára v prípade komplikácii... ale to vieme. Píšem o tých pôrodoch, ktoré sú prirodzené a zasahuje sa do nich zbytočne. A na porovnanie tých pôrodov doma, v zahraničí každá tretia porodí doma .....keď má žena problém s tlakom , polohou plodu, ide do nemocnice. A tak by to malo fungovať aj u nás. Mali by mať mamy na výber.
Kým to nepochopíme , situácia sa nepohne. Žena má povedať čo si neželá pri pôrode? Mne nikto nepovedal že mi ide urobit hamilton, že mi pustil vodu viem , lebo to hovoril doktor sestričke....kolkým babám nabehli medici pozerat na nástrih v čase, keď nevládali povedať vetu....ja poznám veľa takých osobne, plný internet je príbehov ako z hororu. To je akože v poriadku?
@davija Je samozrejme že všade sú výnimky, to je samozrejme, ano aj zvieratám treba pomôcť. Na to funguje pokrok, technika a tieto veci, zachraňujú nám životy. Ale ja píšem o inom, a to, že sa zasahuje do pôrodu keď to netreba, veď všetky príbehy sú o tom istom....začali kontrakcie, dalo sa, dýchala som si....potom napr. pichli oxit. alebo vodu a čo ja viem čo všetko a zvyšok "peklo" a samozrejme dodatok...ten môj pokladík za to stál.....ale to , že to nemuselo bolieť ani trochu málo kto chápe a vôbec ani tam ešte nie sme, že by sme verili, že pôrod bolieť nemusí.
Zase opakujem , nech to nemusíme dookola rozoberať, že píšem o zdravej žene a prirodzenom pôrode. Neriešim tu pôrod ženy čo má 200 tlak, alebo 5 kilový plod.
@aliza napísala si to super. Ja som na porovnanie zažila prvý pôrod hrozný, v´daka nepríjemnému lekárovi, stále ma do niečoho nútili a otváracia prvá doba bola strašná, ja som naozaj verila že umriem , tak to bolelo. Druhý som čakala prvú dobu doma a ja som nemala jedinú bolestivú kontrakciu, behali sme s mužom okolo domu , kadečo spomínali, nasmiali sme sa. Po prvom pôrode keby mi to niekto hovorí, asi by som neverila. Ale je viac báb, dokonca čo mali počas druhej doby orgazmus a presne popisovali kedy sa to zmenilo na mučiacu bolesť - po zásahu personálu.
@miamia3 pozri jedine o co mi ide je to, aby sa vsetci zdravotnici nehadzali do jedneho vreca...niet nad prirodzeny porod.som za, aby mali zeny na vyber,ale to je problem systemu...kazda mamka si pri prijme moze dat poziadavku, ze si nezela medikov....ze si nezela rutinne vykony....je to o komunikacii. nememu dietatu ani vlastna mama nerozumie....ak chcem vediet postup co sa so mnou bude diat tak sa opytam.ano prirodzene porody su krasne, lenze v mojej hlave mi rezonuju vlastne zazitky....porody, do ktorych sa nezasahovalo a zena to dychanie, tlacenie a prezivanie bolesti nevedela zvladat.vies je to o nadstaveni zien, ich zmyslani a vnutornom presvedceni....
a co sa tych pribehov na internete, tak su take, ake si ich ludia vytvaraju...
@domak2 no veď ja viem, ale to som predsa "podotkla", niekedy je treba pomôcť a opakujem vďaka za cisárske, narkózy, soná , skúsených lekárov, transfúzie a čo ja viem čo všetko.
Ale ja od začiatku riešim tú druhú stranu, keď by to pekne išlo samo a pokašlalo sa to práve tými zásahmi . A percentá hovoria jasne , výsledky v pôrodných domoch a po domácich pôrodoch uvádzajú úplne mizerné percento kedy bolo treba zakročiť operatívne, dokonca nástrih.
Niekedy sa nezabráni, veď koĺko narkomaniek má zdravé deti a ešte sú aj šikovné v škole a koĺké sa snažia a dieťatko stratia. To sa deje a aj bude diať. Napríklad aj skrytý strach v podvedomí bráni vylučovať oxitocín telu a pôrod sa nespúšťa.
