Pôrodná asistentka radí
keďže robím na sále, stretávam sa s budúcimi mamičkami neustále a viem, koľko majú otázok... žiaľ, vôčšinou nemajú správne informácie a riadia sa tým, čo im povedala sestra či kamarátka o tom, ktorom lekárovi, sestre, pôrodnici.... preto som sa rozhodla vstúpiť do Vášho "sveta" plného otázok a nervozity z nepoznaného. Rada odpoviem na akúkoľvek otázku, pokiaľ to bude v mojich silách. Teším sa na našu komunikáciu. PA
@vejula dieťatko prepichnutie plodovej vody neohrozuje a urýchli to porod. viem, že sa bolesti zintenzívnia, ale to pri porode potrebujeme. pretože čím vačšie a častejšie su bolesti, tym skor mame po porode 🙂
preto, ak sa da, lekar ti pusti plodovu vodu, aby si netrpela dalších nekonečne veľa hodín. neviem, či ti to vysvetlujem dostatočne, ale ak odíde plodová voda, hlavička dieťatka rýchlejšie dopadne na porodný kanál a tlakom hlavičky sa bránka otvára
@1porodnaasistentka1 ja som sa neotvarala ani po prepichnuti, len čo sa malemu zhoršili ozvy 😖 a museli ma rezať. Nemohlo to byť tak že proste maly ešte nebol pripraveny a chcel len viac času?
@isabelle777
o epidurale je tažko diskutovať. ak mate problem zo znašaním bolesti, tak asi bude vhodný, treba sa o nom porozprávať s lekárom. či zaberie alebo nie, to nie je otázka pre vás, vy s tým nespravíte nič, neovplivníte to. musí si poradiť vaše telo samo. 😉
@1porodnaasistentka1
k dianatalu- ak je dlhý a nepokračujúci porod, može pomocť, pri pekných spontánnych porodoch ho nie je treba. ale určite neuškodí, ked sa dá
@1porodnaasistentka1
som dula a osobne som v srdci nikdy necitila opoziciu voci žiadnej PA, naopak , nesmierne si važim každu jednu. Moj pocit je, že v našom systeme su nedocenene a nemaju pravomoci, ktore by mat mali. Majú vysokoškolské vzdelanie, prípadne dlhoročné skusenosti a bohaté vedomosti a napriek tomu su, zda sa mi, akoby len akýmisi pomocníčkami. Bola by som rada, keby sa system zmenil a aj naše PA sa mohli rodičke venovat tak, ako je to napriklad v Nemecku , Švédsku, alebo Rakúsku a.i.. V Nemecku napríklad plati od 70-tych rokov minulého storočia zákon, ktorý vraví, že fyziologický porod odvádza PA, ktorá nemá povinnost volat k nemu lekára. Naopak, lekár zo zákona musí k porodu volat PA. V takom systéme, v ktorom na fyziologický porod dohliada PA, ktorá sa nan pozerá ako na prirodzený proces ,vobec netreba žiadnej duly 🙂 . A mojim snom je, aby duly v budúcnosti na Slovensku neboli potrebné, aby samotná PA mala tolko času a pravomoci, aby mohla rodičke poskytnut nielen odbornu,ale aj laskavu materinskú starostlivost 🙂
@cecil36 no, pri týchto diagnózach sa obávam, že ano. ide o to, ako sa rozhodnú lekári
@1porodnaasistentka1 Chcem sa opytat na Vase skusenosti po podani PEDA. Stretli ste sa s tym, ze by matka mala po epidurale silne bolesti hlavy alebo chrbta, pripadne, ze by to oddialilo ci ohrozilo laktaciu? Je podla vasich skusenosti po podani PEDA vyssi pocet kliestovych alebo vakuovych porodov? A do tretice 🙂 - ako sa pripadne bolesti po PEDA liecia? DAKUJEM!
