icon

Pôrod vakuumextraktorom

ifkabalazova
30. júl 2014

ahojte mamicky 🙂 , mala niektora z vas porod vakuovou pumpou, ake male vase dietatko apgar score, boli ste aj sledovaní u neurologa? nas malinky ma tri mesiace, navstevujeme neurologa, zatial vyzera vsetko ok, ale ja mam doteraz z toho stres, ze to bolo mojou chybou, ze som porod nezvladla a stale sa aj obavam o malickeho 😕 rodila som prvy krat na antolskej, malinky mal 3,90 a nevladala som ho vytlacit, myslim, ze mi v tom " pomohla " aj epiduralka ... 😢 dakujem za kazdy vas nazor 🙂

Strana
z3
miamia3
1. aug 2014

@trgypadl s týmto súhlasím

vejula
1. aug 2014

@trgypadl no ano, našiel sa nejaký prípad... nikto netrvdí, že každý jeden pôrod skonči bez zasahu lekarov uspešne. Ano lekari su tu na to, aby pomahali, ked je treba. Ale teraz povedz uprimne, načo sa zasahuje do dobre rozbehnutého pôrodu bez naznaku patologie? (prepichovanie plodovych obalov, pichanie oxitocinu, či riadené tlačenie v prikazanej polohe na chrbte) A ano, aj pri objednavani epiduralu by mala byť matka oboznamená s nežiaducimi učinkami... Ano vakuom, klieštami velmi často končia pôrody, kde bola pichnuta EDA. Toto by mala matka pred tým ako si niečo také zažiada byť informovaná.

trgypadl
1. aug 2014

@vejula tam,kde som pracovala bola vacsina lekarov proti epi,a je to aj moj nazor.vzdy sme zenu oboznamili aj s rizikami,a kazda podpisuje suhlas.a ked o nieco ziadam tak by som si mal pozistovat vsetky dostupne info....ono je to o tom,ze je cast zien,kt.chcu rodit prirodzene,ale ziadaju peda...dalsia cast,co chce rodit prirodzene a nechce ziafmdne zasahy,dalsia cast,kt.chce rodit prirodzene,ale ak 1DP trva dlhsie,tak ziada,aby sa s nimi nieco robilo,ze nikto s nimi nic nerobi a takto by som mohla pokracovat az do zajtra..je x zien,x nazorov,x zelani...

trgypadl
1. aug 2014

Ja som za prirodzene porody,za plany,ale,ked so zenou komunikujem o plane a jednotlive body nevie zdovodnit tak potom neviem co na to povedat

katarinkalm
1. aug 2014

ja som nemala EPI a aj moju malú potiahli vakuumextraktorom .... má skoro 4 roky a tiež chodíme na neurologické kontroly - na tie sa u nás chodí automaticky keď sa dieťatko takto narodí .... všetko je OK, je zdravá a šikovná

maryennn1
1. aug 2014

Ahoj, ja som rodila neuveriteľných 42 hodín, 12 dní po termíne, s troma tabletkami na zmäkčenie krčku a ani neviem koľkými oxitocínovými infúziami, dlho som sa neotvárala vôbec, potom strašne pomaly, praskali mi vodu a furt nič a aj keď som sa otvorila, nezmäkol mi krčok. Pri samotnom pôrode som tlačila ako odušu, no i tak sa nič nedialo, malého museli vybrať vákuovým extraktorom za výdatnej pomoci dvoch sestričiek, ktoré mi skákali po bruchu, potrhali ma až neviem kde a na vlastný zadok som si sadla, skoro až po mesiaci. Na pôrod nespomínam vôbec dobre, bola to jedna obrovská katastrofa, kde podľa mňa išlo o život nielen môjmu prckovi, ale už aj mne, pretože som od bolestivých kontrakcií, ktoré trvali pridlho strácala vedomie a pri pôrode som stratila veľa krvi. Za všetko toto viním doktorov, mali zasiahnuť včas a vybrať malého cisárskym. Teraz len môžem ďakovať Bohu, že sa nič zlé neprihodilo. S malým chodíme na neurologické prehliadky, má už rok a všetko je v najlepšom poriadku.

