icon

Porodila som doma po bylinkovom čaji

vodnicka
8. feb 2011

Ahojte kupila som si tento caj s ostruzinou malinovou v 35 tt a vyvolal vo mne kontrakcie ale take zvlastne brala som to jak poslickov lebo neboli pravid.intervali bolesti prisli silnejsie po 00.00 a porodila som necakane rychlo a bezbolestne 28.1.2011 o 01.55 doma v spalni sama bez lekar.pomoci na Dvarazy som dcerku vytlacila bol doma priatel ktory volal sanitku ,Malu mi podal krvavu ma brusko dala som jej dole pupocnu snuru hned zaplakala,dychala a zaroven sme prestrihli aj pupucnik a v zapeti prisli zachranari bola som pri vedomi a bohu dakujem ,ze stal pri mne aj pri malej.Do nemocky som isla porodit placentu aj zasit.Toto bol moj najkrajsi porod v zivote mam 38 rok.a 16 roc.syna.Andrea

vodnicka
autor
8. feb 2011

@ikke bola v inkubatore lebo sa narodila v 35 tt a termin som mala 3.3.2011

vodnicka
autor
8. feb 2011

@ikke sory vo vybranych slovach ale mam pri sebe malu takze uz aj tak budem koncit a nikto nieje bez chyby sme len ludia

ikke
8. feb 2011

@vodnicka v tom pripade musim dodat, ze to znie ako reklama, ale negativna, rodit v 35tt je dost skoro. chvalabohu, ze ste obe v poriadku...

mailinka
8. feb 2011

@vodnicka ja len kukam,co sa to tu pise,ale mna skor zaujal ten datum a hodina porodu,lebo moja mladsia dcera sa takto isto narodila 28.1.2009 o 1:55 🙂 a povedala by som ,ze to islo tiez dost rychlo,nie sice o par tyzdnov skor,ale len o 9 dni.
zelam vam oboch hlavne zdravicko 😵

maca_p
8. feb 2011

@ikke trocha netaktne kritizovat niekoho za pravopis, nie?

predpokladam, ze mala bola v inkubatore aj z dovodu, ze sa narodila v 35 tt aspon som tak pochopila z uvodneho prispevku...

@vodnicka gratulujem, super ste to zvladli!!

ikke
8. feb 2011

@maca_p ja som teda z jej uvodneho prispevku ani po niekolkonasobnom precitani nepochopila, ze porodila v 35tt, podla mna tam pisala, ze caj zacala pit v 35tt. a k tvojej otazke - preto som to dala do zatvorky.

@vodnicka nie je mi to stale celkom jasne... tu
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/caj-z-ostruziny-malinovej-mate-s-nim-skusenosti/
pises 26.1. poobede, ze mas od noci kontrakcie, no napriek tomu tu pises, ze si porodila rychlo a necakane 28.1. v noci. konzultovala si svoj stav aspon raz za tie 2 dni telefonicky s nejakym lekarom? ake si mala pocity tie dva dni, 26. a 27.1., to si fakt ani netusila, ze rodis? pila si ten caj nadalej, alebo si prestala, ked prisli kontrakcie? kolkokrat si si vlastne ten caj dala, kym prisli prve kontrakcie (ti "poslickovia")?
prepac, ze tu takto vyzvedam, ale mne teda tvoj porod nepride ani naznakom idealny, v prvom rade prisiel VELMI skoro a po druhe mam trochu zmiesane pocity z toho, ako idealne to tu prezentujes, pritom tam bolo celkom dost rizik, aspon teda na moj vkus... 😔

sirinka
8. feb 2011

no ja som zdravotnik...ale keby sa mi aj zadaril porod doma, urcite by som v ziadnom pripade neprestrihovala sama pupocnu snuru....ved to ani nema vyznam, pokial je placenta na mieste a dovtedy uz snad dorazi kazda sanitka s pomocou....

