icon

Pôrodná asistentka radí

keďže robím na sále, stretávam sa s budúcimi mamičkami neustále a viem, koľko majú otázok... žiaľ, vôčšinou nemajú správne informácie a riadia sa tým, čo im povedala sestra či kamarátka o tom, ktorom lekárovi, sestre, pôrodnici.... preto som sa rozhodla vstúpiť do Vášho "sveta" plného otázok a nervozity z nepoznaného. Rada odpoviem na akúkoľvek otázku, pokiaľ to bude v mojich silách. Teším sa na našu komunikáciu. PA

greenline
10. nov 2011

@stardust dula je pri pôrode pre matku. má jej byť oporou. nemá zasahovať do pôrodu ani nie je osobou oprávnenou viesť pôrod a slovenské duly to majú vyslovene v pravidlách.preto nerozumiem tvojej otázke.

vejula
10. nov 2011

@stardust dula nema zodpovednosť, pretože ona pôrod neriadi. Je tam len pre ženu, ona do samotneho procesu zasahovať vôbec nemôže 😉

stela01
10. nov 2011

Ja som sa rozhodla pre Dulu 🙂 sama by som porod urcite nechcela absolvovat 🙂

czechzuzanaba
10. nov 2011

@greenline Ja vubec nerozumim, proc se do takove diskuse pletou duly. Ta PA tu prisla s dobrym umyslem odpovedet na otazky ohledne porodu, a ted tu musi za vsechny PA vysvetlovat vztahy s dulama? ☹

stardust
10. nov 2011

@vejula tak nechapem, naco tu davaju podaktore duly na kopirovanie zoznamy lekarskych ukonov, s ktorymi zeny nemaju suhlasit, ked na to nemaju ani prislusne vzdelanie.

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@czechzuzanaba myslím, že rozhodnutie je na vás. možno to tentokrát bude iné, ak poviete lekárovi, ktorý ju podáva, či by nemohol dať vyššiu dávku. a dalšie alternatívne metódy závisia od nemocnice a jej vybavenia:
muzikoterapia- čo je vlastne púšťanie upokojujúcej hodby, ktorú si sama navolíte
aromaterapia- levandula upokojuje a tým odpútava od najsilnejších bolestí
pri 1. dobe pôrodnej použitie vody
fitlopta
Toto všetko vám môže pomôcť pred pôrodom, ale počas samotného pôrodu je to už hlavne na vás.

greenline
10. nov 2011

@czechzuzanaba ja nie som dula. som žena-matka a mám právo vyjadriť sa v tejto diskusii ako každý iný hlavne keď tu čítam hneď na prvej strane negatíva na duly ktoré ani neboli prizvané k diskusii aby sa mohli hájiť. ja som tu o dulách určite písať nezačala ale mala som potrebu reagovať pretože ma to už (jemne povedané) vytáča ako zo všetkých strán sú ženy odrádzané rozhodovať akokoľvek o svojom pôrode (aj tým že si tam privedie dulu - lebo aj to je ženino rozhodnutie a má naň právo). vôbec by som sa do tejto diskusie nemiešala keby PA ktorá ju založila nemala potrebu vyjadrovať sa k vzdelaniu dúl a teda odpovedať na otázku či si mamička môže doniesť k pôrodu dulu tak, že PA nemajú duly v láske 😖 ani netvrdím že je to názor dotyčnej PA len neviem či si celkom uvedomuje ako to vyznieva celé keď to sem napíše a chodia si to čítať ženy ktoré by nad dulou možno aj uvažovali.

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@greenline ja som len povedala, že som mala dobrý aj zlý pocit z duly, odpísala som vám pravdivo, a opakujem, nikoho nechcem uraziť, určite prítomnosť niekoho blízkeho pri porode rodičke pomože

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@czechzuzanaba dakujem za pochopenie

greenline
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 ano ale dula tam nie je pre váš pocit - naozaj to nemyslím nijako útočne. je tam pre ženu a ak sa žena rozhodne doniesť si tam dulu alebo manžela malo by to byť rešpektované a nie nijako komentované negatívne... sme ľudia rôzni, každý podtrebujeme niečo iné... dula vám určite nemôže nijako zasahovať do právomocí. a ak sa žena rozhodne pre niečo (aj na základe odporúčania duly alebo suseda alebo len preto že niečo tak cíti) je to jej osobná vec, môžete jej dať podpísať reverz alebo sama s tým nesúhlasiť. ale žena má na toto právo.