katrinka8
20. aug 2014

Mne pri dcerke hrozili klieste, nakoniec mi pomohla ju vytlacit PA. Nepocitovala som ziadne tlaky na konecnik. Museli mi hovorit, kedy mam tlacit. Bolo to dost divne, hoci nie bolestive. Ale nic moc - tlacit, ked nemate tu potrebu. A ano, bolo to kvoli epidrualke. To sa nikde nehovori o tomto bezne, ze aj toto moze epi sposobovat. Pri syncekovi som uz epi nechcela. Bolo to 100 a 1, presne som vedela, kedy mam tlacit, proste som vnimala to, co sa deje, precitovala som kontrakcie a robila to, co mi telo kazalo. Iba raz som sa zamyslela nad tym, ci to robim dobre, a v tej chvili som na chvilku pretala dychat a PA mi to musela pripomenut, ze mam dychat. Syncek sa narodil bez cudzej pomoci (teda okrem mojej 😀 ) a to ma ani nebolo treba nastrihavat a ani som sa nenatrhla a ani sitie nebolo treba (pri dcerke nastrih a 1 steh). Doktor len sedel pri nas a cakal na babatko a kontroloval situaciu 🙂 Viem vsak, ze to je na vacsinu percent v hlave. Proste som mala uplne inu mentalnu pripravu ako pri dcerke.
Mam taky pocit, ze sucasna medicina nam nahovara, ze nedokazeme porodit. Ved sa aj hovori, ze "rodil ma ten a ten". Ako to? Ved rodime predsa my - zeny, je to nasa uloha, nasa praca, nasa zodpovednost, ktoru by sme si mali nechat. Dokazeme porodit. Problem je len v tom, ze nedokazeme pocuvat svoje telo, ktore nam presne hovori, co mame robit, aby sme porodili. Ale aj to sa da zmenit - len na tom proste treba pracovat este predtym, ako sa rozhodneme babatko vobec pocat. Jasne, ze aj komplikacie mozu nastat, nie je na mieste tvrdit, ze medicina a lekari su nepotrebni pri porodoch, ale netreba podcenovat hlavnu ulohu maminiek, rodiacich zien. Paci sa mi, ako o tomto pise Lucie Groverova - Sucha vo svojej knizke Aby porod nebolel.
A k teme, moj synovcek sa tiez narodil pomocou vakuumextraktora a navyse aj 18 dni pred terminom. Tiez bol sledovany na neurologii a museli trochu cvicit, lebo uprednostnoval jednu stranu. Dnes ma rok aj 9 mesiacov a vsetko je v poriadku 🙂 Mimochodom, neurologia mu velmi pomohla minimalne v tom, ze je velmi motoricky sikovny, aj co sa tyka jemnej motoriky, aj hrubej. Chodzu zvladol este pred 1. rokom a od sameho zaciatku mal chodzu velmi istu, vobec nemal take tie neiste batolive krocky, ako ma vacsina deticiek, ked zacnu chodit 🙂 Mal asi 9 mesiacov, ked vedel hadzovat "kocky" roznych tvarov do tych otvorov.

sany90
20. aug 2014

ahoj ja se taky pridavam 🙂 muj prvni porod trval 28 hodin a mela jsem epiduralku... bohuzel mela jsem takovy pocit tako by mi ta epi. spomalila porod ale to v mojem pripade nebyla pravda.. tlacila jsem a tlacila az jsem byla uplne bez sil.. maly porad nechtel jit ven pritom mi sestricka rikala ze uz vidi vlasky kdyz potlacim. (rodila jsem v UK) ... je pravda ze, ze zacatku necitite kontrakce a nevite kdy mate tlacit ale kdyz rodite tak dlouho a epi. prestava fungovat a nechteji vam dat dalsi davku tak to je jasne ze to zacnete citit kontrakce... ne citit ale vide kdy je mate... kdyz rodite v anglii tak vas odrodi midwife sestricka a kdyz nastane nejaky problem tak teprv zavolaji Dr. coz bylo muj pripad. maly porad nechtel jit ven tak sestricka zavolala doktorku a ona nasadila kleste pritom jsem si to vubez nezadala radsi by jsem rodila s vakuumextraktorom podle me je to bezpecnejsi.. jenom ze sem se s ni hadala a ona rikala at vyskousim ty kleste tak jsem rekla ze ano dam tomu sanci.... ona zatahla a nevim jak vy zeny co jste rodili s klestama tak ja jsem citila jakoby mi rvala cely vnitrek ven.. az tak me to bolelo pres tu epi. no a maly porad nic nechtel jit ven tak to zkusila jeste jednou a zase nic... zacala jsem mit strach nebo na cisarsky rez bylo uz pozde... tak dr. vyndala kleste a maly vysel ven sam... problem byl v tom ze on mel pupecni snuru zamotanou kolem krku smerem pod pazou, takze proto menohl vylest ven... a tim ze dr. tahala maleho s klestama tak ona jakoby ze odlepovala moji placentu ... tak mi to bylo recene... a tim padem jsem stratila litr a pul krve... nakonec jsem porodila krasneho zdraveho chlapecka 🙂

rqduskq
21. máj 2015

Ja sa chcem iné opýtať.
Povedali Vám, že dieťa bolo rodené vákuom?
Ja som mala prvý pôrod dlhý ale dalo sa, dievčatko 49 cm 3680g ...
Teraz pred rokom som rodila druhú 3740g a 51cm, strašili ma od 29 tt že sa otváram, a nakoniec mi dali vyvolávačku tri dni po termíne, bolesti prišli o 23:20 a 00:20 bola malá na svete, mala som asi 5 bolestivých kontrakcií, dali mi akúsi infúziu na zintenzívnenie kontrakcií, strašné bolesti, nemohla som ju vytlačiť, zle som tlačila, mala šnúru okolo krku, čo mi teda vôbec nepovedali až potom môj gynekológ.
Ale mala modré celé čelo a takú šišatú hlavičku ... No nikto mi nič nepovedal, či použili niečo a v papieroch neviem ako je to napísané??? Keď mi o tej šnúre nepovedali, toto by mi povedali?
Viem len, že mi sestrička tlačila na brucho a doktorka povedala, že to bude trošku väčšie bábo ....
Inak ja som rada, že ju zo mňa dostali, prišlo to strašne rýchlo ale poviem horšie ako pri prvej, ktorú som rodila od rána do večera ...

monika271294
24. aug 2015

Je. Tu niekto kdo mal prvy porod vakumexkratorom???? Aky ste mali druhy bojim sa :( robia aj cisarsky druhy ked prvy bol tazky ????

Strana
z3