Všetky baby čo porodili bez bolesti, alebo vyšší level s orgazmom majú niečo spoločné. Taký celkový pohĺad na život a názory , vieru v seba a svoje telo . Neznamená to, že ktorá to nedokáže alebo tomu neverí je horšia a nejde o porovnávanie, je to pravda, lebo to tak funguje. Raz to bude aj na Slovensku vnímané ako jasná vec, len ešte si počkáme nejaké rôčky.
@trgypadl napríklad moje kamarátky čo mali medikov - ani jednu ani vo sne nenapadlo, že by tam nabehli. Skôr by sa mal personál opýtat , či by súhlasila s medikmi, ale to sa nikto neopýtal. Ani jednej. A ani moja profesorka sa nepýtala , keď som bola študent ja. To je dávnejšie, ale deje sa to stále. Netvrdím že všade. Nehádžem zdravotníkov do jedného vreca, som jedna z nich. A v pohode napíšem , že sa snažím najviac ako viem, zabezpečovať komfort pacientov, pre ktorých tam fungujem. Ich recenzie a pochvaly sú pre mńa dôkazom, že veci riešim tak, ako to má byť.
Mladé doktorky by aj stlmili svetlo / v nočnej aj stlmia keď im nedýcha na krk starší doktor/ a urobili zmeny, ale nemajú ešte slovo, na všetko musia mať súhlas, doba je zlá a robotu si ĺudia chránia. Ja to chápem a neútočím na personál v takomto zmysle.
Ani sestrička čo hreší pacientky že sa dotýka brucha lebo si vyvolá potrat nie je u mňa na súdenie, len je mimo.
Vlastné zážitky mám aj ja, či ako zdravotník, alebo osobná s vlastnými pôrodmi. A ćo sa týka komunikácie, to je na inú debatu. Donekonečna sa budeme doťahovať, tie čo prežili niektoré traumatizujúce veci vedia o čom a netreba rozpisovať.
Keď žena rodí, má byť na pokoji, nech sa venuje sebe a nie riešiť čo nechce aby robili ktoré úkony. Sama na sebe viem , ako je to zle. A viem aj to, že keď som bola v kľude, prvá fáza nebolela. Rovnako ako tisíce ďalších báb. Personál to nerešpektuje, lebo ani tomu neverí že je to možné. Aspoň tí, ktorých poznám osobne. Kto si ty neviem, a nikoho do jedného vreca nehádžem. Píšem čo som videla, zažila, alebo kamarátky či personál zo sálu z rôznych nemocníc.
@kinna nemohla som nikoho podplatit nakolko som bpla uz sest tyzdnov pred porodom v nemocnici a nikto si nedovolil spravit nieco bez primara.
Po prvom porode som povedala ze nikdy viac, a aj dr. na sale som to hovorila. Ale vzdy som chcela mat dvojicky, dve rovnake deticky, no j nas v rodine nehrozi ani nahodou 😀 Tak som sa rozhodla aspon pre dve deti pomerne skoro po sebe. Od zaciatku druheho tehu som bola s porodom vyrovnana. V ziadnom pripade by som nedovolila vyvolat porod ak by som nebola ohrozena ja alebo babo. Mala som dokonca aj porodny plan, ale nepouzila som ho. Druhy porod som si doslova uzivala. Celu prvu dobu som v podstate bola doma. A ked som prisla do nemocky tak som im hned povedala ze ziadne zbytcne zasahy nechcem. Nikto mi na to nijako neodpovedal ale zrejme pochopili. Vysetrenie som mala len jedno, a to pri prijme vtedy sa ma hned pytal dr. ci moze prepichnut vodu tak som mu povedala ze ano. Monitor som mala jeden jediny pri prijme. Podozrievam ich ale ze mi puchli oxitocim po porode malej na porod placenty, ale neviem nejako som ich neregistrovala len sa okolo mna obsmietali. Ja som si uzivala bonding s malickou. Kanilu som mala pichnutu pre pripad ze by trebalo robit cs. Malu som mala pri sebe takmer stale. Po porode mi ju hnes dali este spinavu len na nu potom hodili plienku. Takto som ju mala dost dlho. Potom ju zobrali na chvilku utreli odvazili, vysetrili a pod..... a znovu miju dali. Skoncila som bez nastrihu a asi s dvoma mini stehmi, este v ten vecer som sedela v tureckom sede 🙂 Po prvom porode som nevedela sediet tri mesiace. Pri prevoze na izbu mi malu zobrali a asi za pol hodku som sa bola osprchovat a vypytat si malu. Sa cudovali ze ja uz beham, ale mne fakr nic nebolo 😀 a malu som uz mala stale az na jednu noc kedy som ju dala sestricke lebo velmi plakala a uz sme nevedeli co snou a zhodli sme sa ze ju asi boli brusko. Tak som ju dala sestrickam a oni ju dali bruskom na take teple svetielko a tam zaspinkala.