@bobocka prečítala som si tvoj dlhý 🙂 príspevok pozorne a niečo ma zaujalo.
ten tvoj pôrod, ked ti zobrali dieťatko šup a doniesli o pať hodin. ja viem, že baby friendly je velmi pekné, ale ak sa novorodencom babatko nezdá, napr. sa trošku horšie rozdýchava, čo ty, ako mamička nemožeš zistiť, tak ho zoberú, dajú na novorodenecké do inkubátora, aby si trošku privyklo. ked ho vyberú, tri hodiny sa vyhrieva, okúpe sa, znovu sa vyhrieva a ide k mamičke na dojčenie 🙂
možno to bol práve tvoj prípad, neviem....
a nehnevaj sa prosím na mna, ak už ohladne duli nebudem odpovedať, aby som zase nepovedala niečo zlé. na nete sa dá najsť ich stranka a pravomoci, ak by si chcela 🙂
@vejula vieš, to nemusí byť tým, že ti prepichli tú vodu. oni ti porod chceli urýchliť. kedže sa ozvy pokazili, bolo to v niečom inom. a je asi vždy lepšie, že sa pokazili skor, ako už počas samotného porodu, kedy mamička nedokáže vytlačiť babatko a pokazia sa ozvy. vtedy je cisársky velmi velmi tažka zaležitosť.
asi to tak malo byť, určite personál urobil, čo bolo potrebne, z mojho pohladu
@1porodnaasistentka1 dobry vecer. Som po dvoch operaciach oci, znizovali mi dioptrie z -6,5. V lete som mala -0,5, teraz mam pocit, ze sa mi zrak zhorsuje. Myslite, ze je porod normalnou cestou bezpecny? Stretli Ste sa uz s niecim podobnym?
@dulkagabulka dakujem za príspevok, a dúfam, že nas čaká taká buducnosť, ako píšete, pretože už aj v čechách zistili, že PA nie sú až také hlúpe a dokážu odvádzať porody.
@1porodnaasistentka1 mozem sa spytat v ktorej nemocnici pracujes?ja idem asi v decembri rodit do Galanty,a nikoho tam nepoznam
@tetapetra ja osobne som sa stretla s jednou takouto mamičkou, čo zvolila prirodzený porod. po porode mala popraskane žilky v očiach, mala ich cele červené, dalej žial neviem, ako sa potom mala...
inak je štandardné, že sa urobí cisársky rez.
@1porodnaasistentka1 dakujem za odpoved.
@1porodnaasistentka1 ak dovolite, ohladom otazky bobocky Vas pozyvam na jednu užasnu akciu, na ktorej budu mat PA možnost pozriet sa na vec z ineho uhla pohladu. Ak tam pridete, kludne ma oslovte, ja tam pridem určite.
Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek v Šali a Štúdio pre ženy Vás srdečne pozýva na seminár na tému:
... „10 krokov k podpore raného kontaktu (bondingu) medzi matkou a dieťaťom po pôrode v systémoch slovenského pôrodníctva“.
Prednášať bude: Mgr. Michaela Mrowetz
Mgr. Michaela Mrowetz (nar. 1972), klinická psychologička, psychoterapeutka a súdna znalkyňa. Pracuje v privátnej ambulancii, prednáša laikom aj zdravotníkom na tému "podpora bondingu – posilňovanie ranného vzťahu medzi matkou a dieťaťom", usiluje sa o humanizáciu v systémoch pôrodníctva a o zmenu starostlivosti o dieťa a matku ako jednu neoddeliteľnú jednotku v predpôrodnej, pôrodnej a popôrodnej starostlivosti - podporuje prácu licencovaných pôrodných asistentiek, píše články do odborných i neodborných periodík, vystupuje v televíznych a rozhlasových reláciách, spolupracuje s o. s. Baby-klokánci, konzultuje odborné práce študentiek pôrodnej asistencie a psychológie, v marci vydala knihu „Bonding - porodní radost“ ktorú napísala v autorskom týme s Gauri Chrastilovu a Ivanou Antalovou. Je vydatá a má dvoch synov.
Dátum a miesto konania: 12. 12. 2011 o 14,00, Reštaurácia Cardinal, pri svetelnej križovatke v Šali ( orientačne 2 hodiny a diskuze).
Bonding môžeme z angličtiny preložiť ako lepenie alebo pripútanie. Jedná sa o proces, kedy sa tvorí vzťah medzi matkou a dieťatkom. K matke viaže vzťah k dieťaťu samozrejme už pred pôrodom. Platí to ale aj opačne.. Budujú sa medzi nimi základy emocionálnych väzieb, základy láskyplného vzťahu, ktorý naplno exploduje v hormonálne nabitej situácii pri pôrode. Podpora bondingu má prínos pre imunologickú, fyziologickú, psychologickú a emocionálnu zložku vývoja človeka. Podporuje aj spoločnosť v rešpekte k procesom pôrodu.