ela2710
8. feb 2011

@katren mne to pride tiez cudne .. 😒 hlavne je to velky risk rodit sama, ja by som doma nerodila ani s babicou, nie to este sama...nikdy nevies co sa moze stat, snura moze byt omotana okolo hlavicky, dieta sa moze dusit, moze byt zakalena plodova voda, moze sa vazne natrhnut hradza, proste je tam velmi vela rizik, ktore potom mozu zanechat vazne nasledky, ci dokonca skoncit velmi zle...ja som v strede porodu prestala mat kontrakcie, pichli mi narychlo infuzku - dvojite vyvolanie ale kontrakcie sa uz nevratili, maly mal pol hlavicky vonku a pol dnuka, zacal sa dusit, nakoniec ho rychlo tahali forcepsom - kliestami, a neviem si ani predstavit, co by som robila sama doma. Naozaj sa mi nezda, preco hned na kontrakcie nevolala sanitku, ved ked su kazdych 5 minut intenzivnejsie, tak poslickovia to byt nemozu. Skor sa mi to tu vidi, ako propagacia caju, ktory vraj pomaha, podla mna s tym nema nic ten napoj, proste to na nu len prislo, ale ze by sanitka dosla az po dvoch hodinach? 😒

monika15
9. feb 2011

@ikke

hmmm no presne......
mozna to bol naplanovany porod doma 🙂)))))

monika15
9. feb 2011

@ela2710

no presne, kazdy chce byt ultramoderny ze rodit doma, a vobec si neuvedomia rizika comu vystavia
dieta aj seba....
a nebodaj sa nieco stane a ako vzdy bude velky plac...... a kazdy sa bude lutovat ... :(((((
no cest vynimkam co uz fakt ze nestihli a porodia za 5 min.... 🙂

vanniekerk
9. feb 2011

@ikke Mila Ikke, po precitani diskusie, neda mi neozvat sa. Co sa tyka rychlosti porodu, tak to sa naozaj neda predvidat. Ja som planovala porod doma s porodnou asistentkou - zijem v UK a tu taka moznost existuje. Na predporodnej priprave, tak isto ako pri konzultacii s mojou PA, som sa dozvedela, ze ako prvorodicka mam dat PA vediet, ked budem mat pravidelne kontrakcie 5 minut od seba, min. 1 minutu dlhe.
Kedze to bol moj prvy porod, nebola som si ista, co presne mam cakat, aku intenzitu kontrakcii atd. Ja som od pol noci do 2-hej rano mala velmi nepravidelne kontrakcie - 10, 15, 18 minut, takze som este nemala dovod si mysliet, ze tak skoro porodim. V priebehu ani nie hodiny sa mi z tychto nepravidelnych inervalov kontrakcie zrychlili na 5-3 minutove. Vtedy uz moj muz volal PA, pretoze ja som sa musela sustredit a predychavat kazdu kontrakciu - nakoniec sa mi predsa len podarilo s nou prehodit par slov a to som v podstate uz rodila. PA povedala, ze pride do hodiny. Nebol cas volat sanitku, lebo moj muz mi pomahal asistoval s porodenim nasej malej. Potom, ako sa mala narodila (3.35 rano!), muz znovu zavolal PA, a nakoniec aj sanitku.
Kebyze som mala ist rodit do nemocnice, ledva by sa stihla prichystat po tom, ako sa mi kontrakcie rapidne zrychlili a s najvacsou pravdepodobnostou by som porodila niekde v aute na pol ceste tam. Muz chcel volat sanitku, ale nestihol, lebo mi musel pomahat pri porode - zachytit malu - zakryt ju uterakom atd.
Ono vies, naozaj je to velmi individualne. Mna by ani vo sne nenapadlo, ze kontrkacie sa mi tak necakane zrychlia, hlavne ked vo vseobecnosti lekari hovoria, ze priemerny porod prvorodiciek je okolo 10-13 hodin. V tych chvilach som naozaj nemala ani sancu mysliet na nic ine - bezpecnost, zodpovednost??!! Moja mysel sa plne sustredila na porod a tie kontrakcie by som ani pri najvacsej voli nedokazala zastavit.
Takze len takyto nazor z vlastnej skusenosti. Prosim, nerobte z niekoho vinnika, na zaklade paru nesurodych informacii.

sue
9. feb 2011

@vanniekerk súhlasím... čo sa týka rýchlosti pôrodu atď... mňa ešte o pol deviatej večer ukladali do postele s tým, že neporodím skôr ako na druhý deň okolo jednej - druhej... (otvorená len na 1cm, kontrakcie každých 15min) - o desiatej som už predýchavala intenzívne a Macík sa narodil 0.40...