A inac prvy porod som mala 36 hodin mala nebola vakuumextraktorom a mala obrovsku modrinu a taku hrcu na hlave koli tomu ze bola dlho v porodnych cestach. Tiez sme chodili na neurologiu. Najprv bola hypotonicka ale do bol roka uz bolo vsetko OK 🙂
@trgypadl ano niekedy sa to bez chemie neda. ale vyse 80% porodov je s medicinskym zasahom, pritom v zahranici je 90% bez zasahu v niektorych krajinach. tak mi vysvetli ako je to mozne. statisticky iba 7ˇ% porodov musi byt podporenych medicinsky pri nahlych komplikaciach. a aka je realita??? skor opacna. a ano trvam na tom ze kazda zena dokaze sama porodit. len to by predtym nemohla byt cele tehotenstvo stresovana okolim ako to nedokaze a ako jedine doktor ju moze spasit!
@daniela1983 kde je ta pomyselna ciara kedy je medicinsky zasah opravneny??co je este v pomysleni fyziologie a patologie???ako je zena cele tehotenstvo stresovana okolim??a netvrdim,ze dr je spasitel!
@trgypadl no na to je snad porodna asistentka aby vedela kde konci fyziologia a zacina patologia a riesilo sa to. ale zda sa, ze realita je ina. lebo snad nechces povedat, ze tu mame tolko patologii na rozdiel od zahranicnych porodnic? ked sa tu zasahuje ako na beziacom pase. je evidetne ze sa nezasahuje len v pripade patologie. btw. napr take lezanie na chrbte...kazdy predsa musi vediet ze je to nevhodne, tak preco sa to robi? ako sa tym zabranuje komplikaciam? naopak sa tym komplikacie privodzuju. alebo miera nastrihov? naozaj ma zena verit tomu, ze ked je celosovensky priemer 69% a odporucenych je pod 10% tak ze tych 69% na slovensku je opravneny zasah? skratka sa to tu robi tak ako sa to lekari naucili a nejako ich nic nemotivuje aby sa to zasadne a radikalne zmenilo. ako je zena stresovana okolim? no tak jednak do nej okolie husti z porod boli je to desne...no ale kazda to prezila, ze ano, aj ona prezije hlavne mat dobreho doktora co ju odrodi...po takejto masazi niekolko mesacnej len malo zien veri sebe sa svojmu telu. napr ja som odmietla zatazovay test na cukrovku a to som sa od doktora na kazdej poradni napocuvala katastrofickych scenarov...ako bude dieta obrovske a ho neporodim....ako sa stane to a ono. akoby som mala ist do miestnej nemocnice lebo tam robia najlepsie cisaraky a nie sa trepať 70km daleko len pretoe ze v tej porodnici sa preferuju prirorodzene porody...a myslim ze nie som jedina ktoru lekar tak uzasne motivoval po tom ako som si dovolila nieco odmietnut.
mna by zaujimalo si by sa nasla nejaka mamicka co rodila v inej polohe ako na chrbte a polosede nevladala vytlacit a musel sa pouzit VEX alebo Kristeller
@daniela1983 tiež som na to zvedavá, koľké napíšu, že rodili napr. vo vode , bez liekov a muselo sa pristúpiť k pumpe , alebo kliešte. Aj keby nikto neodpovie, určite sa to stalo niekde niektorej, z nejakej príčiny.