Čím viac podporujeme vzájomný kontakt matky a dieťaťa, tým viac uľahčíme štart dieťaťa do života a následne aj niekedy neľahké situácie spojené s výchovou dieťaťa. Podpora bondingu je podporou novej rodiny a podporou zdravotníckych pracovníkov, aby sa dokázali sebavedome starať o dieťa a matku ( ale aj celu rodinu) ako o jednu ošetrovateľskú jednotku. Podpora bondingu má zásadní význam u zdravých detí, pretože lieči prirodzené trauma, ktoré sú spôsobené pôrodom. Ešte dôslednejšie treba ale podporovať bonding u chorých a predčasne narodených detí.
Obsah přednášky:
- Podpora ranného kontaktu medzi dieťaťom a matkou, špecifiká podpory bondingu, kroky k podpore bondingu
- Samoprisatie a raný kontakt matky a dieťaťa
- Špecifické otázky podpory bondingu (nedonošené děti, ohrožené matky), podpora v zahraničí
- Posttraumatická stresová porucha po pôrode – psychoterapeutická a súdne znalecká skúsenosť
Srdečne Vás pozýva:
PhDr. Emőke Takácsová
licencovaná PA, odborný asistent SZU v Bratislave
informace: emoketakacsova@post.sk
@1porodnaasistentka1 je super, ze sa mozeme na niekoho obratit s otazkou 🙂 niekoho ako ty som tu cakala 🙂 na moju otazku asi este neexistuje odpoved, ale aj tak sa opytam... je naozaj co i len trochu mozne, ze v Bratislave bude fungovat len jedina porodnica?
@dadda02 je velmi malo prípadov, kedy ma mamička tieto príznaky po podaní pedy. ale stane sa, len v máličko prípadoch, s tým oddialením laktácie som sa zatial nestretla...
niekedy sa stane, že ten porod nejde, ale zase to nie je pre pedu, nikde nie je napísané, že ten porod by šiel bez pedy lepšie.
ak by sa predsalen nejaká peda vyskytla, tak si treba pýtať lieky od bolesti. nikdy sa ich nebojte vypýtať, máte na to právo!
@majula111 galanta to nie je, a ak sa nehneváš, nechcem to tu písať, aby sa to proti mne náhodou neobrátilo 😒
@dulkagabulka emoke poznám, dakujem za pozvánku
@effkaa ha ha, to je nerealne 🙂
@1porodnaasistentka1 jasne v pohode,a dakujem 🙂
@1porodnaasistentka1 aj som si myslela ... diky 🙂
@1porodnaasistentka1 ahoj, ja mam trosku ine otazky 🙂 kde si prosim ta studovala PA? lebo ja sa chystam tiez studovat tento odbor a neviem, co ma caka.. da sa to podla teba stihat pri dietati? resp. ked dieta bude chodit do skolky?
@1porodnaasistentka1
s Emoke som prave dotelefonovala...vravela, že zaujem zo strany zdravotnikov je tak velky ( huráááá) 😀, že možno bude musiet hladat vačšie priestory...vraj da vediet na svojej stranke:
www.studioprezeny.sk
@1porodnaasistentka1 zarazilo ma, ze ako PA tvrdis, ze cim silnejsie bolesti tym lepsie. Zazila si vo svojej praxi zenu, ktora prezila porod bez bolesti?
@1porodnaasistentka1 este otazka do buducna, ako by sa ti pacilo keby PA viedli poradne pre tehotne? Ako by takato poradna mala asi tak vyzerat?