Takže možno je to len tak chaoticky napísané... jediné čo mi tam nesedí je prestrihnutie pupočnej šnúry - že načo bez lekárov...

sirinka
9. feb 2011

@sue ja som na tom bola podobne....este vecer mi pichali magnezka do svalu aj do zily a ze rano porod rozbehneme...o jedenastej v noci som zacala mat ale uz riadne kontrakcie aj napriek magneziu a chcela som nieco od bolesti....
tak sa doktor odhodlal ma pozriet a o 1:10 uz bola mala na svete...a to tiez ako prvorodicka...
a druhy porod mi odtiekla voda a niiiiic....po vyvolavacke sa kontrakcie rozbehli aj som bola otvorena a aj tak niiiiic....malinka ostala zaseknuta hore a nakoniec bol CR...
porody su velmi individualne...

ikke
9. feb 2011

@vanniekerk ,
@sue
ano, viem, ze porod moze prist velmi rychlo, len mi na tomto nesedi jedno: ked mam akesi zvlastne kontrakcie, alebo hoc len klasicke tvrdnutie brucha v 35tt (!!!), tak to aspon telefonicky skonzultujem s nejakym (svojim) porodnikom. preto ma zaujima, co jej na ten stav povedal odbornik. nezda sa mi, ze ten porod prisiel nahle, ved 26.1. pred 15:00 pisala, ze od polnoci ma zvlastne kontrakcie (teda uz mala peknych par hodin hoci nepravidelne, ale predsalen kontrakcie), no ona cakala este dalsich 33hodin, kym prisli silnejsie kontrakcie, ktore uz nemohla potlacit??? ja neviem, mne to pride dost lahkovazne a toto rozhodne nebol porod za 2h 😨

ja som tiez nemala predpisanu frekvenciu kontrakcii a uz som bola na 5cm otvorena (mala som kazdych 10 min., pritom PA som mala volat, ked budu kazdych 5 min.). to uz je ale ina story... 😉

vodnicka
autor
10. feb 2011

@ikke Ja som mala slabe kontrakcie 27.1 po 2O tej hod ale mi tvrdlo brusko ale to som mala od 5 mes.tehot:tvrdnutie bruska a snazila som sa predychavat az po polnoci 28.1 potom prestalo na pol hodinu a zas neboli to 5-10 min.intervali zato som to nepovazovala za take surne zavolat svojej gynekol.u ktorej som bola 27.1 na vysetreni,usg,ozvy plodu aj monitor a pod.vsetko bolo ok nepotvrdili sa ziadne kontrakcie.len tolko

vodnicka
autor
10. feb 2011

@sirinka no pupocnik sme prestrihli na pokyny zachranarov s ktorymi priatel telefonoval a boli uz na ceste k Nam domov

vodnicka
autor
10. feb 2011

@ela2710 sanitku volal priatel ked som uz nevydrzala bolest a citila som ze to uz pride ja som pisala ,ze bolesti som mala trosku silnejsie po polnoci ale nie v prav.intervaloch jednoducho sa porodny tlak nedal zadrzat uz jeden porod mam za sebou tak viem ake to je ak zena uz rodi ,aj ja som sa bala ale Pan Boh stal pri Mne aj Malej a tak to malo byt

vodnicka
autor
10. feb 2011

@vanniekerk Dakujem ,ze si im napisala lebo nie kazdy sa vie vzit do takej situacii ak to tak nahle rychlo pride aj ja so sa bala ale prislo to necakane po pol hodine dvakrat po 10 min potom pol hodku nic a potom po 20 min a zas nic ze to neboli prav.intervali jak ked som rodila pred 17 rokmi syna,tak len tolko a dik

vodnicka
autor
10. feb 2011

@sue no prestrihnutie pupocnika nam poradil zachranar ktory bol na telefone s mojim priatelom a ktory bol na ceste v sanitke k Nam co je na tom cudne sama by som take nieco nerobila,sory ale niesom az taka hlupa

ela2710
10. feb 2011

@vodnicka ja som mala falosne kontrakcie - nepravidelne par hodin, sla som hned do nemocnice, kde zistili,ze som na 1 cm - hned ma napichli na infuzie, lebo som bola iba v 36. tt, a ty si cakala 33 hodin? to mi pride divne, ked si bola len v 35.tt neprisli ti tie kontrakcie dake zvlastne tak skoro?