Pekne si to prirovnala s vyprázdňovaním stolice, že nás to nikto neučil a vieme to. Pri zápche totiž tiež často nezaberie preháńadlo, ani klystýr , nakoniec sa musí mechanicky po kúskoch vy´tahovať personálom. Stáva sa to, tiež sú to moje osobné skúsenosti s takými pacientami..... a možno raz otvoria aj kurz na prirodzené vyprázdňovanie, kde sa zahrnie strava a cvičenie, tlačenie stolice ako prevencia hemoroidov a natrhnutiu zvierača.
Je to mimo témy , a nechcem aby to vyznelo sarkasticky , ironicky, ale mrzí ma, keď čítam reakcie oponentov , aké vlastne máme kolektívne myslenie tu na Slovensku.
@miamia3 no vies vacsina kamosiek mi hovorila ze nevedeli tlacit, ze nevladali.. a tak im tlacili na brucho (vsetky za to boli vdacne, ved same by to nedokazali....a moc nemali tusenie ake nasledky to moze mat)
.no ale zaroven tak medzi recou zmienili ze im rupli oxytocin prakticky pri prichode do porodnice a to nebol jeden dva pripady...
@daniela1983 áno, oxitocín dostali tiež všetky kamarátky a známe / aj neznáme / , rovnako nemali voĺnosť pohybu a rodili na chrbte. Váľanie po bruchu tiež u každej. Niekedy sa pridal epidurál a zmotané dieťa by sa vari predralo aj ústami . Pumpa či kliešte s lekárom potom zachránili dva životy, totálna fyzická bolesť a strach u oboch. Ale vďaka za to, a ešte - ten môj pokladík za to stál, čo by som pre neho neurobila. Tento opačný zastretý pohĺad musí len každý uvidieť a pochopiť. Potom až nastane konečne zmena.
Klesajúce ozvy plodu/ a chvalabohu za cisár /sa bez podania oxitocínu sa záhadne u prirodzených pôrodov nekoná. Ako to....že tá istá žena čo má viacej pôrodov prežitých a pozmenila spôsob privedenia ďieťata na svet zmenou nemocnice za pôrod doma alebo v por. dome porodila zrazu živé silné dieťa, pôrod bol odrazu krásny a nie trauma, kojenie šlo jedna báseň, bábo bez kolík a plakávania......prečo aj tam neklesali plodu ozvy a dieťa z nej "vyliezlo". Je to tak do očí bijúce a stále to nevidíme.
@daniela1983 kludne Ti jeden taky pripad napisem,ze zena rodila v zahranici prirodzene doma,v polohe akej si zvolila nakoniec skoncila v nemocnici a podotykam bol pouzity aj vex aj forceps
No čo som hovorila...že určite sa nájde taký prípad, lebo o tom je život. Aj manuálne vyberanie stolice predsuňme na piedestál, lebo ja tiež poznám taký prípad. Stále sa budeme držať ten jednej anomálie z tisíc...a tú predkladať ako prioritnú, len aby zastrela pravdu. Prečo ale..načo. Aj v stredoveku napríklad zabíjali ĺudí s hemangiónom, lebo mali čo-to s diablom. Koľko to trvalo kým sa kolektívne myslenie evolučne posunulo. Robíme do dookola, len témy sa obmieňajú.
@daniela1983
@trgypadl
@niki101988 mozno preto, ze tlacit sa nemaaaa 🙂 ma sa spravne dychat a byt v klude a nech na tu matku nikto nehulaka, ze ma tlacit
keby tie zeny rodili v normalnej polohe a nie na chrbte, vakuovym extraktorom by skoncili dvaja novorodenci max

@niki101988 a kolko z tych porodov co zeny nevedeli tlacit bolo v inej polohe ako na chrbte alebo max v polosede??? a ze vypudzovacia faza nemoze trvat x minut? no divne ale pokial viem druha doba porodna moze trvat niekolko desiatok minut. viem o mamicke co v pokoji a klude nechali tlacit 2 hodiny v polohe aku si vybrala a vsetko bolo ok.