@1porodnaasistentka1 som velmi rada,ze si sem temu pridala,teda je super debatovat s niekym z fachu a nie sa v temach ciste len v teoretickej rovine drzat 🙂
osobne si myslimz,e mas velmi narocnu,no krasnu pracu(teda povacsine krasnu).po pravde mat v sebe tolku zodpovednost za miminko a maminku-to asi nie je take jednoduche.
ja som rodila v bb rooseveltke.oxytocin,nastrih,pa tlaciaca na brucho tak,ze som mala velikansku fialovu modrinisko hore na bruchu pri rebrach.maleho mi hned odstrihli,hned odniesli,dali do perinky,ukazali a sup do inkubatora.kojila som cca 6 hodin po porode!!!! porod trval pat a pol hodiny se vsim vsudy,ja som bola uplne cula,stastna,vesela ,plna energie.a aj tak mi maleho zobrali a dali sakra neskoro po porode.bezdovodne. a ze babyfriendly 😠 spatne si aj tak hovorim,ze sice tam boli tieto dost zasadne negativa,no mam doma zdrave dieta a aj ja som ok,takze neriesim.minulost aj tak nezmenim.no uz mam trosku inu predstavu o porode,napisem ti aku a bola by som fakt strasne rada,keby si mi ty ako clovek co sa v tom vyzna,vedela na to povedat,co su ozaj realne poziadavky a co ty neodobrujes a preco.
ja odmietam epidural.nekritizujem,nesudim ziadnu maminku co si ho da,no ja ho nechcem.nepotrebovala som pri prvom dietati,nebudem potrebovat ani pri desiatom.
chcem co najmenej zasahov.teda nakolko som otvorena si pa ci lekar mozu pozriet,no medzi kontrakciami,nie pocas kontrakcie,to boli jak slak.tych par sekund personal pockat vie.klistir neodmietam(pri prvom som sa krasne naturalne vyprazdnila,nebolo ho treba a ani ho nestihli 😀 ).nastrih z principu neodmietam,no najradsej by som bola bez.ale pri prvom bol,dr ma zjavne napichal,kedze to nebolelo a nebolelo ani sitie.oxitocin tiez uplne neodmietam.,no jeho podanie by som chcela az na tretiu porodnu fazu(toto neviem ci je ok,lebo mna osobne bez mojho vedomia napichli ked som bola na 8 otvorena.porod bol velmi rychly,krasne postupoval,bez komplikacii,no aj tak ma napichli bez toho aby mi povedali co to je.ja ze infuzka 🙄 ) ten oxytocin by som najradsej vobec nemala,no ked uz ,tak po narodeni miminka,lebo chcem dat pupocnik dotepat.nemusi byt dotepany uplne,ale aspon par minut pockat.chcem skin to skin.nechcem aby mi dietatko odniesli na vazenie a potom v perinke vratili na par sekund a cau parky 🙄 jasne,ze povazit a pomerat ho mozu,no potom chcem aby slo spat na moju hrud,nech nastane prve samoprisatie a potom nech aj na mne ostane.myslim,ze maminka je najlepsi inkubator. a ja viem co teraz povies,ze je tam niekedy kopec rodiciek a vela z nich je velmi unavenych a nie je tam dost vela personalu aby boli pri rodicke ked ma pri sebe dietatko a predsa len to riziko nechat maminku samu,taku unavenu po porode s miminkom je velike,moze jej padnut atd atd.ale-ja si chcem pa zazmluvnit.teda po porode by tam bola so mnou a teda by davala na mna aj mimco pozor.ak by sa jej daco nezdalo,tak miminko samozrejme moze zobrat a postarat sa on.pa aj lekara si zazmluvnim.lekara preto,lebo bol pri prvom porode skvely a pa koli tomu skin to skin.ja vlastne nepotrebujem nikoho aby mi hovoril aka som uzasna a ako skvelo mi to ide.prave naopak.potrebujem podla moznosti co najviac kludu,teda pa so mnou vela starosti nebude mat 😀 ja si pracu lekarov a sestier velmi vazim.ja osobne by som sa takym profesionalnym smerom nikdy nevybrala,to je prilis velka zodpovednost na mna.faklt klobuk dole pred tebou a kolegovcami. ale zaujimalo by ma,preco teda pa nemaju rady duly.vsak dula nemoze nic k porodu ako takemu povedat.jej slovo nezavazi.ona moze personalu pripomenut poziadavky maminky ak ma maminka nejaky porodny plan,no v podstate dula odbremenuje pa od prace,nie? dula predsa riesi s maminkou kadejake ulavove techniky a podporuje ju atd a pa uz riesi len tie zdravotne zalezitosto okolo porodu.ci ako to je? lebo takto to ja vnimam a takto si to ja predstavujem 🙂