sirinka
10. feb 2011
sirinka
10. feb 2011

@vodnicka a cim ste pupocnik podviazali a prestrihli?

vanniekerk
10. feb 2011

Tvrdnutie bruska je normalne a neznamena to nevyhnutne kontrakcie. Teda len cvicne - svaly maternice sa tak pripravuju na porod. Ked som bola na predporodnej priprave, tak tam nebolo zeny, co ich este nikdy necitila - a to nas tam buducich mamiciek bolo asi 20. Prednasajuca porodna asistentka nas samozrejme uistila, ze to je normalne a v podstate je to prejav zdraveho tehotenstva.

vodnicka
autor
11. feb 2011

@ela2710 nebolo mo to cudne nie som prvorodicka a bola som zatvorena a vsetky vysetrenia boli ok nic nesignalyzovalo prichod kontrakcii a porodu ak by ano tak by si ma nechali uz v nemocke 27.1,a vies ano bolo to riziko ale radsej doma do buducna rodit za pritomnosti porod.asistentky jak v nemocke do ktorej ma odniesla sanitka kde som ani nemala vybaveneho lekara ele do mojej vybav.nemocky ma narychlo nemohli odniest museli cim blizsie,jak som lezala v nemocke tak mi zeny vraveli ako rodili jedna 56 hod.v bolest.nakoniec sa rozhodli lekari pre sekcie a este jej aj babetko porezali na tvaricke a druha rodila 32 hod.po usg odporocal uz skor lekar vyvolat porod kvoli infekcii ale druhy lekar to nerespektoval a tak porodila po 32 hod.a dieta dostalo infekciu a je v inkubatore na antibiotikach tak co je na tom take blbe to nepochopit zijeme v 21 storoci a poniektori lekari sa k zenam spravaju jak keby boli kravy na bytunku.

vodnicka
autor
11. feb 2011

@sirinka no na rychlo s noznicami ktore boli vydezinfikovane myslim manikurove ktore som mala pripravene pre babo .

sopel01
11. feb 2011

@vodnicka prepac, ale len velmi tazko sa mi citaju riadky, ze zenska rodila 56 hodin... to ju akoze nechali na cakacke o hlade o smade 3 dni? lebo rodi? to sa mi nechce verit...

vodnicka
autor
12. feb 2011

@sopel01 no ano bez jedla len vodu pila rozpravala Nam to na izbe tak som len pocuvala co dokazu lekari,jak som porodila placentu v nemocke aj ma zasili tak sa tam rozculovali dve lekarky vraj maju celu nocnu porody a este im aj telef.s Michaloviec surny pripad ,zena tehotna mala plucnu emboliu a este nieco len som zapocula telefonat a odmietli prijat pacientku pre preplneny stav vraj nech ju nesu do Presova lebo Oni uz maju dost ani si Kavu nemaju kedy vypit tak toto je pristup niektorych lekarov a co sa cudujes ze tak nechaju trapit par zien na sale.Pisem len to co som zazila a pocula 😒

sirinka
14. feb 2011

no ale aj domace porody mozu trvat rovnako dlho....niekolko dni kludne a ak ma zena skutocne velke bolesti, dost pochybujem, ze by mala chut na nejake jedla....tak maximalne pit vodu....

pekyn
15. feb 2011

@vodnicka ahoj, neležala si potom náhodou v novej nemocnici na 17 Ačku??? Ja som tam ležala keď prišla jedna mamička presne s takým istým zážitkom, len do obedu myslím bola v Šaci a tam jej povedali, že nemá kontrakcie 🙂