czechzuzanaba
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 Dekuji za odpoved. Rodila jsem na Kramaroch a chystam se tam i ted podruhe. Myslela jsem spis treba nejakou injekci na to siti 🙂 Muzika a aromaterapie je fajn, ale to si v praxi nejak neumim predstavit, mohla bych tim rusit ostatni maminky a taky nejsem presvedcena, ze by mi to nejak zvlast pomohlo.

greenline
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 už vám tu nebudem hatiť diskusiu, určite ste sa nechceli baviť o dulách ale nedalo mi nezareagovať. ďakujem za pochopenie.

lucia2312
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 dobry den mna by zaujimalo vsetko ohladom sekcie kedze mi hrozi koli zlemu otoceniu babätka,je to nebezpecny zakrok?co hrozi pri nom mne a babu?ako dlho sa po nom zotavuje?dakujem

stela01
10. nov 2011

@greenline
@1porodnaasistentka1 ja som stastna ze je aj takato volba , nemam koho dotiahnut k porodu . Manzela ? ojoooj to by bolo ,Niekoho z rodiny ? tiez nie .... myslim si ze ak sa mozem zo zenou zoznamit ktora absolvovala a vie do coho idem a bude mi oporou ....tak preco nevyuzit tuto cestu viem ze tam bude pre mna cely cas .....ktory ju budem potrebovat .
PA urcite odvadzaju skvelu pracu ...ale maju na starost aj ine rodicky 🙂 Su tam pre vsetky urcite tam nebudu len pre mna 🙂

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@czechzuzanaba pri šití sa štandardne používa na utíšenie bolesti mesocain a lidocain, ktorý dostane každá mamička 🙂

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@stela01 tento názor sa mi velmi páči a stotožnujem sa sním 🙂

jedna_iva
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 Dobrý večer....chcem sa hlavne za seba podakovať Vam,že ste sa dobrovolne rozhodli sem napísať a poradiť nám...Vidím že tu začína byť hustá atmosféra ohladom Duly...Ja som treťorodička a poviem Vám že teraz mám asi ten najvačší strach z pôrodu ako doteraz,ale ani raz som neuvažovala o Dule...nemala som ju predtým a nemám pocit,že by som ju mala mať prave teraz...radsej si beriem partnera k porodu...ja som Vás pochopila,čo s te s tým sledovali,ked ste to tak napísali...Proste ste mali také skusenosti a vyjadrili ste ich..mna ste teda vobec neodradili ,ale ani nenavnadili aby som začala o tom uvažovať... 😉 len dúfam,že kôli jednemu takémuto nazoru nás tu neopustíte.... 😒 každý má pravo na nazor a nech si ho vyjadrí,ked ma taku potrebu...ja vám dakujem že ste tu pre nás..pekný večer

vejula
10. nov 2011

@stardust ony len robia osvetu aby žena sama vedela ktorý zakrok može mať aky vnegativny vplyv na postup pôrodu. Ale žena len sama môže odmietnuť, dula nesmie, ona len može dať žene info ak žena o to stoji

magdal1
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 myslim,ze cinnost duly je ina ako cinnost PA..... aspon u nas na Slovensku, maju to aj v stanovach, na stranke....pomahaju mamicke,su s nou cele hodiny, co PA nestihaju, maju ine povinnosti, viacej rodiciek....
kazda zena, kt. si najde dulu sa s nou zoznani uz pred porodom, pozna sa s tou osobou blizsie, tiez si musia sadnut...
osobne citim medzi personalom porodnice a dulami ziarlivost, akoby im duly brali pracu???
este doplnim,ze nie som dula
samozrejme,ze sme ludia a rozny ,ale nezazlievala by som zene,ked si k porodu prizve este niekho, okrem manzela napr. ku komu citi doveru

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@lucia2312 lucka, je to úplne štandardný zákrok, ktorý sa robí denne a nebudem vám hovoriť žiadne negatíva a plašiť vás. to si múžete vygoogliť.
poviem vám však, že dieťatko je do asi dvoch minút vonku, čo je oveľa skúr ako pri spontánnom porode. takže babatko by malo byť v absolútnom poriadku.
zotavenie je do 24 hodín. to je však len doba, kedy vstanete.pojdete sa osprchovať... bolieť vas bruško bude však dlhšie, budete to cítiť aj pár dní.
nebojte sa však vypýtať si od sestričiek od bolesti lieky..... 🙂

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

dakujem vštkým za názory a pochopenie, ale bola by som radšej, keby sme sa bavili aj o niečom inom, ak chcete, možeme si urobiť aj takúto tému, ale na inej stranke 🙂

vrabciatko
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 môj druhý pôrod bude s odstupom takmer 8 rokov. Je predpoklad, že si to "telo ešte pamätá"? alebo sa mám pripraviť na takú istú hrôzu ako pri prvom. Za 8 hodín bolestí som sa otvorila na 3 prsty ☹ a spostupovalo to strašne pomaly. Je nejaký štatistický predpoklad (podľa vašich skúseností), že by to išlo ľahšie, a hlavne rýchlejšie? (alebo je to už príliš dlhý odstup?)
a ešte otázočka : Môže sa aj chlapec porodiť KP v prípade, že sa neotočil, alebo sa to prioritne rieši sekciou? Ďakujem

magdal1
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 este k vete,ze Pa su v opozicii s dulami....to je naozaj smutne, skor by mali drzat spolu a spolupracovat, pretoze asi dost lekarov poklada PA, len za svoju pravu ruku a nie cloveka, kt. by zvladol porod so zenou aj sam
pacilo by sa mi,keby zeny mali svoju PA ku ktorej by mohli chodit uz pocas tehotenstva a kt. by ich sprevadzala aj pri porode a po porode, sestonedelie tiez nie je velmi poriesene, volakedy chodili sestricky na navstevu po porode aj do domacnosti,
co tak skor spolu spolupracovat ako bojovat? vsak sme zeny

vejula
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 chcem sa spytať aky maš nazor na prepichovanie plodovej vody. Prečo nenechavaju lekari porodiť dieťatko pokial sama voda nepraskne prirodzene? Mne osobne po prasknuti vody sa velmi intenzivne zosilneli bolesti, ale maličky proste asi ešte nebol pripraveny, začal byť zly monitor. Vyčitam si že som si ju prasknuť nechala. Vôbec nechapem, prečo je to uplne bežne v našich nemocniciach že sa toto robi. Nebolo by bezpečnejšie nechať plodovyneporušený? Ved to dieťatko chraani, čim dlhšie je neporušený tym podla mna lepšie, dieťatko sa podla mna isto citi lepšie

isabelle777
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 dobry vecer, ja by som sa rada spytala aky mate nazor a skusenosti s epiduralom, kedze som prvorodicka rozhodujem sa ci ho pouzit alebo nie, nemam skusenosti, vela mamiciek pise ze ma bud komplikacie po alebo im nezaberie vobec. Od coho zavisi aby epi zabrala? Ja som taky citlivejsi typ a bojim sa bolest nebudem zvladat, preto uvazujem nad epiduralom. Tiez som sa chcela spytat ci mate skusenosti s porodnickym gelom Dianatal? Je to len o psychike rodicky alebo naozaj moze tento gel pomoct? Dakujem vopred za odpoved.

cecil36
10. nov 2011

@1porodnaasistentka1 dakujem za odpoved 🙂 Este by ma vsak zaujimala jedna otazka, ci je dovodom na SC gestacny diabetes mamicky+ ivf+ vek 38. Pytam sa aj preto, ze sa tiez ako lucka obavam SC, ale zas nechcem ohrozit babätko.

vejula
10. nov 2011

pre doplnenie, nakoniec som musela rodiť akutnou sekciou 😖

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@vrabciatko chlapčekovia sa nikdy nerodia , ak su koncom panvovým, vždy je to dovod pre cisársky

1porodnaasistentka1
autor
10. nov 2011

@magdal1 toto by sa aj mne páčilo a určite by som to mala za pozitívnu zmenu v zdravotníctve 😒

magdal1
10. nov 2011

@stardust asi preto,ze tym ziju celym srdcom a poznaju niekt. postupy, chcu dodat odvahu mamickam....aj tak to je na kazdej zene, ako si prood predstavuje, co si rpaje, co neprajem v dnesnej dobe je dostatok informacii, knih...plus vlastne skusenosti s porodmi, zena si sama ujasni, co vlastne chce
ak by niekto len slepo skopiroval nejake doporucenie, bez toho,ze by to tak citil, velu vahu by to nemalo, pretoze v praxi, porodnici, by si svoje prianie aj tak neobsatal, na druhe strane dobre vediet,ze niekt. postupy nie su doporucovane ani WHO, u nas vsak este bezne robene